Nyhetsstudio

Anette Beckhaug

Ny delstat stenger:

I midten av mai fikk barer og nattklubber åpne dørene igjen i den amerikanske delstaten Arizona. Nå har myndighetene imidlertid beordret en ny nedstengning av barer, kinoer og treningssentre. Det skriver The Guardian.

Ifølge avisa skal orderen, som ble sendt ut mandag, ha umiddelbar virkning og gjelde i minst 30 dager.

Arizona registrerte 3858 nye smittetilfeller søndag, noe som tilsvarer delstatens høyeste antallet i løpet av et døgn. I tillegg er det den sjuende gangen de siste ti dagene at det registreres over 3000 nye tilfeller.

Nedstengningen skjer som følge av de høye smittetallene:

- Vår forventing er at smittetallet vil bli verre i ukene som kommer, sa den republikanske guvernøren Doug Ducey ifølge The Guardian.

Delstatene Texas, Florida og California har også stengt strender og barer, mens Oregon og Kansas forbyr folk å ferdes i offentligheten uten munnbind.

STENGER: Delstaten Arizona stenger barer, kinoer og treningssentre med umiddelbar virkning. Foto: Matt York / AP / NTB Scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Vipps-problemer:

Vipps har for øyeblikket problemer som gjør at betaling i appen feiler. Det gjelder både vennebetaling og betaling til bedrifter. Dette melder de på sine egne facebooksider.

Pressekontakt i Vipps, Hanne Kjærnes, forteller at det er problemer hos appen sin samarbeidspartner Nets som forårsaker problemene.

- Vi har dessverre ikke informasjon om hvor lang tid det vil ta før problemet er løst, men vi vil oppdatere facebooksiden vår fortløpende, sier hun til Dagbladet.

Vipps-underskudd på over 150 millioner kroner

Vipps-underskudd på over 150 millioner kroner

dagbladet

NÅ: Siste nytt fra Sverige:

Klokka 14 torsdag legger svenske myndigheter fram siste nytt om coronaviruset i Sverige.

Det siste døgnet har 41 personer mistet livet i coronavirus-relatert sykdom.

Følg pressekonferansen direkte her!

Folkhälsomyndigheten minner om smittevernrådene i landet.

- Denne smitten forsvinner ikke. Vi må fortsette å hjelpe for at disse positive trendene skal fortsette, sier assisterende statsepidemiolog Anders Wallensten ved Folkhälsomyndigheten, som påpeker at antallet alvorlig syke i Sverige er nedadgående.

138 pasienter med covid-19 mottar i dag intensivbehandling med respirator i Sverige.

- Vi ser fortsatt nedgang i antall pasienter i intensivomsorgen, hvilket er svært positivt, sier Johanna Sandwall, som er kriseberedskapssjef ved Socialstyrelsen.

687 personer får per i dag behandling på svenske sykehus mot covid-19, utenfor intensivavdeling, opplyser Sandwall.

AFP viser til en FHI-rapport fra onsdag, som kommenterer brister i svensk kriseberedskap, og ber om refleksjoner rundt rapporten.

Sandwall svarer at hun ikke har lest rapporten, men at hun har lest om den, og gir følgende kommentar:

- Vi har sett og påpekt brister i kriseberedskapssystemet tidligere. Det har vært en kontinuerlig utvikling av kriseberedskapen i Sverige i lang tid. Jeg tror helt sikkert at rapporten er korrekt. Jeg tror vi har mye å jobbe med framover.

Onsdag trådte en ny lov i kraft, som regulerer serveringssteder i Sverige. Blant annet må det være minst én meters avstand mellom forskjellige selskaper i restauranter, barer og kafeer.

- Er det rimelig at alle restauranter har et slikt ansvar? spør Ekot under pressekonferansen.

- Har man restaurant er det en risikofylt virksomhet ut fra et smittevernsperspektiv. Derfor er det kjempeviktig: Skal man ha en slik virksomhet må man følge våre regler og anbefalinger, svarer Bitte Bråstad, sjefsjurist ved Folkhälsomyndigheten.

På spørsmål fra TT om hvilke befolkningsgrupper som smittes og dør, svarer Anders Wallensten følgende:

- Vi ser på aldersfordeling og liknende, men jeg har ikke noe spesielt å presentere i dag. Man har sett at det har vært en del smitte blant yngre, men vi så på det igjen nylig, og det er ikke dramatisk.

Kommunikasjonsdirektør Morgan Olofsson ved Myndigheten för samhällsskydd och beredskap påpeker at coronapandemien gjør at mange må ta vanskelige valg - for eksempel å la være å dra i begravelser til nære og kjære.

Per onsdag var 69 692 personer smittet av viruset i Sverige, ifølge NTB. 5370 er døde.

Tilsvarende tall for Norge var 8896 smittede og 251 døde.

Saken oppdateres.

SVERIGES CORONA-GENERAL: Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: NTB scanpix

Permitterte må vente lenger på dagpenger:

Permitterte må vente lenger på dagpenger. Målet er fire ukers saksbehandlingstid. For permitterte vil dette målet trolig ikke nås før i slutten av august, skriver NAV i en pressemelding, ifølge VG.

For helt arbeidsledige regner NAV med å være i rute i slutten av juli.

- Vi har jobbet på spreng og vil fortsette med det gjennom sommeren. De som har rett til dagpenger, kan enkelt søke om et forskudd i påvente av penger, sier beredskapsleder i NAV Yngvar Åsholt i pressemeldingen.

Vinmonopolets salg økte med 32 prosent i første halvår:

Salget til Vinmonopolet økte med 32 prosent i første halvår målt mot samme periode i fjor. Særlig er det stor økning langs svenskegrensa.

Salgsveksten er omtrent som ventet med tanke på at grensehandel og taxfree for en periode har stoppet nesten helt opp på grunn av koronatiltakene.

Skjenking ved landets barer, restauranter og kafeer er også betydelig ned fra i fjor, opplyser kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til NTB.

Veksten er særlig markert i Viken. Fylket, som normalt er sterkest berørt av grensehandel, har en vekst på hele 49 prosent. Til sammenligning har Møre og Romsdal og Vestland vekst på henholdsvis 19 og 21 prosent.

(NTB)

Ordfører: - Steng vinmonopolet

Ordfører: - Steng vinmonopolet

dagbladet

Geelmuyden legger seg flat:

Hans Geelmuyden erkjenner at to kommentarer han har gitt var rasistiske.

- Det pågår en viktig debatt om etnisk enfold i norsk medie-, reklame og kommunikasjonsbransje. Jeg kom i den sammenheng med en kommentar til bransjebladet Kampanje den 15. juni, og en annen kommentar på Facebook den 21. juni. Jeg erkjenner at begge kommentarene er rasistiske, skriver Geelmuyden i en pressemelding som er publisert på nettsidene til byrået hans, Geelmuyden Kiese.

- Uttalelsen om “kebabnorsk” er rasistisk på grunn av sammenhengen uttalelsen ble fremsatt i. Begge uttalelsene er for øvrig beklaget gjentatte ganger, skriver PR-nestoren.

Videre følger hans offisielle beklagelse:

- Jeg beklager på det sterkeste begge kommentarene, og er svært lei meg for den smerte og det ubehag kommentarene har skapt. Semantikk og språk er viktig fordi gale ord skaper fordommer. Fordommer i sin tur kan føre til hat og vold. Jeg anerkjenner at kommentarene mine var skadelige, ufølsomme og uakseptable. Jeg forstår at jeg som opinionsleder har et stort ansvar for å fremme mangfold gjennom både ord og handling, og lover i fremtiden å avstå fra rasistiske ytringer.

Saken oppdateres.

BEKLAGER: PR-nestor Hans Geelmuyden. Foto: NTB scanpix
Skjeller ut PR-nestor

Skjeller ut PR-nestor

dagbladet

Mann tatt med pistol og skarp ammunisjon:

En mann ble torsdag stanset av en vekter etter at han ble observert stjele eiendeler hos en gullsmed på Lietorvet i Skien. Etter nærmere gjennomgang, viste det seg at han hadde en startpistol og skarp ammunisjon i bagen sin.

Mistenkte er en mann i 20-åra fra Skien, og politiet oppretter straffesak.

923 personer anmeldt i juni for å ha fyllekjørt:

Det tilsvarer nesten 31 anmeldelser daglig.

- Dette er veldig trist. Du risikerer å ta livet av uskyldige mennesker. Ingen skal sette seg bak rattet hvis de er påvirket av noe form for rus, sier Elisabeth Fjellvang Kristoffersen til Dagbladet.

Hun er talsperson for organisasjonen MA - Rusfri trafikk.

NÅ: Danske forskere får grønt lys:

Danske forskere får grønt lys til å teste corona-medisin på mennesker, skriver danske TV 2.

Det er biotek-selskapet Union som står bak legemiddelet, døpt UNI911.

Ifølge TV 2 bygger medisinen på preparatet niklosamid, som i studier fra Sør-Korea har vist seg å være 40 ganger mer effektivt enn legemiddelet Remdesivir.

- Det er et middel som kan drepe viruset og forhindre at det deler seg inne i kroppen, sier Morten Sommer, professor ved DTU Biosustain og medstifter av Union, til TV 2.

- Tidligere har man brukt det til å behandle sykdommer i tarmen som for eksempel bendelorm, men vi har funnet ut av hvordan stoffet kan komme ut og virke andre steder i kroppen.

Nå skal legemiddelet testes for bivirkninger. Når UNI911 eventuelt kan komme ut på markedet, vil ikke Sommer anslå overfor TV 2.

Dagbladet skrev onsdag at USA har støvsugd markedet for Remdesivir, som er det første legemiddelet som ble godkjent av helsemyndighetene i USA for behandling av covid-19-viruset.

NTB skriver torsdag at EU-kommisjonen er i forhandlinger med Remdesivir-produsenten Gilead om å få reservert doser av legemiddelet til bruk i EUs medlemsland.

Europeiske legemiddelmyndigheter anbefaler en betinget godkjenning til Remdesivir for behandling av sykdommen, ifølge NTB.

GODKJENT BEHANDLING: Den amerikanske legemiddelprodusenten Gilead produserer Remdesivir, som kan bli brukt til å behandle covid-19. Foto: Reuters / NTB scanpix

Utøya-byggestart utsatt etter naboklage:

En klage fra naboene har ført til utsatt byggestart for det nasjonale minnestedet etter terrorangrepet 22. juli 2011.

Statsbygg hadde planlagt byggestart i juni, men må nå vente på behandling av klagesaken hos fylkesmannen i Oslo og Viken.

- I mellomtida får vi ikke startet, for vi får ikke igangsettingstillatelse, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim.

Fylkesmannen mottok klagen 30. juni og har frist på seks uker til behandlingen. Statsbygg legger opp til byggestart i august hvis klagen blir avvist.

Regjeringens mål er å ferdigstille minnestedet før tiårsdagen for terrorangrepet neste sommer.

(NTB)

UTSATT: Arkitektkontoret Manthey Kula har tegnet minnesmerket som er planlagt på Utøyakaia i Tyrifjorden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Rapport etter moskéangrepet:

Det såkalte evalueringsutvalget legger fram sin rapport etter Philip Manshaus' angrep mot Al-Noor-moskeen og drapet på stesøsteren Johanne Ihle-Hansen (17) 10. august i fjor. Pressekonferansen foregår i Politidirektoratet.

Se pressekonferansen øverst i saken.

Politiet har fått kritikk for lang responstid; det gikk over en halvtime fra angrepet startet, til de var på plass i moskeen, hvor eldre menighetsmedlemmer sloss med terroristen. Det har også vært reist spørsmål om politiet burde ha tatt grep overfor Manshaus tidligere; han bedrev betydelig høyreekstrem aktivitet på nett i tida før angrepet og drapet, og en person leverte en bekymringsmelding som ikke førte til noen reaksjon.

Manshaus ble 11. juni dømt til 21 års forvaring med 14 års minstetid for angrepet og drapet. Dommen er den strengeste straffen som noensinne er avsagt i Norge.

Politidirektør Benedicte Bjørnland innleder pressekonferansen. Hun understreker viktigheten av at utvalget raskt ble opprettet etter angrepet, av hensyn til bl.a. den rammede moskeen.

Utvalget har vært ledet av Anja Dalgaard-Nielsen, professor II ved Universitetet i Stavanger og beredskapsrådet for kunnskapssektoren.

Dalgaard-Nielsen forteller at PST i ukene før angrepet hadde skjerpet beredskap på grunn av angrepet i Christchurch på New Zealand - begått av høyreekstreme Brenton Tarrant, som var Manshaus' forbilde.

- Politiet hadde også mottatt en bekymringsmelding, sier utvalgslederen.

Et hovedspørsmål er hvorfor PSTs hevede beredskap ikke ble delt med Norges moskeer.

- Det har blant annet med gradering og ferieavvikling å gjøre, sier Dalgaard-Nielsen.

- Kunne angrepet vært avverget dersom tipset til politiet var behandlet annerledes? Svaret er formodentlig nei, sier utvalgslederen, og sikter til at Manshaus i sin nettaktivitet ikke eksplisitt ikke uttrykte at han ville gjennomføre et angrep.

Dalgaard-Nielsen sier Manshaus med fordel kunne vært kalt inn til en samtale.

- Kunne politiet vært raskere framme? Ja, vi tror det. Aksjonsviljen var stor, men det ble ikke utløst en såkalt PLIVO (pågående livstruende vold)-melding på sambandet. Videre hadde ikke den første patruljen på stedet lokalkunnskap og måtte bruke Google Maps, sier hun.

Hun sier at radikalisering må takles på tvers av ulike etater.

- Vi må utvikle et felles spårk for risikovurdering og hvilke forebyggende tiltak som kan gi mening, sier hun.

Dalgaard-Nielsen understreker at «det tok for lang tid» å nå fram til moskeen.

- Det skulle vært sendt ut en PLIVO-melding, sier hun.

Utvalget anbefaler at politiets mangfoldskontakter kunne vært mer aktive, og samarbeidet mer med radikaliseringskontaktene.

PST-sjef Hans Sverre Sjøvold sier han tar selvkritikk på at sikkerhetstjenestens trusselvurdering ikke ble delt med moskeene.

- Læringspunktene i rapporten er mange og relevante, sier PST-sjefen - som framholder at Oslo-politiet allerede er i gang med forbedringsarbeidet.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.