Nyhetsstudio

Ingunn Dorholt

Flere sykehjem i Oslo gjeninnfører munnbind:

Etter en smitteøkning i flere sykehjem i Oslo i juni, har sykehjemsetaten i hovedstaden igjen innført krav om å bruke munnbind på enkelte sykehjem.

I juni er det påvist smitte hos medarbeidere i tilknytning til tolv av sykehjemmene. I løpet av helgen fikk sju ansatte i sykehjemsetaten påvist smitte.

Kommunen gjeninnfører derfor bruk av munnbind på sykehjem med skjermede avdelinger etter smitteøkningen, skriver VG.

- Dette er et føre-var-tiltak. Det er ikke mange beboere som er smittet, men vi innfører tiltak som fungerte for oss sist, sier direktør Helge Jagmann i sykehjemsetaten i Oslo kommune.

I april innførte kommunen bruk av munnbind ettersom tallene viste at 70 prosent av de smittede beboerne befant seg på skjermede avdelinger. Dette førte til at smitten ble slått ned i mai.

Da ble det opp til de enkelte sykehjem om ansatte skulle benytte munnbind eller ikke, og da har det kommet en smitteøkning.

Det er ingen nasjonale retningslinjer eller råd om bruk av munnbind på sykehjem, men Jagmann mener kommunen har hatt positiv erfaring med slik bruk.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Coronafrykt: Sperret grensa til USA:

Innbyggerne i Sonoyta i Mexico, som grenser til Arizona, sperret søndag veien fra USAs grense av frykt for coronaviruset.

Sonoytas ordfører José Ramos Arzate oppfordret lørdag amerikanske turister til ikke å komme til Mexico. Han sa at folk fra USA kun burde slippes inn om de har gyldig grunn.

Lokalbefolkningen sperret senere grensa med bilene sine, men videobilder viste folk som mente de hadde rett til å komme inn siden de er mexicanske statsborgere.

Arizona er en av delstatene som er hardest rammet av coronaviruset med en kraftig stigning i antall smittede de siste ukene. Grensa ved Sonoyta og Lukeville er den raskeste veien fra USA til badebyen Puerto Peñasco.

(NTB)

Trump planlegger nytt massemøte:

President Donald Trump skal holde et nytt massemøte neste uke, denne gangen i New Hampshire. Det neste valgkampmøtet finner sted i Portsmouth 11. juli, til tross for at det forrige massemøtet i Tulsa i Oklahoma var en fiasko med langt færre tilhørere enn ventet på grunn av coronapandemien.

I kunngjøringen om møtet heter det at alle som kommer, vil bli tilbudt munnbind som de oppfordres til å bruke.

I Tulsa var bare en tredel av setene opptatt i den store hallen, trass i at Trump på forhånd skrøt av at en million billetter var reservert, og et planlagt utendørsmøte ble avlyst på grunn av det labre frammøtet.

Fire måneder før presidentvalget i november har Trump, som blir sterkt kritisert for håndteringen av coronapandemien og Black Lives Matter-protestene, ligget langt bak utfordreren Joe Biden.

Ekspertene advarer mot å stole for mye på meningsmålingene, men de sier også at Bidens ledelse er betydelig større enn Hillary Clintons på samme tidspunkt i 2016. Målingene viser også at Trump taper terreng blant hvite kvinner i forstedene og eldre velgere, som var blant dem som sikret ham valget i 2016.

(NTB)

TULSA: President Donald Trump under folkemøtet i Tulsa mot slutten av juni. Foto: AP Photo/Evan Vucci/NTB Scanpix
Her blir Trumps stab avslørt

Her blir Trumps stab avslørt

dagbladet

Til motangrep etter rakettangrep fra Gaza:

Det israelske luftforsvaret angrep sent søndag kveld mål knyttet til Hamas på Gazastripen etter at to raketter og ett «prosjektil» ble avfyrt mot Israel.

Det israelske luftangrepet var rettet mot Hamas' «underjordiske terrorinfrastruktur» på Gazastripen, opplyser det israelske forsvaret på Twitter.

Rakettene fra Gazastripen landet i åpent terreng og forårsaket ingen skade på personer eller bebyggelse, opplyste den israelske TV-kanalen Channel 12.

Forholdet mellom Israel og Palestina er tilspisset som følge av at Israels statsminister Benjamin Netanyahu har varslet at Israel vil annektere deler av den okkuperte Vestbredden.

(NTB)

Iran innfører maskepåbud i Teheran:

Etter en økning i koronadødsfall innfører Iran maskepåbud innendørs på offentlige steder og på offentlig transport.

Meningsmålinger viser imidlertid at mange iranere ikke tar virustrusselen på alvor, og i Teheran er det mange som går rundt maskeløse.

Bare på søndag ble det rapportert om 163 nye koronadødsfall, det høyeste antallet så langt på ett døgn. Landet har hittil 240.000 smittetilfeller, men det kan være betydelige mørketall, ifølge Masoud Mardani, medlem av Irans innsatsgruppe mot korona.

Iran ble i mars og april hardt rammet av korona. I mai gikk antallet nye smittetilfeller betraktelig ned, men siden da har det stadig økt igjen.

(NTB)

Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, har lagt ut bilde av seg selv med munnbind for å oppfordre iranere til å gjøre det samme. Søndag ble det innført maskepåbud på flere offentlige steder i Tehran. Foto: NTB scanpix

Turister måtte hentes ut av Røde Kors:

To norske turister på fjelltur gikk seg fast i et bratt terreng mellom Djupfjorden og Auserdalsvatnet ved Moskenes i Nordland.

Det melder politiet på Twitter.

Etter hjelp fra Røde Kors kom turistene seg trygt ned.

Frykter ulykker på planoverganger:

Med mange nordmenn på bilferie i eget land, frykter Bane Nor at det skal smelle på landets 1664 planoverganger.

- Vi frykter at det kan smelle på planovergangene i sommer. Mens fastboende kjenner farene, er det mange som ikke er klar over at tog ikke oppfører seg som andre kjøretøy. Toget kan verken bråbremse eller svinge unna. Det kommer fort og nesten lydløst. Derfor er det viktig å være ekstra varsom når en planovergang skal krysses, sier Pål Buset, prosjektleder for holdningsskapende arbeid i Bane Nor.

Det finnes 440 planoverganger på offentlig vei i Norge, hvorav alle har en form for sikring, men likevel går det tapt ett og et halvt liv i året på norske planoverganger, skrev VG i 2019.

(NTB)

Brann i enebolig i Lillesand:

Politiet i Agder meldte søndag ettermiddag om en brann i en enebolig i Lillesand.

- Beboere i huset er bortreist. Ingen skal hatt tilgang til huset, skriver politiet, og fortsetter:

- Første etasje er røykfylt og det står ut flammer fra baksiden av bygget.

Politiet opplyser seinere at de har kontroll på brannen.

- Noe brannskader på boligen - mye røykskader. Brann har gjennomsøkt boligen og den var tom for personer.

Hellas stenger innreise fra Serbia:

Reisende fra Serbia får ikke lenger komme inn i Hellas etter at spredningen av coronasmitte har tiltatt i Serbia.

Unntakstilstand ble fredag erklært i Serbias hovedstad Beograd, etter at det høyeste antallet nye smittetilfeller siden april ble meldt.

- Hellas har på eget initiativ tatt avgjørelsen om å stenge grensene, sier talsperson for greske myndigheter, Aristotelia Peloni.

Hellas jobber med å øke tilstrømningen av turister, som står for rundt en firedel av landets brutto nasjonalprodukt. Tilreisende blir tildelt strekkoder, etter at de har fylt ut et spørreskjema med informasjon om hvor de har reist fra.

Rundt 6000 tester blir nå daglig utført på reisende som ankommer Hellas.

(NTB)

Tre omkom i kjøpesenter-kollaps:

Minst tre anleggsarbeidere mistet livet i Russland da et kjøpesenter de holdt på å bygge, kollapset.

Ulykken skjedde rundt 100 mil nordøst for Moskva, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

- Tre mennesker har mistet livet. En overlevende er brakt til Zujevskij sentralsykehus. Alle anleggsarbeiderne var fra Zujevskij-distriktet, opplyser lokale myndigheter i en uttalelse.

En ansatt i nødetatene på stedet har opplyst til TASS at brudd på sikkerhetsreglene kan være skyld i ulykken.

Arealet som kollapset, skal være rundt 250 kvadratmeter.

(NTB)

Ferger kansellert på grunn av uværet:

Color Line og Fjordline har kansellert en rekke fergeavganger over Skagerrak. Årsaken er vind opp til 20 meter i sekundet på Sørlandskysten.

Color Line skriver på sine nettsider at fergeavgangene søndag kveld mellom Larvik og Hirtshals og Kristiansand og Hirtshals er kansellert. I tillegg er kveldsavgangene tilbake til Norge fra Hirtshals kansellert, mens ettermiddagsavgangen mellom Hirtshals og Kristiansand ble noe forsinket av uværet.

Fjordlines avganger fra Kristiansand til Hirtshals klokken 13.30 og returen fra Hirtshals til Kristiansand kl. 17 er kansellert som følge av den meget kraftige vinden. Alt annet går som normalt, muligens med mindre forsinkelser, opplyser Fjordline til VG.

Avgangene mellom Oslo og Danmark og Oslo og Tyskland, som trafikkeres av større skip, går som normalt søndag. Meteorologene har tidligere advart folk mot å være på sjøen.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.