Annonse

Nyhetsstudio

Her smittes flest i  Sverige
HØYE SMITTETALL: Rinkeby er et av områdene hvor smitten er mest konsentrert i Sverige. Foto: Tomm Wilgaard Christiansen / Dagbladet

Her smittes flest i Sverige

Svenske Expressen har kartlagt 130 postnummer for å finne ut hvor smitten av coronaviruset er mest utbredt i landet. Undersøkelsene viser at smitten sprer seg mest og raskest i Sveriges fattigste områder.

- Vi vil fortsette å se på disse gruppene for å se hvorfor de blir rammet hardere enn andre, sier statsepidemiolog Anders Tegnell til Expressen.

Rinkeby, Tenstra, Fittja og Hallunda er områdene rundt Stockholm som er sterket preget av høye smittetall.

Tallene som ble samlet inn før Stockholm-regionen utvidet testingen til privatpersoner, viser at høye smittetall konsentrerer seg i klynger på mellom fire og åtte postnummer. De inkluderer dermed bare personer som er bekreftet syke, samt ansatte i helsesektoren.

Les hele saken

- Sverige gamblet og tapte

Annonse

Signalfeil på Østfoldbanen

Tirsdag morgen skrev Bane Nor i en trafikkmelding at det var en signalfeil på Østfoldbanen mellom Oslo S og Ski.

I en oppdatering klokka 08.21 skriver Bane Nor at det er åpent for trafikk igjen, men at man fortsatt bør regne med forsinkelser og innstillinger.

Britisk etterretning: - Går ikke etter planen

Britisk etterretning hevder at Russlands styrker, i løpet av de siste 30 dagene, bare har klart å erobre tre kilometer land i deler av Donbas-regionen.

Dette er betraktelig mindre enn det som mest sannsynlig har vært Russlands plan, ifølge britene.

Til tross for at Russland fortsetter med å bruke artilleri i dette området, har ikke Russland hvert i stand til å erobre et større område og å sikre seg betydelig framskritt, skriver britisk etterretning i deres daglige oppdatering om krigen på Twitter.

Videre opplyser britene at Russlands angrepet mot byen Bakhmut i Donbas har vært deres mest suksessfulle erobring hittil, de siste 30 dagene. Likevel klarte de russiske styrkene bare å erobre 10 kilometer land i denne perioden.

Annonse

Søstre løslatt fra varetekt

To søstre i slutten av 70-årene fra Hedmark er løslatt etter å ha sittet varetektsfengslet i en uke. De to er siktet for mishandling av sin 99 år gamle mor.

De to ble pågrepet og fengslet etter en voldshendelse natt til søndag 31. juli, skriver NRK.

Mishandlingen skal ha funnet sted i den 99 år gamle morens hjem. Politiet mener dette skal ha skjedd flere ganger ved vold eller andre former for krenkelser.

Moren er innlagt på sykehus og det har til nå ikke vært mulig å avhøre henne, opplyser politiet.

Begge søstrene nekter straffskyld.

(NTB)

Overgrepssak lå ubehandlet i nesten tusen dager

En overgrepssak ble liggende ubehandlet i mer enn to og et halvt år. Nå slipper den involverte mannen å sone tid i fengsel grunnet lang behandlingstid.

Bakgrunnen for saken var at en mann ble pågrepet sommeren 2019 med mer enn 1000 filer med overgrepsmateriale på sin egen datamaskin. Vedkommende la alle kort på bordet, men til tross for gjentatte purringer fra mannens forsvarer, ble tilståelsessaken liggende ubehandlet i to og et halvt år, skriver Rett24.

I tingretten ble mannen før sommeren dømt til seks måneders fengsel, hvorav 90 dager betinget. Det til tross for at påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om at hele straffen skulle gjøres betinget, som følge av den ekstremt lange liggetiden.

Nå har Borgarting lagmannsrett endret straffen, slik at alle de seks månedene gjøres betinget. Det skjedde etter at påtalemyndigheten støttet forsvarers anke.

Fungerende leder for påtale spesialfag, Ole Jacob Garder, beklaget før sommeren den lange saksbehandlingstiden overfor Drammens Tidende.

- Det uheldige i denne saken var at de som hadde ansvar for saken sluttet eller hadde permisjon. Så har den blitt overført til andre som også har mange saker og så har den dessverre blitt liggende, sa Garder til avisa.

(NTB)

Annonse
Giftig fluor kobles til verre coronaforløp
Foto: AFP/NTB

Giftig fluor kobles til verre coronaforløp

Flere studier har påvist at de såkalte PFAS-stoffene, også kalt «evighetskjemikalier», kan føre til et mer alvorlig coronaforløp.

Blant annet et dansk studie, fra slutten av 2020, viser en «klar sammenheng» mellom fluorstoffet og pasientenes mer alvorlige coronaforløp. Det skriver danske TV 2.

Fluorstoffene kan ofte finnes i regntøy og emballasje, og kan ta tusenvis av år å nedbryte.

- Dette kan ikke være tilfeldig, og det er en veldig plausibel sammenheng mellom stoffet og sykdomsforløpets alvorlighetsgrad, sier Phillipe Grandjean, professor i miljømedisin ved Syddansk Universitet og var leder av forskningsprosjektet til TV 2.

Forskerne undersøkte blodprøver, som hadde blitt tatt av Statens Serum Institut, av i alt 323 coronasmittede personer mellom 30 og 70 år. Så sjekket de sykdomsforløpet til pasientene.

108 av dem var ikke innlagt, 162 var innlagt i enten kortere eller lengre tid og 53 var innlagt på intensiv avdeling, hvorav 17 av dem døde.

Grandjean forklarer at de så en sammenheng med økt risiko for verre symptomer og dødsfall og én av de fem forskjellige PFAS-fluorstoffene de testet.

Stoffet som testet positivt var PFBA. Det oppstår når PFAS-stoffer, som blir brukt til å gjøre blant annet regntøy og emballasje vannavvisende, blir nedbrutt.

I tillegg setter PFBA seg i lungene, og det kan være en forklaring for hvorfor fluorsgtoffet ser ut til å ha betydning for coronaforløpet, heter det i studiet.

I tillegg til det danske studiet, har også et italiensk, svensk og et kinesisk studie vist liknende resultater.