Nyhetsstudio

Frode Andresen

Arbeidsledigheten synker i USA:

Fredag ettermiddag opplyser amerikanske myndigheter at arbeidsledigheten faller til 13,3 prosent i mai. Det var ventet at den ville stige, men arbeidsledigheten har altså falt med 1,4 prosentpoeng den siste måneden.

Studioet fortsetter under annonsen

FHI: Åpne grenser øker smitterisiko:

Fagdirektør Frode Forland i FHI presiserer at økt reisevirksomhet vil medføre økt risiko for å bli smittet.

- Våre smittefaglige vurdering er at åpne grenser, vil øke risikoen for import av smitte til Norge, med påfølgende økt risiko for smitte innad i Norge, sier Forland under regjeringens pressekonferanse.

Han presiserer også at FHI og mynidhgetene ikke anbefaler å reise, selv om man nå kan reise.

- Å reise medfører en større risiko for å bli smittet, og jo større forskjell det er i smittesituasjonen, desto større er risikoen for å bli smittet, sier Forland.

Foto: NTB Scanpix

Her er landene du kan reise til:

Fra fredag klokka 12 holder regjeringen pressekonferanse om coronasituasjonen og informere om nye reiseråd. FHI legger fram et kart over hvilke land i Europa som tilfredsstiller de norske kriteriene for innreise. I tillegg til dette, oppdaterer FHI kartet over Norden.

På kartet under kan du navigere deg rundt i Europa og se hvilke land som er merket som grønne. Hit kan du reise uten å få karantene etter hjemkomst.

Kjærester og familiemedlemmer til nordmenn kan nå komme på besøk til Norge, har også regjeringen bestemt. Det stilles krav til at de har fysisk møtt hverandre og at forholdet har vart i minst ni måneder. UD jobber med å lage et såkalt kjæresteskjema som må fylles ut.

- Nå kan vi heldigivs åpne gradvis igjen. Det tror jeg mange er takknemlig for, de i reiselivsnæringen og alle oss som gleder oss til å reise igjen, sier næringsminister Iselin Nybø på pressekonferansen.

Hentet av luftambulanse etter klemulykke:

En mann har vært fastklemt i Grimstad, melder politiet på Twitter.

- Det er en mann som har vært fastklemt. Han er nå frigjort og blir fraktet bort i luftambulanse, sier operasjonsleder Miriam Stausland til Dagbladet.

Ulykken skal være en arbeidsulykke, skriver politiet. Skadeomfanget er foreløpig ikke kjent.

MC-fører omkom i ulykke:

En 49 år gammel kvinne omkom fredag i en MC-ulykke i Hunndalen i Innlandet.

Det melder Innlandet politidistrikt på Twitter.

Ulykken skal ha funnet sted i forbindelse med kjøreopplæring, skriver politiet videre.

Kvinnen ble erklært død på stedet og politiet fikk melding om hendelsen klokka 10.10 i dag.

Politiet vil etterforske saken videre, sier operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Per Solberg til Dagbladet.

Dagbladet oppdaterer saken.

Undersøker coronavirusets opprinnelse:

WHO-eksperter er på vei til Kina for å undersøke hvordan coronaviruset oppsto.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

WHO vil undersøke opprinnelsen sammen med kinesiske eksperter, skriver nyhetsbyrået.

NÅ: Nye reiseråd:

Fredag klokka 12 skal regjeringen informere om nye reiseråd.

Justisminister Monica Mæland minner om at viruset fortsatt er i vekst globalt.

Samtidig forteller hun at Norge åpner for at personer som er bosatt EØS-land og Schengen, med tilfredsstillende smittesituasjon, kan reise til Norge og nordmenn kan reise dit.

En time i forveien meldte TV 2 at regjeringen vil åpne for reiser til Frankrike, Spania og Hellas, samt noen regioner i Sverige. Også VG fikk opplyst at regjeringen åpner for karantenefrie reiser til de store ferielandene fra 15. juli.

Følg Dagbladet TVs direktesending nå!

Les mer her:

Nye reiseråd fra regjeringen

Nye reiseråd fra regjeringen

dagbladet

I sjokk over ordførers død:

President Moon Jae-in er i sjokk over at hans venn og Seoul-ordfører Park-Won-soon i går ble funnet død.

Det skriver Yonhap News Agency, som også skriver at de to skal ha blitt kjent under studietida på 1980-tallet, og at de har vært venner siden.

Won-soon ble meldt savnet torsdag, og det ble iverksatt en stor leteaksjon med droner og hunder i byen, skriver BBC. Ifølge Yonhap skal politiet etter hvert ha snevret inn søket til et kupert skogsområde nord i byen, der mobiltelefonen hans sist skal ha gitt fra seg signal.

Kontoret hans har tidligere bekreftet at han ikke kom på jobb torsdag, og at han kansellerte alle sine kommende avtaler samme dag, ifølge Yonhap.

Det var ordførerens datter som meldte ham savnet.

Foto: ung Yeon-je / AFP

Rekordlav Lånekasse-rente:

Den flytende renta i Lånekassen settes ned til 1,539 prosent fra 1. september, noe som er den laveste flytende studielånsrenta noensinne.

Dette er 0,62 prosent lavere enn dagens nivå. Siden mars har den flytende renta gått ned fra 2,599 prosent, opplyser Lånekassen.

Sist den flytende renta var på et tilnærmet nivå, var i 2016 da den i en periode lå på 1,756 prosent.

Renta i Lånekassen baseres på beregninger fra Finanstilsynet ut fra et gjennomsnitt av de fem beste tilbudene på boliglån i markedet og fastsettes seks ganger i året.

(NTB)

I september settes renten ned i Lånekassen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

- Disse landene åpner regjeringen for:

I dag skal regjeringen informere om nye reiseråd. Nå melder TV 2 at regjeringen vil åpne for reiser til Frankrike, Spania og Hellas, samt noen regioner i Sverige.

TV-kanalen viser til kilder. Også VG får opplyst at regjeringen åpner for karantenefrie reiser til de store ferielandene fra 15. juli.

Klokka 12 legger FHI fram et kart over hvilke land i Europa som tilfredsstiller de norske kriteriene for innreise, og UD vil i den forbindelse oppdatere sine reiseråd fra 15. juli. I tillegg til å oppdatere Europa-kartet, vil FHI oppdatere kartet over Norden.

Pressekonferansen kan du se direkte på Dagbladet TV klokka 12.

Disse restriksjonene kan du møte på ferie

Disse restriksjonene kan du møte på ferie

dagbladet

Sender ut farevarsel:

Fredag formiddag opplyser Meteorologisk institutt at de har sendt ut gult farevarsel for styrtregn Østafjells, som gjelder fredag ettermiddag og fredag kveld.

Det er sannsynlig at store deler av Østlandet rammes, men mest sannsynlig at befolkningen på Sørlandet må skalke lukene. I farevarselet står det at de også forventer torden.

- Det er store lokale variasjoner i intensitet og varighet, og været kan endres raskt, advarer de.

Videre opplyser de at været kan få følgende konsekvenser: «Fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer. Hagl, lyn og torden, og kraftige vindkast. Fare for stengte veier og/eller overvann ved bekke- og elveløp. Lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning».

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.