Annonse

Nyhetsstudio

USA har begynt å trekke sine soldater ut av Syria

USA har startet tilbaketrekningen fra Syria, bekrefter Det hvite hus etter meldinger om at alle soldater skal hentes hjem.

Pentagon har foreløpig ikke kommentert saken, men president Donald Trump skrev følgende på Twitter mens nyheten spredte seg onsdag:

- Vi har nedkjempet ISIS i Syria, eneste grunn til å være der under Trumps presidentskap.

Beslutningen omfatter hele USAs styrke på 2.000 personer og innebærer at USAs bakkeoperasjon mot IS avsluttes, opplyser Washington Posts kilde.

En forsvarskilde sier til CNN at USA planlegger en «fullstendig og hurtig» tilbaketrekning av soldater. The Wall Street Journal skriver at de skal trekkes ut av det nordøstlige Syria.

(NTB)

Annonse

Kongressen avverget jernbanestreik

USAs Kongress har vedtatt en lov som trolig avverger en landsomfattende jernbanestreik som kunne vært ødeleggende for økonomien i landet.

Senatet vedtok loven med 80 til 15 stemmer torsdag. Representantenes hus vedtok den med støtte fra begge partier onsdag, og loven går nå til president Joe Biden for undertegning.

Den nye loven gjør at arbeidstakere og arbeidsgivere blir bundet til et løsningsforslag som president Joe Bidens regjering forhandlet fram i september.

Kompromisset fra Biden-administrasjonen ble nedstemt av fire av de tolv fagforeningene som organiserer drøyt 115.000 arbeidere på de store godsjernbanene, og de truet med streik. Men den nye loven tvinger dem til å godta avtalen.

Næringslivet fryktet at en slik streik kunne koste amerikansk økonomi to milliarder dollar – nesten 20 milliarder kroner – per dag, med 7.000 godstog stående stille. Biden ba derfor Senatet handle raskt.

I henhold til en lov fra 1926 har Kongressen myndighet til å løse konflikter mellom jernbanen og fagbevegelsen som ledd i myndigheten til å regulere handel.

- Sammen har vi spart landet for en julekatastrofe i supermarkedene, på arbeidsplassene og i våre lokalsamfunn, sa Biden etter vedtaket.

Han sier følte motvilje mot å gripe inn i forhandlingsprosessen, men mente likevel konsekvensene i akkurat dette tilfellet ville vært altfor store.

Inngripenen fra politisk hold gjør særlig vondt for Demokratene, som gjerne framstiller seg som fagforeningenes venn i USA.

Representantenes hus vedtok onsdag et tilleggsforslag som legger til sju betalte sykedager i året for jernbanearbeidere. Fra før sørger kompromissavtalen for lønnsøkning på 24 prosent og 5.000 dollar i bonus til arbeiderne, samt en ekstra dag med betalt permisjon.

(NTB)

Annonse

Ås: Kjørte 142 km/t i 90-sona

En bilist er fratatt førerkortet etter å ha kjørt i 142 kilometer i timen i 90-sona på E6 ved Korsegårdkrysset i Ås kommune i Viken fylke, melder politiet i Øst på Twitter.

Annonse
Stoltenberg støtter Norges forslag
Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / NTB

Stoltenberg støtter Norges forslag

Torsdag kveld kunngjør Nato-sjef Jens Stoltenberg at han støtter Norges og Tysklands forslag om å etablere et Nato-senter for å overvåke undersjøisk infrastruktur.

- Jeg hadde et godt møte med forbundskansler Olaf Scholz. Jeg takket ham for Tysklands sterke støtte til Ukraina og betydelige bidrag til vårt forsvar og vår avskrekking. I tillegg ønsker jeg Tysklands og Norges forslag om å etablere et Nato-senter for beskyttelse av undersjøisk infrastruktur varmt velkommen, uttaler Stoltenberg i en Twitter-melding.

Etter statsminister Jonas Gahr Støres (Ap) møte med Scholz onsdag, skrev Statsministerens kontor i en pressemelding at vi er nødt til å gjøre mer for å beskytte den undersjøiske infrastrukturen.

- Norge føler et særlig ansvar for sikker forsyning av gass til Europa. Det er av avgjørende betydning at denne opprettholdes. Sammen med allierte, har Norge gjennomført en rekke tiltak for å beskytte gassforsyningen. Vi ser likevel et behov for å dele mer informasjon mellom land og selskaper, og bringe sivile og militære kapasiteter tettere sammen, skrev de.

På en pressekonferanse sammen med Scholz, kom Støre med følgende oppfordring til Stoltenberg:

- Vi vil oppfordre Natos generalsekretær til å følge opp dette initiativet og gi våre utenriks- og forsvarsministre i oppgave å koordinere dette med andre allierte.

Annonse

Drapstrussel stengte Nav-kontor på Kirkenær

En drapstrussel framsatt mot Nav-kontoret på Kirkenær i Grue kommune førte til at det måtte stenge med umiddelbar virkning.

- Vi fikk torsdag opplyst om at det var en person som hadde framsatt en trussel mot kontoret vårt på Kirkenær. Det var ikke rettet mot noen bestemt person, men mot NAV-kontoret i sin helhet, sier Jan Atle Thorvaldsen, leder hos Nav Grue, til Glåmdalen.

Ifølge Thorvaldsen ble trusselen framsatt av en mann i samtale med DPS, og Nav fikk beskjed fra sitt kontaktsenter.

- Det var en drapstrussel, og prosedyren er at dette skal tas på alvor. Vi har alle sett i nyhetene hva som kan skje på et Nav-kontor. Vi har håndtert saken slik vi skal med å låse døren, har snakket med fylket, kommunen og jeg har nå vært på Flisa og levert en anmeldelse, fortsetter han. (NTB)