Nyhetsstudio

Anette Beckhaug

Kina angriper svensk minister:

Den kinesiske ambassaden i Stockholm går til angrep på den svenske utenriksmiisteren Ann Linde, ifølge svenske Expressen.

- Sveriges utenriksminister kom nylig med falske uttalelser om den nasjonale sikkerhetsloven i Hongkong, skriver ambassaden på sin hjemmeside.

Tidligere denne uka sluttet Linde seg til et forslag om at EU skulle reagere med sterke mottiltak mot Kinas kontroversielle sikkerhetslov. Ifølge avisas opplysninger, kan det blant annet innebære eksportforbud for produkter som kan brukes i politioperasjoner.

- Alle eksterne forsøk på å presse Kina vil mislykkes og bare skade seg selv. Vi håper at Sverige respekterer Kinas dominans over eget territorium, og avstår fra noe engasjement rundt saken, heter det i ambassadens uttalelse.

Linde har ingen kommentar til den kinesiske ambassadens angrep.

ANGREP: Kina angriper den svenske utenriksministeren Ann Linde. Foto: Sergei Supinsky / AFP / NTB Scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Varsler nye munnbind-råd:

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at det om kort tid vil komme nye råd for blant annet munnbind og reiser med kollektivtransport.

- Nye råd vil komme om få dager, sier han til TV 2.

Helsemyndighetene ser blant annet på hvordan man kan få ned antall reisende som reiser samtidig. De ser også på hvordan arbeidsplasser kan ha hjemmekontor og justere arbeidstidene, ifølge Nakstad.

- Klare råd om hvilke situasjoner der munnbind blir aktuelt, vil også komme, sier han.

Den siste tiden har blant annet fylkesordfører Jon Askeland (Sp) i Vestland bedt nasjonale myndigheter om å vurdere påbud om munnbind i kollektivtrafikken. I forbindelse med oppstart etter sommerferien er både han og helsebyråd Robert Steen (Ap) i Oslo bekymret for smekkfulle vogner i kollektivtrafikken.

(NTB)

KOMMER NYE RÅD: Espen Nakstad varsler nye råd. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Kritisk skadd etter ulykke:

Politiet i Agder melder at en lastebil og en varebil har kollidert på E39 i Flekkefjord.

- En person i varebilen er kritisk skadd, en annen er lettere skadd. Personen i lastebilen er uskadd, sier operasjonsleder Vidar Arnesen i Agder politidistrikt til NTB.

En person var fastklemt, men er nå frigjort. Det er store materielle skader. Den kritisk skadde er fraktet til Flekkefjord sykehus.

Veien er stengt i begge retninger.

Over 200 000 hjemløse i Beirut:

Ifølge guvernør Marwan Abboud i Beirut har mer enn 200 000 mennesker mistet hjemmene sine etter eksplosjonen tirsdag kveld.

Eksplosjonen har ført til massive skader i landets hovedstad. Det er per nå meldt om minst 100 dødsfall og over 4000 skadede. Det er ventet at dødstallene vil stige.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Foto: AP/NTB Scanpix

Smittehopp - fortviler:

Japan har registrert 1240 nye smittetilfeller av coronavirus og seks dødsfall på tirsdag, ifølge CNN.

Med tirsdagens tall har totalen økt til 41 841 tilfeller i landet, og 1035 dødsfall.

To tredeler av tilfellene er ikke sporbare, som betyr at myndighetene ikke finner kilden til smitten.

En fjerdedel av de nye tilfellene som ble oppdaget tirsdag er i Tokyo. Det er en åttende dag på rad at Tokyo registrerer mer enn 200 nye smittede på et døgn.

Lenge har det virket som om Japan har hatt god kontroll på viruset, men siden slutten av juni har antallet nye tilfeller steget, og de siste ukene har landet over 100 nye hver dag.

Foto: Photo by N Tepper/Arcaid/REX/NTB Scanpix

Alvorlig ulykke i Bømlo:

Politiet melder om en frontkollisjon i Bømlo. To personbiler er involvert.

Ulykken fremstår som alvorlig, skriver politiet på Twitter.

To personer er fraktet til Stord sykehus med ambulanse. En tredjeperson er tilsett av helsepersonell på stedet.

Ulykken har skjedd i krysset ved Mostravegen og Bremnesvegen. Den ene bilen har trolig brutt vikeplikten, opplyser politiet.

Avlyser cruise Oslo - Bergen:

Det Atle Brynestad-eide rederiet SeaDream Yacht Club avlyser det planlagte seks dagers cruiset fra Oslo til Bergen kommende lørdag. Det opplyser Atle Brynestad i en mail til Dagbladet.

Dermed er det ingen cruiseplaner på tur langs norskekysten framover. Etter Hurtigrutens stopp i kjølvannet av turbulensen etter smitteturene mellom Tromsø og Svalbard var det bare Brynestads to skip SeaDream 1 og Seadream2 tilbake.

SeaDream1 på vei fra Tromsø til Oslo ble ankret opp utenfor Bodø i natt på grunn av mistanke om smitte av covid-19. SeaDream 2 er på vei fra Bergen til Oslo, men lørdagens retur er kansellert.

AVLYSER: Rederisjef Atle Brynestad avlyser lørdagens cruise fra Oslo til Bergen. Arkivfoto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix.

SE VIDEO: - Likner en apokalypse:

Videoen viser de enorme skadene i Beirut etter eksplosjonen som til nå har kostet minst 100 menneskeliv og skadet over 4000 mennesker.

Eksplosjonen sammenlignes med Hiroshima av guvernøren i Beirut, Marwan Aboudg. Det skrev The Telegraph i går.

- Jeg har aldri før sett en ødleggelse av denne størrelsen. Dette er en nasjonal katastrofe, skal Aboudg ha sagt.

- Dette ligner en apokalypse, sier en annen mann.

Eksplosjonen fant sted 18:07 lokal tid i nærheten av havna sentralt i byen, og ikke langt unna et populært området for turister. Den kunne føles over hele byen og flere bygg og vinduer i en radius på 10km ble ødelagt, skriver CNN.

Det meldes om at eksplosjonen kunne føles på Kypros som ligger 240 kilometer unna.

Organisasjoner som UNICEF og Røde Kors har flere mannskap på bakken som hjelper til med å finne frem til savnede, og har innført krisenummer som folk kan ringe på for å donere blod, ifølge CNN.

Minst 2000 tonn ammoniumnitrat skal ha forutsaket eksplosjonen.

Helseministeren i Libanon fortalte til en nasjonal TV-kanal at dødstallene trolig vil stige og det jobbes på spreng med å få oversikt over de omfattende skadene.

Anthony May, en pensjonert bombeekspert i USA, har sagt at sjokkbølgene og størrelsen på eksplosjonen minner om en atombombe, skriver CNN.

- Det er typiske trekk på en atombombe. Jeg sier ikke at bomben ikke inneholdt ammoniumnitrat, men det virker som det er andre elementer involvert også, sier May.

Steinras over veien - bil involvert:

Det har gått steinras på sørsiden av Bakkatunnelen i Gudvangen:

En bil står i raset, som har gått over veien. Det er ikke meldt om noen skadde personer.

- De som var i bilen har kommet seg ut, skriver Vest politidistrikt.

Det skal ikke være flere biler involvert.

Bakkatunnelen ligger på fylkesvei 5623.

Saken oppdateres.

Hurtigruten-smitte i Trondheim:

En person er bekreftet smittet med coronaviruset i Trondheim. Personen i 70-åra har vært om bord på Hurtigruten, skriver Trondheim kommune i en pressemelding.

- Det gjenstår nå prøvesvar fra én av de 18 personene fra Hurtigruten, som er hjemmehørende i Trondheim. Vedkommende ble testet i går. Alle 18 er i karantene, skriver kommunen videre.

I tillegg er en annen person bekreftet smittet i Trondheim det siste døgnet. Det er en person i 50-åra, som trolig er smittet utenlands, i et «grønt» land.

MS «Roald Amundsen». Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Mann karantene-anmeldt etter Sverige tur:

Mannen skrev selv om handleturen til rød sone i Sverige på Facebook. Noen dager senere var han på et kjøpesenter i Norge, ifølge NRK.

Har man vært i rød sone er det regler som sier at man må i karantene.

Tirsdag ble mannen politianmeldt av kommuneoverlege i Værnesregionen, Leif Vonen, for å ikke følge karanteneplikt.

– Det er med blandede følelser jeg anmelder en person for det jeg mener er lovbrudd. Dette er ikke noe jeg gjør for moro skyld. Det er en alvorlig sak, og jeg mener jeg ikke kommer utenom å anmelde personen, sier Vonen til NRK.

Folk som settes i karantene er pålagt å ikke bevege seg på steder hvor det er vanskelig å holde avstand til andre.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.