Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Siste nytt fra Sverige:

Klokka 14 er det klart for pressekonferanse med helsemyndighetene i Sverige. Det skal informeres om coronasituasjonen i landet.

Svenske medier melder om 23 nye coronadødsfall. Totalt er det dermed 5333 dødsfall knyttet til viruset i landet.

Karin Tegmark Wisell, avdelingssjef ved Folkhälsomyndigheten, sier at myndighetene ser en fortsatt nedgang når det kommer til antall døde per dag.

– Vi ligger nå på rundt 25 dødsfall per døgn i en rullerende snittberegning på sju døgn.

Det er fortsatt et visst etterslep i registreringene.

Hun forteller også at de ser en nedgang i antall pasienter som behandles på intensivavdeling.

Se Dagbladet TVs direktesending her. Saken oppdateres fortløpende.

Smitterekord i Sverige

Smitterekord i Sverige

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

NÅ: Siste nytt fra Sverige:

Klokka 14 torsdag legger svenske myndigheter fram siste nytt om coronaviruset i Sverige.

Det siste døgnet har 41 personer mistet livet i coronavirus-relatert sykdom.

Følg pressekonferansen direkte her!

Folkhälsomyndigheten minner om smittevernrådene i landet.

- Denne smitten forsvinner ikke. Vi må fortsette å hjelpe for at disse positive trendene skal fortsette, sier Anders Wallensten ved Folkhälsomyndigheten, som påpeker at antallet alvorlig syke i Sverige er nedadgående.

Onsdag trådte en ny lov i kraft, som regulerer restaurantbesøk i Sverige. Blant annet må det være minst én meters avstand mellom forskjellige selskaper i restauranter, barer og kafeer.

Per onsdag var 69 692 personer smittet av viruset i Sverige, ifølge NTB. 5370 er døde.

Tilsvarende tall for Norge var 8896 smittede og 251 døde.

Saken oppdateres.

SVERIGES CORONA-GENERAL: Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: NTB scanpix

Permitterte må vente lenger på dagpenger:

Permitterte må vente lenger på dagpenger. Målet er fire ukers saksbehandlingstid. For permitterte vil dette målet trolig ikke nås før i slutten av august, skriver NAV i en pressemelding, ifølge VG.

For helt arbeidsledige regner NAV med å være i rute i slutten av juli.

- Vi har jobbet på spreng og vil fortsette med det gjennom sommeren. De som har rett til dagpenger, kan enkelt søke om et forskudd i påvente av penger, sier beredskapsleder i NAV Yngvar Åsholt i pressemeldingen.

Vinmonopolets salg økte med 32 prosent i første halvår:

Salget til Vinmonopolet økte med 32 prosent i første halvår målt mot samme periode i fjor. Særlig er det stor økning langs svenskegrensa.

Salgsveksten er omtrent som ventet med tanke på at grensehandel og taxfree for en periode har stoppet nesten helt opp på grunn av koronatiltakene.

Skjenking ved landets barer, restauranter og kafeer er også betydelig ned fra i fjor, opplyser kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til NTB.

Veksten er særlig markert i Viken. Fylket, som normalt er sterkest berørt av grensehandel, har en vekst på hele 49 prosent. Til sammenligning har Møre og Romsdal og Vestland vekst på henholdsvis 19 og 21 prosent.

(NTB)

Ordfører: - Steng vinmonopolet

Ordfører: - Steng vinmonopolet

dagbladet

Geelmuyden legger seg flat:

Hans Geelmuyden erkjenner at to kommentarer han har gitt var rasistiske.

- Det pågår en viktig debatt om etnisk enfold i norsk medie-, reklame og kommunikasjonsbransje. Jeg kom i den sammenheng med en kommentar til bransjebladet Kampanje den 15. juni, og en annen kommentar på Facebook den 21. juni. Jeg erkjenner at begge kommentarene er rasistiske, skriver Geelmuyden i en pressemelding som er publisert på nettsidene til byrået hans, Geelmuyden Kiese.

- Uttalelsen om “kebabnorsk” er rasistisk på grunn av sammenhengen uttalelsen ble fremsatt i. Begge uttalelsene er for øvrig beklaget gjentatte ganger, skriver PR-nestoren.

Videre følger hans offisielle beklagelse:

- Jeg beklager på det sterkeste begge kommentarene, og er svært lei meg for den smerte og det ubehag kommentarene har skapt. Semantikk og språk er viktig fordi gale ord skaper fordommer. Fordommer i sin tur kan føre til hat og vold. Jeg anerkjenner at kommentarene mine var skadelige, ufølsomme og uakseptable. Jeg forstår at jeg som opinionsleder har et stort ansvar for å fremme mangfold gjennom både ord og handling, og lover i fremtiden å avstå fra rasistiske ytringer.

Saken oppdateres.

BEKLAGER: PR-nestor Hans Geelmuyden. Foto: NTB scanpix
Skjeller ut PR-nestor

Skjeller ut PR-nestor

dagbladet

Mann tatt med pistol og skarp ammunisjon:

En mann ble torsdag stanset av en vekter etter at han ble observert stjele eiendeler hos en gullsmed på Lietorvet i Skien. Etter nærmere gjennomgang, viste det seg at han hadde en startpistol og skarp ammunisjon i bagen sin.

Mistenkte er en mann i 20-åra fra Skien, og politiet oppretter straffesak.

923 personer anmeldt i juni for å ha fyllekjørt:

Det tilsvarer nesten 31 anmeldelser daglig.

- Dette er veldig trist. Du risikerer å ta livet av uskyldige mennesker. Ingen skal sette seg bak rattet hvis de er påvirket av noe form for rus, sier Elisabeth Fjellvang Kristoffersen til Dagbladet.

Hun er talsperson for organisasjonen MA - Rusfri trafikk.

NÅ: Danske forskere får grønt lys:

Danske forskere får grønt lys til å teste corona-medisin på mennesker, skriver danske TV 2.

Det er biotek-selskapet Union som står bak legemiddelet, døpt UNI911.

Ifølge TV 2 bygger medisinen på preparatet niklosamid, som i studier fra Sør-Korea har vist seg å være 40 ganger mer effektivt enn legemiddelet Remdesivir.

- Det er et middel som kan drepe viruset og forhindre at det deler seg inne i kroppen, sier Morten Sommer, professor ved DTU Biosustain og medstifter av Union, til TV 2.

- Tidligere har man brukt det til å behandle sykdommer i tarmen som for eksempel bendelorm, men vi har funnet ut av hvordan stoffet kan komme ut og virke andre steder i kroppen.

Nå skal legemiddelet testes for bivirkninger. Når UNI911 eventuelt kan komme ut på markedet, vil ikke Sommer anslå overfor TV 2.

Dagbladet skrev onsdag at USA har støvsugd markedet for Remdesivir, som er det første legemiddelet som ble godkjent av helsemyndighetene i USA for behandling av covid-19-viruset.

NTB skriver torsdag at EU-kommisjonen er i forhandlinger med Remdesivir-produsenten Gilead om å få reservert doser av legemiddelet til bruk i EUs medlemsland.

Europeiske legemiddelmyndigheter anbefaler en betinget godkjenning til Remdesivir for behandling av sykdommen, ifølge NTB.

GODKJENT BEHANDLING: Den amerikanske legemiddelprodusenten Gilead produserer Remdesivir, som kan bli brukt til å behandle covid-19. Foto: Reuters / NTB scanpix

Utøya-byggestart utsatt etter naboklage:

En klage fra naboene har ført til utsatt byggestart for det nasjonale minnestedet etter terrorangrepet 22. juli 2011.

Statsbygg hadde planlagt byggestart i juni, men må nå vente på behandling av klagesaken hos fylkesmannen i Oslo og Viken.

- I mellomtida får vi ikke startet, for vi får ikke igangsettingstillatelse, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim.

Fylkesmannen mottok klagen 30. juni og har frist på seks uker til behandlingen. Statsbygg legger opp til byggestart i august hvis klagen blir avvist.

Regjeringens mål er å ferdigstille minnestedet før tiårsdagen for terrorangrepet neste sommer.

(NTB)

UTSATT: Arkitektkontoret Manthey Kula har tegnet minnesmerket som er planlagt på Utøyakaia i Tyrifjorden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Rapport etter moskéangrepet:

Det såkalte evalueringsutvalget legger fram sin rapport etter Philip Manshaus' angrep mot Al-Noor-moskeen og drapet på stesøsteren Johanne Ihle-Hansen (17) 10. august i fjor. Pressekonferansen foregår i Politidirektoratet.

Se pressekonferansen øverst i saken.

Politiet har fått kritikk for lang responstid; det gikk over en halvtime fra angrepet startet, til de var på plass i moskeen, hvor eldre menighetsmedlemmer sloss med terroristen. Det har også vært reist spørsmål om politiet burde ha tatt grep overfor Manshaus tidligere; han bedrev betydelig høyreekstrem aktivitet på nett i tida før angrepet og drapet, og en person leverte en bekymringsmelding som ikke førte til noen reaksjon.

Manshaus ble 11. juni dømt til 21 års forvaring med 14 års minstetid for angrepet og drapet. Dommen er den strengeste straffen som noensinne er avsagt i Norge.

Politidirektør Benedicte Bjørnland innleder pressekonferansen. Hun understreker viktigheten av at utvalget raskt ble opprettet etter angrepet, av hensyn til bl.a. den rammede moskeen.

Utvalget har vært ledet av Anja Dalgaard-Nielsen, professor II ved Universitetet i Stavanger og beredskapsrådet for kunnskapssektoren.

Dalgaard-Nielsen forteller at PST i ukene før angrepet hadde skjerpet beredskap på grunn av angrepet i Christchurch på New Zealand - begått av høyreekstreme Brenton Tarrant, som var Manshaus' forbilde.

- Politiet hadde også mottatt en bekymringsmelding, sier utvalgslederen.

Et hovedspørsmål er hvorfor PSTs hevede beredskap ikke ble delt med Norges moskeer.

- Det har blant annet med gradering og ferieavvikling å gjøre, sier Dalgaard-Nielsen.

- Kunne angrepet vært avverget dersom tipset til politiet var behandlet annerledes? Svaret er formodentlig nei, sier utvalgslederen, og sikter til at Manshaus i sin nettaktivitet ikke eksplisitt ikke uttrykte at han ville gjennomføre et angrep.

Dalgaard-Nielsen sier Manshaus med fordel kunne vært kalt inn til en samtale.

- Kunne politiet vært raskere framme? Ja, vi tror det. Aksjonsviljen var stor, men det ble ikke utløst en såkalt PLIVO (pågående livstruende vold)-melding på sambandet. Videre hadde ikke den første patruljen på stedet lokalkunnskap og måtte bruke Google Maps, sier hun.

Hun sier at radikalisering må takles på tvers av ulike etater.

- Vi må utvikle et felles spårk for risikovurdering og hvilke forebyggende tiltak som kan gi mening, sier hun.

Dalgaard-Nielsen understreker at «det tok for lang tid» å nå fram til moskeen.

- Det skulle vært sendt ut en PLIVO-melding, sier hun.

Utvalget anbefaler at politiets mangfoldskontakter kunne vært mer aktive, og samarbeidet mer med radikaliseringskontaktene.

PST-sjef Hans Sverre Sjøvold sier han tar selvkritikk på at sikkerhetstjenestens trusselvurdering ikke ble delt med moskeene.

- Læringspunktene i rapporten er mange og relevante, sier PST-sjefen - som framholder at Oslo-politiet allerede er i gang med forbedringsarbeidet.

Drapssiktet sønn samtykker til fengsling:

Mannen i 30-åra som er siktet for å ha knivdrept sin mor i Halden i går, samtykker til å la seg varetektsfengsle. Det opplyser hans forsvarer Ole Richard Holm-Olsen til Dagbladet.

- Jeg møtte ham i går, og vi ble enige om at han er best tjent med å samtykke til politiets begjæring om fire ukers fengsel med brev- og besøksforbud, sier Holm-Olsen.

Den siktede mannen ble pågrepet uten dramatikk kort tid etter drapet, som skjedde utendørs utenfor morens bopel nord for Halden sentrum, og som ble meldt til politiet klokka 05.20 i går. Han ble etter pågripelsen ivaretatt av helsevesenet, opplyser politiet.

Holm-Olsen ønsker ikke å oppgi hvordan klienten stiller seg til spørsmålet om straffskyld i forkant av fengslingen.

Ifølge advokaten har dommeren i Halden tingrett allerede godtatt samtykke. Fengslingsmøtet, som er berammet klokka 12.00 i dag, går som såkalt kontorforretning, dvs. at ingen av partene møter i retten.

Holm-Olsen opplyser også at politiet har kommet med en tilleggsbegjæring om medieforbud i én uke.

- Det er fordi saken er mye omtalt, forklarer han.

Politiadvokat Ole Friestad i Øst politidistrikt opplyste til Dagbladet i går at den siktede mannen har et kriminelt rulleblad fra før, men ikke i forbindelse med drap. Holm-Olsen har begjært å få Tom Schjelderup Mathiesen, som har representert mannen tidligere, som medforsvarer.

Motivet og bakgrunnen for drapet er foreløpig uklart. Friestad opplyste i går at politiet har funnet en kniv de mener er drapsvåpenet.

Det var vitner til hendelsen, og disse er blitt eller skal avhøres.

ETTERFORSKNING: Politiets kriminalteknikere undersøkte i går åstedet i boligområdet i Halden. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
Kvinne død etter knivstikking

Kvinne død etter knivstikking

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.