Nyhetsstudio

Ingunn Dorholt

Person omkom i MC-ulykke:

En person omkom i en MC-Ulykke i Drangedal i Vestfold og Telemark fylke i ettermiddag.

Det bekrefter politiet til TV 2.

- Helse jobbet med syklisten på stedet, men livet stod ikke til å redde, sier operasjonslederen til kanalen.

Pårørende er så langt ikke varslet.

- Høy fart kan ha vært årsaken til ulykken, sier operasjonsleder Tore Grindem i Sørøst politidistrikt til TV 2.

Ulykka skal ha skjedd på Trødalsveien like ved Ettestad.V eien ble stengt i begge retninger i etterkant av ulykken.

- Fører av MC er hardt skadd og luftambulanse er bestilt, skrev politiet på Twitter kl 17.

Studioet fortsetter under annonsen

Skuespiller Grethe Ryen er død:

Skuespiller Grethe Ryen er død, 70 år gammel. Hun slet de siste årene med alvorlig sykdom.

«Vår kjære kollega gjennom mer enn 40 år, Grethe Ryen, er død. Hun var den siste tiden alvorlig syk og sterkt preget av ALS, men hun arbeidet like fullt helt til det siste. Senest for et par uker siden hadde hun regi på en framvisning på Lilleborg Teater sammen med sønnen sin, Tov. Det er imponerende», skriver Det Norske Teatret på sin Facebook-side.

Ryen hadde vært fast ansatt skuespiller ved Det Norske Teatret siden 1977. Blant hennes største prestasjoner er tittelrollene i «Heilage Johanna fra slaktehusene» og «Anne Pedersdotter», Milja i «Ungen» og Lovis i «Ronja Røvardotter».

(NTB)

Grethe Ryen avbildet sammen med Morten Espeland (til venstre) og Bernhard Ramstad i forbindelse med et teaterprogram, der «Måken» av Anton Tsjekhov var trekkplasteret. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX

En halv million koronasmittede i Afrika:

Med 10.000 nye tilfeller på ett døgn i Sør-Afrika, har det totale antallet koronasmittede i Afrika overskredet en halv million.

Det reelle smittetallet kan likevel være mye høyere fordi land i Afrika har begrenset testkapasitet.

Helsearbeidere i Kongo, Nigeria, Sierra Leone og Zimbabwe har også protestert mot manglende tilgang til beskyttelsesutstyr. Rundt 2.000 afrikanske helsearbeidere er bekreftet koronasmittet, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Kontinentets helsesektor preges allerede av mangel på ressurser og personell. Eksperter har advart om at selv med nok ventilatorer, vil det mangle helsepersonell trent til å betjene dem.

(NTB)

Foto: Denis Farrell / AP / NTB scanpix

Pågrepet etter skudd i hus:

En mann i 40-årene er pågrepet i Trondheim etter at det ble avfyrt et skudd som traff et nabohus i natt. Mannen er mistenkt for uforsiktig omgang med våpen, og forholdet blir nå etterforsket for å klargjøre hendelsesforløpet.

En mann skal ha oppdaget at det var avfyrt skudd mot huset hans da han våknet i dag tidlig. Etter undersøkelser skal politet ha endt opp med å mistenke en mann i nabolaget. Det sier operasjonsleder Ebbe Kimo til Dagbladet.

- Det er ingen mistanke om at dette har vært rettet mot en person, og ingen er skadd, forteller Kimo.

Det utføres nå tekniske undersøkelser i hjemmene til begge de involverte. Vitner avhøres i løpet av dagen.

Macrons utnevnelse av voldtektsanklagd minister møter motstand:

Frankrikes president Emmanuel Macron kritiseres for utnevnelse av en innenriksminister som etterforskes for voldtekt og en metoo-kritisk justisminister.

Flere titalls demonstranter deltok tirsdag på to demonstrasjoner i Paris mot utnevnelsene. Protestene var organisert av kvinnerettighetsgrupper.

– Det er et slag i fjeset. På nytt hyller vi personer som er beskyldt for voldtekt eller som sier ting som undergraver stemmene til ofre, sier Pauline Baron fra rettighetsgruppen NousToutes, som arbeider mot seksuell vold.

Den nye innenriksministeren Gérald Darmanin er anklagd for å ha voldtatt en kvinne i 2009. Etterforskningen er i en oppstartsfase og basert på en anmeldelse fra kvinnen i 2017. Darmanin hevder kvinnen samtykket til sex.

Den nye justisministeren og advokaten Eric Dupond-Moretti har på sin side anklagd «gale kvinner» for å «korsfeste» menn på sosiale medier i løpet av Metoo-kampanjen.

Han har også latterliggjort en kvinne som sa hun hadde blitt voldtatt, og kalt loven som forbyr verbal seksuell trakassering på gata, «en vits».

Den franske regjeringen understreker at den støtter likestilling. Den har likevel forsvart utnevnelsen av ministrene med henvisning til prinsippet om at man regnes som uskyldig til det motsatte er bevist.

– Vi kan ikke si at fordi det gjennomføres etterforskninger, er det umulig å sitte i regjering, understreker regjeringens talsperson Gabriel Atta.

(NTB)

Foto: Ludovic Marin / AP / NTB scanpix
Frankrikes gjenåpningsgeneral blir ny statsminister

Frankrikes gjenåpningsgeneral blir ny statsminister

dagbladet

Støtter ikke lenger Trump:

Rapperen Kanye West støtter ikke lenger USAs president, Donald Trump.

Dette signaliserer West i et intervju med magasinet Forbes onsdag - hvor han også kommenterer sin beslutning om å selv stille som presidentkandidat under høstens valg i USA.

- Jeg tar av meg den røde capsen, sier West, og viser til Trumps "Make America great again"-capsen.

Det var på selveste 4. juli, dagen da USA feiret sin uavhengighetsdag, at West publiserte den oppsiktsvekkende Twitter-meldingen:

- Vi må nå realisere de amerikanske mulighetene ved å stole på Gud, forene vår visjon og bygge vår framtid. Jeg stiller som presidentkandidat for USA, skriver West og legger ved emneknaggen #2020VISION

Han fikk like etterpå støtte av Tesla-grunnlegger Elon Musk.

- Du har min fulle støtte, skrev Musk.

Dette er ikke første gang West har hevdet at han ønsker å bli USAs president. Han stjal showet under MTV Video Awards i 2015 da han annonserte at han ville stille i valget fire år seinere.

I 2018 sa West, som tidligere har støttet president Donald Trump, at han trakk seg tilbake fra politikken. Det skjedde bare uker etter at artisten gjestet Trump i Det hvite hus og ikledde seg en «Make America Great Again»-caps.

Det amerikanske presidentvalget holdes 3. november i år. President Donald Trump er soleklar kandidat for republikanerne, og satser på gjenvalg. Rivalen Joe Biden, tidligere president Barack Obamas visepresident, er demokratenes antatte kandidat.

Vekker oppsikt med president-løfte

Vekker oppsikt med president-løfte

dagbladet

Florida: Kapasiteten sprengt:

Den siste tiden har USA opplevd en voldsom smittebølge i mange delstater, blant annet Florida. Nå melder CNN at minst 56 intensivavdelinger i delstaten nådde sin makskapasitet tirsdag.

I tillegg har minst 35 sykehus snart fulle intensivavdelinger, med bare ti prosent eller mindre ledig kapasitet.

- Hvis vi fortsetter i dette tempoet, vil vi ikke ha nok respiratorer, ikke nok rom, sa David de la Zerda tirsdag, ifølge ABC News.

Han er intensiv-direktør og lungelege på Miamis Jackson Memorial Hospital. Da var bare fire av avdelingens 88 intensivsenger ledige.

I skrivende stund har USA over 2 996 098 rapporterte smittetilfeller og over 131 000 dødsfall knyttet til viruset.

USAs fremste smittevernekspert Anthony Fauci sa mandag at situasjonen virkelig ikke er god.

- Det er en alvorlig situasjon som vi må håndtere umiddelbart, sa han og la til at USA i virkeligheten bare er i virusets første utbrudd.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Kapasiteten sprenges

Kapasiteten sprenges

dagbladet

Nakstad: - Grenseland:

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier reproduksjonstallet (R) for koronaviruset ligger stabilt rundt 1 og mener Norge kan være på et balansepunkt.

- Ingen vet helt hvor grensene går. Når vi ser på hva som har skjedd ute i den store verden, så er det klart at når folk ikke følger reglene i det hele tatt, går reproduksjonstallet over 1 – ikke holder avstand, klemmer hverandre, går på jobb hvis de er syke. Da begynner viruset å spre seg, sier Nakstad til NRK Dagsnytt.

Han sier reproduksjonstallet ser ut til å ligge stabilt rundt 1 i Norge, det vil si at hver koronasmittede person i gjennomsnitt smitter én annen.

– Vi er nok i et grenseland. Det er stabile tall, det går ikke videre ned, det går heller ikke opp, og det vil si at vi kanskje er på et balansepunkt akkurat nå, sier Nakstad.

Han advarer nordmenn som skal reise på ferie til utlandet at de må forholde seg til pandemien også ute på reise. Men han vil ikke si hva slags konsekvenser utenlandsreisende vil få for pandemien i Norge.

– Det vil tiden vise, sier den assisterende helsedirektøren. (NTB)

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Advarer mot Syden-risiko

Advarer mot Syden-risiko

dagbladet

Forskning knytter corona til hjerneskader:

Forskere fra University College London mener corona kan forårsake hjerneskader, og blant annet føre til betennelse, psykose og delirium.

Forskerne har undersøkt 43 koronapasienter som har opplevd midlertidige problemer med hjernen, slag og nerveskader, ifølge Reuters.

Studien er publisert i tidsskriftet Brain.

– Vi vet ikke hva langtidseffektene av corona kan være. Leger må være oppmerksomme på mulige nevrologiske effekter ettersom tidlig diagnose kan forbedre utfallet for pasienten, sier Ross Paterson, som er blant forskerne som står bak studien.

(NTB)

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Frykter corona-demens

Frykter corona-demens

dagbladet

Voldtok og giftet seg med elev - nå er hun død:

Læreren Mary Kay LeTourneu ble på 90-tallet kjent etter at hun ble dømt for å ha voldtatt sin 12 år gamle elev, Vili Fualaau. De fikk to barn sammen og giftet seg senere da Letourneau slapp ut av fengsel. Nå er hun død, i en alder av 58 år. Det skriver the New York Times.

Dødsfallet skal ha blitt bekreftet av Mary Kay LeTourneu sin advokat, David Gehrke.

LeTourneau var 34 år gammel, gift og mor til fire, da hun ble anmeldt for voldtekt av sin 12 år gamel elev, Fualaau.

Lærerinnen gikk den gang ut og forsvarte forholdet til sin 22 år yngre elev. Det samme gjorde Fualaau.

Sammen fikk de to barn, og i 2005 ble de gift etter at LeTourneau slapp ut av fengsel. Ekteskapet deres tok slutt i 2019.

I følge the New York Times døde LeTourneau av kreft.

Foto: Reuters / NTB scanpix
Snakker ut: Hun var 34 og han var 12 da hun ble dømt for voldtekt.  Nå har de vært gift i ti år

Snakker ut: Hun var 34 og han var 12 da hun ble dømt for voldtekt. Nå har de vært gift i ti år

dagbladet

Eksplosiv smittebølge fortsetter i USA:

En eksplosiv bølge av coronasmitte fortsatte tirsdag over det sørlige og sørvestlige USA, der mange delstater er tvunget til å stenge ned igjen.

Statene som har hatt over 10.000 nye tilfeller på én dag, er Texas, New York og Florida. I Texas og Florida ble de høye tallene registrert denne måneden.

Men også i mindre stater som West Virginia, Idaho og Oklahoma meldes det om sterk økning i antall smittede. I Georgia ble det meldt om 3.406 nye tilfeller og i Louisiana om nesten 2.000.

Til sammen i USA ble det meldt om over 60.000 nye smittede tirsdag, også det en ny rekord, slik at det totale tallet på koronasmittede er kommet opp i over 3 millioner, mens over 133.000 amerikanere har dødd av viruset.

Den nye smittebølgen skyldes at republikanske guvernører i Georgia, Florida, Texas, Arizona og andre stater, etter påtrykk fra president Donald Trump, gjenåpnet økonomien altfor tidlig, mens smittesituasjonen ennå ikke var under kontroll.

Da smitten skjøt i været og kapasiteten i statenes sykehus truet med å sprenges, ble statene tvunget til å stenge ned igjen.

Likevel sa Trump tirsdag at han er uenig med sin fremste smittevernekspert Anthony Fauci, som mandag kalte situasjonen USA er kommet i, for svært alvorlig.

– Jeg synes vi er i en god situasjon. Jeg er ikke enig med ham, sa Trump i TV-programmet Full Court Press.

– Vi har gjort en god jobb. Om to, tre, fire uker tror jeg vi er i en god posisjon, sa han videre.

Tirsdag lanserte Trump også en kampanje for å tvinge lokale myndigheter til å gjenåpne USAs skoler, til tross for at ingen vet hvordan det ligger an med coronapandemien til høsten.

Trump mener myndighetene i mange delstater holder skolene stengt av politiske grunner, ikke på grunn av pandemien.

– De tror det blir bra for dem politisk, så derfor holder de skolene stengt, sa han på et møte om skoleplanene for høsten i Det hvite hus.

Ekspertene, blant annet lærernes fagorganisasjoner, mener at skolene ikke må gjenåpnes før det er trygt.

(NTB)

Foto: Matt York / AP / NTB scanpix
- Dette er krise

- Dette er krise

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.