Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Buss mot bil i Eidsvoll:

Nødetatene rykker ut til en trafikkulykke i Eidsvoll, hvor en bil og buss har kjørt i hverandre.

- Ingen opplysninger om alvorlige personskader, skriver Øst politidistrikt.

Studioet fortsetter under annonsen

Antall ulykker med elsparkesykler doblet siden i fjor:

Dobbelt så mange skadd seg på elsparkesykkel i vår sammenlignet med samme periode i fjor. De fleste ulykkene skjer på nattetid i helgene.

Det viser en rapport fra Oslo skadelegevakt, som ble lagt fram fredag.

I løpet av ett år har 815 personer oppsøkt legevakten etter å ha skadd seg på elsparkesykkel. Menn skader seg oftere enn kvinner – 63 prosent av de skadde var menn – og de er også noe eldre, med en gjennomsnittsalder på 30 år.

– Det er skadene i sammenheng med alkoholbruk på natten som bekymrer oss mest, sier overlege ved Oslo skadelegevakt, Henrik Siverts.

Rapporten tar for seg perioden 1. april 2019 til 1. april 2020.

(NTB)

Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix

Tre biler involvert i tunnelulykke:

Sør-Øst politidistrikt skriver på Twitter klokka 18:23 at de rykker ut etter melding om ulykke i en tunnel på E18 ved Lier utenfor Drammen.

- Det virker som om en bil har tatt igjen køen i tunellen og ikke klart å stoppe. Det kan være han har kjørt inn i fjellveggen uten at det er bekreftet. Det er tre biler involvert. To av dem har fått materielle skader, sier operasjonsleder Marianne Mørk til Dagbladet.

Skadeomfanget er ukjent.

Krekar fikk ikke medhold i anken:

Mulla Krekar fikk ikke medhold i ankesaken, som dreier seg om dommen på 12 års fengsel for terrorplanlegging, melder TV 2.

Krekar ble dømt til 12 års fengsel for terrorplanlegging i Italia i 2019. Han anket dommen. Ankesaken skulle begynt fredag 3. juli i byen Bolzano i Nord-Italia, men ble utsatt til 10. juli.

Ved 18.15-tiden fredag var kjennelsen klar - Krekar fikk ikke medhold i anken.
Saken går nå trolig til italiensk høyesterett, skriver kanalen.

Dagbladet har vært i kontakt med Krekars norske forsvarsadvokat, Brynjar Meling. Han er orientert om avgjørelsen.

- Det bekrefter det norske justismordet. Han er nå dømt uten at noen har prøvd bevisene mot ham, sier han.

Meling har tidligere uttalt til NTB at han frykter saken vil versere i det italienske rettssystemet i mange år, og har sagt at dette «ikke er en tradisjonell ankesak».

Krekar fikk ikke medhold i ankesaken

Krekar fikk ikke medhold i ankesaken

dagbladet

Finsk turist involvert i ulykke:

Politiet i Finnmark melder på Twitter om en motorsykkelulykke hvor en finsk turist er involvert.

- En finsk kvinne har kjørt utfor i en sving i en 50-sone, havnet over autovernet og truffet en stolpe. Det er ikke mistanke om at vedkommende har kjørt i høy hastighet, men det har regnet mye og er veldig glatt på stedet, sier operasjonsleder Ann Rigmor Søderholm til Dagbladet.

Vedkommende er bevisst og fraktes til Hammerfest sykehus for behandling.

WHO: Testes til det ytterste:

Verdens helseorganisasjon (WHO) holder pressekonferanse der de gir en oppdatering på coronasituasjonen i verden.

- Vi blir testet til det ytterste, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus på pressekonferansen.

- Bare aggressive handlinger vil hjelpe for å få bukt med viruset, i lag med godt lederskap. Vi har sett eksempler på dette tidligere, at nasjoner med store utbrudd har klart å slå ned på dem, legger han til.

Ghebreyesus forteller at eksperter og representanter fra WHO er sendt til Kina for å undersøke opprinnelsen til viruset grundig, sammen med kinesiske eksperter. Blant det de vil se på, er hvordan viruset klarte å spre seg fra dyr til mennesker.

Det er nå et halvt år siden WHO først ble oppmerksom på smitteutbruddet i Wuhan i Kina.

Dagbladet følger direktesendingen.

Stevnes for deltakelse i nedskyting av fly:

Nederland stevner Russland for Den europeiske menneskerettighetsdomstol for angivelige deltakelse i nedskytingen av et passasjerfly over Ukraina i 2014.

Et russiskprodusert prosjektil traff passasjerflyet fra Malaysia Airlines 17. juli. Missilet ble skutt opp fra et område kontrollert av de russiskstøttede opprørerne i det østlige Ukraina.

Alle de 298 om bord mistet livet. 193 av dem var nederlandske statsborgere.

Flere pårørende og etterlatte har reist sak ved menneskerettighetsdomstolen, og den nederlandske regjeringens beslutning er ment å legge politisk vekt til sakene.

- Det er den nederlandske regjeringens høyest prioriterte oppgave å bidra til en rettferdig behandling for alle ofre og deres etterlatte, sier statsminister Stef Blok.

Russiske myndigheter har konsekvent avvist enhver befatning med nedskytingen av Boeing 777-maskinen.

(NTB)

Deler av flyet på krasjstedet i den lille byen Hrabove, rundt 80 kilometer øst for Donetsk. Foto: AFP PHOTO/ ALEXANDER KHUDOTEPLY

Røykutvikling fra fritidsbåt:

Klokka 13.41 fikk Hovedredningssentralen (HRS) melding via KystradioSør om røykutvikling i en mindre fritidsbåt sør for Færder.

Fire personer og en hund er ombord, skriver HRS på twitter.

Klokka 14.10 var første ressurs framme hos havaristen. De melder om at situasjonen under kontroll og ingen personskader. Havarist slepes inn til en trygg havn.

Dagbladet kommer med mer.

Omfattende svindel med coronastøtte i Frankrike:

Franske myndigheter har avslørt omfattende svindel med støtteordninger for coronarammede.

Påtalemyndigheten i Paris opplyser at det er avdekket «massivt juks» over hele landet med ordningen som gir lønnskompensasjon for permitterte.

Da krisen slo inn for fullt, innførte regjeringen et system som kompenserte 84 prosent av nettolønn for ansatte som ikke lenger hadde en jobb å gå til.

Tusenvis av bedrifter hengte seg på ordningen som sikret at mange fortsatt hadde penge til å betale mat og husleie. I den første måneden utbetale myndighetene 24 milliarder euro.

Men det ble raskt oppdaget påfallende likheter i mange av søknadene. Mange enkeltpersoner søkte om støtte og fylte ut med skattenummeret til bedrifter som ikke hadde søkt.

Statsadvokat Remy Heitz i Paris sier at 1,7 millioner euro ble utbetalt før jukset ble oppdaget. I siste liten klarte etterforskere å holde tilbake ytterligere 6 millioner euro som var i ferd med å bli overført til personer som ikke kvalifiserte.

Heitz sier at tusenvis av overføringer nå blir gjennomgått, men at det er et tidkrevende arbeid.

(NTB)

Nye coronadødsfall i Sverige:

26 nye coronadødsfall har blitt rapportert i Sverige i dag, melder Aftonbladet.

Nå har 5526 svensker mistet livet som følge av viruset. Det totale smittetallet er 74 898.

I dag kom den norske regjeringen med nye reiseråd. Nordmenn kan reise fritt til en rekke europeiske land fra 15. juli om smittesituasjonen i landet oppfyller visse kriterier. Da vil man altså slippe karantene når man kommer hjem igjen.

I Sverige kan nordmenn kun reise karantenefritt til Skåne, Blekinge og Kronoberg. Reiser til resten av landet vil fortsatt medføre karantenekrav ved retur til Norge.

Åpner opp - men advarer

Åpner opp - men advarer

dagbladet

Norsk personell i Afghanistan coronasmittet:

Norske personell er smittet av coronavirus i Afghanistan, men har ikke utviklet symptomer, opplyser Forsvaret. Også to danske soldater er smittet.

Pressekontakt Elisabeth Eikeland ved Forsvarets operative hovedkvarter opplyser til Forsvarets forum at pårørende til de smittede nordmennene er varslet.

- Folk er friske og sunne. De får profesjonell medisinsk oppfølging, sier Eikeland.

Også to danske soldater har testet positivt og er symptomfrie, melder nyhetsbyrået Ritzau. De er satt i karantene sammen med to andre dansker som testet negativ. Testene ble utført etter at det ble oppdaget koronasmitte blant soldater i Nato-samarbeidet i Afghanistan.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.