Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Trekker forskningsartikkel etter kritikk:

Det anerkjente forskningstidsskriftet The Lancet trekker en forskningsartikkel om effektene av malariamedisinen hydroksyklorokin på corona.

Det skjer etter at forskerne fikk kritikk for faktagrunnlaget i artikkelen, skriver The Lancet selv på sine nettsider.

- De klarte ikke å fullføre en uavhengig gjennomgang av det underliggende datagrunnlaget, skriver The Lancet.

Dermed kan de ikke lenger gå gode for innholdet i dataene.

Blant de som har kritisert artikkelen, er norske Steinar Madsen i legemiddelverket. Mer om det kan du lese her:

Trekker omstridt corona-artikkel

Trekker omstridt corona-artikkel

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Undersøker coronavirusets opprinnelse:

WHO-eksperter er på vei til Kina for å undersøke hvordan coronaviruset oppsto.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

WHO vil undersøke opprinnelsen sammen med kinesiske eksperter, skriver nyhetsbyrået.

STRAKS: Nye reiseråd:

Fredag klokka 12 skal regjeringen informere om nye reiseråd. En time i forveien meldte TV 2 at regjeringen vil åpne for reiser til Frankrike, Spania og Hellas, samt noen regioner i Sverige.

Også VG har fått opplyst at regjeringen åpner for karantenefrie reiser til de store ferielandene fra 15. juli.

Straks starter Dagbladet TVs direktesending.

Saken oppdateres fortløpende.

I sjokk over ordførers død:

President Moon Jae-in er i sjokk over at hans venn og Seoul-ordfører Park-Won-soon i går ble funnet død.

Det skriver Yonhap News Agency, som også skriver at de to skal ha blitt kjent under studietida på 1980-tallet, og at de har vært venner siden.

Won-soon ble meldt savnet torsdag, og det ble iverksatt en stor leteaksjon med droner og hunder i byen, skriver BBC. Ifølge Yonhap skal politiet etter hvert ha snevret inn søket til et kupert skogsområde nord i byen, der mobiltelefonen hans sist skal ha gitt fra seg signal.

Kontoret hans har tidligere bekreftet at han ikke kom på jobb torsdag, og at han kansellerte alle sine kommende avtaler samme dag, ifølge Yonhap.

Det var ordførerens datter som meldte ham savnet.

Foto: ung Yeon-je / AFP

Rekordlav Lånekasse-rente:

Den flytende renta i Lånekassen settes ned til 1,539 prosent fra 1. september, noe som er den laveste flytende studielånsrenta noensinne.

Dette er 0,62 prosent lavere enn dagens nivå. Siden mars har den flytende renta gått ned fra 2,599 prosent, opplyser Lånekassen.

Sist den flytende renta var på et tilnærmet nivå, var i 2016 da den i en periode lå på 1,756 prosent.

Renta i Lånekassen baseres på beregninger fra Finanstilsynet ut fra et gjennomsnitt av de fem beste tilbudene på boliglån i markedet og fastsettes seks ganger i året.

(NTB)

I september settes renten ned i Lånekassen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

- Disse landene åpner regjeringen for:

I dag skal regjeringen informere om nye reiseråd. Nå melder TV 2 at regjeringen vil åpne for reiser til Frankrike, Spania og Hellas, samt noen regioner i Sverige.

TV-kanalen viser til kilder. Også VG får opplyst at regjeringen åpner for karantenefrie reiser til de store ferielandene fra 15. juli.

Klokka 12 legger FHI fram et kart over hvilke land i Europa som tilfredsstiller de norske kriteriene for innreise, og UD vil i den forbindelse oppdatere sine reiseråd fra 15. juli. I tillegg til å oppdatere Europa-kartet, vil FHI oppdatere kartet over Norden.

Pressekonferansen kan du se direkte på Dagbladet TV klokka 12.

Disse restriksjonene kan du møte på ferie

Disse restriksjonene kan du møte på ferie

dagbladet

Sender ut farevarsel:

Fredag formiddag opplyser Meteorologisk institutt at de har sendt ut gult farevarsel for styrtregn Østafjells, som gjelder fredag ettermiddag og fredag kveld.

Det er sannsynlig at store deler av Østlandet rammes, men mest sannsynlig at befolkningen på Sørlandet må skalke lukene. I farevarselet står det at de også forventer torden.

- Det er store lokale variasjoner i intensitet og varighet, og været kan endres raskt, advarer de.

Videre opplyser de at været kan få følgende konsekvenser: «Fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer. Hagl, lyn og torden, og kraftige vindkast. Fare for stengte veier og/eller overvann ved bekke- og elveløp. Lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning».

Ny smitterekord i Victoria:

Delstaten Victoria i Australia har registrert 288 nye coronatilfeller det siste døgnet. Dette er det største registrerte antallet fra en australsk jurisdiksjon siden pandemien begynte, skriver The Guardian
og The Herald Sun.

Det nærmeste er 212 tilfeller i New South Wales i mars.

Under en pressekonferanse fredag morgen norsk tid spør en journalist om viruset er mildere i dette utbruddet, fordi det ikke er en proporsjonal økning i antall personer innlagt på sykehus med covid-19, skriver The Guardian.

- Viruset er det samme. Det er like farlig som det var. Det muterer ikke til å bli mer eller mindre farlig, sier delstatens helsesjef, Brett Sutton.

Videre sier han at antallet pasienter på intensivavdeling har gått opp, og det samme har antallet innlagt på sykehus.

- Vi vil se en øking i innlagte på sykehus eller intensivavdeling og dødsfall i de kommende dagene, på grunn av økningen vi har sett nylig, advarer han.

I går advarte delstatsministeren i Victoria, Daniel Andrews, at den påbegynte lockdownen i storbyen Melbourne kan forlenges om ikke smittetallene går ned.

Advares: Lockdown kan forlenges

Advares: Lockdown kan forlenges

dagbladet

Hongkong stenger skoler:

Hongkong stenger samtlige skoler etter at det er registrert en økning i lokal coronasmitte.

Regjeringen har gitt ordre om å stenge alle skoler fra mandag. Dermed fremskyndes sommerferien, sier territoriets utdanningsminister Kevin Yeung fredag.

Dagen før ble det registrert 34 tilfeller av lokalt overført coronasmitte.

(NTB)

Studenter klare for en eksamen i Hongkong i slutten av april. Foto: Jerome Favre/Reuters / NTB Scanpix

Russisk atomubåt i Østersjøen:

En russisk ubåt med to atomreaktorer og kapasitet til å føre kjernevåpen, seilte inn i Østersjøen via Storebælt torsdag.

Litt etter klokken 16 var den 154 meter lange ubåten utenfor Danmarks sørligste by, Gedser, melder Sveriges Television. Ifølge kringkasteren er det svært sjelden ubåter med atomvåpenkapasitet går inn i Østersjøen.

- Vi kan bekrefte at en russisk ubåt i Oscar-klassen har passert gjennom dansk farvann. Vi kan ikke kommentere eventuell bevæpning, skriver pressekontakt Lars Skjoldan ved det danske forsvarets hovedkvarter i en epost til SVT.

Pressekontakt i det svenske forsvaret, major Kristina Swaan, bekrefter at ubåten kan bestykkes med kryssermissiler, men sier hun ikke vet hva slags våpen som er om bord. Hun sier de følger ubåtaktiviteten, slik de alltid gjør. Ubåten antas å være på vei til en marinekortesje som vanligvis holdes i St. Petersburg i slutten av juli.

Ubåten tilhører den russiske nordflåten med base på Kolahalvøya. Normalt har den 24 kryssermissiler, ifølge tidligere opplysninger fra nyhetsbyrået Tass om en ubåt i samme klasse, som har Nato-betegnelsen Oscar. Det er samme klasse som Kursk, som sank i Barentshavet i 2000.

(NTB)

Fjerner karanteneregler for 58 land:

Den britiske regjeringen fjerner karantenekrav for reisende fra 58 land, blant dem Norge. Innreisende trenger heller ikke oppgi bosted.

De nye karantenereglene omfatter personer som ankommer England, Wales eller Nord-Irland enten gjennom sjøveien, ved fly eller over land, skriver Sky News.

Reisende fra landene på listen vil ikke lenger måtte gå i 14 dagers karantene eller oppgi bosted.

Blant de nordiske landene er det bare Sverige som ikke er inkludert. USA, Canada, Russland, Brasil, Iran, India, Pakistan, Bangladesh og Kina er heller ikke med på listen.

Lempingen på reglene omfatter også 14 britiske oversjøiske territorier.

Skottland tillater innreise fra 57 land og 14 oversjøiske territorier. Spania står ikke på den skotske listen, selv om spanjoler har karantenefritak i resten av Storbritannia.

(NTB)

Den britiske regjeringen, her ved statsminister Boris Johnson, fjerner karantenekrav for 58 land, blant dem Norge. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.