Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Signerte omstridt sikkerhetslov:

Ifølge det statlige, kinesiske nyhetsbyrået Xinhua har president Xi Jinping signert den nye, nasjonale sikkerhetsloven. Dermed har den omstridte loven trådt i kraft.

I natt kom nyheten om at den kinesiske folkekongressens stående komité hadde enstemmig vedtatt å innføre en ny sikkerhetslov for Hongkong som trer i kraft 1. juli.

Loven kommer som et svar på de mange og til dels voldelige pro-demokratiske demonstrasjonene som har preget Hongkong det siste året. Den forbyr det Kina stempler som løsrivelsesbevegelser, statsfiendtlig virksomhet, terrorisme og samarbeid med fremmede makter, ifølge South China Morning Post.

Kritikere frykter at den vil bli brukt til å slå ned på demokratibevegelsen i det kinesiske territoriet.

(Dagbladet/NTB)

President Xi Jinping avbildet mot slutten av mars mens han stemmer over et forslag til sikkerhetsloven. Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP
Studioet fortsetter under annonsen

Mann tatt med pistol og skarp ammunisjon:

En mann ble torsdag stanset av en vekter etter at han ble observert stjele eiendeler hos en gullsmed på Lietorvet i Skien. Etter nærmere gjennomgang, viste det seg at han hadde en startpistol og skarp ammunisjon i bagen sin.

Mistenkte er en mann i 20-åra fra Skien, og politiet oppretter straffesak.

923 personer anmeldt i juni for å ha fyllekjørt:

Det tilsvarer nesten 31 anmeldelser daglig.

- Dette er veldig trist. Du risikerer å ta livet av uskyldige mennesker. Ingen skal sette seg bak rattet hvis de er påvirket av noe form for rus, sier Elisabeth Fjellvang Kristoffersen til Dagbladet.

Hun er talsperson for organisasjonen MA - Rusfri trafikk.

NÅ: Danske forskere får grønt lys:

Danske forskere får grønt lys til å teste corona-medisin på mennesker, skriver danske TV 2.

Det er biotek-selskapet Union som står bak legemiddelet, døpt UNI911.

Ifølge TV 2 bygger medisinen på preparatet niklosamid, som i studier fra Sør-Korea har vist seg å være 40 ganger mer effektivt enn legemiddelet Remdesivir.

- Det er et middel som kan drepe viruset og forhindre at det deler seg inne i kroppen, sier Morten Sommer, professor ved DTU Biosustain og medstifter av Union, til TV 2.

- Tidligere har man brukt det til å behandle sykdommer i tarmen som for eksempel bendelorm, men vi har funnet ut av hvordan stoffet kan komme ut og virke andre steder i kroppen.

Nå skal legemiddelet testes for bivirkninger. Når UNI911 eventuelt kan komme ut på markedet, vil ikke Sommer anslå overfor TV 2.

Dagbladet skrev onsdag at USA har støvsugd markedet for Remdesivir, som er det første legemiddelet som ble godkjent av helsemyndighetene i USA for behandling av covid-19-viruset.

NTB skriver torsdag at EU-kommisjonen er i forhandlinger med Remdesivir-produsenten Gilead om å få reservert doser av legemiddelet til bruk i EUs medlemsland.

Europeiske legemiddelmyndigheter anbefaler en betinget godkjenning til Remdesivir for behandling av sykdommen, ifølge NTB.

GODKJENT BEHANDLING: Den amerikanske legemiddelprodusenten Gilead produserer Remdesivir, som kan bli brukt til å behandle covid-19. Foto: Reuters / NTB scanpix

Utøya-byggestart utsatt etter naboklage:

En klage fra naboene har ført til utsatt byggestart for det nasjonale minnestedet etter terrorangrepet 22. juli 2011.

Statsbygg hadde planlagt byggestart i juni, men må nå vente på behandling av klagesaken hos fylkesmannen i Oslo og Viken.

- I mellomtida får vi ikke startet, for vi får ikke igangsettingstillatelse, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim.

Fylkesmannen mottok klagen 30. juni og har frist på seks uker til behandlingen. Statsbygg legger opp til byggestart i august hvis klagen blir avvist.

Regjeringens mål er å ferdigstille minnestedet før tiårsdagen for terrorangrepet neste sommer.

(NTB)

UTSATT: Arkitektkontoret Manthey Kula har tegnet minnesmerket som er planlagt på Utøyakaia i Tyrifjorden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Rapport etter moskéangrepet:

Det såkalte evalueringsutvalget legger fram sin rapport etter Philip Manshaus' angrep mot Al-Noor-moskeen og drapet på stesøsteren Johanne Ihle-Hansen (17) 10. august i fjor. Pressekonferansen foregår i Politidirektoratet.

Se pressekonferansen øverst i saken.

Politiet har fått kritikk for lang responstid; det gikk over en halvtime fra angrepet startet, til de var på plass i moskeen, hvor eldre menighetsmedlemmer sloss med terroristen. Det har også vært reist spørsmål om politiet burde ha tatt grep overfor Manshaus tidligere; han bedrev betydelig høyreekstrem aktivitet på nett i tida før angrepet og drapet, og et familiemedlem leverte en bekymringsmelding som ikke ble fulgt opp.

Manshaus ble 11. juni dømt til 21 års forvaring med 14 års minstetid for angrepet og drapet. Dommen er den strengeste straffen som noensinne er avsagt i Norge.

Politidirektør Benedicte Bjørnland innleder pressekonferansen. Hun understreker viktigheten av at utvalget raskt ble opprettet etter angrepet, av hensyn til bl.a. den rammede moskeen.

Utvalget har vært ledet av Anja Dalgaard-Nielsen, professor II ved Universitetet i Stavanger og beredskapsrådet for kunnskapssektoren.

Dalgaard-Nielsen forteller at PST i ukene før angrepet hadde skjerpet beredskap på grunn av angrepet i Christchurch på New Zealand - begått av høyreekstreme Brenton Tarrant, som var Manshaus' forbilde.

- Politiet hadde også mottatt en bekymringsmelding fra et av Manshaus' familiemedlemmer, sier utvalgslederen.

Et hovedspørsmål er hvorfor PSTs hevede beredskap ikke ble delt med Norges moskeer.

- Det har blant annet med gradering og ferieavvikling å gjøre, sier Dalgaard-Nielsen.

- Kunne angrepet vært avverget dersom tipset til politiet var behandlet annerledes? Svaret er formodentlig nei, sier utvalgslederen, og sikter til at Manshaus i sin nettaktivitet ikke eksplisitt ikke uttrykte at han ville gjennomføre et angrep.

Dalgaard-Nielsen sier Manshaus med fordel kunne vært kalt inn til en samtale.

- Kunne politiet vært raskere framme? Ja, vi tror det. Aksjonsviljen var stor, men det ble ikke utløst en såkalt PLIVO (pågående livstruende vold)-melding på sambandet. Videre hadde ikke den første patruljen på stedet lokalkunnskap og måtte bruke Google Maps, sier hun.

Hun sier at radikalisering må takles på tvers av ulike etater.

- Vi må utvikle et felles spårk for risikovurdering og hvilke forebyggende tiltak som kan gi mening, sier hun.

Dalgaard-Nielsen understreker at «det tok for lang tid» å nå fram til moskeen.

- Det skulle vært sendt ut en PLIVO-melding, sier hun.

Utvalget anbefaler at politiets mangfoldskontakter kunne vært mer aktive, og samarbeidet mer med radikaliseringskontaktene.

PST-sjef Hans Sverre Sjøvold sier han tar selvkritikk på at sikkerhetstjenestens trusselvurdering ikke ble delt med moskeene.

- Læringspunktene i rapporten er mange og relevante, sier PST-sjefen - som framholder at Oslo-politiet allerede er i gang med forbedringsarbeidet.

RETT FØR ANGREPET: Philip Manshaus på parkeringsplassen utenfor Al-Noor-moskeen, like før angrepet. Foto: Politiet

Drapssiktet sønn samtykker til fengsling:

Mannen i 30-åra som er siktet for å ha knivdrept sin mor i Halden i går, samtykker til å la seg varetektsfengsle. Det opplyser hans forsvarer Ole Richard Holm-Olsen til Dagbladet.

- Jeg møtte ham i går, og vi ble enige om at han er best tjent med å samtykke til politiets begjæring om fire ukers fengsel med brev- og besøksforbud, sier Holm-Olsen.

Den siktede mannen ble pågrepet uten dramatikk kort tid etter drapet, som skjedde utendørs utenfor morens bopel nord for Halden sentrum, og som ble meldt til politiet klokka 05.20 i går. Han ble etter pågripelsen ivaretatt av helsevesenet, opplyser politiet.

Holm-Olsen ønsker ikke å oppgi hvordan klienten stiller seg til spørsmålet om straffskyld i forkant av fengslingen.

Ifølge advokaten har dommeren i Halden tingrett allerede godtatt samtykke. Fengslingsmøtet, som er berammet klokka 12.00 i dag, går som såkalt kontorforretning, dvs. at ingen av partene møter i retten.

Holm-Olsen opplyser også at politiet har kommet med en tilleggsbegjæring om medieforbud i én uke.

- Det er fordi saken er mye omtalt, forklarer han.

Politiadvokat Ole Friestad i Øst politidistrikt opplyste til Dagbladet i går at den siktede mannen har et kriminelt rulleblad fra før, men ikke i forbindelse med drap. Holm-Olsen har begjært å få Tom Schjelderup Mathiesen, som har representert mannen tidligere, som medforsvarer.

Motivet og bakgrunnen for drapet er foreløpig uklart. Friestad opplyste i går at politiet har funnet en kniv de mener er drapsvåpenet.

Det var vitner til hendelsen, og disse er blitt eller skal avhøres.

ETTERFORSKNING: Politiets kriminalteknikere undersøkte i går åstedet i boligområdet i Halden. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
Kvinne død etter knivstikking

Kvinne død etter knivstikking

dagbladet

Andelen uføretrygdede fortsetter å øke:

10,5 prosent av befolkningen i arbeidsfør alder var ved utgangen av 2019 uføretrygdet. I alt var det 364 000 uføretrygdede i Norge i fjor.

I 2019 ble det 34 665 nye uføretrygdede i Norge, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

I alt var det 364 005 ved utgangen av 2019, som utgjør 10,5 prosent av befolkningen. For fem år siden var andelen 9,7 prosent, og andelen har for det meste steget jevnt de siste årene.

(NTB)

Brann i 40-fots båt på Karmøy:

Det brenner i en 40-fots båt på Karmøy, melder 110-sentralen i Sør-Vest på Twitter. Båten ligger til kai.

Det ble først meldt om at brannen var slukket, men det viste seg å ikke stemme. Røykdykkere går nå inn for å iverksette slukningsarbeid.

110-sentralen fikk melding om hendelsen klokka 10.11.

I en oppdatering skriver politiet i Sør-Vest at ingen personer er i båten, og at det ikke er spredningsfare på stedet.

Brannen skal trolig ha oppstått i forbindelse med sveisearbeid.

Kina truer Storbritannia med mottiltak:

Storbritannia vil tilby millioner av personer fra Hongkong en mulighet til å få britisk statsborgerskap. Nå truer Kina med mottiltak.

- Vi er sterkt imot dette og forbeholder oss retten til å gjennomføre samsvarende tiltak, opplyser den kinesiske ambassaden i London på sine nettsider, uten å spesifisere hva slags tiltak dette vil være.

- Hvis britene innfører ensidige endringer i praksisen, er dette et brudd med sin egen posisjon og avtaler i tillegg til folkeretten og de grunnleggende normene som styrer internasjonal politikk, understreker ambassaden.

Storbritannia er i prosessen med å utarbeide en plan for å gi personer fra Hongkong en mulighet for opphold i Storbritannia og mulig statsborgerskap. Planen er en konsekvens av innføringen av den nye kinesiske sikkerhetsloven i Hongkong.

(NTB)

Tre kapybara-unger født i Dyreparken:

Disse tre søte kapybara-ungene så nettopp dagens lys i Dyreparken, skriver Dyreparken i en pressemelding.

Kapybara, også kalt flodsvin, er verdens største gnager.

Det er 12 år siden det første gang ble født kapybara-unger i parken, men mange år siden sist. De små knøttene blir holdt isolert sammen med sin mor de neste dagene, men kan snart slippes ut sammen med de andre voksne.

- De er kjempefine, og det er veldig koselig å se at mora passer godt på dem, sier biolog Helene Axelsen i pressemeldingen.

En kapybara kan bli opp mot 1,3 meter lang og veie over 60 kilo.

Foto: Dyreparken

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.