Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Visste om Taliban-rapport i 2019:

Ledende embetsmenn i Det hvite hus visste allerede i fjor om rapportene som fortalte at Russland tilbød belønning til Taliban for å drepe amerikanske soldater.

Tidlig i 2019 skal de ledende embetsmennene fått kjennskap til etterretningsrapporten. Det er ett år tidligere enn det som tidligere er opplyst, sier offisielle kilder med kunnskap om saken til nyhetsbyrået AP.

Opplysningen om Russlands hemmelige utbetaling til Taliban-krigere for angrep mot amerikanere, var del av minst én av president Donald Trumps skriftlige daglige etterretningsorienteringer, ifølge kildene. Daværende nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton fortalte også kollegaer at han hadde orientert Trump om det i mars 2019.

Trump avviser at han ble orientert om russisk støtte til Taliban i Afghanistan, fordi etterretningen angivelig ikke anså det som troverdig - en forklaring Det hvite hus holder fast ved. Det er likevel sjelden at etterretningsopplysninger som anses som tvilsomme, blir presentert for ledende embetsmenn.

Også tidlig i år skal Russlands utbetaling av dusør har vært tema i en av presidentens daglige orienteringer, og saken skal ha blitt diskutert mellom nasjonal sikkerhetsrådgiver Robert O’Brien og Trump. O’Brien nekter for at det er tilfellet.

Ifølge New York Times var det USAs etterretning som hadde konkludert med at den russiske militære etterretningen GRU tilbød belønninger til Taliban-krigere for å drepe amerikanske soldater i Afghanistan.

USAs nye etterretningssjef John Ratcliffe benektet også sent søndag at Trump eller Pence var blitt orientert, men han unnlot å si noe om selve rapporten.

Både Taliban og Russland har avvist rapporten til New York Times.

(NTB)

Mistenker russisk pressmiddel mot Trump

Mistenker russisk pressmiddel mot Trump

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

13 837 nye coronasmittede i Florida:

Det siste døgnet er det registrert nesten 14 000 nye smittede av coronaviruset i delstaten Florida i USA. Det opplyser Floridas helsedepartement på sine nettsider.

Dermed er nå over 301 000 personer bekreftet smittet.

Det siste døgnet har delstaten hatt 112 nye dødsfall knyttet til viruset. Dermed er 4677 personer døde totalt i delstaten.

Foto: Joe Raedle / Getty Images / NTB scanpix

Savnet mann funnet omkommet:

Sør-Øst politidistrikt fikk torsdag formiddag melding om at en dement mann er savnet ved Ustaoset i Hol kommune.

- Det letes med full styrke etter savnede. Frivillig mannskap, hunder, seaking, politihelikopter og politiet har etablert seg i søksområdet, skrev politiet på Twitter rundt klokka 12.

Like etter klokka 16.30 torsdag ettermiddag bekrefter politiet at mannen er funnet omkommet.

E16 stengt etter trafikkulykke:

E16 er stengt i Ådal etter en ulykke. Det skriver politiet på Twitter.

Totalt er tre biler involvert og, men ingen skal være alvorlig skadd, ifølge politiet.

Paraglider-ulykke i Kongsberg:

Politiet har fått melding om en paragliderulykke i fjellet over Hvittingfoss i Kongsberg kommune. Det sier operasjonssjef Marianne Mørk i Sør-Øst Politidistrikt til Dagbladet.

Politiet fikk melding klokken 15:24 om at en kvinne har vært uheldig og havnet i et tre i paragliderulykken.

- Vi rykket ut med en gang, men ulykken har skjedd oppi skauen, i fjellet bak Hvittingfoss som er helt i enden av Kongsbergregionen, opplyser Mørk til Dagbladet.

Kvinnen er ved bevissthet, men skadeomfanget er ukjent. Politiet var enda ikke på stedet klokken 16:18.

Klokken 16:35 opplyste politet på Twitter at kvinnen henger i treet, og at det jobbes med å hjelpe henne ned.

Person omkom i boligbrann:

En person funnet omkommet etter boligbrann i Rendalen i Innlandet mandag, bekrefter politiet, ifølge NTB.

En person var savnet etter brannen. Det bor ti personer på adressen.

Seilbåt på grunn:

En seilbåt med to personer om bord har gått på grunn utenfor Kragerø.

Hovedredningssentralen har sendt ut et redningsskøyte for å bistå.

Båt eksploderte på Mjøsa:

En fritidsbåt har eksplodert på Mjøsa. Det skriver politiet og hovedredningssentralen på Twitter.

En person var om bord i båten, men vedkommende hoppet over bord og kom seg til land.

Ingen ble skadd. Brannvesenet jobber med å slukke brannen.

Leteaksjon etter turgåer:

Det er satt i gang en større leteaksjon etter en turgåer i 60-åra i næheten av Årdal i Sogn.

Mannen kan være savnet, ettersom familien hans ikke har fått kontakt med ham på flere dager.

- Politiet har per nå ikke ytterligere info. Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Norske redningshunder er kalt ut, skriver politiet på Twitter.

Under en time seinere skriver politiet på Twitter at mannen er funnet i god behold av et helikopter. Han er i god behold og har ikke behov for hjelp, og går ned til bilen sin for egen maskin.

Hevder russerne stjeler vaksinedata:

Flere britiske medier hevder at stats-sponsede russiske hackere prøver å sabotere arbeidet med corona-vaksiner i Storbritannia, Canada og USA.

Det framgår av en uttalelse fra Downing street, ifølge blant annet The Guardian.

Det skal være gruppa APT29 som står bak hackingen, og britisk etteretning mener «ganske sikkert» er en del av russisk etteretning.

APT29 har holdt på i mange år, og går blant annet under kallenavnene «the Dukes» or «Cozy Bear».

Marianne Haugen (54) døde i Sarpsborg:

Det var Marianne Haugen (54) som døde som følge av knivstikkingen i Sarpsborg sent tirsdag kveld, opplyser Øst politidistrikt. Navnet frigis etter ønske fra pårørende.

Kvinnen i 50-årene satt i en bil på en parkeringsplass overfor busstasjonen i Sarpsborg da hun ble angrepet. Hun døde senere av skadene.

En 31 år gammel mann er siktet for drapet.

Mannen er også siktet for drapsforsøk, etter at han angrep ytterligere to kvinner med kniv. En av dem pådro seg alvorlige skader, mens den tredje fikk stikkskader i armen og betegnes som lettere skadd.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.