Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

Hevder russerne stjeler vaksinedata:

Flere britiske medier hevder at stats-sponsede russiske hackere prøver å sabotere arbeidet med corona-vaksiner i Storbritannia, Canada og USA.

Det framgår av en uttalelse fra Downing street, ifølge blant annet The Guardian.

Det skal være gruppa APT29 som står bak hackingen, og britisk etteretning mener «ganske sikkert» er en del av russisk etteretning.

APT29 har holdt på i mange år, og går blant annet under kallenavnene «the Dukes» or «Cozy Bear».

Studioet fortsetter under annonsen

Mann anmeldt av kommuneoverlege:

Mannen skrev selv om handleturen til rød sone Sverige på Facebook. Noen dager senere var han på et kjøpesenter i Norge.

Har man vært i rød sone er det regler som sier at man må i karantene.

Tirsdag ble mannen politianmeldt av Kommuneoverlege Leif Vonen for å ikke følge karanteneplikt.

– Det er med blandede følelser jeg anmelder en person for det jeg mener er lovbrudd. Dette er ikke noe jeg gjør for moro skyld. Det er en alvorlig sak, og jeg mener jeg ikke kommer utenom å anmelde personen, sier Vonen til NRK.

Folk som settes i karantene

Tatt 32 år etter baby drap:

En mor i California er siktet for drapet på sitt eget nyfødte barn, ifølge danske BT.

Drapet skjedde i 1988, og saken har, takket være moderne DNA teknologi, endt opp med siktelse nå.

Kvinnen skal være 52 år gammel i dag, ifølge New York Post.

Hun har tidligere innrømt at hun er moren til barnet som ble drept, sier Ray Kelly som er talsmann for politiet i Alameda County.

Kvinnen skal ha vært 20 år da drapet fant sted. BT skriver videre at hun skal ha skjult sin graviditet for familie og venner. Dette har kommet fram i avhør med politiet.

i 2005 ble det funnet DNA-spor fra en kvinne i saken. Mistanken mot barnets mor ble styrket, men det fantes ikke nok bevis for å kunne fastslå noe.

Foto: Alameda County Sheriff

Turistkommune venter kanselleringer:

Tapt omsetning, mindre aktivitet og arbeidsplasser blir konsekvensen av innstrammingene i retningslinjene for cruiseindustrien, mener Nordkapp-ordfører.

Innstrammingen forhindrer at skip med flere enn til sammen 100 personer om bord, blir godkjent og får landgang i norske havner.

- Reiselivet utgjør en firedel av økonomien i næringslivet og cirka en sjettedel av økonomien i hele Nordkapp. Det er veldig alvorlig, sier ordfører Jan Olsen (SV) i Nordkapp kommune til NRK.

I kommunen står cruiseindustrien sammen med bussturisme for 75 prosent av all trafikk. Cruiseturistene ses på som spesielt verdifulle fordi de ofte bruker lokale tilbud.

- Dette vil føre til tapt omsetning, mindre aktivitet og arbeidsplasser. Det er rett og slett veldig negativt for Nordkapp, sier ordføreren, som mener at Hurtigruten har svekket tilliten til alle aktørene i cruiseindustrien.

(NTB)

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Politiet kobler bil til drap i Sverige:

En utbrent hvit Audi ble funnet i Sollentuna i Sverige i natt. Ifølge kilder i Aftonbladet kan bilen ha sammenheng med drapet på 12-åringen natt til søndag.

Jenta på 12 år ble skutt og drept utenfor en bensinstasjon i Botkyrka i Stockholm. Ingen er pågrepet for drapet, og politiet etterforsker med full styrke.

Politiet har siden drapet fant sted, søkt etter en hvit stasjonsvogn som skal ha vært involvert i skytingen og blant annet bedt publikum om tips.

- Vi er ganske sikre på at denne bilen har vært innblandet, skal politiet i Stockholm ha uttalt tidligere, ifølge Aftonbladet.

Foto: Stina Stjernkvist/TT via AP/NTB Scanpix
-Betydde alt for oss

-Betydde alt for oss

dagbladet

17-åring mistenkt for promillekjøring:

Politiet i Tromsø mistenker en 17 år gammel gutt for å ha satt seg bak rattet og kjørt i alkoholpåvirket tilstand i natt. Det skriver avisa Nordlys

Gutten ble stoppet like utenfor Tromsø.

- Gutten hadde selvfølgelig ikke førerkort. Det vil bli tatt blodprøver, sier politiet til avisa.

Sjokk og fortvilelse i Beirut:

Eksplosjonen i Beirut i går regnes som en nasjonal katastrofe og det jobbes fortsatt med å få oversikt over skadeomfanget og personer som er savnet.

Over 100 mennesker mistet livet og rundt 4000 skadd da en eksplosjon gikk av i hovedstaden, ifølge Libanons Røde Kors.

- Vi er forbannet, sier en mann i 20-årene, ifølge The Guardian.

- Selvom dette var en ulykke er det en katastrofe. Dette var det siste vi trengte, sier en annen.

På kvelden kom det fram at eksplosjonene i Beirut tirsdag skal ha blitt forårsaket av en brann i et gammelt lager med ammoniumnitrat.

- Sånt skjer ikke uten grunn her i Beirut, sier en mann til The Guardian.

Australia: Ny smitterekord i Victoria:

Det er onsdag registrert 725 nye smittetilfeller i den australske delstaten Victoria, som er sentrum for landets andre smittebølge. Smittetallet er ny rekord.

Samtidig er det registrert 15 nye coronarelaterte dødsfall, melder den australske kringkasteren ABC.

Mange forretninger i delstaten, som omfatter storbyen Melbourne, må stenge fra midnatt tirsdag. Om lag 250 000 blir bedt om å holde seg hjemme fra jobb.

Det er i delstaten blitt innført portforbud og streng bøtelegging av folk som bryter påbudet om selvisolering etter positiv coronatest.

Som følge av den økende smitten i Victoria og flere tilfeller i New South Wales har myndighetene i delstaten Queensland besluttet å stenge grensa til begge delstater, i tillegg til hovedstadsterritoriet. For New South Wales og hovedstadsterritoriet stenges grensa fra klokka 1 lørdag, skriver ABC.

(NTB)

Katastrofe: Jakter hundrevis av mysterietilfeller

Katastrofe: Jakter hundrevis av mysterietilfeller

dagbladet

- Stigende smittetrend i Norge:

Det var registrert 9362 tilfeller av coronasmitte i Norge ved midnatt natt til onsdag, ifølge FHI. Trenden er økende for første gang siden april, skriver VG.

Smittetallet utgjør en økning på 28 tilfeller det siste døgnet, ifølge de foreløpige tallene hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). De siste to dagene er økningen på 94 tilfeller.

VGs beregninger viser at trenden er stigende for første gangen siden 3. april, og den har vært flat siden 14. mai.

Tolv coronasmittede pasienter var innlagt på norske sykehus tirsdag, to færre enn mandag. Én pasient får respiratorbehandling, viser tall fra Helsedirektoratet.

FHI har registrert 256 koronarelaterte dødsfall her i landet.

(NTB)

Mann knivstukket i Kragerø:

Klokka 00.35 fikk politiet fikk melding om at en person var knivstukket på en privatadresse i Kragerø, melder politiet i Sør-Øst.

- Mann i 40-åra skadet og kjørt sykehus for behandling. Ukjent skadeomfang/grad, men var bevisst, skriver politiet rett over klokka 2 natt til onsdag.

Tre personer er pågrepet og innbrakt til arresten: En mann i 60-åra og to kvinner i 40-åra.

- Det jobbes med teknisk og taktisk etterforskning, og saken vil bli etterforsket videre ved Kragerø politistasjon, skriver politiet.

Klokka 6 opplyser politiet til Dagbladet at skadeomfanget fortsatt er ukjent.

- Vi vet fortsatt bare at personen var bevisst når han ble kjørt til sykehuset. Politiet har kjennskap til personene som er pågrepet fra før. Det er ingenting som tyder på at det er en relasjon mellom de og fornærmede, sier Erik Gunnerød.

Siste nytt fra Trump:

Rett over midnatt natt til onsdag holder USAs president Donald Trump pressekonferanse i Det hvite hus.

Han starter med å uttrykke støtte og sympati for Libanon og Beirut, som tirsdag ble rystet av en stor eksplosjon. Per 23.30 norsk tid skrev NTB at 73 personer har mistet livet og 3700 er skadd.

- USA står klare til å hjelpe, sier Trump.

Presidenten omtaler også eksplosjonen som et angrep, og en journalist spør om han er sikker på at dette var et angrep og ikke en ulykke.

- Det ser ut som det, basert på eksplosjonen. Jeg har hatt møter med noen av våre flotte generaler. De ser ut til å føle at det var det. Dette var ikke en slags eksplosjon i produksjonen, hevder Trump.

- Det var en slags bombe, hevder Trump.

Det skal ha vært 2750 tonn ammoniumnitrat som gikk i luften i de to eksplosjonene i Beirut tirsdag, opplyser Libanons president Michel Aoun litt over midnatt. Presidenten har uttalt at det var manglende sikkerhetstiltak som var årsaken.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters betegner Aoun det som «uakseptabelt» at det ikke var strengere sikkerhetstiltak ved lageret, og han lover at de ansvarlige vil bli straffet «så hardt som mulig».

Under kan du lese hva Trump snakket om under gårsdagens pressekonferanse om viruset.

- Heksejakten har pågått lenge nok

- Heksejakten har pågått lenge nok

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.