Annonse

Nyhetsstudio

337 i karantene etter smitteutbrudd

177 passasjerer og 160 besetningsmedlemmer må i karantene etter coronautbrudd på MS Roald Amundsen. Det bekrefter Hurtigruten til Dagbladet.

Utbruddet ble oppdaget fredag, da fire ansatte som følte seg dårlige ble testet. Alle fire har testet positivt, sier pressevakt Anne Marit Bjørnflaten til Dagbladet.

Universitetssykehuset Nord-Norge opplyser at alle fire er innlagt hos dem. De fire smittede er utenlandske statsborgere, ifølge UNN.

Annonse

E6 sperret i Levanger etter ulykke

En bilfører skal ha mistet kontroll på bilen på E6 i Levanger søndag formiddag, krysset motgående løp og havnet i grøfta.

Trøndelag politidistrikt opplyser at veien er sperret i påvente av bilberging. Det er ingen personskader i forbindelse med ulykken.

Palestinske myndigheter: Mann drept av bosettere på Vestbredden

Israelske bosettere angrep to landsbyer på den okkuperte Vestbredden lørdag kveld, ifølge palestinske myndigheter. Én palestinsk mann skal ha blitt skutt og drept.

I landsbyen Qarawat Bani var det et sammenstøt mellom bosettere, israelske soldater og lokale innbyggere. Her ble en 38 år gammel mann skutt og drept, opplyser den palestinske ambulansetjenesten.

Ifølge det israelske militæret (IDF) forsøkte de å stanse et sammenstøt mellom lokale innbyggere og bosettere. Soldatene skjøt med skarpt, og palestinerne skal ha brukt fyrverkeri som våpen. Fire palestinere og én palestiner ble såret, ifølge IDF.

Også i nærheten av byen Nablus var det en voldshendelse lørdag kveld. Her ble en bil brent av en gruppe bosettere, ifølge lederen for lokalrådet i landsbyen Madama.

Siden Israel okkuperte Vestbredden i 1967, har antall israelske bosettere i det palestinske området vokst til over en halv million. Bosetningene er ulovlige i henhold til folkeretten.

Etter at Gaza-krigen brøt ut, har det vært et økende antall voldelige sammenstøt på Vestbredden.

(NTB)

Annonse
Statsbudsjettet: Mer gratis SFO, økt barnetrygd
ENIGE: Kirsti Bergstø og SV er enige om statsbudsjett for 2024 med regjeringspartiene. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ses i bakgrunnen. Foto: Carina Johansen/NTB

Statsbudsjettet: Mer gratis SFO, økt barnetrygd

I morgentimene i dag ble det klart at regjeringspartiene og SV er enige om statsbudsjettet for 2024. Budsjettet legges fram på Stortinget i dag klokka 10.

Forhandlingene har pågått siden mandag 13. november.

- Vi har klar å lande en enighet som tar både både omstillinga til en grønn økonomi og behovet for omfordeling på alvor, sier leder i SV, Kirsti Bergstø til Dagbladet.

Hun forteller blant annet at budsjettforliket innebærer gratis halvdagsplass på SFO for tredjeklassinger.

- Tidligere har vi sikret dette for 1. og 2.-klassinger. Dette er kjempepopulært og sparer foreldre for 20.000 kroner i året, sier Bergstø.

Tannhelsereform har også vært blant SVs krav.

- Vi fortsetter reformen med å styrke den offentlige tannhelsen. Nå retter vi en ekstra innsats mot eldre, de de over 85 år får styrket rett til gratis tannhelsetjenester, sier Bergstø.

Også barnetrygden og studiestøtten styrkes. Barnetrygden for barn over seks år økes med 200 kr i måneden.

- I dagens økonomiske situasjon, med dyrtid som preger folks hverdag, er det avgjørende med breie ordninger, sier Bergstø.

Salmar avlivet 1,2 millioner laks etter manetangrep

Oppdrettsgiganten opplyser i en pressemelding å ha destruert all fisk ved lokaliteten Ørnfjordboth i Senja, etter det som beskrives som et betydelig truende tilsig av perlesnormaneter.

Perlesnormanetene ble oppdaget i midten av november av deres røktere. Etter noen dager økte omfanget av maneter og skadeomfanget på fisken tiltok i styrke.

Salmar opplyser at lokaliteten hadde 1,2 millioner laks før hendelsen, med en snittvekt på 0,3 kilo.

I samme pressemelding opplyser selskapet om mangelfull montering av barrierer i et fiskekar på deres settefiskanleff på Jøvika i Senja. Dette førte til dødelighet og destruksjon av om lag 200 000 yngel.

Les hele saken

Giftig manet herjer kysten

Annonse