Nyhetsstudio

Line Brustad

Sverige: 21 nye corona-dødsfall:

De svenske helsemyndighetene kommer nå, klokka 14.00, med en oppdatering om coronasituasjonen i landet.

Det er meldt om 21 dødsfall det siste døgnet, opplyses det på pressekonferansen. Med det har 5593 personer mistet livet av viruset i Sverige.

I alt er 76 877 personer smittet så langt. Økningen siste døgn er på 385 smittetilfeller. Både tallet på smittede og døde er lavere enn forrige døgn, og generaldirektør Johan Carlson sier utviklingen går riktig vei.

- Vi ser fallende tall i stort sett hele landet, og det er kun enkelte pasienter som blir lagt inn på intensiv avdeling, sier Carlson.

Danmark har registrert 32 nye smittetilfeller, og 17 personer er nå innlagt på sykehus. Landet har ikke registrert noen nye dødsfall det siste døgnet.

Studioet fortsetter under annonsen

Siste nytt fra USA:

Samtidig som president Donald Trump holder pressekonferanse i Det hvite hus, melder CNN og NBC News at Facebook har fjernet et innlegg fra presidentens personlige side.

Sosiale medier-giganten mener innlegget bryter deres regler om uriktig informasjon om covid-19.

Innlegget var et klipp fra presidentens nylige intervju med Fox & Friends hvor han kom med uttalelser om barn og coronaimmunitet.

- Denne videoen inkluderer falske påstander, som bryter våre regler rundt skadelig misinformasjon om covid, sier Andy Stone, talsperson for Facebook, til CNN.

I juni fjernet Facebook en reklame fra Trumps gjenvalgskampanje fordi den ble ansett for å fremme hat. Reklamen inneholdt en omvendt trekant, et symbol som ligner umiskjennelig på symbolet som det tyske naziregimet brukte for å merke politiske fanger i konsentrasjonsleirer.

Les mer her:

Facebook fjerner Trump-reklame

Facebook fjerner Trump-reklame

dagbladet

Fire døde etter å ha drukket antibac i i USA:

Fire personer har dødd i USA etter å ha drukket håndsprit, melder nyhetsbyrået Reuters.

I alt 15 personer i Arizona og New Mexico er blitt dårlige etter å ha «svelget» spriten, som har vist seg å inneholde metalnol (tresprit) - som kan føre til blindhet og død; i tre av tilfellene er pasientene blitt utskrevet med synsskader.

All håndsprit som er godkjent av det amerikanske legemiddelverket (FDA) må inneholde etanol («vanlig» alkohol) eller isopropanol, men noen importerte produkter har vist seg å inneholde metanol, skriver det amerikanske folkehelseinstituttet (CDC) i en rapport.

Dødsfallene skjedde i mai og juni, og er nå analysert i rapporten.

CDC-forskerne sier funnene peker mot liknende tilfeller andre steder i USA, og anbefaler at produktene merkes med advarsel om å drikke innholdet.

Google fjernet 2500 YouTube-kanaler:

Google opplyser i en rapport at de i andre kvartal i år (april til juni) fjernet til sammen drøyt 2500 YouTube-kanaler. Årsaken er «pågående etterforskning av koordinerte påvirkningsoperasjoner med forbindelse til Kina».

For juni opplyser Google at de fjernet 1312 kanaler på YouTube, som er heleid av selskapet.

- Disse kanalene lastet for det meste opp spammete, ikke-politisk innhold, men en undergruppe postet politisk innhold hovedsakelig på kinesisk, på samme måte som beskrevet i en Graphika-rapport, skriver Google.

Innholdet hadde forbindelse til rasedemonstrasjoner i USA.

- Kampanjen stemte overens med liknende funn rapportert av Twitter, skriver selskapet.

Ifølge Graphika-rapporten står spam-nettverket Spamouflage Dragon bak. Nettverket trådte fram på begynnelsen av 2020, og er brukt til angrep på Hongkong-demonstranter ved å bruke kaprede eller falske kontoer på YouTube, Twitter og Facebook.

- Oppførselen syntes å være designet for å støtte den kinesiske regjeringen og bringe dens kritikere i vanære, både hjemme og utenlands, skriver Graphika, som analyserer sosiale medier.

HELEID: YouTube er heleid av Google. Bildet er fra Googles inngangsparti i Los Angeles. Foto: Robyn Beck / AFP / NTB Scanpix

Pompeo utlover dusør for informasjon om valginnblanding:

Utenriksminister Mike Pompeo utlover dusør på 10 millioner dollar for informasjon som fører til pågripelse av utenlandske aktører som forstyrrer valget i USA.

Uttalelsen falt da Pompeo møtte pressen onsdag.

- USA utlover en dusør på opptil 10 millioner dollar for informasjon som fører til identifisering eller lokalisering av enhver person som på instruks eller under kontroll av en utenlandsk regjering blander seg i amerikanske valg, sier utenriksministeren.

Det er presidentvalg i USA i november.

(NTB)

Utenriksminister Mike Pompeo i Washington onsdag. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix

Nordmann vant 62 millioner:

En nordmann vant 62 millioner kroner i Vikinglotto i kveld, melder Norsk Tipping.

Mannen i 40-åra vant på en femukerskupong han leverte 22. juli. Han var alene om å ha 6 + 1 rette, og vant dermed summen på 62 004 225 kroner.

Hovedtallene var 14 - 21 - 24 - 25 - 35 - 40. Vikingtall: 5

- Jeg så ikke trekningen på TV. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si akkurat nå. Det hele føles helt uvirkelig. Det er helt vilt, sier vinneren, en mann i 40-åra, til Norsk Tipping.

Vinneren vil i tida framover få oppfølging fra Norsk Tipping samt økonomisk rådgivning fra advokatfirmaet Brækhus.

Det ble også norsk andrepremievinner i kveld, som vant 1 236 015 kroner.

Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Høyeste smittetall i Spania siden gjenåpningen:

Spania har det siste døgnet registrert 1772 nye tilfeller av koronasmitte, det høyeste tallet siden landet ble gjenåpnet 21. juni.

Antallet nye smittetilfeller i Spania har steget jevnt siden den tre måneder lange nedstengningen av landet ble opphevet, med over tusen nye tilfeller i døgnet siden slutten av juli.

Over 60 prosent av de nye smittetilfellene det siste døgnet har vært i Madrid og Aragon-regionen.

Over 350 000 mennesker har til nå testet positivt for koronaviruset i Spania, og blant dem er det registrert 28 500 dødsfall. Det gjør Spania til Europas hardest rammede land.

(NTB)

SMITTESENTRUM: Hovedstaden Madrid er blant stedene med mest smitte. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB Scanpix

Bobil 50 meter ned skråning:

En bobil har ifølge Møre og Romsdal politidistrikt kjørt utfor veien og havnet 50 meter ned en skråning på fjellet Dalsnibba i Geiranger.

- Det er to personer involvert i ulykka. Begge er ute av kjøretøyet, oppegående og tilsynelatende uskadd. Men de vil bli tatt hånd om av helsepersonell, sier operasjonsleder Leif Arne Mork til Dagbladet.

Mark opplyser om at bilen havnet utfor skråningen på vei ned fra fjellet.

- Bilen er totalvrak, sier han til Dagbladet.

OUS ber ansatte om ikke å reise utenlands:

Oslo Universitetssykehus skriver onsdag på sine nettsider at deres ansatte i utgangspunktet må i karantene dersom de har vært utenlands - også i land som defineres som grønne.

- Med utlandet mener vi alle land som ikke er Norge. Turer med ferger som går til utlandet defineres som utland, selv om man ikke går i land, står det på OUS sine nettsider.

Videre står det at sykehuset følger covid-19-forskriften, men at deres regler er strengere en FHI sine.

Kommunikasjonsrådgiver Ivar Greiner bekrefter til Dagbladet at OUS sine ansatte har fått SMS fra ledergruppen i dag, hvor de informeres om endringene i reglene i forbindelse med utenlandsreiser, samt hvor de bes om å holde seg innenlands.

På spørsmål om hvorfor denne beskjeden har gått ut til de ansatte i dag, svarer Greiner at de nå har sett behov for å gjenta at OUS verken ønsker smitte eller ansatte i karantene.

Påvist smitte etter karantene:

Én Hurtigruten-passasjer, som tidligere satt i karantene i Tromsø, har testet positivt på koronatest etter avreise fra byen.

Tromsø kommune skriver i en pressemelding at passasjeren først testet negativt, men at det var en feil ved prøven, slik at vedkommende måtte testes på nytt. Det var da feilen skjedde, og kommunen innrømmer misforståelse.

- Det har skjedd en misforståelse, som gjorde at det ikke ble fanget opp at vedkommende ventet på svar på en ny test da han skulle reise. Dette er beklagelig, sier kommunelege Inger Hilde Trandem i Tromsø kommune.

Trandem er ikke urolige for at smitten har spredt seg.

- Straks det positive prøveresultatet ble kjent for kommuneoverlegen onsdag ettermiddag, ble bilreisen hjem stanset, skriver kommunen i en pressemelding, som også bekrefter at personen nå blir fulgt opp av Hamarøy kommune i Nordland, i samarbeid med Tromsø kommune.

I bilen med den smittede personen befant det seg også en annen person, som nå får forlenget karantenetida med ti dager.

- Vedkommende vil få tilgang til en ny leiebil for å kunne kjøre til hjemkommunen, skriver Tromsø kommune i pressemeldingen.

Tromsø opplyser videre at ingen av de to i bilen har vært i nærkontakt med andre underveis fra Tromsø.

- Vi anser derfor smitterisikoen som minimal, skriver kommunen.

(NTB/Dagbladet)

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Smitteutbrudd etter fester på Oslo vest:

Tre fester på Oslos vestkant forrige uke har ført til at 50 personer nå sitter i karantene. Minst tre skal være smittet.

Det bekrefter smittevernoverlege i Oslo kommune, Frode Hagen, til Dagbladet.

De aktuelle festene skal ha funnet sted torsdag, fredag og lørdag. Personene som har deltatt er i alderen 20 til 25 år. Smittevernoverlegen bekrefter at noen har deltatt på flere av festene.

Bydelsoverlegen i Vestre Aker jobber med smittesporing.

- Vi jobber med å få kontakt med alle som har vært til stede, men det er vanskelig å vite hvem som har deltatt på festene, og hvor lenge de har oppholdt seg på stedet. Det gjør det vanskelig å vurdere hvem som er nærkontakter og ikke, sier Hagen til Dagbladet.

Hvorvidt festene var private arrangement med arrangør, er foreløpig ikke kjent.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.