Annonse

Nyhetsstudio

USA har begynt å trekke sine soldater ut av Syria

USA har startet tilbaketrekningen fra Syria, bekrefter Det hvite hus etter meldinger om at alle soldater skal hentes hjem.

Pentagon har foreløpig ikke kommentert saken, men president Donald Trump skrev følgende på Twitter mens nyheten spredte seg onsdag:

- Vi har nedkjempet ISIS i Syria, eneste grunn til å være der under Trumps presidentskap.

Beslutningen omfatter hele USAs styrke på 2.000 personer og innebærer at USAs bakkeoperasjon mot IS avsluttes, opplyser Washington Posts kilde.

En forsvarskilde sier til CNN at USA planlegger en «fullstendig og hurtig» tilbaketrekning av soldater. The Wall Street Journal skriver at de skal trekkes ut av det nordøstlige Syria.

(NTB)

Annonse

1144 nye smittede

Det siste døgnet er det registrert 1.144 coronasmittede i Norge. Det er 536 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 721 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 410, så trenden er stigende.

Tirsdag var 106 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var 19 færre enn dagen før.

30 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 14 på respirator. Det er to flere på intensiv og like mange på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

Ved midnatt natt til onsdag var det utført 7,9 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 202.554 personer testet positivt.

Til nå har 4.191.957 personer fått første dose av coronavaksinen, og 3.707.612 personer har fått andre dose.

Til sammen er 895 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

58,1 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 22 dødsfall i Norge.

(NTB)

71 migranter i Den engelske kanal

Til sammen 71 migranter som forsøkte å ta seg til Storbritannia i svært dårlige båter, er reddet opp av vannet i to redningsoperasjoner i Den engelske kanal.

En slepebåt hjalp en båt med 38 om bord som hadde fått vansker utenfor Dunkerque mandag kveld, før den hjalp ytterligere 33 fra en annen båt, opplyste franske myndigheter tirsdag.

Alle som ble reddet, ble overlatt til grensepolitiet.

I løpet av to dager tidligere i oktober ble 213 migranter reddet, ifølge franske myndigheter. Forsøkene på å krysse kanalen fortsetter trass i at kanalen har sterke strømninger, lave temperaturer og i tillegg er en travel handelsrute.

De siste tre åra har langt flere migranter forsøkt å krysse kanalen.

Franske myndigheter sier at rundt 15.400 migranter forsøkte seg på reisen mellom 1. januar og 31. august i år. I 2020 var det rundt 9.500 som forsøkte seg på eller lyktes med kryssingen, kraftig opp fra 2.300 i 2019 og 600 i 2018.

(NTB)

Annonse

20 RS-syke barn innlagt

Utbruddet av RS-viruset øker kraftig på Østlandet, og ved barneklinikken ved Oslo universitetssykehus var rundt 20 syke barn innlagt tirsdag kveld.

- På barneklinikken på Ullevål er det nå stor pågang av pasienter med luftveisvirus. Vi har rundt 20 pasienter med RS-virus. Flere av dem trenger mer omfattende overvåking og behandling. Et par av de små pasientene er flyttet til videre intensivbehandling på Rikshospitalet for å avlaste Ullevål. Dette gjelder små barn. Noen av dem er under ett år gamle, sier klinikksjef Øyvind Skraastad ved akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus til VG.

Smitten sprer seg også andre steder i landet.

Etter det VG har fått opplyst, ble ingen barn innlagt på sykehus på grunn av RS-smitte i fjor, noe som var et resultat av den grundige smitteverninnsatsen i befolkningen.

Respiratorisk syncytial-virus (RS-virus) er et virus som fører til luftveisinfeksjon hos barn og voksne. Ifølge FHI arter en RS-virusinfeksjon seg som en forkjølelse hos de fleste barn og voksne. Noen kan få mer alvorlig infeksjon nedover i luftveiene, og hos de minste barna, særlig de under ett år, kan viruset føre til bronkiolitt, en betennelse i de nedre luftveiene som kan føre til pustevansker og behov for innleggelse på sykehus.

(NTB)

Krever riksrett etter SMS-avsløring
Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling / Reuters / NTB

Krever riksrett etter SMS-avsløring

Tidligere i dag skrev den danske avisa B.T. at Mette Frederiksens rådgiver Martin Justesen slettet SMSer knyttet til den såkalte minksaken. Det skal ifølge avisa dreie seg om SMSer mellom Justesen og rådgiveren til daværende landbruks- og matminister Mogens Jensen.

Danmarks regjering beordret først avliving av opptil 17 millioner mink, på bakgrunnn av frykt for coronasmitte. 10. november trakk imidlertid regjeringen ordren med umiddelbar virkning.

- Beklager, vi har gitt feil ordre i forhold til loven, uttalte matminister Mogens Jensen.

Tema for SMS-korrespondansen var angivelig hvordan Jensen skulle uttale seg etter at det hadde kommet fram at regjeringen ikke hadde hjemmel for den opprinnelige avgjørelsen.

Justesen har ifølge B.T. innstilt telefonen sin på automatisk å slette alle tekstmeldinger etter en bestemt periode. Angivelig kan tekstmeldingene gi informasjon om hvem som visste hva i minksaken.

B.T.s avsløring vekker nå knallsterke reaksjoner.

- Denne skandalen vokser seg større og større, sier Alex Vanopslagh, formann i Liberal Alliance, til avisa.

Sammen med partiet De Konservative tar de tilorde for riksrettssak etter at den såkalte Minkkommisjonens arbeid er ferigstilt.

- Statsministerens kontor har har forsøkt å omgå den dokumenttilgangen B.T. har krav på. Det er en skandale, og jeg mener ikke at regjeringen er verdig til å forsette, fortsetter Vanopslagh.


Annonse

Anbefaler godkjenning av vaksine for barn

USAs legemiddeltilsyn (FDA) anbefaler at barn i alderen fem til elleve år kan få Pfizers-vaksine i tilpassede doser. Det melder nyhetsbyrået AP.

Dosen det er snakk om skal være omkring en tredjedel av den normale dosen som gis til voksne. Legemiddeltilsynets rådgivergruppe hevder ifølge nyhetsbyrået at fordelene med vaksine er større enn ulempene i den gitte aldersgruppa.

Mens de yngste barna har liten sjanse for å bli alvorlig syk som følge av corona, har barn i alderen fem til elleve år i en del tilfeller fått kraftige symptomer. I USA er det meldt om over 8000 innleggelser i aldersgruppa - omkring en tredjedel av dem med behov for intensivbehandling. Nærmere 100 har mistet livet som følge av smitte, skriver AP.