Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Mann siktet for drapsforsøk:

SISTE: En mann i slutten av 30-åra er siktet for drapsforsøk etter en knivstikking i Sandvika. Det melder politiet på twitter.

Siktelsen kommer etter at en person ble slått ned ved Røde Kors-huset i Sandvika og blør fra hodet.

- Fornærmede er påført stikkskader og er fraktet til sykehus, opplyste politiet tidligere til Dagbladet.

På Twitter skriver politiet nå at den fornærmedes tilstand er alvorlig, men stabil.

Oprasjonsleder Guro Sandnes opplyser til Dagbladet at de fikk inn melding om hendelsen kl 17.08. På daværende tidspunkt var det ikke kjent at det var blitt benyttet kniv, men at det dredie seg om en konfrontasjon hvor en person var blitt banket opp.

Politiet opplyste først at de lette etter en mann, men opplyser seinere at de har funnet en person som passer beskrivelsen.

- Ved ransaking har vi funnet en kniv på han, og han er pågrepet.

Sandnes opplyser at relasjonen mellom de involverte på nåværende tidspunkt er ukjent.

- Vi kan på nåværende tidspunkt ikke si noe mer om skadeomfang, annet enn at personen er skadd og er sendt til sykehus, sier Sandnes.

Politiet opplyser seinere at fornærmede er en 88 år gammel mann. Siktede er en mann i slutten av 30-åra.

- Vi jobber fortsatt på stedet og avhører flere vitner til hendelsen, skriver de.

Politiet skriver at de på nåværende tidspunkt ikke har opplysninger om at det er flere involvert i hendelsen.

Studioet fortsetter under annonsen

Én funnet etter båtvelt i Valldal:

En person ble meldt savnet etter at en gummibåt veltet i en elv i Valldal på Sunnmøre torsdag kveld, skrev Møre og Romsdal politidistrikt på Twitter. Det pågikk en redningsaksjon i området, som nødetatene og Hovedredningssentralen (HRS) bisto i, men den er nå i ferd med å bli avsluttet, opplyser operasjonsleder Leif Arne Mork.

- Savnede er funnet oppegående på elvebredden i nærheten. Det skal bare ha vært to personer i båten da den veltet, hvorav den ene av disse meldte fra om hendelsen til politiet, sier han til Dagbladet.

Ansatt ved Merkels pressekontor mistenkes for spionasje:

En mann ansatt ved Tysklands statsminister Angela Merkels pressekontor mistenkes for å ha spionert for egyptiske myndigheter, ifølge en ny politirapport.

Politiet aksjonerte mot mannen i desember 2019, ifølge rapporten. Det er foreløpig ikke kjent om mannen er pågrepet eller siktet, eller om han fortsatt befinner seg i landet.

Politiet mener mannen har jobbet for egyptisk etterretning i flere år.

Etterforskningen pågår fortsatt.

(NTB)

Blir forbudt å campe i Hoddevik:

Fylkesmannen i Vestland innskrenker allemannsretten på Stadlandet. Nå blir det forbudt å campe i den populære surfebygda Hoddevik, melder Aftenposten

Forbudet kommer som følge av utfrodringer knyttet til store mengder turister. De fastboende har sett seg lei på ferierende nordmenn som tar seg til rette.

Allemannsretten er et begrep som brukes til å betegne den rett alle har til å ferdes fritt i den norske naturen. I praksis betyr det at alle har rett til å campe hvor de vil, så lenge området betegnes som utmark. Det inkluderer skog, myr, fjell og kystområder.

Nå innskrenkes imidlertid allemannsretten i Hoddevik, og det blir forbudt å campe der.

Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Trumps eksadvokat pågrepet igjen:

Donald Trump tidligere advokat Michael Cohen er pågrepet og fengslet igjen, melder flere amerikanske medier.

Cohen ble løslatt i april og satt i husarrest i sitt eget hjem på grunn av utbrudd av coronasmitte i fengselet han sonet i.

Men torsdag ble han pågrepet og fengslet igjen, angivelig fordi han har brutt vilkårene for løslatelse, opplyser hans advokat ifølge NBC News.

Cohen ble tidligere denne måned fotografert mens hans spiste på en restaurant på Manhattan.

I 2018 ble han dømt til tre års fengsel for blant annet svindel med valgkampmidler, for å ha løyet til Kongressen og for å ha utbetalt såkalte hysjpenger.

(NTB)

Foto: J. Scott Appllewhite / AP / NTB Scanpix

Italia innfører innreiseforbud fra 13 land:

Italia innfører innreiseforbud fra Brasil og tolv andre land som regnes som høyrisiko for koronaspredning.

- Globalt er pandemien i sin mest akutte fase. Vi kan ikke sette på spill ofrene som italienerne har gjort de siste månedene. Derfor har vi valgt å være ekstra forsiktig, sier helseminister Roberto Speranza.

I tillegg til Brasil omfatter forbudet innreise fra Armenia, Bahrain, Bangladesh, Bosnia-Hercegovina, Chile, Kuwait, Nord-Makedonia, Moldova, Oman, Panama, Peru og Den dominikanske republikk.

(NTB)

Folk evakuert fra tunnel i Bergen:

Vest politidistrikt rykket torsdag ettermiddag ut til melding om røykutvikling og branntilløp i en buss i Munkebotntunnelen - en sentral tunnel som ligger på på E39 og er en av hovedinnfartsårene til Bergen sentrum.

- Det har skjedd en røykutvikling fra en buss inne i tunnelen. Vi jobber med å sjekke tunnelen for folk, og evakulerer personer på stedet, sa operasjonsleder Bjarte Rebnord til Dagbladet like etter klokka 18.30.

Klokka 19.10 opplyser operasjonslederen til Dagbladet at alle personer og kjøretøy er fraktet ut av tunnelen.

- Totalt er fire stykker meldt skadd. En av dem er kjørt til Haukeland sjukehus, to til lokal legevakt og en person behandles på stedet. Fornærmede har fått i seg røyk, men alvorlighetsgraden er foreløpig ikke kartlagt, sier Rebnord.

Årsaken til røykutviklingen er på dette stedet uvisst for politiet, men Rebnord opplyser om at ulmingen og flammene kom fra understellet på bussen.

Tunnelen er stengt, og politiet anbefaler bilister som skal E16 mot Arnanipa om å kjøre Bergen Sør.

- Dette kommer til å påvirke trafikken på stedet hele kvelden, sier operasjonslederen.

Seoul-ordfører funnet død:

Seouls ordfører Park Won-soon er funnet død, melder nyhetsbyrået Yonhap, som siterer politikilder i landet.

Won-soon ble meldt savnet torsdag, og det ble iverksatt en stor leteaksjon med droner og hunder i byen, skriver BBC. Ifølge Yonhap skal politiet etter hvert ha snevret inn søket til et kupert skogsområde nord i byen, der mobiltelefonen hans sist skal ha gitt fra seg signal.

Kontoret hans har tidligere bekreftet at han ikke kom på jobb torsdag, og at han kansellerte alle sine kommende avtaler samme dag, ifølge Yonhap.

Det var ordførerens datter som meldte ham savnet.

Won-soon har vært ordfører i storbyen Seoul, som har en befolkning på nesten ti millioner, siden 2011. Omstendighetene rundt dødsfallet er foreløpig ikke kjent.

Han har bakgrunn som aktivist og menneskerettighetsadvokat, og er den første som har blitt valgt til en tredje periode som Seoul-ordfører. Gjentatte ganger har han langet ut mot landets økende økonomiske forskjeller og korrupte bånd mellom privat sektor og politikere.

Won-soon er medlem av president Moon Jae-ins liberale parti og har vært omtalt som en mulig presidentkandidat for partiet i 2022.

Foto: Lee Jin-man / AP / NTB scanpix

Kantine-forbud oppheves:

Fra 15. juli blir det lov å servere mat som buffet på steder som hoteller og kantiner, bekrefter næringsminister Iselin Nybø (V) overfor VG.

– Det er faglige råd som vi forholder oss til. Når det nå skal serveres buffet er det fortsatt en del ting som er viktige å ta hensyn til, sier Nybø til avisa og understreker at Helsedirektoratet skal utarbeide detaljene nærmere.

Næringsministeren tror at opphevningen av forbudet vil gjøre det enklere for hoteller som igjen kan tilby gjestene bedre valgmuligheter i serveringen.

Administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold applauderer opphevningen av forbudet.

– Mange nordmenn har nok savnet den tradisjonelle hotellfrokosten, så det passer jo fint å få buffeten tilbake midt i fellesferien, sier Krohn Devold i en kommentar til Dagbladet.

Torsdag ble det kjent at Helsedirektoratet myknet opp reglene for kollektivtrafikk. Nå mener Krohn Devold at det også er på tide at myndighetene åpner for større konferanser:

– I en stor konferansesal kan man legge til rette for trygge samlinger. Smittesporing er mye enklere der enn på t-banen. På konferanser har man kontaktdata på deltagerne, og kan plassere alle på bestemte plasser, heter det i en e-post til Dagbladet.

Foto: Aggapom Poomitud / Shutterstock / NTB Scanpix

Aggressiv mann med øks i Oslo:

Politiet har kontroll på en aggressiv mann med øks i Oslo, melder Oslo politidistrikt på Twitter.

- Vedkommende skal ha gått rundt i Hausmanns gate, og forsøkte å unnslippe politiet, blant annet ved å kaste seg på en sykkel. Patruljer fikk imidlertid kontroll på ham ved Nybrua, som går over Akerselva på Grünerløkka, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand til Dagbladet.

Mannen, som er i 20-åra, skal ha kastet fra seg øksa i Akerselva, som politiet nå får bistand fra brannvesenet til å oppdrive. Han skal heller ikke ha gitt seg med sin utagerende adferd før politiet måtte legge ham i bakken.

Politiet har foreløpig ikke mottatt opplysninger om at noen skal være skadd, men de har iverksatt vitneavhør for å danne seg bedre oversikt over situasjonen, opplyser Hekkelstrand.

Viruset muterer - blir mer smittsomt:

Forskere mener en liten endring av coronaviruset kan ha gjort det vesentlig mer smittsomt. Det melder NRK.

Det opprinnelige coronaviruset omtales som D-typen. I Norge har det imidlertid bare blitt registrert ett tilfelle av denne typen siden mars. Det er fordi viruset muterer.

- Rent teknisk betyr det at arvestoffet til viruset forandrer seg slik at stoffet glysin (G) erstattes med asparaginsyre (D) noen få steder. Nærmere bestemt på de spisse delene som viruset bruker til å feste seg til menneskelige celler, skriver kanalen.

Forskere tror det muterte viruset, G, er mer smittsomt.

- Det betyr at det nye viruset kan ha nådd flere mennesker enn det gamle viruset ville ha gjort, og med det ført til mer sykdom, ifølge NRKs opplysninger.

Ifølge Washington Post har en gruppe forskere bak en upublisert studie minst to forklaringer på hvorfor G er i bedre stand til å smitte andre mennesker enn D, men disse opplysningene er foreløpig ikke offentliggjort.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.