Nyhetsstudio

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Sverige: Drapsmann (18) rømt:

18 år gamle Abdirizak Abddimalek Osman, som er dømt for drap er på rømmen i Sverige.

Det melder Expressen.

18-åringen fikk hjelp av to personer med å rømme på åpen gate i Kungsbacka utenfor Gøteborg tirsdag, og er fortsatt på rømmen, ifølge avisa.

Politiet i Sverige har nå slått riksalarm.

Osman er dømt for å ha drept en 24 år gammel mann på en pizzarestaurant i Rinkeby utenfor Stockholm.

Foto: Overvåkningsbilder
Studioet fortsetter under annonsen

Orienterer om vaksinearbeidet:

Tirsdag formiddag har regjeringen kalt inn pressen til et seminar om vaksinearbeid knyttet til utvikling av en covid-19-vaksine. Der ønsker helseminister Bent Høie og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein å forklare utdypende om problemstillingene knyttet til vaksinearbeidet.

Departementsråd Bjørn-Inge Larsen, administrerende direktør John-Arne Røttingen ved Forskningsrådet og områdedirektør Geir Bukholm ved Folkehelseinstituttet er også til stede på seminaret.

Dette kan følges direkte på Dagbladet TV.

Skadd i arbeidsulykke på Nebbenes:

Politiet melder at en person er fraktet til sykehus etter en arbeidsulykke på Nebbenes Kro i Eidsvoll.

Personen har alvorlige skader i foten etter å ha fått stål over beinet, opplyser politiet.

200 isolert og 17 evakuert i Rana:

Ordfører Geir Waage i Rana kommune opplyser til Dagbladet at kriseledelsen i kommunen jobber på spreng for å finne løsninger for innbyggerne som er isolerte.

Han forteller at 200 innbyggere i Grønnfjelldal, Virvassdalen, Langvassgrenda og Elvmøthei er isolerte etter at tre broer ble ødelagte i uværet.

Kommunen skal i møte med Bane Nor i formiddag for å se på muligheten for at toget kan stoppe inne i det isolerte området i Grønnfjelldal. En broekspert er på tur til Rana for å befare bruene som er skadet.

Waage opplyser at 17 personer er evakuert fra hjemmene sine.

- Vannstanden har gått ned siden i går kveld. Været har bedret seg, men når vannstanden går ned øker faren for ras. Folk bør derfor holde seg unna elvene, sier han.

Han legger til:

- Det er høyeste vannstanden vi har sett i Rana i moderne tid.

Også i Storsteinnes i Troms er flere evakuert etter et jordras. Raset gikk som følge av høy vannføring i et elveleie. Til sammen seks hus er evakuert - 34 personer, opplyser politiet.

Uværet herjer: - På"n igjen

Uværet herjer: - På"n igjen

dagbladet

Akuttforurensing ved fiskebruk:

Brannvesenet har rykket ut etter melding om lekkasje fra en dieseltank ved et fiskebruk i Kamøyvær i Nordkapp. Det melder NRK.

Vaktleder i 110 Finnmark, Fred Ole Holmen, sier til rikskringkasteren at så mye som 10 000 liter diesel kan ha rent ned i grunnen.

Det er foreløpig uklart hva som er årsak til lekkasjen, men den skal ifølge NRK ikke ha spredt seg videre fra land.

28 nye tilfeller i Oslo:

Tirsdag morgen opplyser Oslo kommune at de har registrert 28 nye tilfeller siste døgn. Det er en svak oppgang fra mandag, men en sterk nedgang fra helga.

Mandag presenterte byrådsleder Raymond Johansen nye tiltak for å hindre smittespredningen: Forbud mot private sammenkomster med over ti personer, anbefaling om bruk av munnbind alle steder hvor man ikke kan overholde avstand og listeføring ved serveringssteder.

Dersom smittesituasjonen forverrer seg vil kommunen også forby offentlige innendørsarrangementer med over 50 personer.

Torsdag ble 68 personer registrert smittet, fredag var det 54, søndag var det 40 og mandag ble 22 personer registrert smittet.

Fire hus evakuert etter jordras:

Det har gått et jordras i Storsteinnes i Troms. Politiet opplyser at jordraset har gått som følge av høy vannføring i et elveleie. Fire hus er evakuert.

Ingen skal ha kommet til skade, heller ikke meldt om materielle skader.

Alle britiske puber må stenge klokka 22:

Puber må stenge tidligere og folk som ikke overholder karantenereglene kan vente seg stive bøter når Storbritannia innfører nye coronarestriksjoner.

Statsminister Boris Johnson kunngjorde de nye tiltakene etter at britiske helsemyndigheter mandag økte det nasjonale beredskapsnivået i kampen mot koronaviruset.

Viruset sprer seg raskt, og i midten av oktober kan det bli opp mot 50.000 nye tilfeller daglig i England, advarer smitteverneksperter.

Fra torsdag av må puber, barer og andre serveringssteder stenge dørene klokka 22.

Johnson skal tirsdag informere Parlamentet om coronasituasjonen, og han skal også holde en TV-tale til det britiske folket om hva som blir gjort for å håndtere pandemien.

For å overbevise folk om å holde seg hjemme dersom de tester positivt for covid-19, har myndighetene sagt at de vil betale lavtlønte 500 pund, nærmere 6000 kroner, dersom de klarer å isolere seg i 14 dager.

Samtidig trues de som bryter karantenereglene med bøter opp mot 10.000 pund, tett opp mot 12.000 norske kroner.

Nordøst i England, i Nord-Irland og i Wales er det allerede innført strengere restriksjoner på grunn av økning i smittetallene.

I alt er det registrert nærmere 400.000 smittede i Storbritannia og det er så langt meldt om 41.788 koronarelaterte dødsfall, viser oversikten til Worldometer.

Foto: Jonathan Brady / PA Photo / NTB

Ni av ti corona-døde hadde kronisk sykdom:

For de aller fleste covid-19-assosierte dødsfall er det rapportert kronisk sykdom ved siden av, melder FHI i en pressemelding tirsdag.

Tallene er foreløpige og stammer fra Dødsårsaksregistret de tre første månedene av pandemien.

Fagfolk fra Dødsårsaksregisteret og andre deler av Folkehelseinstituttet har gått igjennom alle covid-19-assosierte dødsfall som er registrert for perioden mars til mai 2020. Covid-19 er i 91 prosent av tilfellene registrert som underliggende dødsårsak, heter det i pressemeldingen.

- Forenklet kan man si at for disse 215 dødsfallene anses covid-19 som den viktigste faktoren som ledet til døden, men man kan ikke si noe om hvor mye andre dødsårsaker har bidratt, sier overlege Marianne Sørlie Strøm i Dødsårsaksregisteret ved Folkehelseinstituttet.

Flere kroniske tilstander har vært assosiert med alvorlige forløp av covid-19-sykdom. For de fleste covid-19-assosierte dødsfall, er det også registrert kroniske sykdommer på dødsmeldingen. Det er kun 26 (11 prosent) dødsfall der det ikke er rapportert kronisk sykdom, skriver FHI.

Av dødsårsaker er det hjerte- og karsykdom som står for flesteparten av dødsfallene med 56 prosent. 35 prosent hadde kronisk lungesykdom, mens 28 prosent hadde demens.

- Også ved mange av de covid-19-assosierte dødsfallene hos de under 70 år er det rapportert kronisk sykdom. Unntaket er naturlig nok demens og kreft, sykdommer som i stor grad rammer de eldste, sier Strøm.

Rehman: - Rapporten er full av feil:

Shabana Rehman sier til VG at rapporten om at hennes stiftelse har brukt offentlige midler til private formål, er full av feil.

Kunnskapsdepartementet varslet mandag kveld at de stanser støtten til stiftelsen Født fri, der Shabana Rehman er daglig leder. Beslutningen er tatt etter en granskning av stiftelsen gjennomført av Ernst and Young (EY) på oppdrag for Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi).

Rapporten konkluderer med at økonomistyringen i stiftelsen har vært dårlig, opplyste departementet i en pressemelding. Stiftelsen anklages for å ha brukt statsstøtten de mottok til andre formål enn de fikk støtte til.

Rehman sier til VG at hun mener rapporten er preget av feilaktige gjengivelser:

- Jeg har lest hele rapporten nå, EY prøver å beskytte seg med å si at de ikke er ansvarlig for at det fremkommer feil informasjon til dem via mennesker eller annen dokumentasjon, og at Født Fri har ikke svart på noe av anklagene da vi fikk svarfrist. Dette er jo ikke sant. Advokaten vår har beviselig svart dem, skriver Shabana Rehman i en sms til VG.

Hun nevner også spesifikt et seminar, som ifølge rapporten også inkluderte en «dagspakke» på spa, noe hun mener er en unøyaktig gjengivelse:

- Dette hadde ingenting med spa å gjøre, vi leide møterom, for å jobbe med manus til Stovnerrevyen, manuskriptene er datert og redegjørelser levert. Vinklingen på dette er bevisst dreid mot å få faglig seriøst arbeid til å fremstå som ekstravagant luksus. Resten av EYs rapport er konstruert på samme vis, skriver Rehman.

Født fri har siden 2017 arbeidet med å motvirke negativ sosial kontroll og likestilling. Siden da har stiftelsen mottatt drøye 15 millioner kroner i tilskudd over statsbudsjettet og fra Imdi.

FIKK STØTTE: Her er Shabana Rehman avbildet da «Født fri» ble tildelt pengestøttei november 2017. Foto: Mariam Butt / NTB
Født Fri mister statsstøtten: - Svært alvorlig

Født Fri mister statsstøtten: - Svært alvorlig

dagbladet

Morgennytt:


90 barn i karantene i Oslo Coronasmitte i barnehage.

Sjokkert av Trump:Lavmål Trump anklager demokratene for å dikte opp Ginsburgs ønske på dødsleiet.

På overraskelsesbesøk i Norge Durek og Märtha sammen igjen etter seks måneder

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.