Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Ny dyster rekord:

USA registrerte 66.600 nye tilfeller av coronasmitte lørdag, det høyeste antall hittil på 24 timer. Nå stiger også dødstallene igjen.

I tre av de siste fire dagene er det satt ny rekord i antall smittede i USA, der en rekke guvernører gjenåpnet sine delstater for tidlig.

Florida, som er en av statene der viruset sprer seg mest, meldte om over 10.000 nye tilfeller lørdag og 93 nye dødsfall. Også Texas meldte om over 10.000 nye tilfeller, og Georgia registrerte ny rekord med over 4.000 nysmittede.

Samtidig meldes det at dødstallene nå også har begynt å stige igjen, noen uker etter at antall smittede tok av som følge av gjenåpningen.

Antall dødsfall per dag har gradvis sunket i flere måneder og holdt seg relativt lavt selv i stater som Texas og Florida, der det de siste ukene har vært en eksplosiv økning i antall smittede og sykehusinnleggelser.

Helseekspertene var veldig klare på at dette ikke ville vare. Folk begynner å dø først flere uker etter at de er smittet, og ekspertene forutså at økte antall smittede uvegerlig ville føre til økt antall døde.

Ifølge Johns Hopkins-universitetet har det gjennomsnittlige ukentlige antall døde i USA økt fra 578 for to uker siden til 664 10. juli, fortsatt lavere enn under begynnelsen av epidemien i april.

I 27 delstater er det meldt om økning. California har flest med 91 per dag, og Texas ligger like bak med 66. Men også i Florida, Arizona, Illinois, New Jersey og South Carolina har det vært en klar økning.

Rundt 136.000 mennesker har dødd av coronaviruset siden pandemien startet i begynnelsen av året, mens over 3,2 millioner mennesker er smittet.

(NTB)

Sykehusene er fulle

Sykehusene er fulle

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

To nye coronainnlagte i Stavanger:

To coronasmittede personer er innlagt på Stavanger universitetssjukehus (SUS). Dette er de første sykehusinnleggelsene på over en måned.

- Disse mottar ikke respiratorbehandling, sier sykehusets mediekontakt til Nettavisen.

Avisen opplyser at pasientene ble innlagt onsdag.

Sykehuset har ikke hatt innlagte pasienter med corona siden 2. juli. Før dette var den forrige innleggelsen 18. april. 54 pasienter coronasmittede pasienter har vært innlagt siden 10. mars. Fire av disse har dødd.

Totalt har 139 personer testet positivt for corona i Stavanger kommune.

(NTB)

Enda ett koronatilfelle i Moss:

En ytterligere person er bekreftet coronasmittet i Moss. Totalt har 134 personer fått påvist viruset.

Det viser kommunens oppdaterte oversikt torsdag.

Dette er det første nye tilfellet siden mandag.

Siden midten av juli har det oppstått fire ulike smitteklynger i Moss, blant annet knyttet til personer på utenlandsreise og deltakere i en bryllupsfest.

(NTB)

«Seadream 1» får seile videre:

Cruiseskipet «Seadream 1» får lov til å seile fra Bodø etter at alle om bord testet negativt for koronasmitte.

Etter at alle om bord i cruiseskipet onsdag testet negativt på coronaviruset avgjorde Bodø kommune torsdag i samråd med Helsediektoratet og FHI at skipet får reise videre.

I en pressemelding fra kommunen torsdag morgen takker ordfører Ida Pinnerød (Ap) alle som har bidratt til at testingen ble gjennomført på en god og profesjonell måte.

- Takk for en flott jobb til alle og så ønsker vi god reise videre, sier Pinnerød.

Hun sier hun er glad for at alle passasjerene og mannskapet om bord i skipet testet negativt. Alle de 79 passasjerene og mannskapet på 85 ble onsdag testet etter at en passasjer fra Danmark fra et tidligere cruise testet positivt på covid-19.

Søsterskipene «SeaDream 1» og «SeaDream 2» eies av Atle Brynestad. De er bygd i 1986 og går i cruisefart i Karibia om vinteren og i Middelhavet om sommeren. På grunn av coronareglene i Europa er skipene hentet opp til cruise langs norskekysten denne sommeren.

(NTB)

Nytt smittetilfelle fra Hurtigruten:

En person i 60-åra fra Trondheim ble onsdag bekreftet smittet av covid-19. Vedkommende har vært passasjer på Hurtigruten, og har ingen symptomer.

Det melder Trondheim kommune i en pressemelding.

Personen testet negativt på første test, men ble ble testet på nytt på grunn av påvist smitte hos en annen passasjer fra Hurtigruten, som vedkommende hadde hatt kontakt med i karanteneperioden.

Den smittede har ikke vært i Trondheim siden turen med Hurtigruten, og er isolert i en annen kommune.

Onsdag var 53 personer bekreftet coronasmittet som følge av utbruddet på Hurtigruten, opplyser Folkehelseinstituttet.

FLERE SMITTEDE: Flere er smittet på Hurtigruteskipet «Roald Amundsen». Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Usynlig smitte kan ha drevet spredningen

Usynlig smitte kan ha drevet spredningen

dagbladet

Flere smittede på utesteder i Østfold:

Det ble onsdag registrert sju nye smittetilfeller i Indre Østfold. Flere utesteder er involvert.

- Vi har gjennom smittesporing avdekket at flere personer med smitte har oppholdt seg på følgende utesteder i Askim; Corner Pub, Snackbaren 1985 og Mines fra midnatt og fram til stengetid både fredag 31. juli og lørdag 1.august, opplyser Indre Østfold kommune i en pressemelding.

Kommunen ber nå folk som har vært ute på de aktuelle stedene å teste seg.

Ikke kontroll etter Oslo-fester:

Fire personer er bekreftet smittet etter tre større fester med unge festdeltagere på Oslos vestkant i forrige uke. Tre personer ble først bekreftet smittet, men ifølge NRK dreier det seg nå om fire.

Torsdag morgen har smittevernoverlege i Oslo kommune, Frode Hagen, ikke fått beskjed om at flere skal være bekreftet smittet etter festene.

- Det gjøres fortløpende tester av personer som har vært på festene, forteller Hagen til Dagbladet.

Han bekrefter at de så langt ikke har kommet i kontakt med alle festdeltagerne, men at de jobber med å få oversikt.

- Foreløpig har vi fått noen lister som vi følger opp, men det er en stadig kartlegging, sier han.

Smittevernoverlegen er ikke sikker på hvor mange festdeltagere det til sammen har vært på de tre festene.

Han forteller at de så langt har indikasjoner om at det dreier seg om til sammen 41 nærkontakter på tre fester. Torsdag morgen er 19 av personene blitt kontaktet.

De aktuelle festene skal ha funnet sted torsdag, fredag og lørdag i forrige uke. Personene som har deltatt er i alderen 20 til 25 år.

Hvorvidt festene var private arrangement med arrangør, er foreløpig ikke kjent.

Har du tips i denne saken? Kontakt Dagbladet på 2400@db.no eller 24 00 00 00.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix.
Nyhetsstudio - Smitteutbrudd etter fester på Oslo vest

Nyhetsstudio - Smitteutbrudd etter fester på Oslo vest

dagbladet

Dataangrep mot Norges handelshøyskole:

NHH er rammet av et internasjonalt datainnbrudd. Brukernavn og passord til studenter og ansatte er kompromittert, ifølge meldinger på skolens interne systemer.

Angrepet er rettet mot Norges handelshøyskoles (NHH) VPN-tjeneste, Pulse Secure, som lar eksterne brukere koble seg til skolens nett, ifølge DN.

«Av forebyggende hensyn må derfor alle ansatte og studenter skifte passord så raskt som mulig» opplyser skolen i en epost.

(NTB)

MS «Spitsbergen» er framme i Tromsø:

MS «Spitsbergen» la ikke til kai i Longyearbyen som planlagt tirsdag, men satte kursen mot fastlandet etter henstilling fra Sysselmannen.

Skipet ankom Tromsø like før klokka 09, og alle om bord skal coronatestes. Alle passasjerer er bedt om å holde seg i lugarene og vil så bli testet etter tur.

- De vil være i en karantene inntil alle prøvesvarene foreligger og alle har testet negativt, sa kommunelege Kathrine Kristoffersen i Tromsø kommune på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Resultatene er forventet å foreligge torsdag kveld og fredag formiddag.

MS «Spitsbergen» har en besetning på 70, ifølge Hurtigrutens opplysninger. 20 er norske, 46 er filippinske statsborgere, og fire kommer fra europeiske land. Det er 64 gjester om bord. Tre av fire er norske. Resten kommer fra andre europeiske land, skriver NTB.

BARENTSHAVET: Passasjerer ombord på MS «Spitsbergen» på vei til Tromsø. Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

Fire personer pågrepet etter melding om skudd:

I går kveld ble fire personer pågrepet av politiet etter at det ble hørt skudd fra et hus. Hendelsen skjedde i Nordreisa kommune.

Politiet gjorde beslag av en pumpehagle, rifle, ammunisjon, og en cross sykkel.

I tillegg er en person siktet for å kjøre i ruspåvirket tilstand.

Det skriver Troms politidistrikt selv på Twitter.

Første smittetilfelle i Lyngdal siden mars:

Det er oppdaget et nytt smittetilfelle i Lyngdal på Sørlandet. Det melder Fædrelandsvennen.

En mann i aldersgruppen 30-39 år har fått påvist viruset, og smittestedet er ukjent skriver avisa.

Det er det første smittetilfelle i Lyngdal siden 26.mars Totalt er det registrert 5 bekreftede personer med coronavirus i byen.

Totalt er det 365 smittetilfeller i Agder fylke.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.