Nyhetsstudio

Manzar Shan

Camilla (47) og sønnen Victor (5) reiser til Mallorca:

Fra og med i dag er det mulig å reise til land EØS/Schengen-området uten å måtte sitte i karantene.

- Vi booket reise i helgen etter at nyhetene kom på fredag, sier Camilla Nilsson (47) til Dagbladet.

Hun og sønnen Victor Renli (5) er blant de første som reiser til Spania etter at de nye reiserådene har trådt i kraft i dag.

- Jeg har lest meg opp ganske bra og det virker som om de har gode rutiner.

Det finnes krav om munnbind noen steder. Har dere fulgt med på det?

- Han trenger munnbind når vi reiser nå. Vi skal oppholde oss mest på hotellet der vi skal bo og der trenger man det ikke virker det som.

- Vi hadde en plan om å feriere i Norge, men jeg har fulgt godt med og når vi fikk grønt lys så snudde vi om.

Foto: Christian Roth
Studioet fortsetter under annonsen

Siste nytt om coronasituasjonen:

Klokka 16 legger Bent Høie, Guri Melby og Henrik Asheim fram siste nytt i forbindelse med skolestarten kommende uke og coronasituasjonen.

Det er ventet å komme oppdatert informasjon om smitteverntiltak og hvordan skolehverdagen vil foregå i praksis for elevene.

Helseminister Bent Høie innleder med å si at smitten nå sprer seg blant de unge.

- Det ser ut som unge i 20-åra har glemt lovene og reglene litt vel mye, sier Høie.

Han sier det er grunn til å frykte festsmitte og etterlyser nå fellesskapet som ble vist da Norge stengte ned. Helseministeren legger til at hvis smitten øker, så må landet igjen stenge ned.

- En eneste person kan spre smitte til mange. En eneste person kan også stoppe smitten fra å spres til andre, understreker Høie, som er skuffet over bildene han så mandag kveld. Da var hundrevis av studenter samlet i Frognerparken i Oslo i forbindelse med fadderuka.

- Vi håper det skal holde med oppfordringer og anbefalinger, men vi må også se på andre tiltak dersom det ikke er nok, sier Høie.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim sier han forstår folk er lei av lite kontakt med venner og bekjente, men sier fest og nachspiel ikke er riktig nå.

- Unge har et stort ansvar for å snu trenden vi nå ser. Hold avstand, følg smittevernreglene og ta hensyn, sier Asheim.

Kunnskapsminister Guri Melby sier mange nå kjenner på om det er trygt å sende barna sine til skolen. Hun forsikrer imidlertid om at alt som kan gjøres blir gjort, for å sikre at det er trygt for barna.

- Vårt mål på nasjonalt nivå er at skoler og barnehager skal holdes åpne. Det skal veldig mye til for at vi stenger helt ned igjen, slår Melby fast.

Avdelingsdirektør ved FHI, Line Vold, sier det særlig er hos unge voksne man nå ser en økning i smitte.

- Unge får oftest milde symptomer, men kan også få alvorlige symptomer som fører til sykehusinnleggelse. De kan også smitte andre, sier Vold, som ber unge begrense antallet personer man har kontakt med og ha et lavt alkoholinntak.

Om fadderukene og festing blant unge, så sier hun at det fremdeles er bekymring knyttet til dette - særlig fordi det er i denne aldersgruppa det skjer økning i smitte.

Henrik Asheim går på sin side ut mot Raymond Johansens uttalelser tidligere tirsdag, hvor Johansen oppfordret til å avlyse fadderuke-arrangementene for å begrense smitte. Asheim mener fadderuka må bestå, men at festene som har fått oppmerksomhet den siste tida på grunn av store og tette ansamlinger, må opphøre.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Avlyser alle større fadder-arrangement i Førde:

Studentsamfunnet i Førde har bestemt seg for å avlyse alle større arrangement i fadderuka. Det skriver lokalavisa Firda.

Det er ingen mistanke om smitte blant studentene i Førde. Likevel avlyses nå arrangement som musikkquiz og temafest.

– Vi har et ekstra stort ansvar ettersom Campus Førde utdanner sykepleiere, som er en stor og ekstremt viktig del av de samfunnskritiske gruppene, sier Astrid Kippersund, nestleder i Studentsamfunnet i Førde til avisa.

- Synd at noen få ødelegger for alle:


Andreas Trohjell, leder for Norsk Studentorganisasjon, sier til Dagbladet at smittevernreglene står svært sterkt hos landets studenter.

- Generelt de siste dagene og framover er det fadderuke det går i. Det aller viktigste for oss er at studenter skal følge smittevernreglene og de rådene som gis, sier han.

Til det at noen studenter som var samlet i Frognerparken i går skal sagt til politiet i at de anser corona som "fake news", sier Trohjell:

- Vi kjenner til at noen studenter ikke tar smittevernreglene så godt som de skal. Det er veldig synd at noen skal ødelegge for alle. De aller fleste forholder seg greit til smittevernreglene, men dessverre er det noen som ikke gjør det.

Han sier en utfordring er å holde kontroll på det som skjer etter arrangementene på dagtid.

- På dagtid går det fint, men det vi sliter med er å ha kontroll på det som skjer på kvelden, sier Trohjell.

Foto: Norsk Studentorganisasjon
Her fester studentene

Her fester studentene

dagbladet

Øl i park: Kan få 2500 kroner i bot:

Oslo politidistrikt vil innføre en strengere håndheving av forbudet om drikking av alkohol på offentlig sted. Dette som et smitteforebyggende tiltak.

Politiet ber om at befolkingen og arrangører av fester og sammenkomster tar ansvar og respekterer forbudet om drikking av alkohol på offentlig sted i Oslo politidistrikt.

Normalbøtesatsen for drikking av alkohol på offentlig sted er 2500 kroner i bot, og politiet kan gi pålegg og bortvisninger.

Stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt sier til Dagbladet at politiet nå vil prioritere innsatsen høyere enn tidligere, nettopp fordi de ser det i sammenheng med smitteverntiltak.

- Vi ser at når folk drikker alkohol endres adferden, fokuset på smittevern blir mindre og anbefalt avstand på 1 meter brytes, sier han.

Det er uklart om smittevernloven vil spille inn. Nilssen understreker at standard- boten er på 2500 kroner, men at dette vil vurderes ut fra forhold på stedet.

- Selv etter norske forhold, blir dette en dyr øl.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Oslo: Skal slå ned på parkdrikking

Oslo: Skal slå ned på parkdrikking

dagbladet

Raymond Johansen truer med å be om at fadderukene avlyses:

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) truer med å be om å avlyse fadderukene ved studiestedene, etter rapporter om smittefarlig atferd.

- Dersom det ikke blir bedre i løpet av kort tid, må jeg be dem som organiserer fadderukene om å avlyse dem. Jeg har i dag invitert rektorene på utdanningsinstitusjonene for å diskutere situasjonen nærmere. Vi kan ikke ha russetreffaktige tilstander i Oslo nå, sier Johansen på en pressekonferanse kl. 14.

Johansen reagerer på bildene og rapportene fra store ansamlinger av studenter i byens parker, og understreket at det ikke er lov å drikke på offentlig sted.

- Politiet forsikret meg i dag om at de vil slå ned på dette. Den ølen du konsumerer i parken kan bli svært dyr, sier Johansen.

Han opplyser at Oslo kommune nå vil sette inn flere bybetjenter til å patruljere i parkene og sikre at folk forholder seg til smittevernreglene.

Johansen mener det vi trenger nå er festvett og lister opp følgende punkter:

- Er det 20 eller færre til stede?
- Er det mulig å holde minst én meters avstand?
- Er du frisk?
- Er det gode muligheter for å vaske hender der?
- Vet du navnet til den som har fest? Er du klar for å risikere karantene?

- Hvis svaret er nei på bare ett av disse spørsmålene: Dropp den festen nå! sier Johansen.

- Gjør det for deg selv. For venner og familie. Gjør det for Oslo! sier byrådslederen.

Rektorer slår tilbake etter fadderfestene

Rektorer slår tilbake etter fadderfestene

dagbladet

Bartendere smittet - flere hundre må i karantene:

Mandag og tirsdag testet to bartendere i Haugesund positivt for coronaviruset. Smittesporingsteamet ønsker kontakt med alle gjestene som har vært på stedene hvor de jobbet.

Tirsdag ettermiddag sier kommuneoverlege Katrine Marie Haga i Karmøy kommune til Stavanger Aftenblad at kommunen har mottatt over 300 meldinger fra personer som har vært på de aktuelle utestedene.

- Dette involverer flere hundre mennesker, som alle må sitte i karantene. Vi har kartlagt at det har vært en mulig smittesituasjon alle tre dagene, sier Haga.

De smittede bartenderne har vært på jobb på Bytunet Nattklubb, Rabinowitz og Dikselen 31. juli, 1. august, 2. august og 3. august, i tillegg til 7. og 8. august, ifølge kommunen.

Haga sier de nå vurderer å stenge utestedene.


Fire nye dødsfall i Sverige:

Svenske helsemyndigheter holdt tirsdag en pressekonferanse om coronasituasjonen i landet. Der ble det opplyst om at Sverige har registrert fire nye dødsfall det siste døgnet. Totalt har dermed 5770 svensker mistet livet som følge av viruset.

I tillegg er 83 126 personer registret smittet.

Frigir navn etter dødsulykke:

Det var Thor-Einar Davick som omkom etter en motorsykkelulykke på Risøy bru i Haugesund sentrum i mandag ettermiddag, skriver Sør-Vest politidirtikt i en pressemelding. Davick var 47 år og hadde bostedsadresse i Haugesund.

Navnet frigis i samråd med de pårørende.

Politiet fikk melding om ulykken like etter klokken 15.

To MC-er var involvert i ulykken, men den andre personen kom fra ulykken uten fysiske skader. Davick ble erklært død på sykehus mandag kveld.

Kunngjør nye coronatiltak i Oslo:

Byrådsleder Raymond Johansen orienterer nå klokka 14.00 om coronasituasjonen i Oslo.

- Coronakrisen er ikke over, sier Johansen, som viser til smitte etter utenlandsreiser, uteliv og private fester.

- Smitteoppblomstringen viser hvor sårbart dette er. Coronakrisen er ikke over, erklærer han.

Han sier han "ikke tror vi kommer dit at vi må stenge ned igjen, men at vi må ta forhåndsregler".

Han varsler at byrådet i dag kommer med en lang rekke nye tiltak, og forteller at de særlig vil ruste opp testkapasiteten.

- Vi vil videreføre hjemmekontor som hovedregel i Oslo kommune, for de som kan det, sier han - og legger til at han anbefaler private bedrifter til å gjøre det samme.

Johansen ber samtidig om fleksible arbeidstider og rullering av når folk er på jobb.

I tillegg oppfordrer han arbeidsgivere til å sterkt anbefale ansatte å ikke ta kollektivtransport.

- Kollektivtransport er en av byens største utfordringer, sier Johansen.

Johansen tar også opp bruk av munnbind blant hovedstadens befolkning:

- Vi ønsker sterkt at det kommer en nasjonal anbefaling om bruk av munnbind på kollektivtransport. Munnbind vil sikre smittevern når man ikke kan holde en meter avstand, eller at folk vil bli hjemme eller tar beina fatt, sier han.

- Det er ikke lov å drikke alkohol på offentlig sted, fortsetter Johansen.

- Politiet forsikret meg i dag om at de vil slå ned på dette. Den ølen du konsumerer i parken kan bli svært dyr, sier han, og forteller at Oslo kommune setter inn vakter i byens parker.

Raymond Johansen truer videre med å be om at fadderukene avlyses.

Han mener at for mange studenter samles i Oslos parker som en del av fadderuka. Dersom dette ikke endrer seg, må fadderuka avlyses, sier byrådslederen.

- Vi trenger festvett. Er det 20 eller færre til stede? Kan man holde én meters avstand? Er du frisk? Har du mulighet for å vaske hender? Er du klar for å risikere karantene? Er svaret nei på ett av disse, dropp festen, er hans klare beskjed.

Byråd for helse, eldre og innbyggertjenester, Robert Steen (Ap), sier han har en indre uro for coronasmitten i Oslo - en uro som er sterkere nå enn den har vært tidligere i sommer. Også Steen sier at de vil ruste opp testkapasiteten og smitteoppsporingen i Oslo i tida som kommer.

På tross av at det er registrert flere nye smittetilfeller i hovedstaden den siste tida, blant annet på private fester, sier Steen:

- Vi klarte å spore smitten. Vi har god oversikt og følger smittesituasjonen nøye.

Lan Marie Berg mener det nå utover sensommeren er viktig at Oslo-folk blir flinkere til å ikke samles på de samme populære badeplassene.

- Vi må finne en måte å nyte sensommeren på uten å øke smitten. Vi må dempe trykket på Sørenga og Huk, sier hun.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

UiB-student smittet - faddergruppe i karantene:

En student ved UiB har testet positivt for coronaviruset. Studenten er isolert og faddergruppen den smittede deltok i er satt i karantene. Det opplyser universitetet i en pressemelding.

- Det dreier seg om en student ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, sier viserektor for utdanning, Oddrun Samdal.

Hun bekrefter at studenten har deltatt på fadderarrangement i blant annet Nygårsdsparken, i nærheten av universitetsområdet i Bergen.

Bergen kommune er varslet og samarbeider med universitetet om smittesporing og oppfølging.

Også en student ved NTNU i Trondheim har fått påvist coronaviruset. Studenten er en del av fadderutvalgene ved universitetet og flere arrangement er avlyst.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.