Nyhetsstudio

Line Brustad

Venter 10 000 corona-demonstranter:

Berlin står overfor en helg med store demonstrasjoner mot restriksjonene som tyske myndigheter har innført for å hindre coronasmitte.

Rundt 10 000 mennesker har ifølge politiet sagt at de kommer til å delta på lørdagens demonstrasjon, som blir holdt under slagordet «Slutten på pandemien: Frihetsdagen».

Demonstrantene er skeptiske til at coronapandemien er så alvorlig som myndighetene sier. Arrangøren kaller seg Querdenken-711 (Tenke utenfor boksen – 711), og har tidligere stått bak en rekke protester mot coronarestriksjonene i Stuttgart.

Lørdag er planen å demonstrere i Tiergarten ved nasjonalforsamlingen fra klokka 15.30. Det er ventet at arrangementet vil tiltrekke seg folk fra hele Tyskland, mange av dem høyreorienterte.

Også nynazistiske grupper har meldt sin ankomst, opplyser den sosialdemokratiske Berlin-politikeren Andreas Geisel.

Samtidig har 3000 personer meldt sin ankomst til en demonstrasjon klokka 14 ved Brandenburger Tor. De marsjerer under slagordene «fred, meningsmangfold og demokrati», ifølge politiet.

I en tredje demonstrasjon har rundt 100 personer varslet at de vil marsjere fra Unter den Linden til hovedgaten gjennom Tiergarten mellom 11 og 15.30, altså rett før Querdenken-711 starter sin demonstrasjon.

Ifølge Geisel er det ventet at rundt 22 000 mennesker vil delta på de ulike arrangementene. Om lag 1500 politifolk blir utplassert.

(NTB)

Foto: Michael Sohn / AP / Scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Lager brenner - nabo evakueres:

Det er full fyr i et bygg som brukes som lager i Vegårshei i Agder. Det er gass i bygget, nærliggende hus evekaueres, og Sørlandsbanen er stengt for trafikk.

Nødetatene meldte om brannen, som er i Molandsveien ved Stampholmen, rett etter klokka halv ett natt til fredag.

(NTB)

Johan Sverdrup-feltet: Skadd i løfteulykke:

En person fikk moderate skader i en ulykke i forbindelse med en løfteoperasjon på oljefeltet Johan Sverdrup torsdag.

Ulykken skjedde tidlig torsdag ettermiddag, skriver VG. To andre personer i nærheten av ulykken får medisinsk oppfølging.

- Den ulykkesutsatte personen ble fraktet til sykehus med helikopter, og ulykkesområdet er sperret av til fredag, sier pressevakt Lars Kindingstad i Equinor.

(NTB)

Sikkerhetsrådet møtes søndag:

FNs sikkerhetsråd møtes søndag på anmodning fra Norge, Kina og Tunisia, bekrefter norske myndigheter.

Møtet finner sted klokken 10 (16 norsk tid) søndag, skriver Norges FN-delegasjon på Twitter.

Dette blir det tredje møtet om konflikten mellom Israel og palestinerne på under en uke. FNs sikkerhetsråd møttes bak lukkede dører mandag og onsdag, begge gangene på anmodning fra Norge, Kina og Tunisia. Begge gangene presenterte de tre landene forslag til felles uttalelse som USA ikke ville stille seg bak.

– Det er mer et spørsmål om det er hensiktsmessig med en uttalelse nå eller ikke, sammenholdt med andre initiativer de har, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB onsdag.

De tre landene har bedt om at det tredje møtet går bak åpne dører, med representanter for Israel og palestinerne til stede.

(NTB)

Norske toppdiplomaters kamp i kulissene

Norske toppdiplomaters kamp i kulissene

dagbladet

320 nye smittede:

Det siste døgnet er det registrert 320 coronasmittede i Norge. Det er 186 mindre enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 414 coronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 410, så trenden er stigende.

Ved midnatt natt til fredag var det utført 5,3 millioner coronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 118.315 personer testet positivt.

Til nå har 1.544.365 personer har fått første dose av coronavaksinen, og 564.623 personer har fått andre dose.

Torsdag var 112 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var 13 færre enn dagen før.

Til sammen er 774 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

58,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 17 dødsfall i Norge.

(NTB)

29 menn i retten for voldtekt av jente:

29 menn skal senere i år møte i retten om en sak der alle er tiltalt for å ha begått grove overgrep og voldtekt av en jente fra 2003 til 2010. Det skriver BBC.
Jenta var 13 år da overgrepene startet.

De 29 mennene er nå i alderen 36 til 64 år, og har alle en pakistansk bakgrunn. Alle er tiltalt for hver især å ha voldtatt jenta flere ganger.

Det har vært en rekke lignende saker i Storbritannia, der unge jenter har blitt seksuelt misbrukt av større grupper av menn som har bakgrunn fra Pakistan.

I 2014 ble det laget en rapport som kartla omstendigheten. Der kom det frem at 1400 jenter, fra en ofte glemt underklasse, hadde blitt seksuelt misbrukt i en periode.

Til å starte med ble saken dysset ned i frykt for anklager om rasisme.

Israel: Trekker uttalelse om bakkestyrker:

Israelske soldater har ikke gått inn på Gazastripen, opplyser Israels forsvar (IDF). Den tidligere uttalelsen var en kommunikasjonsfeil, opplyser IDF, ifølge NTB

Like etter midnatt sendte IDF ut en uttalelse til mediene der det het at soldater var på Gazastripen. Nyhetsbyrået AFP fikk endog bekreftet opplysningen.

«Hærens talsmann Jonathan Conricus bekreftet at israelske soldater hadde gått inn på den palestinske enklaven, uten å oppgi noe antall», skrev AFP.

To timer senere sendte IDF ut en melding der de opplyste at forvirringen skyldtes intern kommunikasjonssvikt, og at det er «ingen soldater» på Gazastripen.

Det israelske militæret (IDF) skrev opprinnelig på Twitter at de har gått inn på Gazastripen.

- IDF luft- og bakkestyrker angriper nå på Gazastripen, meldte de.

Kort tid før midnatt norsk tid skrev Times of Israel at IDF har satt i gang et større bombeangrep på den nordlige delen av Gazastripen, med fly, helikoptre og droner, samt stridsvogner og artilleriskyts. Det dreier seg imidlertid ikke om en bakkeinvasjon ennå, men ser ut til å være den mest omfattende aksjonen Israel har satt i gang på Gazastripen til nå etter at rakettangrepene mot Israel startet mandag, skriver NTB.

Nyhetsbyrået AP melder også om det som ser ut til å være det største israelske angrepet til nå. Røde flammer lyste opp himmelen mens folk våknet av lyden av eksplosjoner i utkanten av Gaza by. Angrepene var så kraftige at folk inne i byen, flere kilometer unna, skrek av frykt, skriver nyhetsbyrået.

Tidligere torsdag kveld skjøt israelske stridsvogner artillerigranater inn på Gazastripen.

Israels forsvarsminister ga torsdag kveld klarsignal til å innkalle 9 000 reservesoldater til grensekonflikten mot Gaza, melder israelske medier.

Palestinske vitner melder om skyting fra israelsk artilleri mot mål inne på palestinsk område uten at israelske myndigheter har kommentert det.

Ifølge helsedepartementet i Gaza by er 103 palestinere drept i de israelske angrepene, blant dem 27 barn og elleve kvinner. Minst 580 er såret.

Tidligere torsdag ble den internasjonale Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv stengt.

Den militante palestinsk gruppen OPLFP i Sør-Libanon avfyrte torsdag tre raketter mot Israel, men de landet i Middelhavet uten å gjøre skade.

Det israelske forsvaret bekrefter på Twitter at det ble skutt tre raketter over grensa. To er pågrepet i byen Tyr.

Kort tid etter angrepet fløy israelske kampfly over Sør-Libanon, ifølge NTB.

- Har gått fra vondt til verre

- Har gått fra vondt til verre

dagbladet

Smitteskipet i Narvik: Ingen kritisk syke:

Narvik kommune gjennomførte torsdag tilsyn på malmbåten «Pebble Beach», som er rammet av coronautbrudd. Ingen om bord er kritisk syke, opplyser kommunen.

21 personer er i karantene og en person er død etter utbruddet på det filippinskregistrerte skipet i Narvik. Sjøfartsdirektoratet vurderer politianmeldelse.
(NTB).

Smitteskipet får ikke forlate Narvik

Smitteskipet får ikke forlate Narvik

dagbladet

Kraftig tordenvær på Østlandet:

Etter en varm Kristi himmelfartsdag, har regn og tordenbyger seget inn over Østlandet. Ifølge lynkartet til Meteorologisk institutt, har det vært mange hundre lynnedslag i områder på Østlandet den siste tida.

Sør-Øst politidistrikt melder om flere småbranner og røykutvikling som følge av lynnedslag torsdag kveld.

15-20 personer i slagsmål: - Kaotisk:

Vest politidistrikt rykket torsdag kveld ut til Fana i Bergen etter flere meldinger om slagsmål. Flere personer skal være involvert.

- Skal være en miks av unge voksne og russ, melder politiet.

Operasjonsleder Eivind Hellesund sier til Dagbladet at ungdommene «løp i alle retninger» da politiet kom til stedet.

- Vi har ikke funnet noen som er alvorlig skadd. Én person har vondt i et øre, sier Hellesund.

Han opplyser at det var rundt 15-20 ungdommer involvert, i hovedsak russ. Politiet kjenner foreløpig ikke til årsak til slåsskampen, men jobber fortsatt på stedet.

- Nå må vi snakke med personene for å finne ut hva som har skjedd, sier operasjonslederen.

Klokka 23.18 skriver politiet på Twitter at det var «kaotisk på stedet».

Israel henter inn 9 000 ekstra soldater:

Israels forsvarsminister ga torsdag kveld klarsignal til å innkalle 9 000 reservesoldater til grensekonflikten mot Gaza, melder israelske medier.

Palestinske vitner melder om skyting fra israelsk artilleri mot mål inne på palestinsk område uten at israelske myndigheter har kommentert det.

Ifølge helsedepartementet i Gaza by er 103 palestinere drept i de israelske angrepene, blant dem 27 barn og elleve kvinner. Minst 580 er såret.

Tidligere torsdag ble den internasjonale Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv stengt.

Den militante palestinsk gruppen OPLFP i Sør-Libanon avfyrte torsdag tre raketter mot Israel, men de landet i Middelhavet uten å gjøre skade.

Det israelske forsvaret bekrefter på Twitter at det ble skutt tre raketter over grensa. To er pågrepet i byen Tyr.


Kort tid etter angrepet fløy israelske kampfly over Sør-Libanon, ifølge NTB.

Stridsvogn fra israelsk artilleri fyrer av inn mot Gaza torsdag. Foto: Ariel Shalit, AP/NTB.
- Bøllene styrer på begge sider

- Bøllene styrer på begge sider

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.