Nyhetsstudio

Line Brustad

Snart én million smittede:

India nærmer seg én million coronasmittede og har rundet 25 000 coronarelaterte dødsfall. Nå innføres det strenge nedstengningstiltak flere steder i landet.

Delstaten Bihar, som er på størrelse med Portugal, stengte ned torsdag. Bihar er en av de fattigste delstatene i landet og har over 125 millioner innbyggere.

Flere har uttrykt bekymring over at det flere steder i India forekommer jevnlige brudd på avstandsrådene. Delstaten Goa så seg nødt til å hasteinnføre en tredagers nedstengning fra og med torsdag. Ifølge delstatsministeren var det for mange folk som gikk på fest og lignende sosialisering.

Landet har i løpet av de siste 24 timene registrert over 600 coronarelaterte dødsfall, og Røde Kors har varslet at koronaviruset sprer seg i «en urovekkende hastighet» gjennom Sør-Asia, hvor en firedel av verdens befolkning holder til.

– Mens verdens oppmerksomhet har vært rettet mot USA og Sør-Amerika, utspiller det seg nå raskt en menneskelig tragedie i Sør-Asia, heter det i en uttalelse fra Røde Kors.

(©NTB)

India er hardt rammet av koronapandemien. Her går en mann iført munnbind og ansiktsskjold nedover en gate i Hyderabad i India. Foto: Mahesh Kumar A. / AP / NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Nytt smittetilfelle fra Hurtigruten:

En person i 60-åra fra Trondheim ble onsdag bekreftet smittet av covid-19. Vedkommende har vært passasjer på Hurtigruten, og har ingen symptomer.

Det melder Trondheim kommune i en pressemelding.

Personen testet negativt på første test, men ble ble testet på nytt på grunn av påvist smitte hos en annen passasjer fra Hurtigruten, som vedkommende hadde hatt kontakt med i karanteneperioden.

Den smittede har ikke vært i Trondheim siden turen med Hurtigruten, og er isolert i en annen kommune.

Onsdag var 53 personer bekreftet koronasmittet som følge av utbruddet på Hurtigruten, opplyser Folkehelseinstituttet.

FLERE SMITTEDE: Flere er smittet på Hurtigruteskipet «Roald Amundsen». Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Usynlig smitte kan ha drevet spredningen

Usynlig smitte kan ha drevet spredningen

dagbladet

Flere smittede på utesteder i Østfold:

Det ble onsdag registrert sju nye smittetilfeller i Indre Østfold. Flere utesteder er involvert.

- Vi har gjennom smittesporing avdekket at flere personer med smitte har oppholdt seg på følgende utesteder i Askim; Corner Pub, Snackbaren 1985 og Mines fra midnatt og fram til stengetid både fredag 31. juli og lørdag 1.august, opplyser Indre Østfold kommune i en pressemelding.

Kommunen ber nå folk som har vært ute på de aktuelle stedene å teste seg.

Ikke kontroll etter Oslo-fester:

Fire personer er bekreftet smittet etter tre større fester med unge festdeltagere på Oslos vestkant i forrige uke. Tre personer ble først bekreftet smittet, men ifølge NRK dreier det seg nå om fire.

Torsdag morgen har smittevernoverlege i Oslo kommune, Frode Hagen, ikke fått beskjed om at flere skal være bekreftet smittet etter festene.

- Det gjøres fortløpende tester av personer som har vært på festene, forteller Hagen til Dagbladet.

Han bekrefter at de så langt ikke har kommet i kontakt med alle festdeltagerne, men at de jobber med å få oversikt.

- Foreløpig har vi fått noen lister som vi følger opp, men det er en stadig kartlegging, sier han.

Smittevernoverlegen er ikke sikker på hvor mange festdeltagere det til sammen har vært på de tre festene.

Han forteller at de så langt har indikasjoner om at det dreier seg om til sammen 41 nærkontakter på tre fester. Torsdag morgen er 19 av personene blitt kontaktet.

De aktuelle festene skal ha funnet sted torsdag, fredag og lørdag i forrige uke. Personene som har deltatt er i alderen 20 til 25 år.

Hvorvidt festene var private arrangement med arrangør, er foreløpig ikke kjent.

Har du tips i denne saken? Kontakt Dagbladet på 2400@db.no eller 24 00 00 00.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix.
Nyhetsstudio - Smitteutbrudd etter fester på Oslo vest

Nyhetsstudio - Smitteutbrudd etter fester på Oslo vest

dagbladet

Dataangrep mot Norges handelshøyskole:

NHH er rammet av et internasjonalt datainnbrudd. Brukernavn og passord til studenter og ansatte er kompromittert, ifølge meldinger på skolens interne systemer.

Angrepet er rettet mot Norges handelshøyskoles (NHH) VPN-tjeneste, Pulse Secure, som lar eksterne brukere koble seg til skolens nett, ifølge DN.

«Av forebyggende hensyn må derfor alle ansatte og studenter skifte passord så raskt som mulig» opplyser skolen i en epost.

(NTB)

MS «Spitsbergen» er framme i Tromsø:

MS «Spitsbergen» la ikke til kai i Longyearbyen som planlagt tirsdag, men satte kursen mot fastlandet etter henstilling fra Sysselmannen.

Skipet ankom Tromsø like før klokka 09, og alle om bord skal coronatestes. Alle passasjerer er bedt om å holde seg i lugarene og vil så bli testet etter tur.

- De vil være i en karantene inntil alle prøvesvarene foreligger og alle har testet negativt, sa kommunelege Kathrine Kristoffersen i Tromsø kommune på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Resultatene er forventet å foreligge torsdag kveld og fredag formiddag.

MS «Spitsbergen» har en besetning på 70, ifølge Hurtigrutens opplysninger. 20 er norske, 46 er filippinske statsborgere, og fire kommer fra europeiske land. Det er 64 gjester om bord. Tre av fire er norske. Resten kommer fra andre europeiske land, skriver NTB.

BARENTSHAVET: Passasjerer ombord på MS «Spitsbergen» på vei til Tromsø. Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

Fire personer pågrepet etter melding om skudd:

I går kveld ble fire personer pågrepet av politiet etter at det ble hørt skudd fra et hus. Hendelsen skjedde i Nordreisa kommune.

Politiet gjorde beslag av en pumpehagle, rifle, ammunisjon, og en cross sykkel.

I tillegg er en person siktet for å kjøre i ruspåvirket tilstand.

Det skriver Troms politidistrikt selv på Twitter.

Første smittetilfelle i Lyngdal siden mars:

Det er oppdaget et nytt smittetilfelle i Lyngdal på Sørlandet. Det melder Fædrelandsvennen.

En mann i aldersgruppen 30-39 år har fått påvist viruset, og smittestedet er ukjent skriver avisa.

Det er det første smittetilfelle i Lyngdal siden 26.mars Totalt er det registrert 5 bekreftede personer med coronavirus i byen.

Totalt er det 365 smittetilfeller i Agder fylke.

Frankrike med høyeste tall på to måneder:


Frankrike opplever de høyeste smittetallene på to måneder, ifølge BBC.

Tallene fra onsdag viser 1695 nye smittetilfeller det siste døgnet.

Med over 30 000 dødsfall knyttet til coronaviruset har Frankrike de tredje høyeste dødstallene i Europa. Kun England og Italia har registrert flere.

I byen Toulouse er det innført nye munnbindrestriksjoner som pålegger folk å bruke det i de travleste gatene. Det er ventet at Paris og andre byer i Frankrike vil følge etter.

- Det er en usikker situasjon. Vi kan når som helst få en situasjon som ikke er under kontroll. Det er sannsynlig at vi vil få en bølge nummer to i høst eller vinter, sier det franske helsedepartementet, ifølge Expressen.

Det er ikke bare Frankrike som opplever en økning i smittetilfeller. Spania registrerte sine høyeste tall onsdag siden den forsiktige gjenåpningen av samfunnet i juni. Det ble registrert 1772 nye tilfeller.

Også i Hellas har tallene økt de siste ukene med 124 nye smittede det siste døgnet.

I flere byer kan det nå komme nye munndbindrestriksjoner. Her på stranda i Biarritz i Frankrike er det flere som velger å beskytte seg. Foto: (AP Photo/Bob Edme)/NTB Scanpix

Krisehjelpen ankommer Libanon:

Flere land bidrar med medisinsk hjelp, feltsykehus, redningseksperter og hunder når det første av krisehjelp når Libanon etter katastrofen i Beirut.

Den massive eksplosjonen i byens havneområde har ført til enorme ødeleggelser. Minst 113 mistet livet, og mange er savnet.

Flere av landene i regionen var tidlig ute. Qatar har allerede fått på plass flere feltsykehus for å lette byrden på det libanesiske helsevesenet, som allerede er hardt belastet av koronapandemien. Også Kuwait har sendt medisinsk hjelp.

Algerie har lovet å sende fire lastefly og et skip med humanitær hjelp, medisinsk personell, brannmannskaper, forsyninger og byggematerialer.

Også flere europeiske land hjelper til. Frankrike sender tre militærfly, som i tillegg til en mobil helsestasjon og flere tonn med medisinsk utstyr og sanitærartikler også frakter søk- og redningseksperter.

Tyskland sender flere titalls søk- og redningseksperter for å lete etter overlevende som kan være fanget i ruinene. Om lag 50 ansatte ved landets sivilforsvarsorganisasjon THW er sendt ut, sammen med letehunder og 15 tonn utstyr.

En rekke andre europeiske land, blant dem Kypros, Nederland, Tsjekkia og Polen, bidrar også med assistanse på flere vis, fra letehunder, via leger og brannmannskaper og til redningseksperter.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) opplyste onsdag at Norges bidrag beløper seg til 25 millioner kroner. 40 tonn medisinsk utstyr skal sendes til Libanon.

(NTB)

Foto: (Bertrand Guay, Pool via AP)/NTB Scanpix

Ber om internasjonal etterforskning etter eksplosjon:

Tidligere libanesiske ledere krever internasjonal handling etter eksplosjonen som fant sted i Beirut tirsdag, ifølge CNN.

- Tidligere statsministere Najib Mikati, Fouad Siniora, Saad Hariri og Tammam Salam finner det helt nødvendig å be om hjelp fra USA eller Midtøsten for å forme en komite som kan granske og etterforske katastrofen, heter det i en uttalelse fra Hariris kontor.

Amnesty international sier de krever at et internasjonalt samarbeid blir etablert.

- Uavhengig av hva som står bak eksplosjonen, så trengs det å etterforskes uavhengig, sier Amnesty i en uttalelse.

Myndighetene i Libanon kalte byen for en katastrofe by på onsdag. I de neste to ukene er det erklært unntakstilstand i Beirut.

Eksplosjonen kostet minst 135 mennesker livet og skadet over 5000.

Foto: (Photo by JOSEPH EID / AFP/NTB Scanpix

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.