Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Bussjåfør døde etter munnbind-angrep:

Den franske bussjåføren Philippe Monguillot (59) døde fredag etter å ha blitt angrepet søndag av passasjerer som nektet å bruke påbudte munnbind, melder AFP.

- Vi besluttet å la ham reise. Legene og vi støttet beslutningen, sier datteren, Marie Monguillot til nyhetsbyrået.

Bussjåføren ble utsatt for et voldelig angrep da han var på jobb i byen Bayonne søndag etter å ha bedt tre passasjerer om å bruke munnbind - i tråd med coronarestriksjonene i Frankrike.

To menn på 22 og 23 år er nå siktet for drapsforsøk. To andre er siktet for ikke på hjelpe en person i fare, og en femte person er siktet for forsøk på å skjule en mistenkt, ifølge påtalemyndigheten.

Aktor Jerome Bourrier, sier til AFP at de vil utvide siktelsene etter at Monguillot døde.

Onsdag denne uka arrangerte familien til bussjåføren en stille marsj fra bussholdeplassen hvor angrepet skjedde.

Kollegene hans, som har nektet å gå på jobb etter hendelsen, vil komme tilbake på jobb mandag.

Det skal nå plasseres sikkerhetsvakter på en del av bussene.

Studioet fortsetter under annonsen

Alle grønne land blir gule:

På grunn av økt smitteimport til Norge og økende covid-19-smitte i mange land, blir alle land som tidligere var grønne nå gule. Det vil ikke være karanteneplikt for gule land, men alle unødvendige reiser til utlandet bør unngås, melder regjeringen onsdag.

- Alle utenlandsreiser er forbundet med smitterisiko, selv reiser til land der Norge ikke krever karantene ved innreise. Dermed mener vi det ikke er grunnlag for å kalle noe land for grønt nå, sier statsminister Erna Solberg.

- Det er viktig at vi tenker gjennom om en reise virkelig er nødvendig, også en reise til land uten karanteneplikt, sier statsministeren.

Røde land med forhøyet smitte vil fortsatt være røde. Her er det fortsatt karanteneplikt.

Fra 15. august vil følgende land i EØS/Schengen-området dermed være omfattet av reiserådet som fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige: Andorra, Belgia, Bulgaria, Frankrike, Island, Kroatia, Kypros, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Spania, Sveits og Tsjekkia. I tillegg kommer Færøyene og enkelte regioner i Sverige og Danmark.

Følg statsministerens pressekonferanse her:

Regjeringen og FHI har hasteinnkalt til pressekonferanse om coronasituasjonen og reiser kl 14.00 i dag.

Pressekonferansen holdes av statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie.

Dagbladet følger pressekonferansen og sender direkte fra den i videoen over.

Saken oppdateres fortløpende.

- Nå står vi ved et vippepunkt, sier Solberg og viser til både hvordan landet klarte å slå ned på smitten tidligere i vår, og hvordan den nå har blusset noe opp igjen.

- Skal den gradvise gjenåpningen skal gå bra må vi alle følge smittevernsreglene, sier hun.

Solberg viser til at smitten også øker i andre europeiske land.

Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

UiB avlyser fadderuka:

Fra og med onsdag gjennomføres ikke fadderarrangementer på kveldstid i regi av Universitetet i Bergen, melder UiB i en pressemelding.

- Grunnen er vurderinger knyttet til totalbelastningen på fadderstyrene og fadderne. Aktivitetene i oppstartsuken på dagtid holder frem for å sikre en inkluderende studiestart og god introduksjon for studentene til UiB.

I går ble det kjent at en person som hadde deltatt på et fadderuke-arrangement var smittet av coronaviruset. Vedkommende er i isolasjon, og resten av faddergruppa og andre nærkontakter er satt karantene.

Utelukker ikke lockdown:

Byrådsleder Raymond Johansen utelukker ikke at Oslo kan måtte isoleres.

Byrådsleder Johansen sier til NTB at det ikke er utelukket at kommunen stenger grensene rundt byen for å hindre smitte, slik Helsingfors gjorde i våres.

- Det er mange ting jeg aldri trodde jeg skulle gjøre som jeg nå har gjort siden mars, så jeg har lært meg at det ikke er klokt å utelukke noe, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NTB.

I mars valgte Finlands statsminister Sanna Marin å isolere hovedstaden Helsingfors og regionen Nyland, der hovedstaden ligger, i forbindelse med økende koronasmitte. Isolasjonen ble håndhevet av politiet, som satte opp 30 kontrollposter på de største veiene.

I midten av april ble imidlertid isolasjonen opphevet, etter at det ble konstatert at den var i strid med grunnloven.

Byrådsleder Raymond Johansen utelukker ikke at det kan bli aktuelt å isolere Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Alvorlig togavsporing i Skottland:

Et tog har sporet av i Stonehaven, som ligger i den skotske regionen Aberdeenshire, onsdag ettermiddag.

- Dette er en ekstremt alvorlig hendelse. Vi har fått de første tilbakemeldingene fra Network Rail og nødetatene, og jeg blir oppdatert forløpende, sier Nicola Sturgeon, førsteminister i Skottland på Twitter.

Sturgeon kom også med en uttalelse om ulykken i det skotske parlamentet kort tid seinere:

- Jeg er lei for å si at det er tidlige rapporter om flere alvorlige skader etter togavsporingen, sier Sturgeon.

Også statsminister Boris Johnson har kommentert ulykken på Twitter, og sier han hans tanker er hos alle involverte.

Ifølge NTB sier en talsperson for politiet at det er for tidlig å si om noen har omkommet.

Ifølge BBC er det sendt over 30 utrykningskjøretøy til stedet i tillegg til ambulansehelikopter.

Bilder fra stedet viser at det velter tjukk røyk opp fra et område i nærheten av togskinnene.

Den britiske samferdselsministeren, Grant Shapps, skriver på Twitter at han har blitt orientert om ulykken og den britiske regjeringen vil gjøre alt de kan for å hjelpe til.

- Mine tanker går til dem som er involvert og deres familier, skriver Grant.

Togselskapet ScotRail sier de vil komme tilbake med mer informasjon. Avsporingen er også bekreftet av det britiske politiet for transport, som skriver på Twitter at de ble varslet om hendelsen klokka 09.43 lokal tid.

Ifølge BBC har det vært voldsomme regnbyger og flere lynnedslag i området. Flom har også forårsaket store skader.

Fraråder shots-konkurranser:

- Fadderuke får fort et synonym med fest og rebusløp og alt mulig sånt, men det som er viktig er at fadderuka er så veldig mye mer, sier Erna Solberg til Dagbladet i dag.

- Egentlig mener jeg at arrangørene av fadderukene har lagt opp til veldig ansvarlige opplegg, stort sett rundt omkring i hele landet. Men vi kom i en situasjon med smitte, som nå gjør at det er viktig at vi passer på at, ja, festene ikke blir for store, at avstanden holdes og at de finner andre måter å ha det gøy og bli kjent med hverandre på.

Solberg understreker at hun ikke mener at smittesituasjonen i landet nå er studentenes skyld.

- Men det er rett og slett en situasjon med smitten vi ser, sier hun.

På spørsmål om hun er redd for at smittesituasjonen skal forverre seg som følge av fadderuka, svarer statsministeren:

- Utfordringen vår er at unge mennesker oftere er asymptomatiske. Det betyr at de nesten ikke merker at de blir syke. De beveger seg mye rundt. Unge mennesker har større bevegelsesradius enn det voksne har. De besøker flere steder, de er mer sammen med folk, og da er muligheten for smittespredningen større.

- Og da er det «den meteren» vi holder på med – den gir oss 80 prosent beskyttelse om vi planlegger å gjøre det systematisk, sier Solberg.

Hun fortsetter:

- Det er blant de mest effektive tiltakene vi har, i tillegg til den antibacken og alt det andre, og det skjønner jeg at kan være vanskelig når man skal bli kjent med nye mennesker, på steder der det kanskje ikke er god nok plass. Det må vi bare ta med oss, sier Solberg og avslutter:

- Studenter og andre skal ha en hyggelig uke og bli kjent med universiteter og hverandre, men det er ikke de største beer-pong- eller shots-konkurransene som bør være i år.

Erna Solberg har innkalt til en pressekonferanse klokka 14.00 i dag, der blant annet reising skal være temaet. Dagbladet følger pressekonferansen og sender direkte fra den.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Fikk truck over seg:

Oslo politidistrikt melder at en person har fått en truck over seg på en adresse i bydel Bjerke i Oslo. Hendelsen omtales som en arbeidsulykke. Skadeomfanget er foreløpig ukjent.

Død person funnet i Mjøsa:

Dykkere har onsdag funnet en død mann i Mjøsa i forbindelse med søk etter en savnet 40 år gammel mann.

Det ble satt i gang søk med dykkere etter at det tirsdag ble funnet vrakdeler fra en båt på land ved Skreiafjellene ved Mjøsa.

- Båten har tilsynelatende kjørt på en fjellformasjon i strandkanten, skriver Innlandet politidistrikt i en pressemelding.

Etter å ha gjort undersøkelser på stedet natt til onsdag, satte dykkere i gang undervannssøk, og politiet bekrefter at det er funnet en død person etter søkene.

- Vi kan foreløpig ikke verifisere at det er den savnede mannen som er funnet, men setter funnet i sammenheng med vrakdelene ved søksstedet, opplyser politiet.

(NTB)

Hagen-huset opp i retten:

Torsdag klokka 09 skal Nedre Romerike tingrett ta stilling til om politiet får beslaglegge Tom Hagens bolig i Sloraveien 4.

Øst politidistrikt har ønsket å beslaglegge huset i tre måneder. Hagen og hans forsvarer Svein Holden mener ransakingen er ugyldig.

I morgen skal kampen om huset opp i retten.

Svein Holden opplyser til Dagbladet at drapssiktede Tom Hagen ikke møter i rettssalen.

- Retten skal prøve om vilkårene for beslaget er til stede. Detaljene rundt dette tar jeg i retten, sier han.

KAMP OM HUSET: Politiet ønsker å beslaglegge huset. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Lørenskogforsvinningen: - Mener fortsatt Hagen-huset er åsted for drap

Lørenskogforsvinningen: - Mener fortsatt Hagen-huset er åsted for drap

dagbladet

- Vil prøve russisk vaksine:

Filippinenes president Rodrigo Duterte har stor tiltro til coronavaksinen Russland hevder å ha utviklet og tilbyr seg å være prøvekanin.

Putin lanserte den nyutviklede vaksinen tirsdag, fortale at den var testet med stort hell, og at en av hans egne døtre alt hadde fått den.

Utenlandske eksperter er skeptiske og viser til at vaksinen, som russere har døpt Sputnik V, ikke har gjennomgått såkalt fase 3-testing, det vil si utprøving på et stort antall mennesker.

Ifølge Nature er den hittil bare testet på 76 personer, der halvparten fikk vaksinen og den andre halvparten ikke fikk den. Fra russisk hold hevdes det at alle som fikk vaksinen, utviklet immunitet.

Filippinenes president Rodrigo Duterte stoler imidlertid fullt og helt på den russiske vaksinen og opplyste at det er inngått en avtale med Russland om testing og produksjon i stor skala.

- Jeg tror denne vaksinen er svært god for menneskeheten. Jeg vil selv være den første de eksperimenterer på, sier han.

En talsmann for Duterte bekrefter at presidenten, som er kjent for sine mange kontroversielle uttalelser, mener alvor.

- Han er gammel, han kan ofre livet for det filippinske folk, sier Harry Roque.

Nærmere 140 000 har fått påvist coronasmitte på Filippinene, der det hittil er registrert drøyt 2300 dødsfall.

De siste to ukene har myndighetene bedt de 27 millioner innbyggerne i Manila-området om å holde seg hjemme, i et forsøk på å bremse smittespredningen.

(NTB)

Filippinenes president Rodrigo Duterte har stor tiltro til coronavaksinen russiske forskere har utviklet og sier at han selv vil være prøvekanin. Foto: AP / NTB scanpix

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.