Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Nytt virus funnet i Kina:

Et nytt influensavirus med pandemipotensial er funnet i Kina, opplyser kinesiske forskere

Ifølge forskerne er viruset funnet hos griser, men kan smitte mennesker, skriver BBC.

Forskerne er bekymret for at viruset kan mutere, noe som vil gjøre det lettere å spre seg fra en person til person.

Viruset skal ha alle egenskapene til et virus som kan spre seg til mennesker og må nøye overvåkes. Og ettersom det er nytt, er det ikke forventet at mennesker er immune mot det.

Verden hadde sin foreløpig siste influensapandemi med svineinfluensa i 2009. Det ble mindre dødelig enn først fryktet, i stor grad fordi mange eldre mennesker hadde noe immunitet mot det, trolig fordi det lignet andre influensavirus som hadde sirkulert tidligere.

Svineinfluensaen er nå dekket av den årlige influensavaksinen, slik at folk er beskyttet. Det nye influensaviruset som er funnet i Kina, ligner svineinfluensaen, men har noen ulikheter.

(NTB)

Nytt virus funnet i Kina

Nytt virus funnet i Kina

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Åpnet igjen midt i episenter:

Den berømte fornøyelsesparken Disney World i Orlando i Florida, åpnet lørdag igjen dørene for første gang siden pandemien brøt ut.

Dette skjer til tross for at Florida for tida er et episenter for coronaspredning. Besøkende må derfor bruke mundbind og følge andre restriksjoner, melder BBC.

Delstaten har registrert over 250 000 coronatilfeller og 4197 dødsfall. Orange county, hvor Disney World ligger, har registrert 16 630 tilfeller.

Disney stengte dørene i mars da coronautbruddet i stor grad foregikk i New York og California. Men nå er Florida en av de hardest rammete områdene sammen med Texas og Arizona.

Lokale myndigheter mange steder i Florida har derfor gjeninnført coronarestriksjoner.

- Verden rundt oss forandrer seg, men vi tror sterkt at vi kan åpne trygt og ansvarlig, sier Disneys styreleder for fornøyelsesparker, Josh D'Amaro, til New York Times.


Nyhetsstudio - Disneyland stenger på grunn av skrekkvirus

Nyhetsstudio - Disneyland stenger på grunn av skrekkvirus

dagbladet

Ny dyster rekord:

USA registrerte 66.600 nye tilfeller av coronasmitte lørdag, det høyeste antall hittil på 24 timer. Nå stiger også dødstallene igjen.

I tre av de siste fire dagene er det satt ny rekord i antall smittede i USA, der en rekke guvernører gjenåpnet sine delstater for tidlig.

Florida, som er en av statene der viruset sprer seg mest, meldte om over 10.000 nye tilfeller lørdag og 93 nye dødsfall. Også Texas meldte om over 10.000 nye tilfeller, og Georgia registrerte ny rekord med over 4.000 nysmittede.

Samtidig meldes det at dødstallene nå også har begynt å stige igjen, noen uker etter at antall smittede tok av som følge av gjenåpningen.

Antall dødsfall per dag har gradvis sunket i flere måneder og holdt seg relativt lavt selv i stater som Texas og Florida, der det de siste ukene har vært en eksplosiv økning i antall smittede og sykehusinnleggelser.

Helseekspertene var veldig klare på at dette ikke ville vare. Folk begynner å dø først flere uker etter at de er smittet, og ekspertene forutså at økte antall smittede uvegerlig ville føre til økt antall døde.

Ifølge Johns Hopkins-universitetet har det gjennomsnittlige ukentlige antall døde i USA økt fra 578 for to uker siden til 664 10. juli, fortsatt lavere enn under begynnelsen av epidemien i april.

I 27 delstater er det meldt om økning. California har flest med 91 per dag, og Texas ligger like bak med 66. Men også i Florida, Arizona, Illinois, New Jersey og South Carolina har det vært en klar økning.

Rundt 136.000 mennesker har dødd av coronaviruset siden pandemien startet i begynnelsen av året, mens over 3,2 millioner mennesker er smittet.

(NTB)

Sykehusene er fulle

Sykehusene er fulle

dagbladet

Utelivsbransjen står for 15 prosent av konkursene:

Utelivsnæringen er hardt rammet av coronakrisen. Bransjen står for 25 prosent av de berørte ansatte og 15 prosent av konkursene siden mars.

Det viser tall fra Brønnøysundregistrene og bransjeorganisasjonen Virke, skriver Aftenposten.

Halvparten av utestedene opplyser at de fortsatt sliter med lønnsomheten.

– Kultur- og utelivsbransjen sliter med lønnsomheten når det ikke er lov til å samle mer enn 200 personer og man må holde en meter avstand, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

Virkes tall viser at restaurant- og serveringsbransjen har hatt et fall i omsetningen på 37,2 prosent hittil i år.

(NTB)

Brann i Skien spredte seg:

Det brøt lørdag kveld ut brann i et rekkehus i Skien. Alle som var i boligen, kom seg ut, men brannen spredte seg til en naboleilighet.

Brannen var i et hus i Borgemarka, ifølge Sørøst politidistrikt. To personer har muligens fått i seg noe røyk, og de undersøkes av helsepersonell.

Ifølge NRK har brannvesenet fått kontroll på brannen, som hadde spredt seg til en annen leilighet. Leiligheten der brannen startet, er totalskadd, opplyser vaktleder Tom Berger ved 110-sentralen.

Også en tredje leilighet har fått vann- og røykskader, skriver Varden.

(NTB)

Frakteskip fikk motorproblemer ved Molde:

Brannbåten og flere andre skip kom til unnsetning da en fraktebåt fikk maskinproblemer rett ved Molde.

Hovedredningssentralen (HRS) Sør-Norge meldte om hendelsen rett før 23.30 lørdag kveld.

– Det er en fraktebåt som har fått maskinproblemer, så den driver, fortalte redningsleder Kjetil Hagen til NTB.

Brannbåten fra Molde kom til for å holde frakteskipet fra land. Både kystvaktskipet Njord, en taubåt og en servicebåt for oppdrettsanlegg var i området.

– Det begynte å blåse opp der ute, og det var ikke ønskelig å sende en fraktebåt opp på stranda. Derfor er det veldig bra at det ordnet seg raskt, sier redningsleder Andreas Bull til Romsdals Budstikke.

(NTB)

MC-ulykke i Oslo:

En motorsykkel havnet i en singelulykke i Ekebergtunnelen lørdag kveld, melder Oslo politidistrikt.

- Det framstår som alvorlig. Vedkommende får førstehjelp, sier operasjonsleder Sven Christian Lie til Dagbladet.

Hendelsen fant sted i vestgående kjørefelt ved Sørenga, opplyser 110-sentralen i Oslo.

- Det er ikke trafikale utfordringer på stedet, sier Lie.

30-åring døde etter «covid-fest»:

En 30 år gammel mann døde etter å ha deltatt på en såkalt «covid-fest», hvor personer med viruset blir invitert for å smitte andre med vilje.

Mannen skal ha trodd at coronaviruset var en bløff, og deltok på festen der verten selv var smittet.

- Tanken er at folk samler seg for å se om viruset er reelt og om noen blir smittet, sier medisinsk sjef og lege ved Methodist Hospital i San Antonio i Texas, Jane Appleby, til ABC News.

Mannen skal ha blitt lagt inn på sykehus og fått påvist viruset etter opptredenen. Ifølge Appleby skal noen av hans siste ord ha vært:

- Jeg tror jeg har gjort en feil. Jeg trodde at dette var en bløff, men det er det ikke.

Appleby velger å gå ut med historien for å advare andre som tror at viruset ikke er reelt, om at det er det.

- Det kan ramme hvem som helst, sier hun.

Byrådsmedlem i byen Tuscaloosa i Alabama, Sonya McKinstry, har tidligere uttalt til TV-kanalen WVTM at penger ofte blir samlet inn på festene, og at personen som først blir bekreftet smittet – stikker av med potten.

- Det gjør meg rasende. Vi prøver å gjøre alt vi kan for å stoppe pandemien, men noen driter i det og fester for å bevisst spre viruset, har hun sagt.

Også politiet i delstaten har bekreftet overfor NBC News å ha fått meldinger om slike fester.

Brann i buss på E6:

Øst politidistrikt rykker lørdag kveld ut etter en melding om brann i en buss på E6 ved Vinterbro i Ås kommune.

- Det har vært røykutvikling i et toalett på en buss. Mellom 40 og 50 passasjerer har blitt evakuert og fraktet videre i et annet kjøretøy. Bussjåføren har fått i seg noe røyk og blir tatt hånd om av helsepersonell, sier operasjonsleder Finn Håvard Aas til Dagbladet.

På Twitter opplyser Vegtrafikksentralen om at to felt i retning Moss er stengt som følge av hendelsen.

Dagbladet oppdaterer saken.

Bil på taket i Hagantunnelen :

Politiet i Øst rykker lørdag kveld ut til en trafikkulykke i Hagantunnelen i Nittedal, hvor en bil havnet taket.

- Det er tre personer involvert i ulykka. To av dem løp fra stedet før patruljene ankom, sier operasjonsleder Ronny Samuelsen til Dagbladet. Han har på dette stadiet ikke opplysninger om hvorfor vedkommende har stukket av.

Politiet ber folk som har sett personene ta kontakt på telefon 64993000.

- Føreren av bilen kjøres til sykehus med lettere skader, sier Samuelsen.

Foto: Martin Benedikt Sjue

Lettere skadd etter MC-ulykke - etterlyser vitner:

En motorsyklist er lettere skadd etter at han kjørte inn i en personbil bakfra, og mistet kontroll. Han er hentet av ambulanse, og fraktet videre for sjekk.

Politiet er nå interessert i å komme i kontakt med to bilførere som kan ha bevitnet hendelsen, som skal ha funnet sted på fylkesvei 863 på Ringvassøya lørdag kveld. Hendelsesforløpet fremstår som uklart, forteller operasjonsleder i Troms politidistrikt, Eirik Kileng, til Dagbladet.

- Vi er interessert i å komme i kontakt med to bilførere som kjørte i motsatt kjøreretning, det vil si i retning Kvalsundtunnelen. Disse kjørte en sort pickup med tilhenger og en sort personbil. Den sorte personbilen skal ha kjørt forbi den sorte pickupen i området Skugammen, sier Kileng.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.