Nyhetsstudio

Amanda Walnum

E6 midlertidig stengt i Finnmark:

Klokka 08.37 melder politiet i Finnmark om brann i en henger på E6 ved Valjohka.

- Situasjonen er uavklart, nødetater på tur til stedet. Ber trafikanter i området vise varsomhet, skriver politiet.

Få minutter senere melder politiet at E6 er midlertidig stengt i begge retninger.

- E6 har åpnet et kjørefelt. Brannen i hengeren er slukket, ingen personskade, skriver politiet i en oppdatering.

Studioet fortsetter under annonsen

Frankrike med høyeste tall på to måneder:


Frankrike opplever de høyeste smittetallene på to måneder, ifølge BBC.

Tallene fra onsdag viser 1695 nye smittetilfeller det siste døgnet.

Med over 30 000 dødsfall knyttet til coronaviruset har Frankrike de tredje høyeste dødstallene i Europa. Kun England og Italia har registrert flere.

I byen Toulouse er det innført nye munnbindrestriksjoner som pålegger folk å bruke det i de travleste gatene. Det er ventet at Paris og andre byer i Frankrike vil følge etter.

- Det er en usikker situasjon. Vi kan når som helst få en situasjon som ikke er under kontroll. Det er sannsynlig at vi vil få en bølge nummer to i høst eller vinter, sier det franske helsedepartementet, ifølge Expressen.

Det er ikke bare Frankrike som opplever en økning i smittetilfeller. Spania registrerte sine høyeste tall onsdag siden den forsiktige gjenåpningen av samfunnet i juni. Det ble registrert 1772 nye tilfeller.

Også i Hellas har tallene økt de siste ukene med 124 nye smittede det siste døgnet.

Foto: (AP Photo/Bob Edme)/NTB Scanpix

Krisehjelpen ankommer Libanon:

Flere land bidrar med medisinsk hjelp, feltsykehus, redningseksperter og hunder når det første av krisehjelp når Libanon etter katastrofen i Beirut.

Den massive eksplosjonen i byens havneområde har ført til enorme ødeleggelser. Minst 113 mistet livet, og mange er savnet.

Flere av landene i regionen var tidlig ute. Qatar har allerede fått på plass flere feltsykehus for å lette byrden på det libanesiske helsevesenet, som allerede er hardt belastet av koronapandemien. Også Kuwait har sendt medisinsk hjelp.

Algerie har lovet å sende fire lastefly og et skip med humanitær hjelp, medisinsk personell, brannmannskaper, forsyninger og byggematerialer.

Også flere europeiske land hjelper til. Frankrike sender tre militærfly, som i tillegg til en mobil helsestasjon og flere tonn med medisinsk utstyr og sanitærartikler også frakter søk- og redningseksperter.

Tyskland sender flere titalls søk- og redningseksperter for å lete etter overlevende som kan være fanget i ruinene. Om lag 50 ansatte ved landets sivilforsvarsorganisasjon THW er sendt ut, sammen med letehunder og 15 tonn utstyr.

En rekke andre europeiske land, blant dem Kypros, Nederland, Tsjekkia og Polen, bidrar også med assistanse på flere vis, fra letehunder, via leger og brannmannskaper og til redningseksperter.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) opplyste onsdag at Norges bidrag beløper seg til 25 millioner kroner. 40 tonn medisinsk utstyr skal sendes til Libanon.

(NTB)

Foto: (Bertrand Guay, Pool via AP)/NTB Scanpix

Ber om internasjonal etterforskning etter eksplosjon:

Tidligere libanesiske ledere krever internasjonal handling etter eksplosjonen som fant sted i Beirut tirsdag, ifølge CNN.

- Tidligere statsministere Najib Mikati, Fouad Siniora, Saad Hariri og Tammam Salam finner det helt nødvendig å be om hjelp fra USA eller Midtøsten for å forme en komite som kan granske og etterforske katastrofen, heter det i en uttalelse fra Hariris kontor.

Amnesty international sier de krever at et internasjonalt samarbeid blir etablert.

- Uavhengig av hva som står bak eksplosjonen, så trengs det å etterforskes uavhengig, sier Amnesty i en uttalelse.

Myndighetene i Libanon kalte byen for en katastrofe by på onsdag. I de neste to ukene er det erklært unntakstilstand i Beirut.

Eksplosjonen kostet minst 135 mennesker livet og skadet over 5000.

Foto: (Photo by JOSEPH EID / AFP/NTB Scanpix

Europa strammer inn:

I flere europeiske land skjerpes virusrestriksjonene, i frykt for en ny coronabølge skapt av økt reisevirksomhet i sommerferien.

I Hellas kaller myndighetene det for en «våkn-opp-uke», og de innfører strengere restriksjoner etter at landet har registrert 380 nye tilfeller så langt i august.

I Skottland er det gjeninnført strenge tiltak i og rundt Aberdeen, etter at en rekke nye tilfeller er påvist.

I Toulouse sørvest i Frankrike er det fra onsdag av obligatorisk å bruke munnbind i de travleste handlegatene og på de mest trafikkerte plassene. Ifølge franske myndigheter vil det i Paris og flere andre byer innføres lignende tiltak snart.

Også i Nederlands hovedstad Amsterdam er bruk av munnbind nå påbudt i enkelte områder der mange ferdes, blant annet i Red Light District. Også i havnebyen Rotterdam er det innført et lignende påbud. Tiltakene kommer som svar på mer hyppig coronasmitte i landet.

(NTB)

Folk med munnbind i Saint Jean de Luz i Sørvest-Frankrike. I flere europeiske land strammes det nå inn på smitteverntiltakene, i frykt for en ny coronabølge. Foto: Bob Edme / AP / NTB scanpix

- Trumps bank stevnet:

Statsadvokaten på Manhattan kjemper for å få tak i selvangivelsene til president Donald Trump. I rettsdokumenter levert mandag skrev advokaten, Cyrus R. Vance, at han er berettiget tilgang på grunn av blant annet «offentlige rapporter om omfattende og langvarige kriminelle handlinger ved Trump-organisasjonen».

Nå skriver The New York Times at påtalemyndigheten skal ha stevnet Trumps mangeårige utlåner, Deutsche Bank, i fjor. Avisa omtaler dette som et tegn på at etterforskningen er bredere enn man tidligere har trodd.

Trump har brukt banken siden sent på 90-tallet. Statsadvokaten ønsket tilgang på dokumenter fra banken, som i løpet av de siste to tiåra har lånt Trump og hans selskap over to milliarder dollar, ifølge avisa.

Banken valgte angivelig å samarbeide, og overleverte detaljerte dokumenter.

Les mer om bakgrunnen for etterforskningen her:

- Heksejakten har pågått lenge nok

- Heksejakten har pågått lenge nok

dagbladet

Siste nytt fra USA:

CNN og NBC News melder at Facebook har fjernet et innlegg fra president Donald Trumps personlige konto. Sosiale medier-giganten mener innlegget bryter deres regler om uriktig informasjon om covid-19.

I innlegget var det et utdrag fra et intervju Trump gjorde med Fox News, der han sa at barn er «nesten immune» mot covid-19.

- Denne videoen inkluderer falske påstander, som bryter våre regler rundt skadelig misinformasjon om covid, sier Andy Stone, talsperson for Facebook.

Trumps stabssjef Mark Meadows sier til CNN at han ikke mener presidenten "gir en falsk følelse av sikkerhet" med uttalelsene sine i intervjuet.

Videre argumenterer Meadows med at en vanlig influensa er en større trussel for barns helse enn coronaviruset.

Kort tid senere skrev The Washington Post at Twitter nektet presidentens offisielle kampanjekonto å tvitre fram til et lignende innlegg ble fjernet.

Twitter skjulte Twittermeldinga, og kort tid etter ble innlegget slettet.

Les mer her:

Facebook fjernet Trump-innlegg

Facebook fjernet Trump-innlegg

dagbladet

Fire døde etter å ha drukket antibac i i USA:

Fire personer har dødd i USA etter å ha drukket håndsprit, melder nyhetsbyrået Reuters.

I alt 15 personer i Arizona og New Mexico er blitt dårlige etter å ha «svelget» spriten, som har vist seg å inneholde metalnol (tresprit) - som kan føre til blindhet og død; i tre av tilfellene er pasientene blitt utskrevet med synsskader.

All håndsprit som er godkjent av det amerikanske legemiddelverket (FDA) må inneholde etanol («vanlig» alkohol) eller isopropanol, men noen importerte produkter har vist seg å inneholde metanol, skriver det amerikanske folkehelseinstituttet (CDC) i en rapport.

Dødsfallene skjedde i mai og juni, og er nå analysert i rapporten.

CDC-forskerne sier funnene peker mot liknende tilfeller andre steder i USA, og anbefaler at produktene merkes med advarsel om å drikke innholdet.

Google fjernet 2500 YouTube-kanaler:

Google opplyser i en rapport at de i andre kvartal i år (april til juni) fjernet til sammen drøyt 2500 YouTube-kanaler. Årsaken er «pågående etterforskning av koordinerte påvirkningsoperasjoner med forbindelse til Kina».

For juni opplyser Google at de fjernet 1312 kanaler på YouTube, som er heleid av selskapet.

- Disse kanalene lastet for det meste opp spammete, ikke-politisk innhold, men en undergruppe postet politisk innhold hovedsakelig på kinesisk, på samme måte som beskrevet i en Graphika-rapport, skriver Google.

Innholdet hadde forbindelse til rasedemonstrasjoner i USA.

- Kampanjen stemte overens med liknende funn rapportert av Twitter, skriver selskapet.

Ifølge Graphika-rapporten står spam-nettverket Spamouflage Dragon bak. Nettverket trådte fram på begynnelsen av 2020, og er brukt til angrep på Hongkong-demonstranter ved å bruke kaprede eller falske kontoer på YouTube, Twitter og Facebook.

- Oppførselen syntes å være designet for å støtte den kinesiske regjeringen og bringe dens kritikere i vanære, både hjemme og utenlands, skriver Graphika, som analyserer sosiale medier.

HELEID: YouTube er heleid av Google. Bildet er fra Googles inngangsparti i Los Angeles. Foto: Robyn Beck / AFP / NTB Scanpix

Pompeo utlover dusør for informasjon om valginnblanding:

Utenriksminister Mike Pompeo utlover dusør på 10 millioner dollar for informasjon som fører til pågripelse av utenlandske aktører som forstyrrer valget i USA.

Uttalelsen falt da Pompeo møtte pressen onsdag.

- USA utlover en dusør på opptil 10 millioner dollar for informasjon som fører til identifisering eller lokalisering av enhver person som på instruks eller under kontroll av en utenlandsk regjering blander seg i amerikanske valg, sier utenriksministeren.

Det er presidentvalg i USA i november.

(NTB)

Utenriksminister Mike Pompeo i Washington onsdag. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix

Nordmann vant 62 millioner:

En nordmann vant 62 millioner kroner i Vikinglotto i kveld, melder Norsk Tipping.

Mannen i 40-åra vant på en femukerskupong han leverte 22. juli. Han var alene om å ha 6 + 1 rette, og vant dermed summen på 62 004 225 kroner.

Hovedtallene var 14 - 21 - 24 - 25 - 35 - 40. Vikingtall: 5

- Jeg så ikke trekningen på TV. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si akkurat nå. Det hele føles helt uvirkelig. Det er helt vilt, sier vinneren, en mann i 40-åra, til Norsk Tipping.

Vinneren vil i tida framover få oppfølging fra Norsk Tipping samt økonomisk rådgivning fra advokatfirmaet Brækhus.

Det ble også norsk andrepremievinner i kveld, som vant 1 236 015 kroner.

Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.