Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Åpnet igjen midt i episenter:

Den berømte fornøyelsesparken Disney World i Orlando i Florida, åpnet lørdag igjen dørene for første gang siden pandemien brøt ut.

Dette skjer til tross for at Florida for tida er et episenter for coronaspredning. Besøkende må derfor bruke mundbind og følge andre restriksjoner, melder BBC.

Delstaten har registrert over 250 000 coronatilfeller og 4197 dødsfall. Orange county, hvor Disney World ligger, har registrert 16 630 tilfeller.

Disney stengte dørene i mars da coronautbruddet i stor grad foregikk i New York og California. Men nå er Florida en av de hardest rammete områdene sammen med Texas og Arizona.

Lokale myndigheter mange steder i Florida har derfor gjeninnført coronarestriksjoner.

- Verden rundt oss forandrer seg, men vi tror sterkt at vi kan åpne trygt og ansvarlig, sier Disneys styreleder for fornøyelsesparker, Josh D'Amaro, til New York Times.


Nyhetsstudio - Disneyland stenger på grunn av skrekkvirus

Nyhetsstudio - Disneyland stenger på grunn av skrekkvirus

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Dataangrep mot Norges handelshøyskole:

NHH er rammet av et internasjonalt datainnbrudd. Brukernavn og passord til studenter og ansatte er kompromittert, ifølge meldinger på skolens interne systemer.

Angrepet er rettet mot Norges handelshøyskoles (NHH) VPN-tjeneste, Pulse Secure, som lar eksterne brukere koble seg til skolens nett, ifølge DN.

«Av forebyggende hensyn må derfor alle ansatte og studenter skifte passord så raskt som mulig» opplyser skolen i en epost.

(NTB)

MS «Spitsbergen» ankommer Tromsø:

MS «Spitsbergen» la ikke til kai i Longyearbyen som planlagt tirsdag, men satte kursen mot fastlandet etter henstilling fra Sysselmannen.

Skipet ankommer Tromsø klokka 09, og alle om bord skal coronatestes. Alle passasjerer er bedt om å holde seg i lugarene og vil så bli testet etter tur.

- De vil være i en karantene inntil alle prøvesvarene foreligger og alle har testet negativt, sa kommunelege Kathrine Kristoffersen i Tromsø kommune på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Resultatene er forventet å foreligge torsdag kveld og fredag formiddag.

MS «Spitsbergen» har en besetning på 70, ifølge Hurtigrutens opplysninger. 20 er norske, 46 er filippinske statsborgere, og fire kommer fra europeiske land. Det er 64 gjester om bord. Tre av fire er norske. Resten kommer fra andre europeiske land, skriver NTB.

BARENTSHAVET: Passasjerer ombord på MS «Spitsbergen» på vei til Tromsø. Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

Fire personer pågrepet etter melding om skudd:

I går kveld ble fire personer pågrepet av politiet etter at det ble hørt skudd fra et hus. Hendelsen skjedde i Nordreisa kommune.

Politiet gjorde beslag av en pumpehagle, rifle, ammunisjon, og en cross sykkel.

I tillegg er en person siktet for å kjøre i ruspåvirket tilstand.

Det skriver Troms politidistrikt selv på Twitter.

Første smittetilfelle i Lyngdal siden mars:

Det er oppdaget et nytt smittetilfelle i Lyngdal på Sørlandet. Det melder Fædrelandsvennen.

En mann i aldersgruppen 30-39 år har fått påvist viruset, og smittestedet er ukjent skriver avisa.

Det er det første smittetilfelle i Lyngdal siden 26.mars Totalt er det registrert 5 bekreftede personer med coronavirus i byen.

Totalt er det 365 smittetilfeller i Agder fylke.

Frankrike med høyeste tall på to måneder:


Frankrike opplever de høyeste smittetallene på to måneder, ifølge BBC.

Tallene fra onsdag viser 1695 nye smittetilfeller det siste døgnet.

Med over 30 000 dødsfall knyttet til coronaviruset har Frankrike de tredje høyeste dødstallene i Europa. Kun England og Italia har registrert flere.

I byen Toulouse er det innført nye munnbindrestriksjoner som pålegger folk å bruke det i de travleste gatene. Det er ventet at Paris og andre byer i Frankrike vil følge etter.

- Det er en usikker situasjon. Vi kan når som helst få en situasjon som ikke er under kontroll. Det er sannsynlig at vi vil få en bølge nummer to i høst eller vinter, sier det franske helsedepartementet, ifølge Expressen.

Det er ikke bare Frankrike som opplever en økning i smittetilfeller. Spania registrerte sine høyeste tall onsdag siden den forsiktige gjenåpningen av samfunnet i juni. Det ble registrert 1772 nye tilfeller.

Også i Hellas har tallene økt de siste ukene med 124 nye smittede det siste døgnet.

I flere byer kan det nå komme nye munndbindrestriksjoner. Her på stranda i Biarritz i Frankrike er det flere som velger å beskytte seg. Foto: (AP Photo/Bob Edme)/NTB Scanpix

Krisehjelpen ankommer Libanon:

Flere land bidrar med medisinsk hjelp, feltsykehus, redningseksperter og hunder når det første av krisehjelp når Libanon etter katastrofen i Beirut.

Den massive eksplosjonen i byens havneområde har ført til enorme ødeleggelser. Minst 113 mistet livet, og mange er savnet.

Flere av landene i regionen var tidlig ute. Qatar har allerede fått på plass flere feltsykehus for å lette byrden på det libanesiske helsevesenet, som allerede er hardt belastet av koronapandemien. Også Kuwait har sendt medisinsk hjelp.

Algerie har lovet å sende fire lastefly og et skip med humanitær hjelp, medisinsk personell, brannmannskaper, forsyninger og byggematerialer.

Også flere europeiske land hjelper til. Frankrike sender tre militærfly, som i tillegg til en mobil helsestasjon og flere tonn med medisinsk utstyr og sanitærartikler også frakter søk- og redningseksperter.

Tyskland sender flere titalls søk- og redningseksperter for å lete etter overlevende som kan være fanget i ruinene. Om lag 50 ansatte ved landets sivilforsvarsorganisasjon THW er sendt ut, sammen med letehunder og 15 tonn utstyr.

En rekke andre europeiske land, blant dem Kypros, Nederland, Tsjekkia og Polen, bidrar også med assistanse på flere vis, fra letehunder, via leger og brannmannskaper og til redningseksperter.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) opplyste onsdag at Norges bidrag beløper seg til 25 millioner kroner. 40 tonn medisinsk utstyr skal sendes til Libanon.

(NTB)

Foto: (Bertrand Guay, Pool via AP)/NTB Scanpix

Ber om internasjonal etterforskning etter eksplosjon:

Tidligere libanesiske ledere krever internasjonal handling etter eksplosjonen som fant sted i Beirut tirsdag, ifølge CNN.

- Tidligere statsministere Najib Mikati, Fouad Siniora, Saad Hariri og Tammam Salam finner det helt nødvendig å be om hjelp fra USA eller Midtøsten for å forme en komite som kan granske og etterforske katastrofen, heter det i en uttalelse fra Hariris kontor.

Amnesty international sier de krever at et internasjonalt samarbeid blir etablert.

- Uavhengig av hva som står bak eksplosjonen, så trengs det å etterforskes uavhengig, sier Amnesty i en uttalelse.

Myndighetene i Libanon kalte byen for en katastrofe by på onsdag. I de neste to ukene er det erklært unntakstilstand i Beirut.

Eksplosjonen kostet minst 135 mennesker livet og skadet over 5000.

Foto: (Photo by JOSEPH EID / AFP/NTB Scanpix

Europa strammer inn:

I flere europeiske land skjerpes virusrestriksjonene, i frykt for en ny coronabølge skapt av økt reisevirksomhet i sommerferien.

I Hellas kaller myndighetene det for en «våkn-opp-uke», og de innfører strengere restriksjoner etter at landet har registrert 380 nye tilfeller så langt i august.

I Skottland er det gjeninnført strenge tiltak i og rundt Aberdeen, etter at en rekke nye tilfeller er påvist.

I Toulouse sørvest i Frankrike er det fra onsdag av obligatorisk å bruke munnbind i de travleste handlegatene og på de mest trafikkerte plassene. Ifølge franske myndigheter vil det i Paris og flere andre byer innføres lignende tiltak snart.

Også i Nederlands hovedstad Amsterdam er bruk av munnbind nå påbudt i enkelte områder der mange ferdes, blant annet i Red Light District. Også i havnebyen Rotterdam er det innført et lignende påbud. Tiltakene kommer som svar på mer hyppig coronasmitte i landet.

(NTB)

Folk med munnbind i Saint Jean de Luz i Sørvest-Frankrike. I flere europeiske land strammes det nå inn på smitteverntiltakene, i frykt for en ny coronabølge. Foto: Bob Edme / AP / NTB scanpix

- Trumps bank stevnet:

Statsadvokaten på Manhattan kjemper for å få tak i selvangivelsene til president Donald Trump. I rettsdokumenter levert mandag skrev advokaten, Cyrus R. Vance, at han er berettiget tilgang på grunn av blant annet «offentlige rapporter om omfattende og langvarige kriminelle handlinger ved Trump-organisasjonen».

Nå skriver The New York Times at påtalemyndigheten skal ha stevnet Trumps mangeårige utlåner, Deutsche Bank, i fjor. Avisa omtaler dette som et tegn på at etterforskningen er bredere enn man tidligere har trodd.

Trump har brukt banken siden sent på 90-tallet. Statsadvokaten ønsket tilgang på dokumenter fra banken, som i løpet av de siste to tiåra har lånt Trump og hans selskap over to milliarder dollar, ifølge avisa.

Banken valgte angivelig å samarbeide, og overleverte detaljerte dokumenter.

Les mer om bakgrunnen for etterforskningen her:

- Heksejakten har pågått lenge nok

- Heksejakten har pågått lenge nok

dagbladet

Siste nytt fra USA:

CNN og NBC News melder at Facebook har fjernet et innlegg fra president Donald Trumps personlige konto. Sosiale medier-giganten mener innlegget bryter deres regler om uriktig informasjon om covid-19.

I innlegget var det et utdrag fra et intervju Trump gjorde med Fox News, der han sa at barn er «nesten immune» mot covid-19.

- Denne videoen inkluderer falske påstander, som bryter våre regler rundt skadelig misinformasjon om covid, sier Andy Stone, talsperson for Facebook.

Trumps stabssjef Mark Meadows sier til CNN at han ikke mener presidenten "gir en falsk følelse av sikkerhet" med uttalelsene sine i intervjuet.

Videre argumenterer Meadows med at en vanlig influensa er en større trussel for barns helse enn coronaviruset.

Kort tid senere skrev The Washington Post at Twitter nektet presidentens offisielle kampanjekonto å tvitre fram til et lignende innlegg ble fjernet.

Twitter skjulte Twittermeldinga, og kort tid etter ble innlegget slettet.

Les mer her:

Facebook fjernet Trump-innlegg

Facebook fjernet Trump-innlegg

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.