Nyhetsstudio

Øystein Andersen

USA-markering i Skien:

Også i Skien blir det en markering fredag ettermiddag mot politiets håndtering i USA av fargede personer og minoritetsgrupper. Markeringen blir litt mer beskjeden i omfang av hensyn til smittesituasjonen enn det som er planlagt i Oslo og Bergen samme dag - og som har skjedd over hele kloden de siste dagene.

Flerkulturelt utvalg har invitert en person fra hver av 50 organisasjoner innenfor politikk, religion, sport og samfunnsliv forøvrig til å samles under blacklivesmatter-fane foran Ibsenhuset.

Studioet fortsetter under annonsen

- Åpnet for fort:

USAs fremste smittevernekspert, dr. Anthony Fauci, sier at noen stater åpnet for fort, og nå betaler de prisen, skriver BBC og CNN.

President Donald Trump har vært forkjemper for å gjenåpne økonomien og samfunnet, og i kjølvannet av dette opplever flere stater, som Florida, Arizona og Texas, store smittebølger. En direkte konsekvens av dette er også press på helsevesenet.

- Det er noen ganger, til tross for retningslinjene og anbefalingene om å åpne opp forsiktig, at noen stater hoppet over disse og bare åpnet for fort, sa Fauci da han gjestet Podcast 19 torsdag.

Han peker på delstaten Florida som et eksempel, som han tror hoppet over noen sjekkpunkter på lista.

- Situasjonen er virkelig ikke god. Vi står fortsatt til knes i den første smittebølgen, sa Fauci mandag denne uka, da han kommenterte den eksplosive økningen av koronatilfeller i 40 av USAs delstater.

Trump sa seg imidlertid uenig med Fauci i et TV-intervju dagen etter.

- Ikke behov for nytt toppmøte med USA:

Kim Yo-jong, den mektige søsteren til Nord-Koreas leder, sier det ikke er behov for et nytt toppmøte med USA.

Uttalelsen kommer etter at USAs president Donald Trump denne uken sa at han gjerne møter Kim Jong-un igjen «dersom jeg mener det er nyttig». Trump har møtt Kim to ganger, og det var spekulasjoner om hvorvidt han ville prøve å få i stand et nytt møte før det amerikanske valget i november.

Det ser det altså ikke ut til at nordkoreanerne er særlig interessert i.

- Det er ikke noe behov for å sette oss ned med USA akkurat nå. Det er altfor tydelig at et eventuelt toppmøte bare vil brukt til kjedelig skryt med utspring i noens stolthet, sier Kim Yo-jong ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA i Nord-Korea. Hun regnes som en av brorens nærmeste rådgivere.

Hun legger til at avvikling av landets atomprogram «ikke er mulig nå» og bare kan skje parallelt med at motparten innfører omfattende tiltak som ikke kan gjøres om på. Hun understreker at hun ikke snakker om oppheving av sanksjoner.

Kim Yo-jong sa ikke noe nærmere om hva slags tiltak hun faktisk siktet til, men USA har 28.5000 soldater i Sør-Korea og ytterligere militær kapasitet i Japan og flere steder i Stillehavsregionen. Nord-Korea har sagt at landet trenger atomvåpen som avskrekking for å hindre en mulig amerikansk invasjon.

(NTB)

Kim Jong-uns lillesøster Kim Yo-jong har en mektig posisjon i Nord-Korea og regnes av mange som en mulig arvtaker etter broren. Arkivfoto: Jorge Silva / AP / NTB scanpix

Ny smitterekord gir nye coronatiltak i India:

Etter en ny dag med rekordmange registrerte smittetilfeller i India, stenger flere delstater ned risikoområder på nytt.

Fredag ble det meldt om 26.506 nye smittede, og totalen er nå oppe i 793 802.

Helsedepartementet i landet sier 475 personer har dødd det siste døgnet. Dermed har 21 604 menneskeliv gått tapt så langt i covid-19-utbruddet i India.

Delstaten Bihar har valgt å stenge hovedstaden Patna og fire andre distrikter fra og med fredag for å få bukt med en oppblussing av smitten. I landets mest folkerike delstat, Uttar Pradesh, får kun apoteker og matbutikker holde åpent i helgen.

(NTB)

Kun de som selger mat og medisiner får holde åpent i delstaten Uttar Pradesh denne helgen. Illustrasjonsfoto: Rajesh Kumar Singh / AP / NTB scanpix

Nesten ingen påvist coronasmittet på offentlig sted:

De fleste som har fått påvist coronasmitte de siste månedene, ble smittet hjemme. Nesten ingen ble smittet på byen, bussen eller et annet offentlig sted.

Av de 313 smittede som det ble rapportert om til Folkehelseinstituttet (FHI) mellom 25. mai og 5. juli, ble kun fire personer smittet på offentlige arrangementer, skriver Aftenposten, som har gått gjennom FHIs ukesrapporter fra uke 22 til uke 27.

I 81 prosent av de 313 smittetilfellene har det vært mulig å spore opp smittekilden.

121 personer fikk viruset mens de var hjemme hos seg selv eller hos familie og venner, mens 46 personer ble smittet på jobben eller studiestedet.

7 prosent ble smittet i barnehage eller skole. Nesten alle tilfellene i denne perioden stammer imidlertid fra et enkeltutbrudd ved en skole i Lillestrøm.

For 23 prosent av smittetilfellene i denne perioden er smittested ukjent.

FHIs rapporter omfatter imidlertid kun 313 av de 559 påviste smittetilfellene i denne perioden. Tre av fire smittetilfeller blir dessuten aldri oppdaget, anslår FHI.

(NTB)

I kollektivtransporten er det tatt grep for å forhindre koronasmitte. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Smitterekord i Mexico:

Mexico registrerte torsdag 7280 nye tilfeller av coronasmitte, det høyeste antall på én dag hittil. Dessuten døde 730 mennesker.

Ifølge helsedepartementets egne tall er 282.283 mexicanere smittet av koronaviruset hittil, og 33.526 har dødd av viruset siden det første dødsfallet ble registrert i februar.

Mexico har startet en forsiktig gjenåpningen av økonomien, men det er en beslutning som kan utløse en ny smittebølge, ifølge visehelseministeren som er ansvarlig for kampen mot koronaviruset, Hugo López Gatell.

President Andrés Manuel López Obrador var sent ute med å innse alvoret i pandemien og stenge ned, og han fortsatte selv lenge å møte velgerne uten munnbind.

Mexico er nå hardest rammet i rene tall i Latin-Amerika etter Brasil (NTB)

Foto: Patrick Frilet / REX / NTB scanpix

Bolivias president har coronavirus:

Bolivias president, Jeanine Añez Chavez, sier at hun har testet positivt for coronaviruset.

- Jeg testet positivt for Covid-19, twitrer hun.

Hun sier videre at hun føler seg i fin form, og vil jobbe fra hjemmekarantene de neste 14 dagene.

Foto: Juan Karita/AP/Scanpix

Bolsonaro: - Veldig bra:

Brasils president Jair Bolsonaro, som har blitt smittet av coronaviruset, sier han føler seg «veldig bra». Han hyller malariamedisinen hydroksyklorokin.

Bolsonaro har lenge dysset ned alvoret i coronapandemien og nektet å bruke munnbind. Tirsdag denne uken testet han positivt for viruset.

Presidenten dukket opp i et direktesendt Facebook-video fra boligen sin torsdag, der han fastslo at han nå føler seg «veldig bra». Han sa at han etter at han begynte å føle seg dårlig mot slutten av forrige uke, begynte å ta hydroksyklorokin hver dag.

- Jeg tok hydroksyklorokin. Det fungerte, og jeg er fin, sier Bolsonaro.

Verken Verdens helseorganisasjon (WHO) eller eksperter på koronaviruset mener at hydroksyklorokin virker mot viruset, men tvert imot kan være farlig for dem som har hjerteproblemer. (NTB)

Foto: AFP / NTB scanpix

Smitterekord i Mexico:

Mexico registrerte torsdag 7280 nye tilfeller av coronasmitte, det høyeste antall på én dag hittil. Dessuten døde 730 mennesker.

Ifølge helsedepartementets egne tall er 282 283 mexicanere smittet av coronaviruset hittil, og 33 526 har dødd av viruset siden det første dødsfallet ble registrert i februar.

Mexico har startet en forsiktig gjenåpningen av økonomien, men det er en beslutning som kan utløse en ny smittebølge, ifølge visehelseministeren som er ansvarlig for kampen mot koronaviruset, Hugo López Gatell.

President Andrés Manuel López Obrador var sent ute med å innse alvoret i pandemien og stenge ned, og han fortsatte selv lenge å møte velgerne uten munnbind.

Mexico er nå hardest rammet i rene tall i Latin-Amerika etter Brasil.

(NTB)

Ber folk i risikogrupper vente med Svalbard:

Smittevernlegen ved Longyearbyen sykehus råder folk som tilhører risikogrupper knyttet til covid-19, til ikke å komme til Svalbard nå grunnet sykehuskapasitet.

Overfor Klassekampen påpeker lege Knut Selmer at det er 100 mil fra Svalbard til nærmeste store sykehus.

– Det er alltid farlig å bli syk når du er langt unna et sykehus. Er du i høyrisikogruppa for corona, ville jeg ha reist til Svalbard et annet år, sier han.

Til avisa opplyser reiselivssjef Ronny Brunvoll i Visit Svalbard at de bare venter rundt 20 prosent av vanlig aktivitet denne sommeren.

– Corona traff oss på verst tenkelig tidspunkt. Vi er i krise, sier Brunvoll.

Det ble fra 1. juni mulig å drive landbasert reiselivsaktivitet på Svalbard i tråd med kravene i covid-19 forskriften, etter at den lokale innreisekarantenen ble opphevet. 12. juni åpnet regjeringen for kyst- og ekspedisjonscruise til øygruppa for fartøyer med maksimum 250 passasjerer om bord.

– Longyearbysamfunnet er hardt rammet av følgene av pandemien. Det er derfor viktig at større deler av reiselivet på Svalbard kan få ta del i den åpningen vi nå gjør av samfunnet, sa justisminister Monica Mæland (H) den gang.

Det er ikke registrert coronasmitte på Svalbard så langt.

(NTB)

Ønsker obduksjon av alle coronadøde:

Alle som dør av coronaviruset, bør obduseres, mener Peer Kåre Lilleng, som er professor i rettsmedisin. Han mener det vil gi oss mer kunnskap.

Ifølge VG blir svært få av dem som dør, obdusert.

Ifølge Lilleng, som arbeider ved Universitetet i Bergen, vil man ved hjelp av obduksjoner kunne finne ut hvilke egenskaper viruset har, hvordan det oppfører seg i menneskekroppen og eventuelt hvordan det endrer seg.

– Obduksjon er fasiten når folk dør, understreker han.

Rettsmedisineren sier samtidig at en eventuell rekvisisjon til obduksjon må fylles ut etter avtale med pårørende.

252 coronadødsfall var per torsdag meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.