Nyhetsstudio

Brage Lie Jor

- Fant hemmelig kjeller:

Ifølge avisa Bild har politiet funnet en hemmelig kjeller på stedet hvor politiet det siste døgnet har søkt i forbindelse med forsvinningen av Madeleine «Maddie» McCann.

Siden tirsdag morgen har det pågått undersøkelser på en kolonihage utenfor Hannover. Politiet vil ikke si hva de leter etter, men har bekreftet at det er relatert til Maddie-etterforskningen.

Tirsdag lette politiet blant annet med gravemaskin og hunder i kolonihagen.

Onsdag skriver Bild at det er funnet store betongfundamenter på området, og politiet jobber med utgraving nå.

En 43 år gammel tysk mann er mistenkt for å ha bortført og drept Maddie. Hun forsvant fra et leilighetskompleks i den portugisiske strandbyen Praia da Luz i 2007. Da var hun tre år gammel.

Lokalavisa HAZ hevder at den mistenkte mannen har bodd i kolonihagen en periode. Det er trolig fundamentet til huset hans politiet nå har funnet. Huset ble revet for lenge siden.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Studioet fortsetter under annonsen

Innfører ikke nye tiltak i Grimstad:

Grimstad er inne i sin verste smitteperiode i pandemien. Kriseledelsen i kommunen har onsdag morgen møttes, og skal orientere om eventuelle tiltak i dag klokka 16.

Ordfører Beate Skretting (H) sier at situasjonen er svært alvorlig, men opplyser at de ikke innfører nye tiltak.

Kommuneoverlege Vegard Vige sier at 46 personer er i isolasjon i kommunen. Han anmoder til å bidra på «en lokal dugnad» for å begrense sosial kontakt.

- I går ble det registrert 27 nye smittede, og vi har nå totalt 40 smittede i Grimstad. Vi har ikke fått inn dagens tall, men venter at det vil stige i dag og de neste dagene, har Skretting tidligere sagt til Dagbladet.

Hun fortalte at alderen på de smittede i all hovedsak ligger mellom 15 og 20 år.

- Vi har oppfordret samtlige innbyggere mellom 15 og 20 år om teste seg i løpet av uka. Det vil totalt dreie seg om 2005 innbyggere, sier Skretting.

SMITTEHOPP: Grimstad er nå inne i sin verste smitteperiode under pandemien med totalt 26 smittede Foto: Tore Meek / NTB

Norsk mann savnet i Australia:

7 News melder at en norsk mann skal være savnet etter å ha dykket ved øya North Stradbroke Island i den australske delstaten Queensland.

Mannen skal være i 20-åra, og forsvant onsdag formiddag lokal tid. Både båter, helikopter og jet-ski bistår i søket.

- Vi kan bekrefte at vi er kjent med at en norsk statsborger er savnet og at pårørende er varslet, sier Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet til VG.

Foto: Surf Life Saving Queensland (SLSQ)

Delta-smitten øker i Norge:

Antall bekreftede tilfeller av Delta-varianten av coronaviruset har økt fra totalt 50 tilfeller fram til uke 21, til nå totalt 240 tilfeller til og med uke 24, skriver FHI i sin siste ukerapport.

De fleste er knyttet til større utbrudd som skyldes separate importhendelser.

Andelen smittet med Alfa-varianten, som først ble oppdaget i Storbritannia, har de siste ukene gått ned fra 90 til 81 prosent. Andelen smittet med Delta-varianten, som ble oppdaget i India, har økt fra 0,7 til 3 prosent.

- Altså et lavt nivå, men en rask økning. Vi forventer at det fortsatt vil øke, og at det vil komme flere utbrudd med denne varianten, bemerket FHI-direktør Camilla Stoltenberg under onsdagens pressekonferanse.

Storbritania avviser varselskudd:

Den britiske regjeringen avviser at det er skutt varselsskudd mot britisk marinefartøy i Svartehavet

(NTB)

Nyhetsstudio - Russland skal ha sluppet varselbomber

Nyhetsstudio - Russland skal ha sluppet varselbomber

dagbladet

Første uke uten dødsfall siden oktober:

Etter flere uker med nedadgående smitte har smittetallene den siste uka stabilisert seg. Det kommer fram i FHIs seneste ukerapport.

I uke 24 ble det registrert 1226 smittetilfeller, mot 1219 tilfeller i uke 23.

- Vi håper at det ikke skal øke, men må være forberedt på det nå som mye åpner opp, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg under onsdagens pressekonferanse.

Rogaland, Oslo og Vestfold og Telemark har flest meldte tilfeller i forhold til befolkningstall.

Antall nye innlegger ved sykehus og intensivavdelinger har gått ytterligere ned den siste uka, og er nå på det laveste nivået siden uke 42 i fjor.

Det er ikke registrert coronarelaterte dødsfall den siste uka. Sist gang det ikke ble registrert nye dødsfall var også i uke 42 i fjor. Totalt er det registrert 792 coronadødsfall i Norge.

FHIs modelleringer viser at trenden i smittespredningen har vært synkende siste periode, med et gjennomsnittlig R-tall på 0,7 siden 20. mai.

Norge blir en del av EUs coronapass-løsning:

Torsdag 24. juni blir Norge en del av EUs løsning for coronasertifikater.

Det melder regjeringen i en pressemelding.

Personer som er fullvaksinert eller har gjennomgått coronasykdom siste seks måneder og har et gyldig coronasertifikat kan dermed komme inn i Norge. De slipper karantene, testkrav og innreiseregistrering.

Fra 1. juli vil europeiske land som er koblet til EUs løsning kunne verifisere det norske coronasertifikatet på sine grenser.

Det vil si at nordmenn som har et gyldig coronpass fra og med torsdag neste uke kan slippe inn i EU-land som er tilknyttet løsningen.

Det gjelder foreløpig Østerrike, Bulgaria, Belgia, Kypros, Tyskland, Estland, Finland, Frankrike, Kroatia, Island, Polen og Latvia.

Regjeringen har også laget et fysisk coronapass for ikke-digitale brukere. Fra og med torsdag kan man ringe myndighetenes informasjonstelefon for coronaspørsmål og få tilsendt et sertifikat i posten.

Det fysiske coronapasset har likefullt klare begrensninger: Det er bare gyldig i 90 dager fra utskriftsdatoen, og regjeringen melder at det kan ta ei uke før man mottar sertifikatet i posten.

Nyheten ble også formidlet på regjeringens pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Der fortalte helseminister Bent Høie (H) at deltavarianten, tidligere kjent som den indiske mutantvarianten, kan bli dominerende i Norge i sommer.

- Dette muterte viruset er mer smittsomt enn alfavarianten, sa han.

Derfor innledet Høie pressekonferansen også med en oppfordring til det norske folk: Når du har fått vaksinetime, møt opp.

- Vi er helt avhengige av at så mange som mulig lar seg vaksinere. Det viktigste vi gjør i sommer, er derfor å møte opp til vaksinetimen, sa helseministeren.

Dagbladet oppdaterer saken.

Hadde tre gjester - må i retten:

En kvinne i 20-årene hadde besøk av tre gjester da Oslo kun tillot to besøkende. Hun nektet å godta forelegget, og saken ender dermed i retten.

Forelegget lød på 20.000 kroner. I retten vil påtalemyndigheten legge ned påstand om en bot på 24.000 kroner.

Hendelsen fant sted i starten av april da det kun var tillatt med to gjester i private hjem i Oslo

Saken kommer opp for Oslo tingrett 26. august.

(©NTB)

Russland skal ha sluppet varselbomber:

Russiske marinefartøy og kampfly har skutt varselskudd mot et britisk marinefartøy i Svartehavet, opplyser det russiske forsvarsdepartementet.

Ifølge russerne har det britiske skipet beveget seg 3 kilometer inn i det Russland anser som sitt territorialfarvann utenfor Krim-halvøya, melder nyhetsbyråene Ria og Interfax.

Et russisk kampfly skal ha sluppet fire bomber i sjøen nær den britiske jageren HMS Defender, mens et patruljeskip avfyrte et skudd for å få britene til å endre kurs, skriver Bloomberg.

– Jageren ble advart om at det ville bli brukt våpen om den krenket Den russiske føderasjonens grenser. De svarte ikke på advarselen, heter det fra russisk hold, ifølge Reuters. Russerne sier det britiske skipet endret kurs og forlot området etter at varselskuddene var avfyrt.

Storbritannia har foreløpig ikke kommentert hendelsen. Verken Storbritannia eller landets allierte anerkjenner Krim som russisk territorium. Halvøya ble annektert fra Ukraina i 2014.

(NTB)

Det er britiske HMS «Defender» som skal ha fått advarselen. Her på vei inn Bosporos 14. juli. Foto: Reuters / NTB

Jakter «angivelig bevæpnet» person:

Politiet i Sandnes leter etter en person som angivelig skulle være bevæpnet med et gevær.

Rundt 45 minutter etter at politiet skrev dette, ble det klart at mannen trolig hadde stjålet et softgun-gevær fra en butikk i området, og at det sannsynligvis er dette våpenet som er blitt observert.

Flere bevæpnede patruljer lette etter mannen. Klokka 13.20 er mannen pågrepet, og politiet har bekreftet at det aktuelle våpenet er en softgun og ikke et ekte våpen.

- Det er ikke meldt om noen hendelser knyttet til personen per nå. Politiets oppdrag er å få lokalisert og kontrollert personen, samt få verifisert om våpenet er ekte eller ikke. Politiet tar høyde for det første, og er derfor bevæpnet, skriver politiet i en oppdatering.

Vitner: Luftangrep mot Tigray i Etiopia - flere døde:

Helsearbeidere i regionen Tigray i Etiopia sier at et luftangrep har truffet et travelt marked i byen på tirsdag, og soldater har nå blokkert helsearbeidere for å gå inn i området. Det melder AP.

Flere vitner sier nå at flere sivile mennesker har dødd i angrepet.

To leger og en sykepleier i hovedstaden i regionen sier til AP at de ikke kunne estimere hvor mange som hadde dødd, men en lege sier i en uttalelse at helsearbeidere i området sier at det er mer enn 80 døde sivile.

Luftangrepet skjedde i byen Togoga. Det er et av de mest brutale angrepene som har skjedd i regionen siden det oppsto en konflikt i november der etiopiske styrker får støtte fra nabolandet Eritrea til å forfølge Tigrays tidligere ledere.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.