Nyhetsstudio

Anette Beckhaug

VG: Politiet får kritikk etter moskeangrepet i Bærum:

Utvalget som har evaluert politiets innsats knyttet til moskeangrepet i fjor, legger fram sin rapport torsdag. Ifølge VG rettes det kritikk mot politiet.

Avisa skriver at både politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) får kritikk. Ifølge flere kilder med innsyn i rapporten, inneholder den beskrivelser av svikt i den operative innsatsen.

Utvalget skal også være kritisk til hvordan politiet og PST håndterte en hemmeligstemplet trusselvurdering fra PST før Philip Manshaus' terrorangrep mot Al-Noor-moskeen lørdag 10. august i fjor.

Rapporten, som er på 200 sider basert på nær hundre intervjuer, lydlogger og sambandstrafikk, skal også inneholde en svært detaljert tidslinje over politiets interne kommunikasjon mens angrepet utspant seg, og med direkte sitater fra politiets lydlogg.

Utvalget skal stille spørsmål ved hvorfor politiet ikke trykket på den store alarmknappen da de første meldingene om angrepet kom.

Politidirektoratet, PST og Oslo politidistrikt ba om den uavhengige vurderingen. Den tar i hovedsak for seg formidling og oppfølging av PSTs trusselvurderinger knyttet til høyreekstremisme, PST og politiets tipshåndtering og politiets operative håndtering av hendelsen.

De som vil være til stede på pressekonferansen i Politidirektoratet torsdag, er evalueringsutvalgets leder Anja Dalgaard-Nielsen, politidirektør Benedicte Bjørnland, PST-sjef Hans-Sverre Sjøvold og politimester Beate Gangås i Oslo politidistrikt.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Trønder drakk seg kraftig beruset på Antibac:

En mann i 40-årene måtte fjernes fra et hotell i Trondheim etter at han drakk seg kraftig beruset på Antibac og forstyrret andre gjester.

Hendelsen skjedde søndag ettermiddag. Etter at mannen ble klarert av lege, ble han fraktet hjem.

– Vi ser ingen grunn til å opprette sak om ordensforstyrrelse. Om det blir en sak mellom ham og hotellet, vet jeg ikke, sier operasjonsleder Ellen Maria Brenne i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Mannen var fra Trøndelag og var gjest på hotellet.

(NTB)

Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

To menn pågrepet etter knivstikking i Bergen:

To menn er søndag ettermiddag pågrepet etter en knivstikking i Håsteinsgate på Laksevåg i Bergen natt til lørdag, skriver Vest politidistrikt i en pressemelding.

- Pågripelsen foregikk uten dramatikk og mennene ble pågrepet på en privatadresse på Laksevåg. Begge mennene er siktet for grov kroppsskade med kniv, heter det i pressemeldingen.

Knivstikkingen fant sted i 03.30-tiden natt til lørdag, og ingen av de pågrepne er avhørt ennå, opplyser politiet.

Den fornærmede mannen er fortsatt innlagt på sykehus, men politiet har snakket med ham.

- Etterforskningen er fortsatt på et tidlig stadium og politiet kan ikke gå ut med mer detaljer på nåværende tidspunkt. Saken vil bli etterforsket av Felles enhet for etterretning og etterforskning, heter det i pressemeldingen.

Rekordmange nye smittetilfeller:

Florida har registrert 15.300 nye tilfeller av coronasmitte det siste døgnet. Det er det høyeste tallet som er registrert i USA på ett døgn.

Til sammen 269.811 personer er eller har vært registrert smittet av viruset i delstaten. Tallet på coronarelaterte dødsfall var søndag 4.242 ifølge helsemyndighetene i Florida.

Den forrige rekorden hadde California lørdag da det ble registrert 11.694 nye smittetilfeller på ett døgn.

Florida er den tredje verst rammede delstaten i USA etter New York og California.

Guvernør Ron DeSantis startet gjenåpningen av Floridas økonomi i mai, noe som viste seg å være altfor tidlig og som har resultert i at smittetallene er gått i været. Til tross for at smittetallene fremdeles øker, har delstatsmyndighetene valgt å gjenåpne mye av samfunnet.

Lørdag åpnet blant annet Disney Wolrd i Orlando etter å ha vært stengt i fire måneder. Flere hundre mennesker hadde stilt seg opp i solsteken før åpningen, noen av dem med Mikke Mus-ører og alle med munnbind, i tråd med nye retningslinjer på grunn av coronapandemien.

(NTB)

Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Person skadd etter frontkollisjon:

Nødetatene i Oslo politidistrikt rykket like før klokka 16.00 søndag ut til en trafikkulykke i Bærum.

- Vi mottok melding fra vitner om en kraftig kollisjon i Vollsveien. Det er en front mot front, hvor den ene bilen har kommet over i motgående kjørefelt, sier operasjonsleder Vidar Pedersen til Dagbladet.

Det var tre personer involvert i ulykka.

- To av dem fremstår som uskadd, mens en får tilsyn av ambulansepersonell på stedet. Skadeomfanget er ukjent, men vedkommende er trolig ikke alvorlig skadd, sier Pedersen.

Mann siktet for drap i Steinkjer:

En mann er pågrepet og siktet for drap etter at en utenlandsk statsborger ble funnet død på en privatadresse på Fergeland i Steinkjer natt til søndag.

Den utenlandske statsborgeren var bosatt i kommunen, skriver Trøndelag politidistrikt i en pressemelding.

- Omstendighetene rundt dødsfallet gjør at politiet etterforsker saken som drap, men politiets etterforskning er helt i startfasen, og vi etterforsker flere mulige hypoteser, sier Kjersti Brandtsegg Moe, politiadvokat i Trøndelag politidistrikt, i pressemeldingen.

Moe forteller til Dagbladet at også funn på stedet er årsaken til at politiet etterforsker saken som drap, uten at hun vil gå mer i detalj på hva som er beslaglagt på adressen.

Hun ønsker heller ikke å kommentere avdødes og siktedes alder, samt avdøde kjønn eller deres eventuelle relasjon på nåværende tidspunkt av hensyn til etterforskningen, men bekrefter at det dreier seg om to voksne personer.

- Per nå etterforsker vi saken bredt og undersøker flere mulige hypoteser, sier hun til Dagbladet.

Den siktede mannen er fraktet til Trondheim politistasjon og blir avhørt søndag ettermiddag. Politiet vil ta stilling til om siktede skal løslates eller fremstilles for varetektsfengsling søndag ettermiddag eller kveld.

Han bistås av forsvarer, advokat Rolf Christensen.

Pårørende blir ivaretatt.

Svarer på golfkritikk - igjen:

USAs president Donald Trump slår nok en gang tilbake mot det han opplever som en urimelig negativ framstilling av sine golfvaner i amerikanske medier.

På Twitter skriver presidenten at han kjenner mange i næringslivet og i politikken som trener religiøst.

- Min "trening" er å spille en rask runde golf. Nesten aldri på ukedager, skriver han.

Hans forgjenger, Barack Obama, spilte både oftere og lengre runder, hevder presidenten.

- Det var ikke noe problem. Når jeg spiller, parkerer Fake News CNN og flere andre hvor enn de kan ta bilder, og skriker: "President Trump spiller golf". Faktisk spiller jeg MEGET raskt, jeg får masse jobb unnagjort på golfbanen, og i tillegg får jeg litt trening. Ikke dårlig! slår han fast.

Det var i mai at flere amerikanske medier, deriblant CNN og The Washington Post, omtalte Trumps golfspilling ved Trump National Golf Club i Sterling, Virginia.

Det vekket harme at presidenten var ute i det fine været mens mange amerikanere satt i karantene. Presidenten fikk støtte fra Det hvite hus' coronautvalg, blant annet ved medlem Dr Deborah Birx, som uttalte at det var helt kurant å gå ut så lenge man holdt avstand. Det skrev The Guardian.

Presidenten slo den gangen tilbake mot det han sier han opplever som en negativ framstilling av golfspillingen.

- De falske og korrupte mediene får det til å høres ut som en dødssynd. Jeg visste at dette ville skje. Det de ikke skriver, er at dette var mitt første slag golf på tre måneder, skriver presidenten blant annet.

Ifølge nettstedet Golf News Net har Trump besøkt golfbanen 275 ganger side han tiltrådte som president.

Foto: SaulLoeb / AFP / NTB scanpix

Sykepleierforbundet ber folk holde seg i Norge:

Norsk Sykepleierforbund ber folk holde seg i Norge, selv om myndighetene har åpnet for at nordmenn kan reise til store deler av Europa igjen.

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen sier til VG at hun har fått meldinger fra helsepersonell ved legevakter som er bekymret for økt trykk fra pasienter som vil teste seg. Ansatte der kan risikere å bli beordret til å avbryte ferien og gå på jobb, dersom det blir press på tjenestene.

–Faren er her fremdeles. Hold dere hjemme for oss, vi er på jobb for dere. Om ikke i hjemmene deres, så her hjemme i Norge. Vi vil ikke komme inn i en ny fase der vi er nødt til å stenge ned igjen, sier Larsen til TV2.

Avisen gjengir en melding som Larsen har mottatt:

– Vi på legevakten har ALL testing (...) Vi må være operative i forhold til akuttsituasjoner, vi må hele tiden ruste legevakten for det. Vi nedringes av folk. De skal testes og testes og atter testes, men de vil ikke forstå at da må du være isolert og i karantene. Vi er sååå slitne og lei, skriver den ikke navngitte personen.

Larsen ba i helgen nordmenn om å holde seg i hjemlandet, ifølge TV 2. Men hun frykter også at nordmenn som ferierer i eget land, tar med seg smitte fra ett sted til et annet. Sammen med at det kommer flere turister fra utlandet vil det gi økt smittetrykk og dermed kunne øke presset på legevaktene og sykehusene.

Også Fagforbundet, som organiserer 120.000 ansatte i helsesektoren, melder om økende bekymring for at smitten skal spre seg igjen.

– De som jobber i helse pleie og omsorg direkte, vil være de som merker det raskest, sier forbundsleder Mette Nord.

(NTB)

Åpner opp - men advarer

Åpner opp - men advarer

dagbladet

Polen: Jakter eks-soldat og pumaen hans:

Samtidig som det polske folk går til urnene for å velge sin nye president, foregår en intens politijakt i hovedstaden Warszawa.

200 polske politifolk jakter nemlig en mann som skal ha flyktet inn i skogen med en puma, angivelig for å slippe å overlevere den til en dyrehage. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

Mannen er tidligere soldat i den polske hæren, og har tjenestegjort i Afghanistan. Politiet har jaktet på mannen - og katten - i tre døgn. Privat hold av store kattedyr er ulovlig i Polen, og en domstol har pålagt mannen å levere den til en dyrehage.

- Dette er ikke en kosete leke. Det er en av de farligste dyrene i verden, og kan utgjøre en trussel mot menneskeliv, sier daglig leder Ewa Zgrabczynska i dyrehagen Poznan Zoo til nyhetsbyrået.

Ifølge lokale medier møtte ansatte fra dyrehagen opp hjemme hos veteranen for å hente pumaen 10. juli. Mannen skal ha truet dem med kniv, før han flyktet mot en skog i nærheten, angivelig med pumaen i bånd.

Foto: Kwadrat / Shutterstock / NTB scanpix

To døde etter fall fra balkong i Spania:

To menn døde i Spania etter at en 50 år gammel brite falt ned fra en balkong og landet på en 43 år gammel mann fra Spania natt til lørdag. 50-åringen skal ha vært en turist fra England som var på ferie i Marbella. Det skriver britiske Sky News.

Briten skal ha falt fra sjuende etasje fra Melia Don Pepe Hotel i Marbella og landet på en spanjol som satt på en terrasse på hotellets grunnplan.

Politiet ble tilkalt 01:45 og begge mennene ble erklært død på stedet. Det er satt i gang etterforskning rundt saken.

MARBELLA: Ulykken skjedde i feriebyen Marbella. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Politet etterlyser vitner etter branner i Lofoten:

Det oppsto natt til søndag flere branner i Leknes i Lofoten. Politiet har pågrepet en person, og de etterlyser nå vitner i saken.

Branner i både en tomannsbolig, en garasje og en bil førte til at nødetatene rykket ut natt til søndag. Ingen ble skadd i brannene.

Politiet pågrep etterhvert en mann, som er mistenkt for å ha påsatt brannene. Han beskrives som en kjenning av politiet, som nå går ut med en etterlysning av vitner i saken.

De ønsker spesielt å komme i kontakt med en mann i 20-30-årene, som filmet brannene før han kjørte av gårde. Videoen er interessant for etterforskningen, opplyser politiet.

Nordland politidistrikt ber eventuelle vitner om å ringe 02800.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.