Nyhetsstudio

Ralf Lofstad

Tegnell: Tar ikke mer selvkritikk:

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell avviser overfor Tidningarnas Telegrambyrå (TT) at han i et intervju med Sveriges Radios «Ekot» (svenskenes «Dagsnytt») tar mer selvkritikk enn han har gjort tidligere hva angår smittevernstrategien.

- Selvfølgelig hadde vi ikke gjort akkurat det samme om vi da visste alt det vi vet i dag. Det hadde vært rart. Men sånn er det alltid når man ser i bakspeilet, sier han til TT, gjengitt av NTB.

Tegnell sier imidlertid at det ville vært bra å teste flere, særlig beboere på pleiehjem.

I «Ekot»-intervjuet uttalte statsepidemiologen at Sverige burde satt inn flere tiltak mot coronaviruset fra begynnelsen av. Han beklaget også de høye dødstallene i landet.

Under dagens pressekonferanse ble Tegnell spurt av Financial Times om han er blitt en slags global hakkekylling med tanke på Sveriges kontroversielle smittevernstrategi.

- Iblant kjenner jeg meg som en hakkekylling, men det er greit for meg, svarte statsepidemiologen ifølge Aftonbladet.

Det er hittil registrert 40 803 covid-19-tilfeller i Sverige, det er en økning på 2214 siden i går. 4542 er døde, en økning på 74, mot 65 dagen før.

Sverige har 450 døde per 1 million innbyggere. Til sammenlikning er det tilsvarende tallet for Norge 44, ifølge Worldometer.

Tar selvkritikk

Tar selvkritikk

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Justerer nordiske reiseråd:

FHI justerer sine anbefalinger for de nordiske reiserådene. I en pressemelding skriver de at de anbefaler at Blekinge og Södermanland i Sverige blir «røde». Det bør også Helsinki og Nyland i Finland bli, mener FHI.

Årsaken er at smittetrykket nå er over 20 tilfeller per 100 000 inbyggere de siste to ukene.

Samtidig anbefaler de at Päijät-Häme i Finland blir «gult» igjen, fordi regionen er under grensa.

Det er utenriksdepartementet som tar den endelige avgjørelsen. De nye reiserådene gjelder fra midnatt fredag.

FHI anbefaler ellers ingen endringer i reiserådene.

Smitterekord i Storbritannia:

Det er blitt bekreftet 7143 nye coronasmittede i Storbritannia det siste døgnet. Det er det høyeste antallet nye smittede noen sinne, skriver The Guardian.

Antallet smittede tirsdag er rundt 3000 høyere enn i mandag, men mandagstallene er alltid lavere på grunn av lavere antall tester i helgene.

The Guardian skriver likevel at det ikke er sikkert at det faktisk er rekordmange som er smittet nå, siden antallet som blir testet er vesentlig høyere nå enn under starten av pandemien.

London. Foto: PA / NTB

Evakuerte havna i Oslo:

Conteinerhavna på Sjursøya i Oslo er evakuert etter at det gikk en alarm på stedet tidligere tirsdag ettermiddag. Det skriver politiet på Twitter.

Alarmen skal ha vært i tilknytning til to store etanoltanker, på henholdsvis 1240 og 380 kubikkmeter.

Klokka 18 har de ikke funnet feil på anlegget.

- Det jobbes videre med å finne ut årsaken til at alarmanlegget ble utløst, skriver politiet.

18.20 gjennopptas driften på anlegget.

- De reddet trolig livet hans:

Lørdag kveld tok en huseier og to naboer seg inn i en leilighet i Åsane i Bergen. I leiligheten fant de en død kvinne (20) og en skadd mann (19).

Den skadde mannen er nå siktet for drap.

Mannens forsvarer sier til Bergensavisen at mannen ikke har tatt stilling til skyldsspørsmålet, men han mener at helsehjelpen han fikk på stedet var uvurdelig.

- De reddet trolig livet hans, sier forvarer Erik Johan Mjelde til avisa.

Mannen er ikke avhørt, og er fremdeles på sykehus, opplyser forsvareren.

Sivilt politi var på stedet søndag. Foto: Richard Halland / NTB

- Alvorlig bekymret:

Helsesjefen i Stockholm-regionen sier tirsdag at han er alvorlig bekymret for smittetrykket i den svenske hovedstaden.

Det skriver Expressen.

Forrige uke ble 130 000 personer coronatestet i Sverige. 2,4 prosent av testene var positive. Det er vesentlig høyere enn uka før, da andelen var 1,6 prosent.

- Vi er alvorlig bekymret og ser alvorlig på situasjonen rundt den økende smittespredningen i region Stockholm akkurat nå, sier helsesjef Björn Eriksson.

- De mye tallene tyder på at smittespredningen har økt. Det tyder på at alt for mange har sluttet å følge folkehelsemyndighetens anbefalinger. Man har helt enkelt slappet av, sier han.

Gamlebyen i Stockholm. Foto: Shutterstock / NTB

Skal ha skutt ned armensk kampfly:

Armenias forsvarsdepartement hevder at et tyrkisk F-16 har skutt ned et armensk SU-25-kampfly. «Fullstendig uriktig», svarer Tyrkia.

– Et armensk SU-25-fly er skutt ned av et tyrkisk F-16-krigsfly, som fløy fra Aserbajdsjans territorium, skriver en talsperson i Armenias forsvarsdepartement på Facebook.

Den «armenske piloten døde på heroisk vis», tilføyer talspersonen.

Tyrkia avviser påstanden på det sterkeste.

– Armenia må trekke seg tilbake fra territoriene de okkuperer, i stedet for å ty til billige propagandatriks, sier president Recep Tayyip Erdogans kommunikasjonssjef Fahrettin Altun.

De siste dagene har det vært harde kamper mellom Aserbajdsjan og Armenia i Nagorno-Karabakh. Området er kontrollert av armenske separatister, men internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan.

(NTB)

Truer med store bøter:

Oslopolitiet kommer ikke til å igangsette egne kontroller for å sjekke de nye smittevernreglene i Oslo. Det skriver de i en pressemelding.

Likevel kan det bli aktuelt med anmeldelser og bøter ved gjentatte brudd på reglene, skriver politiet.

- Tidligere er det gitt bøter på mellom kr 5000 – 22 000 for brudd på smittevernreglene, skriver de.

Mandag innførte Oslo blant annet påbud om bruk av munnbind i kollektivtransporten.

Trikk i Oslo sentrum. Foto: NTB

Kuwait: Emiren er død:

Emiren av Kuwait, Sabah al-Ahmad Al-Sabah, er død, 91 år gammel, opplyser hoffet i landet.

Emiren har styrt den oljerike golfstaten siden 2006. Hans halvbror, kronprins Nawaf al-Ahmad Al-Sabah (83), tok midlertidig over noen av emirens oppgaver da 91-åringen ble lagt inn på sykehus i juli.

Halvbroren ventes å ta over som emir og øverste leder.

Sjeik Sabah regnes som arkitekten bak Kuwaits moderne utenrikspolitikk. I fjor argumenterte han for nedtrapping i Golfen da spenningene mellom USA og Iran økte kraftig. (NTB - AFP - AP).

BLE 91 ÅR GAMMEL: Emiren av Kuwait, Sabah al-Ahmad Al-Sabah, under åpningen av det arabiske toppmøtet i Tunis 31. mars i fjor. Foto: AP/NTB.

Siste nytt om coronasituasjonen i Danmark:

Klokka 16 kommer siste nytt om coronasituasjonen i Danmark. Følg pressekonferansen direkte her.

R-tallet i Danmark er i dag på 1,1, ifølge helseminister Magnus Heunicke.

- Vi ser en bred smitte i samfunnet, sier han.

Han sier det er tendenser til at smitten er på vei ned, men at det er for tidlig å konkludere.

Det er tirsdag registrert smitte i 94 av 96 danske kommune, og i flere av kommunene er smitten på vei opp.

- Det er dessverre mye smitte fra fester og andre forsamlinger, sier helseministeren.

Særlig blant den yngre aldersgruppen er smitten på vei opp. 42 prosent av de nye smittetilfellene er oppdaget blant de yngre aldersgruppene.

De siste dagene har diskusjonene rundt ulovlige fester, der et stort antall yngre personer møtes og dermed bryter forsamlingsforbudet, rast i Danmark. Regjeringen har pekt på at de ønsker å heve bøtesatsene, for å avskrekke deltakerne til denne typen fester ytterligere.

Politiet har også fått kritikk for å ikke skrive ut nok bøter i forbindelse med håndhevingen av forsamlingsforbudet.

- Det kommer ikke nye restriksjoner i dag, men jeg kan ikke utelukke at det kan bli aktuelt i framtiden, sier Heunicke.

Rikspolitiesjef Thorkild Fogde sier politiet forsøker å avholde mange kontroller og at de har oppmekrsomheten rettet mot de ulovlige festene, som han kaller en hån mot alle dem som følger smittevernreglene.

- Arrangøren får bøter, men det gjør deltakerne også. Det er kun én ting å si her, og det er la være, sier Fogde.

Blant tiltakene myndighetene vurderer dersom situasjonen forverrer seg, er mer utstrakt bruk at munnbind og ytterligere innskjerping av antallet som kan samles.

I Danmark er det registrert 392 smittede det siste døgnet. Det er det laveste tallet på 13 dager. Totalt er det registrert 27 464 smittetilfeller i Danmark, viser tall fra Statens Serum Institut. Det er registrert ett nytt dødsfall, noe som bringer totalen til 650.

107 koronapasienter er innlagt på sykehus i Danmark tirsdag, en nedgang på tre fra dagen før. 15 er innlagt på intensivavdeling - ni ev dem på respirator.

Helseminister Magnus Heunicke. Foto: Reuters / NTB

Mann (28) siktet:

En drøy måned har gått siden 22 år gamle Edvin Eriksen ble utsatt for vold på en buss i Oslo sentrum. Flere personer skal ha gått til angrep, og han ble til slutt skallet ned.

Nå er en 28 år gammel mann siktet i saken. Det opplyser politiet til Dagbladet.

- Jeg kan bekrefte at vi har siktet en person i saken. Han har vært inne til avhør og erkjenner de faktiske forhold, men det råder noe uenighet om foranledning til hendelsen. Saken vil bli påtalebehandlet i løpet av nærmeste tid, sier politioverbetjent Monica Lillebakken.

Hun ønsker ikke å gå inn på detaljene om hva uenigheten omhandler. 28-åringen er siktet for grov kroppsskade.

- Etterforskningen er ferdig. Nå venter vi bare på en tiltale, sier Lillebakken.

Det var sammen med to venninner at Eriksen ventet han på nattbussen hjem i midten av august. Da kom også ei gruppe på fire personer til samme busstopp og begynte å kritisere den regnbuefargede glorien han i denne anledningen hadde på hodet.

Da Dagbladet intervjuet Eriksen i august, mente han selv at han var trakassert og skallet ned på grunn av legningen sin.

- Den ene jenta sa at hun syntes den var stygg, og at hun ikke støttet homofili. Da jeg sto opp for meg selv som homofil mann og blant annet sa at «dette er Norge i 2020», eskalerte situasjonen, sa Eriksen den gang.

Bussen kom, og 22-åringen og hans to venninner gikk på. Ifølge Eriksen fulgte de andre etter og fortsatte trakasseringen på bussen. Etter kort tid skallet den ene personen ham rett ned, før tre av dem løp av bussen ved neste stopp, forklarer Eriksen.

- Den siste personen ble igjen for å forklare at hun tok sterk avstand fra både holdningene og det som hadde skjedd, og la igjen telefonnummeret sitt, slik at hun kunne nås av politiet, sa Eriksen til Dagbladet.

Oslo-politiet iverksatt hatkrim-etterforskning i forbindelse med hendelsen. Det er ventet at en tiltale vil foreligge om kort tid.

VOLD: Edvin Eriksen ble utsatt for vold på bussen. Foto: Privat
Hatkriminalitet - - Banket fordi jeg er homofil

Hatkriminalitet - - Banket fordi jeg er homofil

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.