Nyhetsstudio

Tharald Halvorsen

Siktet 49-åring i Askim-drapet løslates:

Mandag kunne Dagbladet avsløre at 43 år gamle Christian Halvorsen ble skutt og drept mens han sto i egen hage og grillet søndagsmiddag til familien 12. juli. Siden drapet har to menn, på henholdsvis 49 og 32 år, blitt pågrepet i saken, siktet for drap eller medvirkning til drap på ham.

Nå får Dagbladet bekreftet fra 49-åringens forsvarer, advokat Tor Fargermo Sæter, at hans klient løslates av Borgarting lagmannsrett.

- Vi angrep bare grunnvilkåret til fengslinga. Det må være skjellig grunn til mistanke, sier han.

Sæter forteller at han argumenterte opp mot det totale bevisbildet som politiet la fram i tingretten, og som han mener ikke var tilstrekkelig.

- Dette var lagmannsretten enig i, sier han.

Politiadvokat Yvonne Schilling forteller til Dagbladet at politiet forholder seg til lagmannsrettens kjennelse og at den siktede vil løslates i dag.

- Lagmannsretten har gjort en annen vurdering enn oss. Det er slik rettssystemet fungerer og det har vi respekt for, sier hun.

Schilling opplyser at siktelsen mot den 49 år gamle mannen opprettholdes og ønsker ikke å kommentere de bevisene som er lagt fram mot 49-åringen av hensyn til etterforskningen.

32-åringen er fremdeles varetektsfengslet.

Bistandsadvokat John Christian Elden fortalte til Dagbladet tidligere denne uka at det var Halvorsens samboer som fant ham i en busk med skuddsår. Selv om samboeren forsøkte livreddende tiltak fram til ambulansen ankom, sto ikke livet hans til å redde.

Les mer om politiets hypoteser her.

Skutt og drept mens han grillet

Skutt og drept mens han grillet

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Svenske forskere med ny hurtigtest:

Svenske forskere har utviklet en hurtigtest som kan gi svar på om du er smittet av coronaviruset på to og en halv time.

Den nye testen presenteres i tidsskriftet Nature Communications der forskningen er blitt fagfellevurdert.

– Ettersom metoden er både enklere og billigere, så kan man sette opp covid-19-tester under mye enklere forutsetninger, sier forskningsleder Björn Reinius til Sveriges Radios Ekot.

(NTB)

Coronatesten som brukes i Norge i dag kan muligens erstattes av en hurtigtest utviklet av svenske forskere som kan gi svar på to og en halv time. Foto: Heiko Junge / NTB

Politiet advarer: - Mye vann:

Rett før klokka 05.30 at det skal ha vært flere nestenulykker på E6 utgående Abildsø.

- Mye vann i veibanen, skriver politiet, som oppfordrer alle til å kjøre forsiktig.

Det er sendt ut gult farevarsel på regn fra natt til lørdag, fram til lørdag formiddag. Dette gjelder Buskerud, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus, ifølge Meteorologisk institutt.

- Det er ventet mellom 40-60 mm på 12 timer, og mest nedbør blir det lokalt i Buskerud og Telemark.

Det blåste også hardt i Oslo natt til lørdag, og politiet melder om flere nedblåste trær, men ett stort tre som blåste over ring 3 ved Radiumhospitalet like før klokka 4 skapte problemer.

– Treet har falt fra nordsiden av veien. Ring 3 kan bli stengt noen timer forbi her, til veien er ryddet. Her må mannskapene fram med motorsaga, sier operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt til NTB.

Han forteller at treet også har tatt med seg deler av støyskjermen, som også ligger i veibanen. Ved 6-tiden lørdag morgen er det mulig å kjøre forbi i ett felt, men veien kan bli stengt igjen når treet skal fjernes.

Illustrasjonsfoto: Vegard Grøtt / NTB

Full fyr i bolig - nabohus evakueres:

Politiet i Sør-Øst melder om boligbrann i Jevnaker. Ifølge politiet er det full fyr i boligen og fordi det blåser mye i området blir nabohuset evakuert.

- Brannvesenet jobber med å hindre at brannen sprer seg, skriver politier klokka 04.10.

Klokka 04.35 forteller operasjonsleder Tore Grindem til Dagbladet at det dreier seg om en tomannsbolig.

- Beboere er gjort rede for, sier han.

En person er kjørt til Ringerike sykehus etter å ha fått i seg røyk.

- Det ser ut som huset kommer til å brenne ned, sier han.

Det skal ikke være spredningsfare. Et nabohus er evakuert, men ifølge operasjonslederen er det ikke aktuelt å evakuere flere.

- Nabohus i nærheten blir spylt for å hindre spredning. Alle huseiere som er nærmest er varslet.

SISTE: I en oppdatering rett over klokka 5 melder politiet at brannen er slukket og at brannvesenet jobber med etterslukking.

- For øyeblikket er det for tidlig å si hva årsaken til brannen er, men saken vil bli etterforsket.

109 i karantene etter bryllup:

Seks personer er bekreftet smittet og 109 er satt i karantene etter coronasmitte i forbindelse med et bryllup i Lillestrøm kommune sist helg.

Både arrangør og mange av nærkontaktene bor i Alna bydel i Oslo, men det er også nærkontakter fra flere bydeler og omkringliggende kommuner, opplyser Alna bydel i en pressemelding.

- Vi har fått lister fra arrangør av bryllupet og har nå oppnådd kontakt med alle nærkontakter, sier bydelsoverlege Cathrine Dahl.

Bydelsoverlegen i Alna og smitteteamet koordinerer det videre arbeidet, i samråd med Folkehelseinstituttet.

- Alle nærkontaktene ble satt i karantene tidlig i denne uka. Vi legger nå opp til testing av alle, men det er for tidlig å si om antall smittede kan øke, sier bydelsoverlegen.

(NTB)

Breonna Taylors familie: - Aldri trygge:

Familien til Breonna Taylor krever offentliggjøring av referater fra storjuryen som bestemte at ingen politifolk tiltales for å ha drept henne i vår.

Under en pressekonferanse i Louisville fredag forlangte familien også at eventuelle opptak fra politifolkenes kroppskameraer må offentliggjøres.

En uttalelse fra den avdøde kvinnens mor ble lest opp av Taylors tante. Her het det at Taylor ble sviktet av det amerikanske politi- og rettsvesenet.

- Mitt håp var at han (statsadvokaten i Kentucky, Daniel Cameron) visste at han hadde styrken til å gjøre det rette, at han hadde styrken til å starte helbredelsen av denne byen, at han hadde styrken til å hjelpe til med å reparere over 400 år med undertrykkelse. Det han hjalp meg til å innse, er at det alltid vil være oss mot dem. At vi aldri er trygge, sier tanten ifølge The Guardian.

Taylor ble skutt og drept i forbindelse med en politirazzia i mars i år. Politifolkene åpnet ild etter å ha blitt beskutt av Taylors kjæreste, som skal ha trodd det var kriminelle som forsøkte å bryte seg inn.

En storjury besluttet tidligere denne uken at det ikke tas ut noen tiltaler som følge av at Taylor mistet livet. Én politimann er tiltalt for å ha opptrådt farlig siden han løsnet skudd som trengte inn i leiligheten ved siden av Taylors bolig.

I Louisville har det vært en rekke protester i kjølvannet av storjuryens beslutning. To politifolk ble skutt og såret i forbindelse med en av demonstrasjonene. Den antatte gjerningsmannen ble pågrepet kort tid senere.

Natt til lørdag norsk tid pågår det nok en demonstrasjon i Louisville.

(NTB/Dagbladet)

Breonna Taylors dødsfall: - Én tiltalt, to frikjent - frykter opptøyer

Breonna Taylors dødsfall: - Én tiltalt, to frikjent - frykter opptøyer

dagbladet

139 nye coronatilfeller siste døgn:

Ved midnatt natt til lørdag var det registrert 13 544 coronasmittede her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 139 tilfeller siste døgn.

Økningen er litt høyere enn dagen før, da det ble registrert 129 nye tilfeller. De siste sju dagene har økningen vært på 775 tilfeller, viser tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Til sammen er det nå gjennomført en drøy million (1 011 021) tester for coronavirus her i landet, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Noen er testet flere ganger.

I alt 19 personer fikk fredag behandling på sykehus for covid-19-sykdom, som er fem færre enn dagen før. Ingen får behandling i respirator.

FHI har registrert 270 coronarelaterte dødsfall her i landet siden mars. Den største gruppen døde er i alderen 80 til 89 år. FHI understreker at det ikke alltid er mulig å slå fast om de coronasmittede har dødd av eller med covid-19.

(NTB)

- Har bestemt seg:

USAs president Donald Trump skal angivelig ha bestemt seg for å nominere Amy Coney Barett til høyesterett.

Det melder New York Times.

Trump har selv sagt at han vil offentliggjøre sitt valg lørdag, men tidligere fredag kveld kunne CNN erfare at han hadde bestemt seg for Barrett. Nå får også New York Times de samme opplysningene.

Får Trump viljen sin, vil Barrett erstatte Ruth Bader Ginsburg, som døde i forrige uke, i USAs høyesterett. Han vil da ha fått satt inn tre dommere i landets øverste domstol, som i alt har ni dommere.

Barrett anses for å være politisk konservativ, og skal ha streng og bokstavtro tolkning av USAs grunnlov.

Ler mer her:

Donald Trump - - Har bestemt seg

Donald Trump - - Har bestemt seg

dagbladet

Frykter to millioner nye coronadødsfall:

Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter at ytterligere to millioner mennesker kan dø av coronapandemien før en vaksine er i viden bruk.

Det opplyste WHO under en pressekonferanse fredag.

Det fordrer imidlertid at verden fortsetter å ta andre grep for å bekjempe pandemien.

- Med mindre vi gjør det, er tallet vi snakker om (to millioner) ikke bare lett å forestille seg, men dessverre veldig sannsynlig, sa legen Mike Ryan, sjef for WHOs kriseprogram, under pressekonferansen.´

Det er fredag kveld meldt om rett under én million coronadødsfall verden over.

ÉN MILLION DØDE: Ifølge Worldometers oversikt er det snart én million coronadødsfall verden over. WHO tror man vil nå to millioner før en vaksine er viden bruk. Foto: NTB

Tre coronapositive på Dombås hotell :

Tre ansatte som ble satt i karantene etter at reisefølget fra Sør-Rogaland var innom Dombås hotell forrige uke, har testet positivt for Covid-19.

De positive testene har trolig sammenheng med besøket av reisefølget, opplyser smittevernlege i Dovre Gurgen Nazaretian til lokalavisa Vigga.

Hotellet er stengt inntil videre. I tillegg har Dovre barnehage fått beskjed om å stenge til 5. oktober fordi en av de smittede har barn i barnehagen.

Reisefølget, der 33 av 40 passasjerer har testet positivt, overnattet på hotellet fra 18. til 19. september.

Natten etter var de innom Sunnfjord Hotell i Førde. Der har sju ansatte som ble satt i karantene, testet negativt for korona, skriver NRK.

(NTB)

Smittesjokk på pensjonistbuss: - - Som lyn fra klar himmel

Smittesjokk på pensjonistbuss: - - Som lyn fra klar himmel

dagbladet

Militærfly styrtet - 25 omkomne:

25 personer omkom og to kom fra det med livet i behold da et militærfly styrtet øst i Ukraina fredag, opplyser sivilforsvaret i landet natt til lørdag norsk tid.

Flyet styrtet i Kharkiv-provinsen øst i Ukraina, like før klokken 21, lokal tid. Det var en gruppe kadetter fra luftforsvarets høyskole om bord, og flyet var ute på treningstur.

Det ukrainske luftforsvaret opplyser at det var et transportfly av typen Antonov An-26 som styrtet, en modell som først ble tatt i bruk i 1967 og var i produksjon fram til 1986.

Flyet styret da det nærmet seg rullebanen. Bilder lagt ut i sosiale medier, viser et brennende flyvrak i mørket.

Kharkivs guvernør Aleksej Kutsjera sier i meldinger på Telegram at en av flyets motorer sluttet å virke før styrten. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vil besøke området lørdag.

Kharkiv grenser til de to oblastene Donetsk og Lugansk som til sammen utgjør Donbass, regionen i Øst-Ukraina hvor det brøt ut borgerkrig i 2014.

(Dagbladet/NTB)

STYRTET: Dette skal være vrakrester fra militærflyet. Foto: Ukrainas myndigheter

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.