Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Helseministeren trekker seg etter coronatabber:

New Zealands helseminister David Clark trekker seg etter en rekke feilvurderinger i forbindelse med coronautbruddet i landet.

Statsminister Jacinda Ardern fratok i april Clark flere ansvarsområder etter at han hadde brutt flere reiserestriksjoner.

Clark tilbød seg å gå av, men Ardern mente landet på grunn av coronautbruddet ikke hadde råd til å risikere større omveltninger i helsedepartementet.

På en uanmeldt pressekonferanse torsdag kunngjorde Clark at han trekker seg. Dersom han fortsatte i rollen, ville det forstyrre regjeringens håndtering av coronautbruddet, påpekte Clark.

De siste ukene har helseministeren også blitt kritisert for dårlig styring av karantenetiltakene i landet.

Statsminister Ardern bekrefter kort at hun har akseptert Clarks oppsigelse.

– Det er avgjørende at vårt helselederskap har tillit hos innbyggerne i New Zealand. Som David sa til meg, behovet til teamet må komme foran hans individuelle behov.

Utdanningsminister Chris Hipkin fyller rollen som helseminister inntil valget i september.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Fikk 75-doblet bot:

En 26 år gammel tysk mann ble tatt i å kjøre elleve kilometer i timen over fartsgrensen. Det skulle han egentlig betalt en bot på 20 euro for, ifølge tysk politi.

Men siden han valgte å vise fingeren til fartskontrolløren, endte han opp med en bot på 1500 euro, og en siktelse for å fornærme kontrollørene, skriver politiet på Facebook.

Det var tingretten i Klumbach som ila mannen boten. Han mistet også retten til å kjøre bil i en måned.

Ikke så lurt. Foto: Politiet

New York åpner skolene:

Skolene i New York skal gjenåpnes når det nye skoleåret nå starter, opplyser delstatens guvernør, som viser til at kampen mot coronaviruset så langt har lyktes.

Beslutningen betyr at skolene i hvert fall kan tilby noen dager med klasseundervisning, i tillegg til undervisning via nettet. Alle elevene må bruke munnbind hele tiden mens de er på skolen.

– Alle steder i delstaten, i hver region er virusspredningen under nivået som vi har fastsatt, sa guvernør Andrew Cuomo fredag.

New York var tidligere delstaten som var hardest rammet av coronaviruset. Cuomo legger til at delstaten vil revurdere hvordan undervisningen foregår hvis smittetallene skulle stige igjen.

(NTB)

Leting etter savnet mann ved Moi:

Frivillige mannskaper, politi med hund og et redningshelikopter leter etter en 63-årig mann ved Moi i Rogaland. Han er ikke sett siden torsdag ettermiddag.

Sørvest politidistrikt meldte om aksjonen ved 22.30-tiden fredag kveld. Letingen pågår på heia over Moi og E39.

– Vi har folk i aksjon nå i natt. De går på kjente turstier og veier, ikke i ulendt terreng, forteller operasjonsleder Dag Steinkopf til NTB.

Politiet ønsker observasjoner som er gjort fra rundt klokka 14 torsdag. Folk kan ta kontakt på 02800.

(NTB)

Funnet i god behold i Steinkjer:

Store mannskaper har deltatt i letingen etter en kvinne i 70-årene i Henning-området i Steinkjer kommune. Hun er funnet i god behold.

Kvinnen ble meldt savnet etter at hun ikke var sett siden 16-tiden fredag. Ved 4.40-tiden natt til lørdag opplyste Trøndelag politidistrikt at hun var funnet i god behold av mannskaper seg Sivilforsvaret.

– Hun vil få en helsesjekk. Vi takker nok en gang alle frivillige og profesjonelle aktører som har deltatt i søket – med godt resultat, skriver operasjonssentralen.

(NTB)

Flere coronadøde enn Europa:

Latin-Amerika og Karibia har gått forbi Europa som regionen med flest coronarelaterte dødsfall i verden.

Latin-Amerika og Karibia har til sammen 213.120 coronarelaterte dødsfall. Det er 460 flere enn Europa, viste en oversikt som nyhetsbyrået AFP hadde innhentet, basert på offisielle data, klokken 19 fredag.

Utviklingen stemmer overens med en oversikt fra Worldometer , som også viser at Latin-Amerika og Karibia har passert Europas dødstall. Klokken 2 natt til lørdag sto det coronarelaterte dødstallet for Europa på 205.606, mens det tilsvarende tallet for Latin-Amerika og Karibia var 214.732.

(NTB)

Frp og MDG mest fram:

Frp og MDG får økt oppslutningen med henholdsvis 2 og 1,2 prosentpoeng på augustmålingen utført av Nationen og Klassekampen.

MDG får 6,1 prosent oppslutning på målingen, som er gjennomført av Norfakta. Hvis dette var valgresultatet, ville partiet ha kommet inn med elleve mandater på Stortinget, mot dagens ene – partileder Une Aina Bastholm, skriver Klassekampen.

Frp får en oppslutning på 12,5 prosent. For de øvrige partiene er oppslutningen som følger: Rødt 4,1 (-0,1), SV 7,2 (+0,3), Ap 26,6 (-0,7), Sp 13,2 (-0,5), KrF 3,6 (-0,2), Venstre 2,5 (-1,0), Høyre 23,5 (-0,4) og andre 0,6 (-0,6).

(NTB)

Trump holdt pressekonferanse:

USAs president, Donald Trump, varsler på Twitter at han vil holde pressekonferanse fra sin egen golfklubb i Bedminster i New Jersey fredag kveld lokal tid.

Trump startet pressekonferansen med å skryte av hvor bra han mener den økonomiske utviklingen i USA er.

- Dette skjer midt i en pandemi, og den kommer til å forsvinne, sier Trump og gjentar dermed igjen noe hans egne, medisinske eksperter overhodet ikke er enige i.

Han snakker også om forhandlingene i Kongressen om en ny redningspakke som kollapset fredag. Trump går til hardt angrep mot demokratene.

- De ønsker ikke å hjelpe folk, sier Trump.

Han varsler også at han kanskje vil signere presidentordre, som blant annet kutter arbeidsgiveravgiften, viderefører arbeidsledighettrygden og også videreføre loven som gjør det ulovlig for gårdeiere å kaste ut leietakere. Detaljene er foreløpig uklare.

Brudefølge sperrer Bjørvikatunnelen:

Et brudefølge, med totalt 16 biler, blokkerte trafikken og stoppet med jevne mellomrom i Ekebergtunnelen.

Politiet fikk først melding om at det var sju biler i følget.

De skal ha stanset, danset, og kjørt videre. I Bjørvikatunnelen blokkerer de alle felt, meldte politiet først på Twitter ved midnatt.

En halvtime seinere stanset politiet følget.

-Til info så har patruljene våre stanset et følge på totalt 16 biler ved Hjortnes. Vi jobber med å få oversikt, men det er ingen som hindrer ferdselen nå, skriver politiet på Twitter.

Hurtigruten dekker utgifter for ansatte i karantene:

Hurtigruten har gått med på å dekke kost og losji for ansatte i karantene etter diskusjoner med fagforeningen Sjømannsforbundet.

– Mange faste ansatte som er bosatt i Sverige har allerede gått i permisjon lenge. Flere har gått flere måneder uten lønn. Da hadde det vært en svært stor utgift for dem å dekke hotellopphold i ti dager, sier hovedtillitsvalgt i Hurtigruten for Sjømannsforbundet, Jørn Lorentzen til NRK.

Forbundsleder i Norsk Sjømannsforbund, Johnny Hansen, er kritisk til at Hurtigruten ikke tilbudte seg å betale utgiftene knyttet til karanteneoppholdet.

– For meg er det uforståelig at rederiet ikke tok regninga med en gang, understreker han, og legger til at han håper de ansatte også vil få lønn i karanteneperioden.

(NTB)

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Hurtigruten-topp fjernes midlertidig

Hurtigruten-topp fjernes midlertidig

dagbladet

Over 250 må i karantene:

Hornemansgården i Trondheim er midlertidig stengt etter påvist corona hos en person knyttet til driften. Over 250 gjester må i ti dagers karantene.

Gjestene har deltatt på to arrangement fredag 31. juli og lørdag 2. august. Smittevernkontoret er i gang med å kontakte dem, opplyser kommunikasjonssjef Harry Tiller i Trondheim kommune i en pressemelding.

De aktuelle personene trenger ikke å teste seg, men oppfordres til å kontakte coronatelefonen hvis de opplever symptomer på coronasmitte.

Hornemansgården ligger på Torvet i Trondheim og er et av byens store trepaleer fra 1700-tallet. Gården er i dag aktivitetssenter med blant annet kafé og frisør.

(NTB)

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Kapasiteten sprengt: - Det haster nå

Kapasiteten sprengt: - Det haster nå

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.