Annonse

Nyhetsstudio

En halv million mennesker isoleres i Kina

Kinesiske myndigheter plasserer en halv million mennesker i isolasjon for å bekjempe et nytt smitteutbrudd utenfor hovedstaden Beijing.

De strenge restriksjonene blir innført for nær en halv millioner mennesker som bor i provinsen som omkranser hovedstaden Beijing, og kommer som følge av et nytt utbrudd av koronasmitte på søndag. Myndighetene advarer om at virusutbruddet fremdeles er «alvorlig og komplisert».

Etter at Kina i stor grad fikk smittespredningen under kontroll, har hundrevis av mennesker blitt smittet i Beijing. De siste ukene er nye tilfeller avdekket i naboprovinsen Hebei.

Helsemyndighetene opplyste søndag at fylket Anxin, som ligger om lag 150 kilometer fra Beijing, blir «stengt av og kontrollert» på samme måte som Wuhan ble tidligere i år.

Bare en person fra hver familie får lov til å gå ut én gang per dag for å kjøpe nødvendige varer som mat og medisin.

Avstengingen skjer etter at 14 nye virussmittede ble rapportert det siste døgnet i Beijing. Siden midten av juni er 311 tilfeller oppdaget og millioner av innbyggere er testet.

Utbruddet i Beijing er sporet til markedet Xinfadi, som forsyner store deler av byen med ferskvarer. Forretninger i Anxin har levert fisk til Xinfadi-markedet, melder det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

I Anxin er det meldt om 12 nye tilfeller av koronasmitte, inkludert 11 som er koblet til Xinfadi, skriver avisen Global Times.

De nye tilfellene i Beijing har økt frykten for en gjenoppblomstring av covid-19-viruset i Kina.

(NTB)

Annonse
Uvanlig funn: Arktisk hai i Karibia
Foto: Nature Picture Library/Franco Banfi/NTB

Uvanlig funn: Arktisk hai i Karibia

En gruppe med marineforskere ble overrasket da de plutselig støtet på en hai som angivelig skal vært en Håkjerring, også kalt for grønlandshai, i Karibia. Det skriver National Geographic.

Forskerne oppdaget den arktiske haien under et oppdrag der de skulle undersøke tigerhaier.

Grønlandshaien dukket opp på fiskekroken til marineforskerne.

- Det var både overraskende og spennende, sier én av forskerne, Devanshi Kasana fra Florida International University, til National Geographic.

Hun og de andre forskerne fikk ikke tatt en dna-prøve av haien, men ut fra bilder forskerne tok, har eksperter konkludert med at det mest sannsynlig dreier seg om en grønlandshai.

Det er første gang en slik hairase er observert i det området.

Det latinske navnet til haien er «somniosus microcephalus», som direkte oversatt betyr «søvngjenger med en liten hjerne». Fisken er også kjent for å være langsom og at den kan virke en anelse dum, ifølge det danske magasinet Teknologiens Mediehus.

Tysk kvinne omkom etter fall ut av karusell

En 57 år gammel kvinne døde etter at hun sklei ut av setet og falt av en berg- og dalbane. Hendelsen tok sted i dyre- og fritidsparken Wild- und Freizeitpark Klotten i Tyskland på lørdag.

Kvinnen skal angivelig ha falt 26 fot, eller rundt åtte meter. Flere medier har omtalt saken, blant annet Metro, The Sun og Mirror.

De nøyaktige omstendighetene er fremdeles uklare, men politiet er i gang med etterforskning.

Det er foreløpig ingen mistanke om kriminell oppførsel, understreket statsadvokaten i Koblenz mandag, ifølge lokale rapporter.

Parken vil forbli stengt inntil videre.

Den åpnet først i 1970 som en dyrepark og ble utvidet til en fritids- og familiepark på 1990-tallet.

Annonse

Gjermund Cappelen er løslatt fra fengsel

Gjermund Cappelen er løslatt fra fengsel i dag etter å ha sonet to tredeler av straffen på 13 års fengsel for narkotikasmugling og grov korrupsjon.

Det skriver Gjermund Cappelens advokat Kaja de Vibe Malling i en epost til NTB.

- Han har i tiden fremover behov for ro, for sin egen del og ikke minst for familien, skriver advokaten.

Hun skriver videre at Cappelen ikke ønsker å stille til noen intervjuer etter løslatelsen. NTB har forsøkt å få ytterligere kommentarer fra Malling, men hun skriver i en sms at hun sitter opptatt i et avhør.

Nettavisen skriver at 56-åringen ble løslatt fra Berg fengsel i Tønsberg, som er et lavsikkerhetsfengsel.

Gjermund Cappelen ble i juni 2020 dømt i Borgarting lagmannsrett til 13 års fengsel for grov korrupsjon og innførsel av 16,7 tonn hasj, etter å først ha blitt dømt til 15 års fengsel i tingretten tre år tidligere. Han ble pågrepet i desember 2013, i forbindelse med saken der politimannen Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av hasj.

Cappelen prøveløslates dermed etter å ha sonet to tredeler av straffen.

(NTB)

Gjermund Cappelen er løslatt fra fengsel
Foto: NTB

123 døde fugler samlet inn i Rogaland

De siste fem ukene har det blitt samlet inn 123 døde fugler i Rogaland, opplyser Mattilsynet. Årsaken er et større fugleinfluensautbrudd i Storbritannia.

- Fugleinfluensa er en alvorlig sykdom som i all hovedsak rammer fugler. Vi hadde i november i fjor det første utbruddet i et kommersielt fjærfehold, fra før har det vært fugleinfluensa blant villfugl, og er derfor ekstra opptatt av å skjerme fjærfenæringen og villfuglbestanden, sier avdelingssjef Geir Nødland i Mattilsynet til Stavanger Aftenblad.

Det var i slutten av juni at en begynte å finne døde fugler langs Jærstrendene. På samme tid ble det gjort lignende funn på danskekysten. Årsaken var et fugleinfluensautbrudd i Storbritannia.

Mattilsynet besluttet da å sette inn tiltak, blant annet en systematisk innsamling av døde og syke fugler fra 15 strender. Innsamlingen har ledet til funn av 123 døde fugler de siste fem ukene.

- Vi ønsker ikke at de døde fuglene som driver i land skal føre til unødig smittespredning. Vi var litt urolige i juni og første del av juli, for da var det ganske mange som drev i land, men de siste ukene har det drevet i gang lite fugl, sier Nødland.

Samtidig virker det som at konsekvensene av fugleinfluensautbruddet i Storbritannia har avtatt. Nødland opplyser om at de nå ser færre døde fugler som driver i land.

- Samtidig vet vi at det er mer fugleinfluensa i villfuglbestanden langs Norskekysten enn normalt. Vi er derfor på alerten og følger godt med på utviklingen, opplyser han.

(NTB)

Annonse
Minst åtte døde etter ekstremvær i Seoul
Foto: Hwang Kwang-mo/AP/NTB

Minst åtte døde etter ekstremvær i Seoul

Rekordnedbør har ført til flom i Sør-Koreas hovedstad Seoul. Minst åtte er døde, og presidenten sier klimaendringene har skylden for det voldsomme regnet.

Flommen rammet blant annet den velstående bydelen Gangnam, der folk vadet gjennom gjørmevann som nådde dem til lårene.

Minst åtte mennesker er døde i Seoul-området, skriver BBC. I tillegg er 14 personer skadd og sju andre savnet.

Blant de omkomne er to søstre i 40-årene og en 13 år gammel jente som druknet i en kjellerleilighet. En offentlig ansatt døde mens han ryddet bort nedblåste trær, trolig som følge av strømstøt.

Tre mennesker er funnet omkommet i byene Gwangju og Hwasong, som ligger i nærheten av hovedstaden.

Det voldsomme regnet begynte mandag, og på kvelden kom det mer enn 100 millimeter regn i timen sør i Soul. Nedbøren er den kraftigste i Sør-Korea på minst 80 år, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

- Regjeringen må fullstendig gjennomgå systemet for katastrofehåndtering, tatt i betraktning at unormalt vær, forårsaket av klimaendringene, er blitt en del av dagliglivet, sier president Yoon Suk-yeol.

Den nå flomrammede bydelen Gangnam ble i 2012 et kjent navn over store deler av verden som følge av den virale musikkvideoen til låten «Gangnam Style» av artisten Psy.

(NTB/Dagbladet)

Live-published photos and videos via Shootitlive