Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

USAs smitteverntopp: - Vi har ikke kontroll:

Anthony Fauci, USAs ledende ekspert på infeksjonssykdommer, talte tirsdag under en høring i Kongressen i USA.

Der sa han at det ikke finnes noen garanti for at en coronavaksine vil være klar til nyttår.

- Forskere er likevel forsiktige optimister når det gjelder å fastslå virkeevnen til en ny vaksine, sa Fauci da han stilte i høringen.

Fauci advarte også mot at delstater fortsetter å lempe på coronarestriksjoner, samtidig som antallet nye smittetilfeller stadig øker.

- Tallene snakker for seg selv. Noen steder går de i riktig retning, men jeg er svært bekymret for utviklingen. Spesielt i de fire statene som nå står for 50 prosent av de nye tilfellene, fortsatte han.

Smitteverntoppen mener USA ikke har kontroll på pandemien.

- Vi har ikke kontroll akkurat nå, om man ser på tallene, sa han.

Den sista uka har USA hatt mellom 30 000 og 40 000 nye smittetilfeller hver dag, og Fauci mener tallene bli verre.

- Jeg vil ikke bli overrasket om vi når 100 000 tilfeller om dagen om trenden ikke snur. Jeg er veldig bekymret, la han til.

Over 2 695 600 smittetilfeller er registrert i USA så langt, og av disse er nærmere 130 000 døde.

(Dagbladet/NTB)

EKSPERT: Anthony Fauci, USAs ledende ekspert på infeksjonssykdommer. Foto: AP/NTB Scanpix.
Studioet fortsetter under annonsen

Flere døde og savnet i uvær i Japan:

Kraftig regnvær fører til flom og jordskred vest i Japan. Minst sju personer er døde og ni andre er ikke gjort rede for, melder lokale medier søndag.

Fjorten andre fryktes døde etter at flomvann traff et sykehjem i Kumamoto-distriktet, melder kringkasteren NHK.

Om lag 50 mennesker ble reddet fra hjemmene sine i landsbyen Kuma, omtrent 950 kilometer sørvest for Tokyo, melder Kyodo News søndag og siterer myndighetene i Kumamoto.

Lørdag traff kraftig regn områdene Kumamoto og Kagoshima. Det fikk myndighetene til å beordre evakueringen av flere tusen innbyggere.

Myndighetene advarer søndag fremdeles om kraftig regn, jordskred og flom.

(NTB)

Henter ned to fjellfaste personer:

Et helikopter fra Luftambulansen er i ferd med å hente ned to personer som har gått seg fast i fjellet Helligtinden i Nordland.

Ifølge Troms politidistrikt har de to, sammen med tre hunder, gått seg fast i området og bedt om hjelp til å komme seg ned.

Politiet meldte om hendelsen litt før klokken to natt til søndag.

(NTB)

Letter restriksjoner - leger ber om pause:

Mot slutten av juni kom nyheten om at det australske forsvaret sendte inn 1000 soldater til Melbourne for å tøyle smittespredningen i byen.

Nå melder CNN at situasjonen tilsynelatende ikke har blitt bedre. Etter en økning av coronatilfeller i Melbourne har det australske medisinske forbundet bedt om en pause i lettelser av coronatiltakene i landet.

- AMA ber i dag om en midlertidig pause i lettelsene av covid-19-restriksjonene i alle stater og territorier fram til det er klare tegn og bevis på at økningene av nye tilfeller i Melbournes «hotspots» er under kontroll, heter det i en pressemelding fra forbundet.

De nye utbruddene i Melbourne, inkludert gårsdagens nest høyeste økning av tilfeller i løpet av en dag i staten Victoria, beskrives som en sterk påminnelse om at kampen mot viruset er langt fra over.

- Vi vil alle få livene våre tilbake til normalen, men det må være en gradvis og forsiktig prosess, sier presidenten ved forbundet, dr. Tony Bartone.

MELBOURNE: Lørdag stengte myndighetene ni kommunale boligblokker. De 3000 beboerne må holde seg inne i fem dager. Foto: ProDesign studio / Shutterstock / NTB scanpix

Russere coronabortvist:

To russiske sjømenn ble natt til søndag bortvist fra sentrum i Kirkenes etter å ha befunnet seg ulovlig på land.

Det melder Finnmark politidistrikt på Twitter.

Årsaken til bortvisningen er coronarestriksjonene, som gjør at sjøfolkene ikke har lov til å gå i land.

Politiet tilbakeførte dem derfor til fartøyet deres som ligger i havna i Kirkenes.

(NTB)

To til legevakt etter ulykker med sparkesykkel:

Klokka 01.17 natt til søndag melder politiet i Oslo at en sparkesyklist har falt og slått hodet i asfalten på Grønland ved Akerselva.

Operasjonsleder Vidar Pedersen forteller til Dagbladet at politiet fikk melding om at en person lå på bakken klokka 01.10. Det dreier seg om en mann i midten av 20-åra.

- Det er en singelulykke. Han har slått hodet i bakken. Politiet har avhørt flere vitner og jobber fortsatt på stedet med å ta opp forklaringer, sier han.

Syklisten framstår som alvorlig skadd, skrev Oslopolitiet først på Twitter, men i totiden opplyser politiet at skadene ikke var så alvorlige som først antatt, ifølge VG. Sparkesyklisten er kjørt legevakten i ambulanse.

I underkant av en time tidligere skjedde en annen ulykke med en sparkesyklist i Sannergata. Syklisten ble påkjørt av en bil like ved Sannerbrua, men var ved bevissthet da vedkommende fikk behandling av ambulansepersonell.

Skadeomfanget er uvisst, men også denne personen er kjørt til legevakten i ambulanse. Politiet har beslaglagt førerkortet til bilføreren.

Texas med største daglige smitteøkning så langt:

Coronasmitten stiger i flere amerikanske delstater. I Texas er 8258 bekreftet smittet det siste døgnet. Det er den største daglige økningen som er registrert.

Antall sykehusinnleggelser øker også.

I store deler av USAs nest største delstat er det innført påbud om bruk av munnbind. Brudd på påbudet gir en bot på 250 dollar.

Ordren om å dekke til nese og munn på offentlige steder kom fra guvernør Greg Abbott på fredag, og Texas har nå reversert den raske gjenåpningen av delstaten.

Helsemyndighetene i Texas opplyste lørdag at det samlede antallet smittede har nådd 191 790 personer. Det er registrert 33 nye dødsfall, og til sammen har 2608 dødd av eller med coronaviruset i delstaten.

(NTB)

Les mer her:

Nye smitterekorder i Texas og Florida

Nye smitterekorder i Texas og Florida

dagbladet

- Flytter migranter til karanteneskip:

Etter å ha nølt i flere dager, besluttet italiensk myndigheter at om lag 180 migranter fra redningsskipet Ocean Viking skal overføres til et karanteneskip.

Overføringen av migrantene til karanteneskipet Moby Zaza er planlagt mandag, erfarer nyhetsbyrået DPA.

Migrantene om bord i Ocean Viking ble plukket opp i fire ulike redningsaksjoner, den først for to uker siden, opplyser Den humanitære hjelpeorganisasjonen SOS Méditerranée.

Situasjonen om bord på skipet, som ligget utenfor Sicilia, har siden blitt svært krevende.

Norskeide Ocean Viking meldte fredag unntakstilstand etter at de slet med å få kontroll på de rundt 180 migrantene som skipet har plukket opp den siste uka.

(NTB)

Foto: NTB Scanpix
- Helt ignorert

- Helt ignorert

dagbladet

Hangglider-ulykke i Hønefoss:

Politiet i Sør-Øst har fått melding om en hangglider som har gått ned i skogen i Hønefoss.

- Fører vil bli løftet ut med SeaKing redningshelikopter, skriver de.

Vedkommende er en mann i 20-åra.

Politiet skriver at mannen er bevisst, men at han har skader i beina.

Politiet opplyser seinere at mannen er hentet ut av redningshelikopteret.

- Flys til sykehus, ikke alvorlig skader.

Eirik Jensen anker dommen til Høyesterett:

Eirik Jensen anker alle punkter i korrupsjonsdommen til Høyesterett.

«Det gjøres gjeldende at Jensen må bli å frifinne av Høyesterett ved riktig lovbruk når det gjelder tiltalens post I, og at post II må bli å oppheve,» skriver forsvarer John Christian Elden i anken som ble sendt fredag.

Tidligere i kveld ble det kjent at også hasjbaronen Gjermund Cappelen vil ha enda lavere fengselsstraff og anker dommen på 13 års fengsel, ifølge VG.

- Vi har sendt inn en anke over straffeutmålingen. Jeg tror det er riktig at Høyesterett får anledning til å vekte de ulike argumentene som ble lagt til grunn for straffepåstanden i lagmannsrettssaken, sier hans forsvarer Benedict de Vibe til avisa.

Forsvareren mener 11-12 år vil være mer passende straff for sin klient.

- Dommen et bestillingsverk

- Dommen et bestillingsverk

dagbladet

Rekordmange smittetilfeller på et døgn:

På et døgn er 212 326 mennesker rundt om i verden bekreftet smittet av coronaviruset.

Det er det høyeste antallet bekreftede smittetilfeller på en dag så langt under pandemien.

Det melder nyhetsbyrået Reuters, som siterer Verdens helseorganisasjon (WHO).

Oversikten til Worlometers viste tidligere lørdag at det nå er mer enn 11 millioner mennesker som har fått påvist smitte av coronaviruset siden utbruddet startet i desember.

Flest daglige tilfeller er det for tiden i USA, Brasil og India.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.