Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Frikjent for hakekorssak:

De tre mennene som ble dømt for hatefulle ytringer etter å ha heist hakekorsflagg flere steder i Kristiansand i april 2018, er frikjent i ankesaken.

Lagmannsretten frikjenner de tre fordi den mener det ikke er snakk om hatefulle ytringer mot spesielle grupper, skriver NRK.

Lagmannsretten mener ytringene er for generelle og dermed ikke straffbare etter straffelovens paragraf 185 om hatefulle ytringer.

Mennenes forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, mener frifinnelsen ikke er overraskende, men snarere grundig og riktig.

– Denne saken handler ikke om man er enig eller uenig i synspunktene deres. Det handler om mine klienter skal bli straffet for sine meninger. Og for å ha vært ærlig og kommunisert dem utad, sier han.

Hakekorsflagget ble heist flere steder i Kristiansand 9. april 2018. I september 2019 ble de tre mennene dømt for hatefulle ytringer i tingretten, men dommen ble anket.

– Vi har anket fordi vi mener ytringen ikke er kvalifisert klanderverdig og derfor ikke en hatefull ytring i lovens forstand. Vårt grunnleggende syn er at det må være tillatt i det offentlige rom å uttrykke støtte, helt eller delvis, til Hitlers prosjekt, sa Nordhus den gang til NRK.

De tre, som nå er frikjente, er alle sentrale medlemmer i nazistorganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen.

Det er uklart om frifinnelsen ankes.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Ingrosso får kritikk fra regjeringen:

Sveriges justis- og migrasjonsminister Morgan Johansson minner i dag om viktigheten av å unngå store folkemengder og fester for å holde smittespredningen i landet nede.

Samtidig retter han kritikk mot en fest i Båstad som Bianca Ingrosso (25) og andre influencere deltok på i helgen. Den ble dokumentert på YouTube-kanalen hennes, hvor hun la ut videoen med tittelen "Fest med oss i Båstad". Her deltok de på en middag med mange gjester, etterfulgt av en kveld ute på fest. Dette fikk hun mye kritikk for fra egne følgere, skriver Aftonbladet.

Nå får hun også kritikk fra den svenske regjeringen.

- Det er åpenbart at man har oppført seg på en måte som ikke er passende. Det er dypt upassende om folk er veldig nære hverandre. Det handler også om hvilke signaler man sender til omverdenen, sier Johansson ifølge Aftonbladet.

Finland åpner for 17 land:

Finland åpner grensen for reisende fra 17 nye europeiske land mandag. Sverige og Storbritannia er fortsatt ikke på listen.

Førstkommende mandag begynner Finland å slippe inn reisende fra Schengen-landene Belgia, Hellas, Italia, Liechtenstein, Malta, Nederland, Slovakia, Slovenia, Sveits, Tyskland, Ungarn, og Østerrike. I tillegg åpnes det for innreise fra EU-medlemmene Irland og Kypros, samt ministatene Andorra, San Marino og Vatikanet.

Listen som ble vedtatt onsdag, inkluderer verken Sverige eller Storbritannia.

(NTB)

Nye reiseråd i morgen:

De nye reiserådene fra regjeringen presenteres fredag klokka 12. Da skal næringsminister Iselin Nybø og justisminister Monica Mæland fortelle hvilke land man kan reise til uten å gå i karantene når man kommer hjem.

Fredag kan du se pressekonferansen direkte på Dagbladet TV.

Trafikkulykke på E6 i Oslo:

Rett over klokka 10 melder politiet i Oslo om en trafikkulykke på E6 inngående ved Helsfyr.

Ifølge Vegtrafikksentralen Øst skal det dreie seg om en kjedekollisjon i midtre felt.

- Tre felt er nå sperret. Trafikken blir dirigert på stedet. To biler trenger berging, bilberger er på vei, skriver politiet.

I en oppdatering klokka 10.36 informerer politiet om at to felt er åpnet for normal trafikk.

- En person kjørt til legevakten og en person kjørt til sykehus, skriver politiet.

Boligblokker i Melbourne åpnes opp:

Ni kommunale boligblokker i Melbourne i Australia ble avsperret av politiet forrige uke, etter at coronasmitte spredte seg i byen.

Nå melder The Guardian at åtte av boligblokkene nå letter på tiltakene. De går nå over til stadium tre, som resten av Melbourne sentrum, skriver
The Guardian.

Den siste blokka anses som et annerledes tilfelle. Her skal det være nok smittetilfeller og kjente nærkontakter til at blokka burde bli nedstengt i ni ytterligere dager, skriver avisa.

Ifølge The Sydney Morning Herald har mer en 50 beboere testet positivt.

Tirsdag kom nyheten om at byen stenges ned igjen etter oppblussingen av smitte. Flere enn fem millioner ble beordret til å holde seg hjemme fra og med midnatt natt til onsdag. Dagen i forveien stengte delstaten New South Wales grensa til delstaten Victoria etter smitteøkningen.

Les mer her:

Advares: Lockdown kan forlenges

Advares: Lockdown kan forlenges

dagbladet

Melbourne: - Kan forlenge lockdownen:

Delstatsminister i Victoria i Australia, Daniel Andrews, sier under en pressekonferanse i dag at den påbegynte lockdownen på seks uker kan bli forlenget i Melbourne dersom ikke smittetallene går ned, melder Sky News.

I delstaten er det rapportert om 165 nye smittetilfeller det siste døgnet. dette er fjerde dagen på rad man ser et tresifret tall på antall nye smittede. Totalt 3098 har fått påvist smitt i Victoria.

Beordret lockdown

Beordret lockdown

dagbladet

E6 midlertidig stengt i Finnmark:

Klokka 08.37 melder politiet i Finnmark om brann i en henger på E6 ved Valjohka.

- Situasjonen er uavklart, nødetater på tur til stedet. Ber trafikanter i området vise varsomhet, skriver politiet.

Få minutter senere melder politiet at E6 er midlertidig stengt i begge retninger.

- E6 har åpnet et kjørefelt. Brannen i hengeren er slukket, ingen personskade, skriver politiet i en oppdatering.

Smitterekord i Tokyo:

Ifølge Fuji News Network har 224 nye coronatilfeller blitt rapportert i Tokyo, det høyeste antallet i løpet av ett døgn for storbyen.

Dette er første gang siden 17. april at tallet bikker over 200, skriver
Japan Times. Det er også andre gang byen registrerer mer enn 200 tilfeller på en dag siden det første tilfellet ble registrert i januar. 17. april ble det meldt om 206 tilfeller.

De daglige smittetallene for byen har økt i løpet av den siste uka, men myndighetene har uttalt at dette er på grunn av mer testing.

Ifølge Japan Times har byen seks coronapasienter i kritisk tilstand. Samtidig har ikke byen registrert et dødsfall som følge av viruset de siste to ukene.

TOKYO: Folk har på seg munnbind i rushtiden på en togstasjon i Tokyo. Bildet er tatt 3. juli. Foto: Reuters /Kim Kyung-Hoon

Nå er dette forbudt:

Japanske myndigheter kommer nå med en innstendig bønn til sine fornøyelsesparkbesøkende, skriver The Guardian. De som tar berg-og-dalbaner i landet, bes nemlig pent om å holde munn - for å hindre spredning av coronaviruset.

Besøkende ved Fuji-Q Highland-fornøyelsesparken som åpnet igjen 1. juni, mener imidlertid at det er helt umulig å ikke skrike ut i de luftige attraksjonene - da spesielt den tokilometerlange Fujiyama-berg-og-dalbanen, som når en toppfart på 130 km/t og blant annet har et dropp på 70 meter. Navngitt etter Moun Fuji, var berg-og-dalbanen både den raskeste og den høyeste i verden da den ble åpnet i 1996.

Som et svar har fornøyelsesparken selv kommet med en instruksjonsvideo, som viser hvordan de besøkende skal oppføre seg på berg-og-dalbane-turen.

De fleste fornøyelsesparker i Japan har nå åpnet igjen, men det er påbudt med munnbind i de fleste av dem. Torsdag hadde Tokyo sin største daglige økning i antall smittetilfeller, med 224 tilfeller. Tokyos smittetilfeller har økt med omtrent 100 nye tilfeller de siste dagene, skriver Fuji News Network.

IKKE LOV: Tar du berg-og-dalbane i Japan nå, må du, helt enkelt sagt, holde kjeft. Foto: NTB Scanpix

Australia opphever utleveringsavtale med Hongkong:

Australia opphever utleveringsavtalen med Hongkong som følge av bekymring for den nye sikkerhetsloven.

Som begrunnelse sa statsminister Scott Morrison torsdag at den nye loven innebærer en grunnleggende endring av omstendighetene rundt utleveringsavtalen.

Samtidig oppdaterte Australia sine reiseråd for Hongkong og advarte australske borgere mot risikoen for å bli arrestert i Hongkong i henhold til den «vagt definerte» sikkerhetsloven.

Australia forlenger også oppholdstillatelsen til Hongkong-borgere i landet med mellom to og fem år og åpner for å tilby dem permanent oppholdstillatelse.

Rundt 10 000 personer fra Hongkong befinner seg i Australia med studentvisum eller arbeidsvisum.

Storbritannia har allerede tilbudt oppholdstillatelse til 3 millioner hongkongkinesere som har rett til britisk oversjøisk pass, og Canada har suspendert sin utleveringsavtale med Hongkong.

(NTB)

Kina har åpnet et nytt kontor sine sikkerhetsagenter i Hongkong etter at den omstridte nye sikkerhetsloven ble innført. Foto: AP / NTB scanpix

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.