Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

Utbrudd i Haugesund har spredt seg:

Etter at et ektepar testet positivt for koronaviruset i Haugesund tidligere denne uka, har ytterligere 16 smittetilfeller dukket opp, skriver Stavanger Aftenblad.

Ekteparet og deres voksne barn skal ha fått symptomer på coronaviruset etter en reise til et land utenfor Norden.

Fredag ble det påvist 9 nye smittetilfeller i Sveio kommune, som grenser til Haugesund i sør. Tilfellene er tilknyttet utbruddet i Haugesund. Elleve av de smittede er fra samme familie, meldte Bergens Tidende tidligere fredag kveld.

Foto: Marius Dobilas / Shutterstock / NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Presidentordre mot TikTok:

President Donald Trump har angivelig utstedt en presidentordre mot moderselskapet til den populære appen TikTok. Dette skjer etter ukevis med eskalerende trusler om å bannlyse appen i USA, skriver The Washington Post.

Ordren trer i kraft om 45 dager og forbyr transaksjoner mellom alle amerikanske selskaper eller personer og det kinesiske selskapet ByteDance.

Trump har tidligere omtalt TikTok som en nasjonal sikkerhetstrussel etter at spenningen mellom hans administrasjon og Kinas regjering har forverret seg.

- Denne datainnsamlingen truer med å gi det kinesiske kommunistpartiet tilgang til amerikaneres personlige og proprietære informasjon - potensielt slik at Kina kan spore lokasjonen til føderale ansatte og entrepenører, bygge mapper om personlig informasjon for utpressing og drive spionasje mot bedrifter, heter det i presidentordren, ifølge The Washington Post.

Les mer her:

Trump med presidentordre om TikTok

Trump med presidentordre om TikTok

borsen

USA: Dødstallet kan nå 300 000 i desember:

Nylig passerte USA 150 000 dødsfall knyttet til coronaviruset. Landet er hardt rammet av viruset og nærmer seg 4 900 000 smittetilfeller.

Nå melder blant annet CNN at forskere anslår at dødstallet kan nå nesten 300 000 innen 1. desember 2020. Men modellen kan endres om amerikanere konsekvent bruker masker.

- USAs prognose utgjør 295 011 dødsfall innen desember, skriver det uavhengige forskningsinstituttet "Institute for Health Metrics and Evaluation" ved universitetet i Washington i en pressemelding.

Direktør Christopher Murray understreker at publikums oppførsel har en direkte sammenheng med overføringen av viruset, og dermed også på antall dødsfall.

Ifølge forskernes beregninger vil dødstallet reduseres til 228 271 om 95 prosent av amerikanere fra i dag bruker munnbind eller lignende når de ikke er hjemme.

Les mer her:

2000 coronadøde på ett døgn

2000 coronadøde på ett døgn

dagbladet

Falt fire meter fra balkong:

Politiet i Sør-Øst melder at nødetatene har rykket ut til en fallulykke fra en balkong i Sandefjord.

En person er skadd og ivaretas av ambulanse på stedet.

- Vedkommende har falt fire meter, skriver politiet.

Operasjonsleder Jon Kristian Johnsrud forteller til Dagbladet at dette har skjedd i forbindelse med en fest eller sammenkomst.

– Det virker som det har gått bra, han har falt på noenlunde mykt underlag, sier operasjonslederen til Sandefjords Blad.

Politiet har ikke fått full klarhet i hva som har skjedd, men tror det dreier seg om et uhell.

Fire tenåringer tiltalt for drapsforsøk:

Fire tenåringer er tiltalt for å ha angrepet en 18-åring med kniv på Veitvet i Oslo i oktober i fjor. Saken kommer opp for retten i november.

De fire er tiltalt for drapsforsøk og medvirkning til drapsforsøk på den 18 år gamle mannen under T-banestasjonen på Veitvet 6. oktober i fjor. Han ble hogd i ryggen med en machete og stukket med en kniv, ifølge tiltalen.

De tiltalte er et brødrepar på henholdsvis 15 og 17 år og to 17-åringer.

18-åringen varslet selv politiet fra en leilighet der han søkte tilflukt. Han var bevisstløs med livstruende skader da han ble kjørt til sykehus, der han ble operert og overlevde.

Rettssaken starter i Oslo tingrett 24. november. Det er satt av sju dager til hovedforhandlingen.

(NTB)

Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
18-åring knivstukket. Gutter (15) og (17) siktet

18-åring knivstukket. Gutter (15) og (17) siktet

dagbladet

Barn hentet opp av vannet:

Vest politidistrikt melder at et barn er hentet opp fra vannet på Husnes i Kvinnherad.

- Barnet er fløyet til Haukeland med luftambulanse, skriver de på Twitter.

Politiet anslår at barnet - som de seinere opplyser er ei tre år gammel jente - kan ha vært i vannet i rundt tre minutter.

- Moren til barnet segnet om på stedet og blir også fløyet til Haukeland, skriver operasjonssentralen.

Tilstanden til barnet og moren er ikke kjent.

Operasjonsleder Per Algrøy opplyser til Dagbladet at politiet har et ganske klart bilde av hva som skjedde.

- Barnet har falt i vannet, og dette er blitt oppdaget litt etterpå, forteller han.

Da politiet kom til stedet, var allerede helsepersonell på plass, og jenta var hentet opp av sjøen.

- Moren segnet om mens politiet var til stede, forteller Algrøy.

Han opplyser at familien som er rammet av ulykken, er tyske statsborgere med bakgrunn fra et tredjeland, på besøk i Kvinnherad.

- Vi er nå hos vertsfamilien og prøver å få flere opplysninger, sier han.

Kvinnherad kommunes kriseteam er koblet inn i saken.

14 smittet etter Oslo-fester:

Totalt er nå 14 personer bekreftet smittet av coronaviruset etter fester i Vestre Aker bydel i Oslo sist helg.

Det melder VG.

Tilfellene er relatert til Bærum kommune, samt bydelene Ullern, Frogner og Vestre Aker.

Smittet hjemme hos smittevernoverlege:

Flere personer er smittet etter å ha deltatt på en fest hjemme hos smittevernoverlegen i en ikke navngitt kommune, ifølge Dagens Næringsliv (DN).

På festen, som fant sted forrige helg, deltok ifølge en kommunal leder DN har vært i kontakt med, 40 personer. Overlegen var ikke selv til stede på festen, som skjedde i regi av legens barn. Festdeltakerne var i 20-åra.

Overlegens jobb ligger i en annen kommune enn den vedkommende er bosatt i, sistnevnte er en av landets største kommuner.

Den kommunale lederen DN har snakket med, konstaterer at festen representerer et brudd på smittevernregelene, og at «det er ikke greit».

Smittevernoverlegen i kommunen der festen fant sted, opplyser at eventuelle konsekvenser ikke er vurdert ennå. Kommunen jobber nå med å kontakte alle festdeltakerne samt spore opp nærkontaktene til personene som har testet positivt.

Gisseldramaet i Le Havre er over:

En mann væpnet med et håndvåpen tok i ettermiddag fem gisler i et banklokale i den franske havnebyen Le Havre torsdag ettermiddag, melder nyhetsbyrået AFP og flere andre medier. Rundt klokka 2250 torsdag kveld var alle gislene satt fri, av opprinnelig sju personer som befant seg banklokalet. Det melder radiostasjonen RTL.
Den 34 år gamle gisseltakeren, som skal ha en historikk med kriminalitet og psykiatriske problemer, forskanset seg i cirka seks timer i lokalet. Ingen er meldt skadet, skriver Le Figaro. Banklokalet skal være like i nærheten av den lokale politistasjonen.
Ifølge radiostasjonen RTL krevde mannen frigivelse av "urettferdig fengslede palestinske barn i Israel" og tilgang til al-Aqsa-moskeen i Jerusalem for palestinere under 40 år.
Ifølge Franceinfo var det opprinnelig sju personer i banklokalet, men gisseltakeren slapp raskt fri en kvinne og en mann lyktes i å komme seg unna. Siden har de gjenværende etter tur blitt satt fri eller har flyktet.
Politiet skal nå ha kontroll over mannen.

GISSELAKSJON: Ingen skal være skadet i gisselaksjonen i havnebyen Le Havre i Frankrike

Ohio-guvernør coronasmittet:

Guvernør i delstaten Ohio, republikaneren Mike DeWine, har testet positivt for coronaviruset, melder Washington Post.

Ifølge avisa opplyses det i en pressemelding at guvernøren nå er satt i karantene i to uker, men at han ikke skal ha symptomer.

Nyheten kommer samtidig som president Trump er på vei til delstsaten.

Sterk demper på fadderuka:

OsloMet legger opp til ei svært dempet fadderuke ved den nær forestående semesterstarten.

- Det blir veldig mye endringer, sier rektor Curt Rice til Dagbladet.

Det var blant annet lagt opp til en stor fest på Ekebergsletta - men det kan studentene nå se langt etter.

- Det legges opp til grupper på opptil 20 personer. Alle arrangementer med flere enn dette vil gå digitalt eller bli avlyst, sier Rice.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.