Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Nødssituasjon på «Ocean Viking» - mannskapet har forskanset seg:

Mannskapet på det norske skipet «Ocean Viking» har bedt om bistand fra italienske myndigheter, opplyser rederiet Hoyland Offshore til NTB.

Redningsleder Ove Frøland hos Hovedredningssentralen bekrefter overfor Dagbladet at de er informert om saken.

- Vi er ikke involvert i saken, men har informert norske myndigheter, sier Frøland til Dagbladet.

Han sier at skipet «Ocean Viking» er et fartøy som holder på med operasjoner i Middelhavet.

Mannskapet kan for øyeblikket ikke hjelpe de 180 migrantene på dekk. Årsaken skal være at en gruppe på 44 migranter prøver å presse skipet til havn. Skipet har vært ute til havs i lang tid fordi Italia truer med å beslaglegge skipet dersom det legger til kai.

Dermed er de fleste ansatte evakuert fra dekk, og migrantene er uten mat og tilsyn. Derfor har kapteinen bedt om bistand fra italienske myndigheter.

- Det maritime crewet har kontroll over skipet, understreker daglig leder Trym Jacobsen i Hoyland Offshore.

Han sier det fortsatt er et team som jobber på bakdekket, der migrantene befinner seg, men ikke så mange som hadde vært ønskelig. I tillegg er de redde for at situasjonen skal eskalere.

- Derfor sendte vi hastemelding til italienske myndigheter klokka 15.30 i dag, sier Jacobsen.

Foreløpig har ikke skipet fått annen instruks enn å forholde seg i ro.

Ifølge den italienske avisa la Repubblica skal skipet ha bedt italienske og maltesiske myndigheter om å få legge til kai sju ganger, men har blitt avvist samtlige ganger.

(Dagbladet/NTB)

Foto: AFP/NTB Scanpix.
Studioet fortsetter under annonsen

Presidentordre mot TikTok:

President Donald Trump har angivelig utstedt en presidentordre mot moderselskapet til den populære appen TikTok. Dette skjer etter ukevis med eskalerende trusler om å bannlyse appen i USA, skriver The Washington Post.

Ordren trer i kraft om 45 dager og forbyr alle amerikanske selskaper og personer å handle med det kinesiske selskapet ByteDance.

Trump har tidligere omtalt TikTok som en nasjonal sikkerhetstrussel etter at spenningen mellom hans administrasjon og Kinas regjering har forverret seg.

2. august varslet USAs utenriksminister Mike Pompeo at Trump ville komme med en kunngjøring om den populære kinesiske appen i løpet av de nærmeste dagene.

- Han kommer til å handle i løpet av de neste dagene med tanke på sikkerhetsrisikoen gjennom programvare som knyttes til det kinesiske kommunistpartiet, sier Pompeo til Fox News, med henvisning til Trump.

Pompeo fastslo at kinesiske selskaper mater kommunistpartiet med brukerdata som de bruker til sitt nasjonale sikkerhetsapparat.

Oppdateres!

Publikumsfiasko: - Lurt av Amerikas tenåringer

Publikumsfiasko: - Lurt av Amerikas tenåringer

dagbladet

USA: Dødstallet kan nå 300 000 i desember:

Nylig passerte USA 150 000 dødsfall knyttet til coronaviruset. Landet er hardt rammet av viruset og nærmer seg 4 900 000 smittetilfeller.

Nå melder blant annet CNN at forskere anslår at dødstallet kan nå nesten 300 000 innen 1. desember 2020. Men modellen kan endres om amerikanere konsekvent bruker masker.

- USAs prognose utgjør 295 011 dødsfall innen desember, skriver det uavhengige forskningsinstituttet "Institute for Health Metrics and Evaluation" ved universitetet i Washington i en pressemelding.

Direktør Christopher Murray understreker at publikums oppførsel har en direkte sammenheng med overføringen av viruset, og dermed også på antall dødsfall.

Ifølge forskernes beregninger vil dødstallet reduseres til 228 271 om 95 prosent av amerikanere fra i dag bruker munnbind eller lignende når de ikke er hjemme.

- Vi ser en berg-og-dalbane i USA. Det ser ut til at folk bruker masker og holder avstand oftere når smittetallene øker. Etter at infeksjonene har sunket, er ikke folk like årvåkne og slutter med tiltak for å beskytte seg selv og andre. Noe som selvsagt fører til flere infeksjoner. Og den potensielt dødelige syklusen begynner på nytt, sier Murray.

Forskernes anslag kommer på samme dag som USAs nasjonale smittevernsenter (CDC) offentliggjorde en prognose som anslo en total på 181 031 dødsfall innen 29. august, skriver CNN.

President Donald Trump iført munnbind. Foto: JIM WATSON / AFP/NTB Scanpix

Falt fire meter fra balkong:

Politiet i Sør-Øst melder at nødetatene har rykket ut til en fallulykke fra en balkong i Sandefjord.

En person er skadd og ivaretas av ambulanse på stedet.

- Vedkommende har falt fire meter, skriver politiet.

Operasjonsleder Jon Kristian Johnsrud forteller til Dagbladet at tilbakemeldingen fra ambulansepersonellet så langt er positiv.

- Dette har skjedd i forbindelse med en fest eller sammenkomst.

Fire tenåringer tiltalt for drapsforsøk:

Fire tenåringer er tiltalt for å ha angrepet en 18-åring med kniv på Veitvet i Oslo i oktober i fjor. Saken kommer opp for retten i november.

De fire er tiltalt for drapsforsøk og medvirkning til drapsforsøk på den 18 år gamle mannen under T-banestasjonen på Veitvet 6. oktober i fjor. Han ble hogd i ryggen med en machete og stukket med en kniv, ifølge tiltalen.

De tiltalte er et brødrepar på henholdsvis 15 og 17 år og to 17-åringer.

18-åringen varslet selv politiet fra en leilighet der han søkte tilflukt. Han var bevisstløs med livstruende skader da han ble kjørt til sykehus, der han ble operert og overlevde.

Rettssaken starter i Oslo tingrett 24. november. Det er satt av sju dager til hovedforhandlingen.

(NTB)

Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
18-åring knivstukket. Gutter (15) og (17) siktet

18-åring knivstukket. Gutter (15) og (17) siktet

dagbladet

Barn hentet opp av vannet:

Vest politidistrikt melder at et barn er hentet opp fra vannet på Husnes i Kvinnherad.

- Barnet er fløyet til Haukeland med luftambulanse, skriver de på Twitter.

Politiet anslår at barnet - som de seinere opplyser er ei tre år gammel jente - kan ha vært i vannet i rundt tre minutter.

- Moren til barnet segnet om på stedet og blir også fløyet til Haukeland, skriver operasjonssentralen.

Tilstanden til barnet og moren er ikke kjent.

Operasjonsleder Per Algrøy opplyser til Dagbladet at politiet har et ganske klart bilde av hva som skjedde.

- Barnet har falt i vannet, og dette er blitt oppdaget litt etterpå, forteller han.

Da politiet kom til stedet, var allerede helsepersonell på plass, og jenta var hentet opp av sjøen.

- Moren segnet om mens politiet var til stede, forteller Algrøy.

Han opplyser at familien som er rammet av ulykken, er tyske statsborgere med bakgrunn fra et tredjeland, på besøk i Kvinnherad.

- Vi er nå hos vertsfamilien og prøver å få flere opplysninger, sier han.

Kvinnherad kommunes kriseteam er koblet inn i saken.

14 smittet etter Oslo-fester:

Totalt er nå 14 personer bekreftet smittet av coronaviruset etter fester i Vestre Aker bydel i Oslo sist helg.

Det melder VG.

Tilfellene er relatert til Bærum kommune, samt bydelene Ullern, Frogner og Vestre Aker.

Smittet hjemme hos smittevernoverlege:

Flere personer er smittet etter å ha deltatt på en fest hjemme hos smittevernoverlegen i en ikke navngitt kommune, ifølge Dagens Næringsliv (DN).

På festen, som fant sted forrige helg, deltok ifølge en kommunal leder DN har vært i kontakt med, 40 personer. Overlegen var ikke selv til stede på festen, som skjedde i regi av legens barn. Festdeltakerne var i 20-åra.

Overlegens jobb ligger i en annen kommune enn den vedkommende er bosatt i, sistnevnte er en av landets største kommuner.

Den kommunale lederen DN har snakket med, konstaterer at festen representerer et brudd på smittevernregelene, og at «det er ikke greit».

Smittevernoverlegen i kommunen der festen fant sted, opplyser at eventuelle konsekvenser ikke er vurdert ennå. Kommunen jobber nå med å kontakte alle festdeltakerne samt spore opp nærkontaktene til personene som har testet positivt.

Gisseldramaet i Le Havre er over:

En mann væpnet med et håndvåpen tok i ettermiddag fem gisler i et banklokale i den franske havnebyen Le Havre torsdag ettermiddag, melder nyhetsbyrået AFP og flere andre medier. Rundt klokka 2250 torsdag kveld var alle gislene satt fri, av opprinnelig sju personer som befant seg banklokalet. Det melder radiostasjonen RTL.
Den 34 år gamle gisseltakeren, som skal ha en historikk med kriminalitet og psykiatriske problemer, forskanset seg i cirka seks timer i lokalet. Ingen er meldt skadet, skriver Le Figaro. Banklokalet skal være like i nærheten av den lokale politistasjonen.
Ifølge radiostasjonen RTL krevde mannen frigivelse av "urettferdig fengslede palestinske barn i Israel" og tilgang til al-Aqsa-moskeen i Jerusalem for palestinere under 40 år.
Ifølge Franceinfo var det opprinnelig sju personer i banklokalet, men gisseltakeren slapp raskt fri en kvinne og en mann lyktes i å komme seg unna. Siden har de gjenværende etter tur blitt satt fri eller har flyktet.
Politiet skal nå ha kontroll over mannen.

GISSELAKSJON: Ingen skal være skadet i gisselaksjonen i havnebyen Le Havre i Frankrike

Ohio-guvernør coronasmittet:

Guvernør i delstaten Ohio, republikaneren Mike DeWine, har testet positivt for coronaviruset, melder Washington Post.

Ifølge avisa opplyses det i en pressemelding at guvernøren nå er satt i karantene i to uker, men at han ikke skal ha symptomer.

Nyheten kommer samtidig som president Trump er på vei til delstsaten.

Sterk demper på fadderuka:

OsloMet legger opp til ei svært dempet fadderuke ved den nær forestående semesterstarten.

- Det blir veldig mye endringer, sier rektor Curt Rice til Dagbladet.

Det var blant annet lagt opp til en stor fest på Ekebergsletta - men det kan studentene nå se langt etter.

- Det legges opp til grupper på opptil 20 personer. Alle arrangementer med flere enn dette vil gå digitalt eller bli avlyst, sier Rice.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.