Annonse

Nyhetsstudio

Oslo Frp med støtte til Siv Jensen

Oslo Frp med støtte til Siv Jensen

Oslo Frp hadde ekstraordinært styremøte i kveld og vedtok følgende resolusjon:

«Det har vært en uregelfestet praksis at partileder og nestledere settes først på listen som innstilles fra nominasjonskomiteen i sine respektive fylkeslag. Nominasjonskomiteen er suveren i sin innstilling. Styret i Oslo FrP anbefaler vanlig praksis,» heter det i vedtaket.

Dermed støtter styret med leder Geir Ugland Jacobsen at Siv Jensen bør være toppkandidat til Stortinget, så lenge hun blir gjenvalgt på Frp's landsmøte til høsten. Jensen har selv varslet at hun tar gjenvalg og det er ikke noen som foreløpig har tatt opp konkurransen om ledervervet.

Ugland Jacobsen har den siste uka skapt mye uro i partiet etter at han i et intervju med Finansavisen luftet tanken om å ikke sette Siv Jensen på topp.

- Jeg angrer ikke, men det er klart at jeg nok en gang har lært at ting kan tøyes, strekkes og misforstås. Det er ofte slik en fjær blir til høns, sier Ugland Jacobsen til Dagbladet i kveld.

Ugland Jacobsen ble valgt til ny fylkesleder i Siv Jensens lokallag i vinter. Da frontet han en resolusjon som fikk flertall mot Jensens stemme om å gjøre Norge til et nasjonalt fyrtårn i Europa.

Videre i vedtaket heter det at Oslo Frp vil følge opp partiets vedtatte politikk - noe de er blitt kritisert av partileder Jensen for ikke å gjøre da hun ba dem om å innordne seg.

«Oslo Frp vil arbeide for at folk flest i hovedstaden skal føle seg trygge og for at byen forblir landets sentrum for næringsaktivitet. Nasjonalt vil Oslo FrP være en pådriver for at partiet utformer og utøver sin politikk med fokus på å sette nasjonale interesser først. Styret i Oslo FrP vil i utviklingen av partiets politikk følge opp vedtatte resolusjoner.»

Annonse

250 coronasmittede innlagt på sykehus

Mandag var 250 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på 29 pasienter fra fredag.

38 av pasientene får respiratorbehandling, og 58 ligger på intensivavdeling.

Det er én flere på respirator og fire færre på intensivavdeling enn fredag, ifølge Helsedirektoratets oversikt mandag.

149 av coronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 36 er innlagt i Helse Midt-Norge, 36 er innlagt i Helse vest, og 29 er innlagt i Helse nord.

38 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, åtte er innlagt hos Helse nord, sju er innlagt hos Helse Midt-Norge, og fem er innlagt hos Helse vest.

Siden februar i fjor har 260.921 personer fått påvist coronasmitte her i landet, viser mandagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

(©NTB)

Regjeringen innfører nye tiltak
VAKSINER: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol sier vaksinearbeidet må prioriteres framover. Foto: Terje Pedersen / NTB

Regjeringen innfører nye tiltak

Mandag blir det klart at Regjeringen innfører flere nye tiltak for å forsinke spredningen av omikronvarianten i Norge.

- Det er sannsynlig at den nye omikronvarianten er mer smittsom enn deltavarianten, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding.

Helseministeren sier erfaringen fra koronapandemien så langt er at virusvarianter med økt smittsomhet vil spre seg til alle land, inkludert til Norge.

- For å begrense og forsinke spredningen her i landet innfører vi derfor en rekke offensive tiltak, står det videre i pressemeldingen.

De nye tiltakene er:

- Isolasjonstiden forlenges til 7 dager for de som tester positivt og som det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron.

- Det pålegges smittekarantene i 10 dager for hustandsmedlemmer og tilsvarende nære personer det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron. Disse har krav om PCR-test så snart som mulig og dag 7 før avslutning av karantene.

- Det innføres testplikt for øvrige nærkontakter. De skal testes med PCR-test så snart som mulig og mellom dag 3 og 7 etter nærkontakten og skal om mulig unngå nærkontakt med andre personer frem til første test er negativ.

- Alle tiltakene gjelder uansett vaksinasjonsstatus.

- Pliktene opphører dersom det senere bekreftes at smitten ikke skyldes virusvarianten omikron.


Saken oppdateres.

Annonse
Kraftige vindkast: - Sikre løse gjenstander
KRAFTIG VIND: Den verste vinden er ventet i de ytre strøkene, skriver Meteorologene på Twitter.

Kraftige vindkast: - Sikre løse gjenstander

Mandag ettermiddag er det sendt ut gult farevarsel for kraftige vindkast på mellom 27-33 meter i sekundet for Hordaland.

- Sikre løse gjenstander. Unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder, skriver Meteorologene på YR.no

Farevarselet gjelder fra mandag kveld til tidlig tirsdag morgen, og er forventet å avta tirsdag formiddag.

- Mulighet for kansellerte avganger for ferje, fly eller annen transport. Broer kan bli stengt, står det videre i meldingen.

- Kan utgjøre vesentlig trussel

Helsedirektør Bjørn Guldvog møter pressen for å redegjøre for siste nytt om den nye omikron-varianten av coronaviruset.

- På sikt sier Verdens helseorganisasjon at dette kan utgjøre en vesentlig trussel for landene globalt. Og så vil det også utgjøre en betydelig utfordring for oss i Norge, men vi vet foreløpig ikke hvor stor den er. Vi vet ikke hvor virksomme vaksinene er i forhold til den nye varianten, og vi er heller ikke sikre på om den gir mer alvorlige symptomer og mer alvorlig sykdom - eller mindre alvorlige, sier Guldvog til Dagbladet.

Det vi vet, er at den sannsynligvis er mer smittsom enn den varianten vi har levd med fram til nå, ifølge Guldvog.

Helsedirektoratet har planlagt møter med statsforvalterne.

- Vi vil raskt iverksette den dialogen som er nødvendig, også for å gi råd om hvordan man skal håndtere de første omikron-tilfellene som vi oppdager i Norge.

- Hvordan skal kommunene håndtere de første tilfellene?

- Nå er det slik at vi har gitt våre anbefalinger til regjeringen. Det skal da gjøres endringer i forskrifter, og så videre. Jeg kan ikke forskuttere det før de endringene faktisk har funnet sted. Det er regjeringen som vil kommunisere dette.

Omikron-varianten har endret Helsedirektoratets vurdering av situasjonen i Norge, ifølge Guldvog.

- Det er høyere risiko nå. Det er et større alvor. Men vi har planer for å klare å håndtere det. Og vi håper at vi skal kunne unngå større grad av nedstengning i tiden framover. Men det betyr at vi alle sammen, igjen, må jobbe sammen for å hindre at viruset får lette vilkår for å spre seg - og at et stort antall dermed blir syke samtidig.

Helsedirektoratet har gitt råd til Helse- og omsorgsdepartementet på tre områder:

* Hvordan innreise til Norge skal foregå på en best mulig måte for å ha oversikt og kontroll over smitten.
* Tiltak for best mulig test-, isolerings-, smittesporings- og karantenearbeid der hvor den nye varianten er i kikkerten.
* Nasjonale og regionale tiltak som gjør at anbefalinger og råd i størst mulig grad etterleves.

- Det handler om kommunikasjon, og det handler om å vurdere om det er noen av disse elementene som bør forskriftsfestes, altså at det kan være påbud. Men her er det avveininger som må gjøres, og som har implikasjoner langt utover helse, så det er veldig naturlig at det er regjeringen som treffer de beslutningene.

Følg pressetreffet direkte på Dagbladet TV.

- Kan utgjøre vesentlig trussel
Foto: Terje Pedersen / NTB
Annonse

Kilder til Dagbladet: Coronamøte i morgen tidlig

Dagbladet får bekreftet at kommunene er innkalt til møte med helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) i morgen klokka 09.

En time seinere skal statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) redegjøre for regjeringens coronastrategi i Stortinget. Det legges opp til fortløpende debatt om redegjørelsen i etterkant.

Smitten i Norge øker dramatisk, og det stilles kritiske spørsmål til hvilke tiltak regjeringen ønsker å innføre. Dersom Støre kommer til å presentere nye tiltak i morgen klokka 10, er det ventet at kommunene orienteres i forkant.

I dag oppfordrer WHO de 194 medlemslandene om å framskynde vaksineringen av høyprioritetsgrupper med tredje dose, og sikre at de har tilstrekkelige planer for å opprettholde viktige helsetjenester, skriver Reuters.

Ifølge WHO utgjør omikron en "veldig høy" global risiko.