Nyhetsstudio

Hanne Sofie Andresen

Iran gjeninnfører nedstengninger:

Lørdag besluttet den iranske regjeringen å gjeninnføre lokale og regionale nedstengninger i landet. Dette inkluderer en uke med lockdown i hovedstaden Teheran. Det skriver The Guardian.

Tiltaket ble innført i etterkant av at president Hassan Rouhani offentliggjorde at 25 millioner iranere kan ha vært smittet av coronaviruset. Presidenten sa videre at ytterligere 35 millioner kan risikere å bli smittet.

Fra og med søndag vil 22 byer og tettsteder i Khuzestan-provinsen være under lockdown i tre dager.

Foreløpig er det registrert 271 606 smittetilfeller og 13 979 dødsfall som følge av coronaviruset i Iran.

Foto: AFP / NTB scanpix
Dyster rekord i Iran

Dyster rekord i Iran

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

USA: Færre enn 10 prosent har antistoffer:

I løpet av den første bølgen av covid-19-pandemien i USA dannet færre enn 10 prosent av den amerikanske voksne befolkningen antistoffer mot coronaviruset SARS-CoV-2.

Det framkommer av en fersk studie publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet.

Færre enn 10 prosent av dem med antistoffer ble diagnostisert.

Studien, som ifølge foskerne gir det første nasjonalt representative estimatet av såkalt SARS-CoV-2-seroprevalens i USA, baserer seg på analyse av blodplasma fra 28 503 dialysepasienter.

Seroprevalens er antallet personer i en populasjon som tester positivt for en spesifikk sykdom basert på blodserum, ofte presentert som en prosent av de totale prøvene som ble testet eller som en andel per 100 000 testede personer.

Forskerne har kunnet beregne forskjeller i seroprevalens etter nabolag og etnisitet, fattigdom, befolkningstetthet og mobilitetsbegrensning.

De konkluderer med at folkehelsearbeid for å begrense coronavirusspredning bør være spesielt rettet mot etniske minoriteter og tett befolkede samfunn.

I likhet med data fra andre sterkt berørte land og regioner, som Spania og Wuhan i Kina, viser den amerikanske studien at, til tross for at covid-19 virkelig har rammet USA hardt, færre enn 10 prosent av amerikanske voksne hadde dannet antistoffer mot SARS-CoV-2 i juli 2020.

Det var betydelig regional variasjon av antistoffer fra mindre enn 5 prosents forekomst i vest til mer enn 25 prosents forekomst nordøst i landet.

Foto: AP/NTB

Smittenedgang i Oslo:

Det ble registrert 37 nye coronasmittede i Oslo siste døgn, en nedgang på 15 tilfeller fra dagen før, ifølge NRK.

Alle bydeler er fremdeles røde, til tross for nedgangen.

Foto: NTB

Ber bombegruppa om hjelp etter funn:

Det ble lørdag kveld funnet to mistenkelige gjenstander utendørs ved Sunnhordland museum på Stord. Nå har politiet bedt om assistanse fra politiets bombegruppe.

Politiet har sperret av et område på Sunnhordlandstunet på Stord etter funnet, skriver VG , som omtalte saken først.

Meldingen om funnet av gjenstandene kom inn klokken 22.10 lørdag kveld.

- Vi har bedt bombegruppen om å se på saken og har hatt vakthold på stedet natt til søndag, sier operasjonsleder Olaug Bjørnsen i Sørvest politidistrikt til NTB.

Hun vil ikke gå nærmere inn på hva slags gjenstander som er funnet, men det er snakk om to gjenstander som er funnet i umiddelbar nærhet av hverandre i parken ved museet.

- Vi har bedt om at bombegruppen skal identifisere gjenstandene, så får vi se. Vi har ikke fått svar på henvendelsen som går via politiet i Oslo, sier Bjørnsen like etter klokken 6 søndag morgen.

Hun regner med at politiet vil få avklart om bombegruppen kommer allerede tidlig søndag formiddag.

Klokka 8 melder Sør-Vest politidistrikt om at politiet gjennom natta har hatt vakthold, samt sperret av to steder i henholdsvis Parkvegen og Museumsbakken.

Politihelikopteret med personell fra bombegruppa i Oslo politidistrikt er på vei for å bistå på stedet.

(NTB)

Sterk advarsel fra fransk helsetopp:

Frankrike står overfor et utbrudd av coronaviruset som vil vare i månedsvis og overvelde helsevesenet hvis ikke grep tas nå, advarer ledende helseekspert. Patrick Bouet, lederen av Det nasjonale legerådet, kommer med den sterke advarselen i et intervju med Journal du Dimanche.

- Den andre bølgen kommer raskere enn vi hadde trodd, sier Bouet.

Han mener den franske helseministeren Olivier Véran ikke gikk langt nok da han tidligere i uka advarte landets borgere mot at coronaviruset er på fremmarsj.

- Han sa ikke at innen tre, fire uker vil Frankrike stå overfor et bredt utbrudd i hele landet i flere lange høst- og vintermåneder hvis ingenting endrer seg, sier Bouet.

Det vil ifølge helsetoppen føre til at det ikke vil være nok helsepersonell tilgjengelig, og at fransk helsevesen ikke vil makte å møte utfordringen.

Lørdag ble det registrert 14 412 nye tilfeller av coronasmitte det siste døgnet. I løpet av den siste uken er 4102 personer lagt inn på sykehus med coronasmitte, 763 av dem får intensivbehandling.

(NTB)

Coronaviruset: - WHO: - Går feil vei

Coronaviruset: - WHO: - Går feil vei

dagbladet

Person funnet død i Bergen:

Lørdag kveld klokka 23.30 rykket politiet i Bergen ut til en privatadresse i byen, skriver politiet i Vest i en pressemelding. Bakgrunnen for utrykningen var en bekymringsmelding.

På adressen ble det funnet en mann og en kvinne. Kvinnen ble erklært død på stedet. Mannen var bevisst, men hadde behov for helsetilsyn. Vedkommende ble fraktet til sykehus.

De to er i 20-årene, opplyser operasjonslederen til VG.

- Politiet kan på det nåværende tidspunkt ikke si noe om dødsårsaken og dødsfallet fremstår som mistenkelig, skriver operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen.

Politiet ønsker foreløpig ikke å uttale seg om hvilke type skader de to personene hadde da nødetatene ankom, skriver Bergens Tidende, som omtalte saken først.

- Vi jobber med å få kontroll på detaljene i saken, men akkurat nå er vi i en tidlig fase, sier innsatsleder Tom Johannessen til BT.

Rett over klokka 6 forteller operasjonsleder til Dagbladet at politiet fortsatt jobber på stedet. Han har foreløpig ikke ytterligere informasjon om saken.

Kvinnens pårørende er varslet.

Skatehall totalskadd i brann:

Skatehallen på Stevneplassen i Skien ble totalskadd i en brann lørdag kveld. Ved 1-tiden natt til søndag melder brannvesenet at brannen er under kontroll.

Ingen skal ha kommet til skade i brannen som ble meldt klokken 21.27 lørdag kveld.

- Vi har ikke grunn til å tro at det var personer i bygget. Bygningen ble stengt et par timer før brannmeldingen, og ingen er meldt savnet, forteller operasjonsleder Merete Kvaal i Sørøst politidistrikt til NTB natt til søndag.

Brannmannskapene kom raskt til stedet, men bygningen var overtent kort tid etter. En times tid etter brannmeldingen kollapset den eldre bygningen, som tidligere ble brukt som ridehall, skriver Telemarksavisa.

Store områder rundt Stevneplassen på Falkum ble sperret av mens slokkearbeidet pågikk lørdag kveld.

Brannårsaken er ikke avklart, og politiet oppfordrer folk som har informasjon om saken til å kontakte politiet.

- Hvis noen har sett noe eller noen ber vi dem kontakte oss. Vi vet ikke hva som er brannårsaken her og holder alle muligheter åpne, sier operasjonslederen.

Politiet iverksatte evakuering av flere nabohus på grunn av røykutviklingen og en uheldig vindretning, men alle fikk flytte hjem før midnatt.

(NTB)

82 nye bekreftede coronatilfeller:

Ved midnatt natt til søndag var det registrert 13 626 coronasmittede her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 82 tilfeller siste døgn.

Økningen er godt under nivået dagen før, da det ble registrert 139 nye tilfeller. De siste sju dagene har økningen vært på 768 tilfeller, viser tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Til sammen er det nå gjennomført en drøy million (1 011 021) tester for coronavirus her i landet, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Noen er testet flere ganger.

I alt 19 personer fikk fredag behandling på sykehus for covid-19-sykdom. Ingen ble behandlet i respirator.

FHI har registrert 270 coronarelaterte dødsfall her i landet siden mars. Den største gruppen døde er i alderen 80 til 89 år. FHI understreker at det ikke alltid er mulig å slå fast om de coronasmittede har dødd av eller med covid-19.

(NTB)

Avslører sitt valg:

USAs president Donald Trump nominerer Amy Coney Barrett (48) til landets høyesterett.

Det gjorde han under en formell seremoni i Rosehagen til Det hvite hus like etter klokka 23.00 lørdag kveld.

Det var på forhånd knyttet særdeles lite spenning til hvem Trump kom til å nominere.

Over lengre tid er Amy Coney Barrett blitt koblet til det ledige setet, og i går kunne både New York Times, CNN og Washington Post erfare at Trump hadde bestemt seg for å utnevne Barrett.

Får Trump viljen sin, vil hun erstatte Ruth Bader Ginsburg i USAs høyesterett.

Ginsburg døde i forrige uke, 87 år gammel.

Nominasjonen må godkjennes av Senatet, et av to kamre i Kongressen, og det pågår nå en politisk dragkamp om den eventuelle godkjenningen.

For fire år siden, da USAs forhenværende president Barack Obama skulle fylle et sete i høyesterett, ble han nektet en avstemning i Senatet av Republikanerne, som da hadde flertall i Senatet.

Nå vil ikke Republikanerne følge sitt eget eksempel fra fire år siden, og jobber for å få en avstemning om Barrett før presidentvalget 3. november. Det forarger Demokratene, som nå, i motsetning til for fire år siden, innstendig ønsker en avstemning etter presidentvalget.

Akkurat det spøkte Trump om i sin tale.

- Jeg ser sikker på at dette blir ukontroversielt, og at det går raskt. Men det sa vi sist også, sa Trump, til latter fra de frammøtte.

Og siktet da til nominasjonen av Brett Kavanaugh til høyesterett, som rett før høringene i Senatet ble anklaget for et seksuelt overgrep. Kavanaugh ble etter hvert bekreftet av Senatet, og er nå høyesterettsdommer.

Raser mot imamer - har fått nok:

Danmarks statsminister Mette Fredriksen langer ut mot såkalte skilsmisse-kontrakter forfattet av visse danske imamer.

Fenomenet er omtalt av den danske avisa Berlingske.

Avisa kunne tidligere i uka avsløre hvordan en omstridt imam i Odense har krevd at kvinner måtte skrive under på kontroversielle skilsmissekontrakter.

I kontraktene har det hett at kvinnene ville miste sine barn hvis de skilte seg og giftet seg på nytt, og hvordan det er blitt krevd at de oppfører seg på visse måter etter endt ekteskap.

Det har fått Fredriksen til å lange ut mot praksisen.

I et innlegg på Facebook innleder hun kritikken kontant:

«Sharia hører ikke hjemme i Danmark», skriver hun, før hun selv omtaler praksisen.

Om den skriver hun konkret:

«Det er kvinneundertrykkende. Det er ikke dansk. Og det må aldri, aldri bli dansk».

Mann knivstukket - jakter gjerningsmann:

Én mann er blitt knivstukket på Storhaug i Stavanger, og politiet jakter nå en antatt gjerningsmann.

Det forteller operasjonsleder Jøran Solheim i Sør-Vest politidistrikt til Dagbladet.

Den fornærmede mannen ble knivstukket i armen, men skal ikke være alvorlig skadd, ifølge operasjonslederen.

- Vi fikk melding om hendelsen litt før klokka 22.00, og er nå på stedet og i kontakt med fornærmede, sier Solheim til Dagbladet.

Politiet har foreløpig ikke noe signalement å gå ut med på den mistenkte gjerningsmannen, ei heller informasjon om foranledningen til hendelsen.

Dagbladet følger saken.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.