Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Dette får svenskene lov til:

Sveriges statsminister Stefan Löfven presenterer nye reiseråd.

I dag er det bare lov å reise med bil i en til to timer innenlands i Sverige.

- Alle lengter etter en sluttdato. En dag hvor alt blir som før. En sånn dato finnes ikke enda, sier Löfven.

Fra og med 13. juni vil alle symptomfrie personer kunne reise fritt innenlands. Det forutsetter at man overholder smittevernregler, som for eksempel avstandsreglene.

Til nå har det ikke vært lov å reise mer enn to timer i bil unna hjemmet sitt.

- Dette betyr ikke at faren er over, sier Löfven.

Helsemyndighetene advarer om at dersom corona-utviklingen snur, så vil de gjeninnføre reiserestriksjonene.

Studioet fortsetter under annonsen

Mann knivstukket i Bergen:

En mann er knivstukket på Laksevåg i Bergen. Tilstanden hans er uviss. Så langt er ingen mistenkt i saken.

Ifølge Bergens Tidende fikk politiet melding om hendelsen rundt klokka 3.30 natt til lørdag.

– Vi fant en mann som var knivstukket utenfor en leilighet, sier operasjonsleder Frode Kolltveit i Vest politidistrikt.

Den skadde mannen er i 20-årene.

(NTB)

Til sykehus etter kollisjon med ku:

EEn person som kjørte på ei ku på Ramnesveien i Tønsberg, er fraktet til sykehus. Kua døde i sammenstøtet.

Sørøst politidistrikt meldte om hendelsen ved 2.45-tiden natt til lørdag.

– Fører av bilen blir tatt hånd om av helse og kjørt til sykehuset i Tønsberg med ukjent skadeomfang, opplyser operasjonssentralen.

Kua sto midt i veien da den ble påkjørt. Politiet har fått kontakt med eieren.

(NTB)

Stanset masseslagsmål:

To personer er lettere skadd og ble sendt til legevakt med slagskader, opplyser innsatsleder Brian Skotnes i Oslo-politiet til Dagbladet ved 2.33-tida.

Politiet rykket i natt ut til Rosenhoff i Oslo etter meldinger om masseslagsmål. Da de kom fram, fikk de raskt kontroll over situasjonen.

15-20 personer skal ha vært involvert, og politiet la flere i håndjern. Ifølge politiet var tilsynelatende ingen av dem edru.

Ifølge politiet er det uklart om de har møttes for å gjøre opp noe.
To lettere skadet, tatt til legevakta med slagskader. Flere lagt i jern.

BRÅK: Politiet sendte ut mange patruljer for å få kontroll over et masseslagsmål i Oslo. Foto: Anniken Aronsen / Dagbladet

Rent flertall for Ap, Sp og SV:

Ap går mest fram på Norfaktas junimåling for Klassekampen og Nationen. Selv om SV og Sp går noe tilbake, kunne de tre partiene ha gått i flertallsregjering.

Arbeiderpartiet får økt oppslutningen med 3,8 prosentpoeng og er med 27,7 prosent igjen det største partiet. Dette er Aps beste resultat på denne målingen siden februar 2019.

– Det er lenge til valget, men denne målingen viser et solid rødgrønt flertall, og det skal vi jobbe videre mot å oppnå etter valget, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran til Nationen.

Senterpartiet faller 0,9 prosentpoeng til 13,7 prosent, mens SV går tilbake 0,3 prosentpoeng til 6,9. Det ville ha gitt til sammen 87 stortingsmandater for de tre partiene, nok til å danne en flertallsregjering.

Høyre faller 0,2 prosentpoeng til 23,9 prosent.

– Hvis vi ser målinger over tid, får regjeringen stor honnør for jobben som er gjort. Erna Solberg nyter stor tillit som statsminister. Så blir det avgjørende til valget hvor partiene som kretser rundt sperregrensa, havner, sier Svein Harberg, Høyres parlamentariske nestleder, til Klassekampen.

Venstre går fram 0,5 prosent, men ligger med 3,5 prosent fortsatt under sperregrensa på 4 prosent. Der finner vi også KrF, som faller 0,7 prosentpoeng til 3,8 prosent. Hvis målingen hadde vært valgresultat, hadde de tre regjeringspartiene fått til sammen 47 mandater på Stortinget. Frp faller 1,8 prosentpoeng til 10,5 prosent.

Rødt faller 0,7 prosentpoeng til 4,2 prosent, mens MDG får økt sin oppslutning med 1 prosentpoeng til 4,9 prosent. Andre partier får 0,2 prosent, en nedgang på 0,8 prosentpoeng.

Et representativt utvalg på 1.000 personer er spurt i undersøkelsen, som er gjennomført 7. og 8. juli. Feilmarginene ligger mellom 0,7 og 2,8 prosentpoeng og er størst for partiene med høyest oppslutning.

(NTB)

Kutter fengselsstraff for egen rådgiver:

USAs president, Donald Trump, har gjort om fengselsstraffen for Roger Stone. Stone, som har vært en nær rådgiver for Donald Trump gjennom flere tiår, ble dømt for å forsøke å påvirke vitner og hindre Russland-etterforskningen i Kongressen og FBI. De undersøkte forbindelsen mellom Trump-leiren og russiske myndigheter før valget i 2016, melder Politico.

Stone var en av flere i kretsen rundt Trump, som ble siktet i forbindelse med Mueller-etterforskningen.

Stone (67) ble i februar dømt til fengsel i tre år og fire måneder. Etter planen skulle han begynt å sone fengselsstraffen førstkommende tirsdag.

Nå er han i stedet en fri mann.

President Donald Trump har omgjort fengselsdommen til sin mangeårige venn Roger Stone, bare dager før Stone skulle begynne å sone dommen.

Stone fortalte fredag at Trump hadde ringt ham for å fortelle ham at dommen skulle omgjøres. En omgjøring opphever ikke kjennelsen slik en benådning ville, men sikrer at han ikke trenger å sone, skriver NTB.

Talskvinne Kayleigh McEnany kalte Stone et offer for Russlands-bløffen som venstresiden og deres allierte i pressen sto bak.

Beslutningen vil skape ytterligere bekymring blant de mange som er kritiske til at Trump så ofte griper inn i landets rettssystem.

Trump-rådgiver Roger Stone dømt til 40 måneders fengsel

Trump-rådgiver Roger Stone dømt til 40 måneders fengsel

dagbladet

Til sykehus etter MC-ulykke:

En person er fløyet til sykehus etter en motorsykkelulykke på riksvei 9 ved Åkroken i Setesdal.

Meldingen om ulykken kom klokka 23.43 fredag kveld, ifølge Agder politidistrikt.

– Vedkommende flys til Stavanger sykehus med uavklarte skader, melder operasjonssentralen.

Den skadde var ved bevissthet, ifølge politiet.

(NTB)

Bussjåfør døde etter munnbind-angrep:

Den franske bussjåføren Philippe Monguillot (59) døde fredag etter å ha blitt angrepet søndag av passasjerer som nektet å bruke påbudte munnbind, melder AFP.

- Vi besluttet å la ham reise. Legene og vi støttet beslutningen, sier datteren, Marie Monguillot til nyhetsbyrået.

Bussjåføren ble utsatt for et voldelig angrep da han var på jobb i byen Bayonne søndag etter å ha bedt tre passasjerer om å bruke munnbind - i tråd med coronarestriksjonene i Frankrike.

To menn på 22 og 23 år er nå siktet for drapsforsøk. To andre er siktet for ikke på hjelpe en person i fare, og en femte person er siktet for forsøk på å skjule en mistenkt, ifølge påtalemyndigheten.

Aktor Jerome Bourrier, sier til AFP at de vil utvide siktelsene etter at Monguillot døde.

Onsdag denne uka arrangerte familien til bussjåføren en stille marsj fra bussholdeplassen hvor angrepet skjedde.

Kollegene hans, som har nektet å gå på jobb etter hendelsen, vil komme tilbake på jobb mandag.

Det skal nå plasseres sikkerhetsvakter på en del av bussene.

USA innfører toll på franske varer:

USA kunngjorde fredag høye nye tollsatser på utvalgte franske varer som svar på at Frankrike vil skattlegge amerikanske teknologigiganter.

USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer sier den franske skatten er urettferdig mot amerikanske teknologiselskaper, og at USA derfor legger en straffetoll på 25 prosent på franske varer til en verdi av 1,3 milliarder dollar.

Tollen blir imidlertid ikke innkrevet før 6. januar neste år mens samtaler fortsetter mellom de to landene.

Frankrike vedtok i fjor å innføre høyere skatt på firmaer som Facebook, Amazon, Apple og Google, selskaper som beskyldes for å flytte sin profitt ut av landet for å unngå skatt. Innkreving av skatten er suspendert ut året.

Kosmetikk og vesker er blant franske produkter som fra januar får ekstra toll i USA. Men champagne og oster som camembert og roquefort slapp unna, ifølge den endelige listen.

(NTB)

Utmeldt av Venstre:

Tidligere Venstre-leder Lars Sponheim har meldt seg ut av partiet. Han mener det er feil at han som fylkesmann skal være medlem av et parti.

63-årige Sponheim forteller til Bergensavisen at han tok avgjørelsen ved årsskiftet.

– Det har plaget meg i flere år at jeg har vært et passivt medlem av partiet. Jeg har forsøkt å gjøre utmeldingen i det stille, for det ville i seg selv blitt dratt inn i en eller annen partikonflikt. Men jeg meldte meg ut som en erkjennelse av at jeg mener det er feil at jeg som fylkesmann skal være medlem av et parti, sier den tidligere partilederen.

Lars Sponheim kommer fra Ulvik i Hardanger og satt på Stortinget for Hordaland mellom 1993 og 2009. Under Venstres tid i regjering har han vært næringsminister og landbruksminister. I 14 år – fra 1996 til 2010 – var han leder for Venstre. Han trakk seg etter partiets svake resultat ved valget i 2009.

I 2010 ble Sponheim fylkesmann i Hordaland, en stilling han siden i fjor har hatt i det sammenslåtte fylket Vestland.

– Mange folk har nok tenkt at jeg skal gjennomføre det jeg ikke fikk til i politikken, og det stemmer ikke. Jeg er veldig nøye på å ikke ha noen partipolitiske preferanser, sier Sponheim i intervjuet med BA.

(NTB)

Rykket ut til beruset ungdom:

Politiet i Trøndelag måtte fredag kveld rykke ut til Kyvannet i Trondheim.

- En del ungdom samlet ved Kyvannet. Både politi og ambulanse på stedet etter at naboer ringte. Ei jente i tenåra er så beruset at hun må håndteres av helsepersonell, skriver politiet på Twitter.

For to uker siden ble en politipatrulje i omringet og trakassert av 40-50 ungdommer ved Hestsjøen ei mil sør for Trondheim sentrum etter å ha rykket ut etter klager på høy musikk.

- Det var en massesuggesjon

- Det var en massesuggesjon

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.