Nyhetsstudio

Tharald Halvorsen

Danmark hastestenger grensen mot Sverige:

Danmark hastestenger grensen mot Sverige igjen, skriver Expressen.

Tidligere lørdag kunne svensker ta seg inn i Danmark, men nå har myndighetene besluttet å stenge grensene igjen - på grunn av en «kommunikasjonsblemme». Bare personer bosatt i Västerbotten i det nordlige Sverige får ta seg inn i landet uten negativ covid-19-test, ifølge Expressen.

Danmark har nedsatt et krav om at innreisende ikke kan komme fra regioner eller steder med mer enn 20 coronadødsfall per 100 000 innbyggere.

Danmark med helomvending

Danmark med helomvending

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Barnehageansatt smittet:

En barnehageansatt i Sandefjord har testet positivt for covid-19. Rundt 20 barn og flere voksne er satt i karantene, og smitteoppsporing er satt i gang.

Alle de ansatte og foresatte ved Veraåsen barnehage er orientert om situasjonen, opplyser Sandefjord kommune i en pressemelding.

– Vi har et godt samarbeid med kommuneoverlegen. Og i likhet med alle våre barnehager har Veraåsen gode rutiner, både forebyggende og ved påvist smitte, i tråd med FHIs anbefalinger og Utdanningsdirektoratets smitteveileder, sier regionleder Lars Grimstad for Læringsverkstedet, som eier barnehagen.

Det er foreløpig ukjent hvor den ansatte ble smittet.

(©NTB)

Stor pågang på coronatelefonen:

Lørdag ettermiddag er det så stor pågang på coronatelefonen i Oslo at flere ikke kommer gjennom. Det arbeides med å bedre kapasiteten, ifølge kommunen.

– Det har vært en veldig stor pågang den siste uken – en betydelig økning fra tidligere, sier kommunikasjonssjef Christian Ekker Larsen i helseetaten i Oslo kommune til NTB.

Lørdag ettermiddag var pågangen så stor at mange kom ikke engang inn i ventekøen. Isteden mottok de en tekstmelding med informasjon om å sjekke om de kan få svar på det de lurer på kommunens nettsider.

– Vi arbeider med å bedre kapasiteten. Vi er også i ferd med å få på plass et registreringsskjema på nett, hvor de som skal teste seg, fyller ut et skjema. Deretter vil de bli kontaktet av kommunen om tid og sted, sier Larsen.

(NTB)

Rundet 100 milliarder dollar:

Facebook-grunnlegger Mark Zuckerbergs formue har passert 100 milliarder dollar. Det skriver BBC.

Milepælen nås kort tid etter at Facebook lanserte den nye funksjonen Instagram Reels, som er ment å være en konkurent til den omdiskuterte appen TikTok.

Zuckerberg blir med dette med i den såkalte centimilliardær-klubben. Den har to andre medlemmer, Amazon-eier Jeff Bezos og microsoft-gründer Bill Gates.

Ifølge Bloomberg har Zuckerbergs personlige formue økt med 22 milliarder dollar så langt i år. Det tilsvarer rundt 198 milliarder kroner. Ifølge samme oversikt har Bezos' personlige formue økt med 75 milliarder dollar, eller 676 millarder kroner.

Mark Zuckerberg. Foto: Andrew Caballero-Reynolds / AFP / NTB scanpix

Sykehusansatt smittet - tre isolert:

Tre pasienter er i isolasjon etter kontakt med en coronasmittet ansatt ved Oslo universitetssykehus. Den ansatte var på jobb i to dager med potensiell smitte.

Den ansatte har hatt nærkontakt med tre pasienter og tre andre ansatte, opplyser Oslo universitetssykehus (OUS) i en pressemelding.

Den ansatte merket symptomer onsdag og ble bekreftet smittet torsdag. Pasientene ble satt i isolasjon samme dag. De ansatte som har hatt nærkontakt, er satt i karantene. Den ansatte er satt i hjemmeisolasjon.

Ifølge TV 2 jobber den smittede ansatte ved kreftklinikken på sykehuset. Alle de isolerte er pasienter osm er innlagt på klinikken.

Alle prosedyrer er blitt fulgt etter at mistanke om smitte ble reist, opplyser administrerende direktør Bjørn Atle Bjørnbeth ved Oslo universitetssykehus.

- Det er selvsagt ubehagelig for tre pasienter å vite at de har hatt kontakt med en som er smittet. Det beklager vi, sier Bjørnbeth.

Smittesporing startet torsdag og pågår fortsatt. Det er rundt 24 000 ansatte ved OUS, og bare én ansatt er bekreftet smittet nå.

- Vi har hatt mange ansatte i karantene siden coronaviruset kom til Norge, men det er ikke så ofte vi har isolert pasienter som følge av nærkontakt med smittet ansatt. Derfor ønsker vi å informere om akkurat dette nå, sier Bjørnbeth.

Totalt har 264 ansatte vært smittet. 13 ansatte er i karantene.

Dagbladet har vært i kontakt med OUS, men de vil ikke gi ut mer informasjon av hensyn til personvern.

(NTB/Dagbladet)

Eksplosjon i Mogadishu :

Minst åtte personer er drept og 14 skadd i en eksplosjon like ved en militærbase i den somaliske hovedstaden Mogadishu, melder Reuters.

En talsperson for millitæret sier til Reuters at det antagelig er snakk om en bilbombe.

35 smittet etter «vestkantfester»:

Totalt er nå 35 personer smittet etter de såkalte «vestkantfestene» i Oslo. Det skriver Oslo kommune i en pressemelding.

Totalt er nå tolv smittet i bydel Vestre Aker, ni i bydel Frogner, fem i bydel Ullern og én i bydel St. Hanshaugen.

I tillegg er fem personer i Bergen kommune og tre personer i Bærum kommune bekreftet smittet etter festene.

Rundt 190 nærkontakter er satt i karantene, opplyser helseetaten i Oslo kommune.

- Vi ber om at de som har vært på disse festene holder seg i karantene i 10 dager fra den siste festen man deltok i, selv om man har tatt en test og fått negativ svar, skriver kommunen.

T-banen i gang etter ulykke:

Det ble full stans i t-banetrafikken i Oslo, etter en ulykke på Jernbanetorget.

- Vennligst benytt alternativ transport om mulig, skriver Sporveien på Twitter.

En drøy time seinere er t-banen i gang igjen.

Ulykken førte til store forsinkelser på hele t-banenettet, men banen er nå i rute igjen.

Fikk 75-doblet bot:

En 26 år gammel tysk mann ble tatt i å kjøre elleve kilometer i timen over fartsgrensen. Det skulle han egentlig betalt en bot på 20 euro for, ifølge tysk politi.

Men siden han valgte å vise fingeren til fartskontrolløren, endte han opp med en bot på 1500 euro, og en siktelse for å fornærme kontrollørene, skriver politiet på Facebook.

Det var tingretten i Klumbach som ila mannen boten. Han mistet også retten til å kjøre bil i en måned.

Ikke så lurt. Foto: Politiet

New York åpner skolene:

Skolene i New York skal gjenåpnes når det nye skoleåret nå starter, opplyser delstatens guvernør, som viser til at kampen mot coronaviruset så langt har lyktes.

Beslutningen betyr at skolene i hvert fall kan tilby noen dager med klasseundervisning, i tillegg til undervisning via nettet. Alle elevene må bruke munnbind hele tiden mens de er på skolen.

– Alle steder i delstaten, i hver region er virusspredningen under nivået som vi har fastsatt, sa guvernør Andrew Cuomo fredag.

New York var tidligere delstaten som var hardest rammet av coronaviruset. Cuomo legger til at delstaten vil revurdere hvordan undervisningen foregår hvis smittetallene skulle stige igjen.

(NTB)

Leting etter savnet mann ved Moi:

Frivillige mannskaper, politi med hund og et redningshelikopter leter etter en 63-årig mann ved Moi i Rogaland. Han er ikke sett siden torsdag ettermiddag.

Sørvest politidistrikt meldte om aksjonen ved 22.30-tiden fredag kveld. Letingen pågår på heia over Moi og E39.

– Vi har folk i aksjon nå i natt. De går på kjente turstier og veier, ikke i ulendt terreng, forteller operasjonsleder Dag Steinkopf til NTB.

Politiet ønsker observasjoner som er gjort fra rundt klokka 14 torsdag. Folk kan ta kontakt på 02800.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.