Nyhetsstudio

Ralf Lofstad

Maddie-mistenkt sjekkes mot annen forsvinning:

Den tyske 43-åringen som er mistenkt for å ha bortført og drept Madeleine McCann, undersøkes nå i forbindelse med en liknende sak i Tyskland, melder Magdeburger Volksstimme.

Inga Gehricke (5) fra Stendal i den østlige delstaten Sachsen-Anhalt forsvant under et grillselskap med familien 1. mai 2015, og er aldri blitt funnet. Tyske medier har tidvis kalt henne «tyske Maddie».

Påtalemakten i Stendal uttaler nå at politiet vil lete etter «nye spor i forbindelse med en drapsmistenkt i Braunschweig».

Den mistenkte 43-åringen hadde sist bostedsadresse i Braunschweig i nabodelstaten Niedersachsen. Han sitter for tida i fengsel i Kiel, hvor han soner en dom for narkoforbrytelser.

Advokaten til Ingas mor forteller at den mistenkte i 2015 oppholdt seg på ei øde tomt han eier i Neuwegersleben, halvannen times kjøring fra Stendal. Dagen før femåringen forsvant, var han dessuten innblandet i en ulykke på en Autobahn-rasteplass som ligger i omtrent samme radius fra Ingas hjemsted.

Tyskeren har et langt rulleblad, som omfatter så vel vold og ran som seksuelle overgrep mot barn. Han ble også nylig dømt for å ha voldtatt en amerikansk 72-årig kvinne i Portugal to år før McCanns forsvinning.

43-åringen skal ifølge britiske medier ha kommet i politiets søkelys etter at han på pub fortalte en kamerat om at han sto bak McCann-bortføringen.

SAVNET: Inga Gehricke var fem år da hun forsvant i 2015. Foto: Politiet / DPA / NTB Scanpix
Hevder han tilsto bortføring

Hevder han tilsto bortføring

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Halvering i innlagte pasienter:

Fire pasienter med coronasmitte er innlagt ved norske sykehus. Det er en halvering fra torsdag. Én av pasientene er på intensivavdeling. (NTB)

- Ett symptom er nok:

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forteller under regjeringens pressekonferanse at flere har uttrykt usikkerhet over hva kriteriene for å bli coronatestet er.

- Ett symptom er nok, sier Nakstad om de nåværende testkriteriene.

- Du trenger ikke å ha for eksempel feber. Det holder med ett av symptomene, som for eksempel om du er sår i halsen eller om du hoster, legger han til.

Han kastet deretter ballen videre til kommunene.

- Det er viktig at kommunene har et apparat for å tilby testing, sier Nakstad.

Kommunene skal også legge til rette for testing av utenlandske turister, og Helsedirektoratet jobber nå med enklere drop-in-løsninger for coronatesting.

Trefelling tok strømmen i Haugesund:

Et tre har havnet over E39 ved Hanaleite i Haugesund, melder politiet på Twitter.

Årsaken skal være felling av et tre som ikke gikk som planlagt.

Treet skal ha truffet en strømlinje som går over veien, og det meldes om strømbrudd i området.

Haugaland kraft jobber nå på stedet, og politiet opplyser at veien er midlertidig åpen, men må stenges igjen i forbindelse med arbeidet.

Sak blir opprettet, skriver politiet.

FHI: Åpne grenser øker smitterisiko:

Fagdirektør Frode Forland i FHI presiserer at økt reisevirksomhet vil medføre økt risiko for å bli smittet.

- Våre smittefaglige vurdering er at åpne grenser, vil øke risikoen for import av smitte til Norge, med påfølgende økt risiko for smitte innad i Norge, sier Forland under regjeringens pressekonferanse.

Han presiserer også at FHI og mynidhgetene ikke anbefaler å reise, selv om man nå kan reise.

- Å reise medfører en større risiko for å bli smittet, og jo større forskjell det er i smittesituasjonen, desto større er risikoen for å bli smittet, sier Forland.

Foto: NTB Scanpix

Her er landene du kan reise til:

Fra fredag klokka 12 holder regjeringen pressekonferanse om coronasituasjonen og informere om nye reiseråd. FHI legger fram et kart over hvilke land i Europa som tilfredsstiller de norske kriteriene for innreise. I tillegg til dette, oppdaterer FHI kartet over Norden.

På kartet under kan du navigere deg rundt i Europa og se hvilke land som er merket som grønne. Hit kan du reise uten å få karantene etter hjemkomst.

Kjærester og familiemedlemmer til nordmenn kan nå komme på besøk til Norge, har også regjeringen bestemt. Det stilles krav til at de har fysisk møtt hverandre og at forholdet har vart i minst ni måneder. UD jobber med å lage et såkalt kjæresteskjema som må fylles ut.

- Nå kan vi heldigivs åpne gradvis igjen. Det tror jeg mange er takknemlig for, de i reiselivsnæringen og alle oss som gleder oss til å reise igjen, sier næringsminister Iselin Nybø på pressekonferansen.

Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet orienterer om coronasituasjonen i Norge:

- I forrige uke ble 64 smittet, forteller Forland og sier at de har god oversikt.

Ifølge FHI er 8932 smittet i Norge i 18 forskjellige kommuner. 251 personer har mistet livet som følge av viruset.

- Vi må være forberedt på en viss økning i coronasmitte når vi åpner, sier Forland.

Hentet av luftambulanse etter klemulykke:

En mann har vært fastklemt i Grimstad, melder politiet på Twitter.

- Det er en mann som har vært fastklemt. Han er nå frigjort og blir fraktet bort i luftambulanse, sier operasjonsleder Miriam Stausland til Dagbladet.

Ulykken skal være en arbeidsulykke, skriver politiet. Skadeomfanget er foreløpig ikke kjent.

MC-fører omkom i ulykke:

En 49 år gammel kvinne omkom fredag i en MC-ulykke i Hunndalen i Innlandet.

Det melder Innlandet politidistrikt på Twitter.

Ulykken skal ha funnet sted i forbindelse med kjøreopplæring, skriver politiet videre.

Kvinnen ble erklært død på stedet og politiet fikk melding om hendelsen klokka 10.10 i dag.

Politiet vil etterforske saken videre, sier operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Per Solberg til Dagbladet.

Dagbladet oppdaterer saken.

Undersøker coronavirusets opprinnelse:

WHO-eksperter er på vei til Kina for å undersøke hvordan coronaviruset oppsto.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

WHO vil undersøke opprinnelsen sammen med kinesiske eksperter, skriver nyhetsbyrået.

NÅ: Nye reiseråd:

Fredag klokka 12 skal regjeringen informere om nye reiseråd.

Justisminister Monica Mæland minner om at viruset fortsatt er i vekst globalt.

Samtidig forteller hun at Norge åpner for at personer som er bosatt EØS-land og Schengen, med tilfredsstillende smittesituasjon, kan reise til Norge og nordmenn kan reise dit.

En time i forveien meldte TV 2 at regjeringen vil åpne for reiser til Frankrike, Spania og Hellas, samt noen regioner i Sverige. Også VG fikk opplyst at regjeringen åpner for karantenefrie reiser til de store ferielandene fra 15. juli.

Følg Dagbladet TVs direktesending nå!

Les mer her:

Nye reiseråd fra regjeringen

Nye reiseråd fra regjeringen

dagbladet

I sjokk over ordførers død:

President Moon Jae-in er i sjokk over at hans venn og Seoul-ordfører Park-Won-soon i går ble funnet død.

Det skriver Yonhap News Agency, som også skriver at de to skal ha blitt kjent under studietida på 1980-tallet, og at de har vært venner siden.

Won-soon ble meldt savnet torsdag, og det ble iverksatt en stor leteaksjon med droner og hunder i byen, skriver BBC. Ifølge Yonhap skal politiet etter hvert ha snevret inn søket til et kupert skogsområde nord i byen, der mobiltelefonen hans sist skal ha gitt fra seg signal.

Kontoret hans har tidligere bekreftet at han ikke kom på jobb torsdag, og at han kansellerte alle sine kommende avtaler samme dag, ifølge Yonhap.

Det var ordførerens datter som meldte ham savnet.

Foto: ung Yeon-je / AFP

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.