Nyhetsstudio

Anette Beckhaug

Ny føderal henrettelse i USA:

USA gjennomførte torsdag sin andre føderale henrettelse på 17 år etter at høyesterett nok en gang ga klarsignal.

Med fem mot fire stemmer ble beslutningen tatt torsdag mot et mindretall av liberale dommere. Dermed ble den 68 år gamle Wesley Ira Purkey henrettet ved dødelig injeksjon i delstaten Indiana.

Den liberale dommeren Sonia Sotomayor argumenterte med at henrettelsen ikke burde gjennomføres på grunn av tvil vedrørende 68-åringens mentale tilstand.

68-åringen er dement, og hans forsvarere hevder at tilstanden hans har forverret seg såpass at han ikke vil være i stand til å forstå hvorfor han blir henrettet.

Purkey ble i sin tid dømt for å ha bortført, voldtatt og drept en 16 år gammel jente. Levningene av 16-åringen ble funnet partert, brent og dumpet i en septiktank. Han er også dømt for å ha drept en 80 år gammel dame, med en hammer.

Siden høyesterett igjen åpnet for dødsstraff i USA i 1976, er kun fire personer henrettet etter å ha blitt dømt til døden i det føderale rettsvesenet. Det skjer imidlertid jevnlig henrettelser på delstatsnivå.

Tirsdag denne uken ble 47 år gamle Daniel Lewis Lee henrettet etter en omfattende juridisk prosess, som til slutt endte med at Trump-administrasjonen anket til høyesterett, hvor de fikk medhold. Dermed var den første føderale henrettelsen siden 2003 et faktum.

(NTB)

Foto: AP / NTB Scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Kritisk skadd etter ulykke:

Politiet i Agder melder at en lastebil og en varebil har kollidert på E39 i Flekkefjord.

- En person i varebilen er kritisk skadd, en annen er lettere skadd. Personen i lastebilen er uskadd, sier operasjonsleder Vidar Arnesen i Agder politidistrikt til NTB.

En person var fastklemt, men er nå frigjort. Det er store materielle skader.

Veien er stengt i begge retninger.

Over 200 000 hjemløse i Beirut:

Ifølge guvernør Marwan Abboud i Beirut har mer enn 200 000 mennesker mistet hjemmene sine etter eksplosjonen tirsdag kveld.

Eksplosjonen har ført til massive skader i landets hovedstad. Det er per nå meldt om minst 100 dødsfall og over 4000 skadede. Det er ventet at dødstallene vil stige.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Foto: AP/NTB Scanpix

Smittehopp - fortviler:

Japan har registrert 1240 nye smittetilfeller av coronavirus og seks dødsfall på tirsdag, ifølge CNN.

Med tirsdagens tall har totalen økt til 41 841 tilfeller i landet, og 1035 dødsfall.

To tredeler av tilfellene er ikke sporbare, som betyr at myndighetene ikke finner kilden til smitten.

En fjerdedel av de nye tilfellene som ble oppdaget tirsdag er i Tokyo. Det er en åttende dag på rad at Tokyo registrerer mer enn 200 nye smittede på et døgn.

Lenge har det virket som om Japan har hatt god kontroll på viruset, men siden slutten av juni har antallet nye tilfeller steget, og de siste ukene har landet over 100 nye hver dag.

Foto: Photo by N Tepper/Arcaid/REX/NTB Scanpix

Alvorlig ulykke i Bømlo:

Politiet melder om en frontkollisjon i Bømlo. To personbiler er involvert.

Ulykken fremstår som alvorlig, skriver politiet på Twitter.

To personer er fraktet til Stord sykehus med ambulanse. En tredjeperson er tilsett av helsepersonell på stedet.

Ulykken har skjedd i krysset ved Mostravegen og Bremnesvegen. Den ene bilen har trolig brutt vikeplikten, opplyser politiet.

Avlyser cruise Oslo - Bergen:

Det Atle Brynestad-eide rederiet SeaDream Yacht Club avlyser det planlagte seks dagers cruiset fra Oslo til Bergen kommende lørdag. Det opplyser Atle Brynestad i en mail til Dagbladet.

Dermed er det ingen cruiseplaner på tur langs norskekysten framover. Etter Hurtigrutens stopp i kjølvannet av turbulensen etter smitteturene mellom Tromsø og Svalbard var det bare Brynestads to skip SeaDream 1 og Seadream2 tilbake.

SeaDream1 på vei fra Tromsø til Oslo ble ankret opp utenfor Bodø i natt på grunn av mistanke om smitte av covid-19. SeaDream 2 er på vei fra Bergen til Oslo, men lørdagens retur er kansellert.

AVLYSER: Rederisjef Atle Brynestad avlyser lørdagens cruise fra Oslo til Bergen. Arkivfoto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix.

SE VIDEO: - Likner en apokalypse:

Videoen viser de enorme skadene i Beirut etter eksplosjonen som til nå har kostet minst 100 menneskeliv og skadet over 4000 mennesker.

Eksplosjonen sammenlignes med Hiroshima av guvernøren i Beirut, Marwan Aboudg. Det skrev The Telegraph i går.

- Jeg har aldri før sett en ødleggelse av denne størrelsen. Dette er en nasjonal katastrofe, skal Aboudg ha sagt.

- Dette ligner en apokalypse, sier en annen mann.

Eksplosjonen fant sted 18:07 lokal tid i nærheten av havna sentralt i byen, og ikke langt unna et populært området for turister. Den kunne føles over hele byen og flere bygg og vinduer i en radius på 10km ble ødelagt, skriver CNN.

Det meldes om at eksplosjonen kunne føles på Kypros som ligger 240 kilometer unna.

Organisasjoner som UNICEF og Røde Kors har flere mannskap på bakken som hjelper til med å finne frem til savnede, og har innført krisenummer som folk kan ringe på for å donere blod, ifølge CNN.

Minst 2000 tonn ammoniumnitrat skal ha forutsaket eksplosjonen.

Helseministeren i Libanon fortalte til en nasjonal TV-kanal at dødstallene trolig vil stige og det jobbes på spreng med å få oversikt over de omfattende skadene.

Anthony May, en pensjonert bombeekspert i USA, har sagt at sjokkbølgene og størrelsen på eksplosjonen minner om en atombombe, skriver CNN.

- Det er typiske trekk på en atombombe. Jeg sier ikke at bomben ikke inneholdt ammoniumnitrat, men det virker som det er andre elementer involvert også, sier May.

Steinras over veien - bil involvert:

Det har gått steinras på sørsiden av Bakkatunnelen i Gudvangen:

En bil står i raset, som har gått over veien. Det er ikke meldt om noen skadde personer.

- De som var i bilen har kommet seg ut, skriver Vest politidistrikt.

Det skal ikke være flere biler involvert.

Bakkatunnelen ligger på fylkesvei 5623.

Saken oppdateres.

Hurtigruten-smitte i Trondheim:

En person er bekreftet smittet med coronaviruset i Trondheim. Personen i 70-åra har vært om bord på Hurtigruten, skriver Trondheim kommune i en pressemelding.

- Det gjenstår nå prøvesvar fra én av de 18 personene fra Hurtigruten, som er hjemmehørende i Trondheim. Vedkommende ble testet i går. Alle 18 er i karantene, skriver kommunen videre.

I tillegg er en annen person bekreftet smittet i Trondheim det siste døgnet. Det er en person i 50-åra, som trolig er smittet utenlands, i et «grønt» land.

MS «Roald Amundsen». Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Mann karantene-anmeldt etter Sverige tur:

Mannen skrev selv om handleturen til rød sone i Sverige på Facebook. Noen dager senere var han på et kjøpesenter i Norge, ifølge NRK.

Har man vært i rød sone er det regler som sier at man må i karantene.

Tirsdag ble mannen politianmeldt av kommuneoverlege i Værnesregionen, Leif Vonen, for å ikke følge karanteneplikt.

– Det er med blandede følelser jeg anmelder en person for det jeg mener er lovbrudd. Dette er ikke noe jeg gjør for moro skyld. Det er en alvorlig sak, og jeg mener jeg ikke kommer utenom å anmelde personen, sier Vonen til NRK.

Folk som settes i karantene er pålagt å ikke bevege seg på steder hvor det er vanskelig å holde avstand til andre.

Tatt 32 år etter baby drap:

En mor i California er siktet for drapet på sitt eget nyfødte barn, ifølge danske BT.

Drapet skjedde i 1988, og saken har, takket være moderne DNA teknologi, endt opp med siktelse nå.

Kvinnen skal være 52 år gammel i dag, ifølge New York Post.

Hun har tidligere innrømt at hun er moren til barnet som ble drept, sier Ray Kelly som er talsmann for politiet i Alameda County.

Kvinnen skal ha vært 20 år da drapet fant sted. BT skriver videre at hun skal ha skjult sin graviditet for familie og venner. Dette har kommet fram i avhør med politiet.

i 2005 ble det funnet DNA-spor fra en kvinne i saken. Mistanken mot barnets mor ble styrket, men det fantes ikke nok bevis for å kunne fastslå noe.

Foto: Alameda County Sheriff

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.