Nyhetsstudio

Vegard Kristiansen Kvaale

Åtte reddet seg i land:

En båt gikk natt til søndag på et skjær ved Rakkevik i Tønsberg. Alle de åtte om bord kom seg uskadd i land, men føreren mistenkes for promillekjøring.

Sørøst politidistrikt meldte om ulykken rett før klokka 2.30 natt til søndag. Båten begynte å synke etter å ha truffet skjæret.

– Fører av båten, en mann i 20-åra, er mistenkt for å ha kjørt båten med promille. Nødvendige prøver blir tatt, melder operasjonssentralen.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Tusenvis bortvist ved svenskegrensa i Østfold :

I løpet av coronaperioden er nesten 5000 mennesker blitt nektet innreise til Norge ved grenseovergangene på Svinesund, i Halden og i Aremark.

De fem månedene det har vært strenge reiserestriksjoner som følge av coronapandemien, har det vært 2863 bortvisninger på grenseovergangene i Halden og Aremark. På Svinesund har det vært 2013 bortvisninger, skriver Halden Arbeiderblad.

På grunn av utbruddet av coronaviruset har politiet siden 16. mars hatt anledning til å bortvise reisende på grensen av hensyn til folkehelsa. Det ligger ikke noe straffereaksjon ved en bortvisning. Politiet ber kun de reisende om å forlate Norge.

- I de aller fleste tilfeller har den reisende lovlige og helt normale formål med reisen til Norge. Men, dersom den reisende faller utenfor den midlertidige lovens kriterier for innreise, blir det fattet et bortvisningsvedtak på stedet, sier politiførstebetjent Magne Stenkløv, som er fungerende leder for utlendingsseksjonen ved Felles enhet for utlending og forvaltning.

I praksis er det bare personer som er bosatt i et EU/EØS- eller Schengenland og som kan dokumentere bosetting og lovlig opphold, som uten videre kan komme på besøk til Norge nå. I tillegg kan jobbpendlere reise fram og tilbake som de vil.

(NTB)

Nytt haiangrep i Australia:

En 35 år gammel kvinne ble lørdag sendt til sykehus med alvorlige skader etter et haiangrep, melder australske medier.

Angrepet skjedde lørdag formiddag lokal tid nær Port Macquarie, om lag 400 kilometer nord for Sydney.

Surferen skal ifølge politiet ha fått store skader beina. Haien slapp først grepet om kvinnen da en annen surfer slo til haien, skriver The Sydney Morning Herald.

I alt seks personer har blitt drept i haiangrep i Australia i år og ytterligere seks er alvorlige skadd, ifølge oversikten til Taronga Zoo i Sydney. Det gjør 2020 til ett av de verste årene for haiangrep som er registrert.

(NTB)

Bilde fra byen Port Macquarie, Australia. Foto: Taras Vyshnya / Shutterstock / NTB scanpix

Gir TikTok-eier frist:

President Donald Trump gir det kinesiske selskapet Bytedance 90 dager til å kvitte seg med data fra amerikanske brukere i den populære appen Tiktok.

I presidentordren heter det at det er finnes «troverdige bevis» for at Bytedance «kan komme til å true den nasjonale sikkerheten i USA».

I forrige uke undertegnet Trump en presidentordre som i praksis kan gjøre det umulig for de kinesiske appene Tiktok og Wechat å operere i USA.

Det er uklart hvordan dette kommer til å påvirke de 100 millioner brukerne i USA, mange av dem tenåringer og unge voksne som publiserer korte videoer via appen.

Bytedance får 90 dager på seg til å trekke seg ut av den amerikanske delen av appen Tiktok og slette alle brukerdata som er samlet inn fra amerikanske brukere.

Trumps ordre forbyr også med tilbakevirkende kraft Bytedances oppkjøp av Musical.ly, appen som ble til Tiktok, i 2017.

Microsoft er i forhandlinger for å kjøpe deler av Tiktok.

(NTB)

Trump med presidentordre om TikTok

Trump med presidentordre om TikTok

borsen

Pågrepet etter trusselsituasjon:

Klokka 01.38 natt til lørdag fikk politiet i Oslo melding om en ordensforstyrrelse eller trusselsak som fant sted i sentrum.

- Det var en mann som slo med et jernrør på en bygning og viste fram en pistol, før han forsvant fra stedet i en bil, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand til Dagbladet.

Kort tid senere fikk politiet melding fra en kvinne, som Hekkelstrand opplyser er i slutten av tenåra. Hun hadde blitt stanset av denne bilen på Grünerløkka og blitt truet med pistol av de i bilen, før de kjørte fra stedet, forteller Hekkelstrand.

- Vi stoppet bilen på Kiellands plass kort tid etter. To menn i bilen, begge i starten av 20-åra, er pågrepet, mistenkt for trusler.

Det ble gjort funn av en pistol utenfor bilen, som politiet mistenker har tilknyting til de to mennene.

Operasjonslederen beskriver den unge kvinnen som fysisk uskadd, og opplyser at hun selv beskriver seg som psykisk uskadd.

- Hun er avhørt av politiet og har fått oppfølgning av oss.

Trump besøkte sin syke bror:

USAs president Donald Trump besøkte fredag sin to år yngre bror Robert på et sykehus i New York. Det er ikke kjent hva broren behandles for.

Trump var iført munnbind da han ankom New York-Presbyterian Hospital gjennom bakdøren, og han var der i 45 minutt, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Flere amerikanske medier melder at tilstanden til Robert Trump er alvorlig, men det har ikke kommet detaljer om hans helsetilstand.

Trump, som stoppet innom New York på vei til sin golfklubb i Bedminster i New Jersey, sier han «har det tøft for tiden».

Robert Trump, som er 72 år gammel, er forretningsmann og styrer Trump Organizations eiendommer utenfor Manhattan. I motsetning til broren skyr han stort sett offentligheten.

Det var Robert Trump som gikk til retten for å forsøke å stanse boka til Mary Trump, datteren til Fred jr., om oppveksten til Donald i den ifølge henne dysfunksjonelle Trump-familien.

(NTB)

Robert Trump klemmer sin bror, Donald Trump, i 2016. Foto: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

57 nye coronasmittede i Norge siste døgn:

Det var ved midnatt natt til lørdag registrert 9908 tilfeller av coronasmitte i Norge, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet.

Dette er en økning på 57 tilfeller siste døgn. De siste to dagene er økningen på 125 tilfeller og i løpet av den siste uken har økningen vært på 364 tilfeller.

Tallene er hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) og viser en foreløpig oversikt.

I alt åtte personer fikk fredag behandling på sykehus for covid-19-sykdom. FHI har registrert 261 coronarelaterte dødsfall her i landet siden utbruddet startet i vår.

(NTB)

- Mann sparket i hodet:

Klokka 00.22 natt til lørdag melder politiet i Oslo om en voldshendelse Grünerløkka. Politiet fikk melding om en mann som hadde blitt slått ned.

Først meldte politiet at de søkte etter to menn som forlot stedet, men kort tid senere melder politiet at de har kontroll på fire personer. Minst en av disse skal ha vært involvert i slagsmålet.

- Fornærmede undersøkes av ambulansen. Han har blant annet blitt sparket i hodet mens han lå nede, skriver politiet.

Dagbladet-kommentator om kokainfunnet:

- Jeg syntes det er veldig trist. Han har blitt stoppet i tide. Spørsmålet er om han selv klarer å stoppe i tide, sier Dagbladets kommentator Esten O. Sæther.

- Det som betyr noe er hvordan han tar tak i seg selv. Nå er han nødt til å gjøre dette grundigere enn det han gjorde sist, fortsetter han.

- Han er i ferd med å bygge seg opp en egen karriere. Den virket jo veldig lovende. Det er ikke viktig i kveld. Han er en ressurssterk person, men det å ødelegge for seg selv er for dumt, sier Sæther.

- Han vil sikkert snakke om det. Det er en hendelse folk vil vite om. Klarer han å være ærlig, vil det sikkert hjelpe han videre. Jeg tenker det kommer en pressesamling snart, sier Sæther.

Fredag kveld bekrefter Petter Northug at politiet har gjort kokainfunn i hjemmet hans.

Funnet skjedde etter at langrennsstjerna ble tatt i en fartskontroll torsdag.

Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther har fulgt Northugs karriere tett.

Northug erkjenner i et innlegg på sosiale medier at han kjørte altfor fort torsdag, og at han ble tatt med på legevakten til blodprøve.

- I tillegg fant politiet en mindre mengde narkotika hjemme hos meg. Det dreier seg om kokain, skriver Northug.

- Jeg er fortvilet og redd for hva fremtiden vil bringe, og utrolig lei meg for alle de som jeg nå har skuffet, igjen. Jeg vet at det nå blir en straffesak. Da skal jeg ta ansvar for det jeg har gjort.

Northug ble i 2014 tatt for fyllekjøring i Trondheim, etter at han krasjet sin Audi i et autovern. Langrennsstjerna hadde da en promille på 1,65.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra Petter Northug fredag kveld.

Northug bekrefter: Kokainfunn i hjemmet

Northug bekrefter: Kokainfunn i hjemmet

dagbladet

Tatt i 172 km/t i 80-sone:

Sør-Øst politidistrikt melder på Twitter at de har hatt en trafikkontroll i Sylling fredag. Kontrollen fant sted på Ringeriksveien ved Kornerudsletta.

- En fører anmeldt og førerkortet tatt i beslag. Ble målt til en hastighet av 172 km/t i 80-sone, skriver politiet.

Operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud sier til Dagbladet at føreren er i slutten av 20-åra. Han har også en gang tidligere mistet førerkortet etter uvettig kjøring.

- Han var ikke veldig samarbeidsvillig og mente han ikke hadde kjørt så fort. Mannen blir trolig innkalt til avhør om et par uker, sier operasjonslederen, som legger til at det er sjelden de ser så stor fartsoverskridelse.

I tillegg til førerkortbeslaget ble tre andre førere ilagt forenklede forelegg.

Foto: Tor Richardsen / SCANPIX

Paris er «høyrisiko-sone»:

Frankrike har erklært storbyene Paris og Marseille som «høyrisiko-soner» for coronaviruset.

Det skriver The Guardian.

For tredje dag på rad melder franske myndigheter om mer enn 2500 nye smittetilfeller.

The Guardian skriver at Frankrike opplever en økning i smittetilfeller blant alle aldersgrupper, men at økningen er kraftigst blant unge voksne i alderen 25 til 35 år.

Også i Norge og Sverige ser man samme tendens.

Etter en økning i smitten blant unge voksne gikk byrådsleder i Oslo kommune, Raymond Johansen (Ap), ut og ba hjemmefesterne om å skjerpe seg.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell sa forrige uke følgende om smittespredningen blant folk i 20-åra:

- Vi ser ulike tegn på at akkurat den gruppa nok har glemt rådene litt, og ikke er like dyktige til å følge anbefalingene som man var tidligere.

HØYRISIKO: Frankrikes hovedstad Paris. Foto: NTB Scanpix
Coronavirus - Kraftig smitteøkning i Spania og Frankrike

Coronavirus - Kraftig smitteøkning i Spania og Frankrike

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.