Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

FHI: 69 kommuner berørt av Hurtigruten-utbruddet:

FHI har varslet 69 kommuner om å følge opp i underkant av 400 passasjerer fra de to seilasene med MS «Roald Amundsen» som er berørt av coronasmitte. Passasjerer som har vært på de to seilasene det gjelder må i karantene.

- Dette er allerede et stort utbrudd, og vi er bekymret for ytterligere spredning, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Det er seilasene som gikk fra 17.–24. juli, og fra 25.–31. juli, somn er berørt.

Hurtigruten oppgir at seilasene hadde samme besetning, men forskjellige passasjerer. Passasjerene på de to seilasene må i karantene, og følges opp av den lokale helsetjenesten der de bor. Karantenen gjelder i ti dager etter man gikk av skipet, skriver FHI.

Til nå er det 33 av mannskapet som har fått påvist smitte. Også en passasjer som var med skipet på seilasen fra 17. til 24. juli, har testet positivt.

Tromsø kommune tester nå alle passasjerer som oppholder seg i kommunen. Dette er noe også andre kommuner bør vurdere. FHI er i dialog med kommunene om videre oppfølging av passasjerene.

- Vi ber også passasjerer fra seilasene som oppholder seg i andre kommuner enn der de er folkeregistrert ta kontakt med kommunen hvor de oppholder seg for å informere om at de er i karantene i kommunen. Da kan de også få råd fra den lokale kommunehelsetjenesten der de er, sier Vold.

UTBRUDD: MS «Roald Amundsen» ligger til kai i Tromsø etter at det ble påvist smitte hos 33 av mannskapet. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Fire tenåringer tiltalt for drapsforsøk:

Fire tenåringer er tiltalt for å ha angrepet en 18-åring med kniv på Veitvet i Oslo i oktober i fjor. Saken kommer opp for retten i november.

De fire er tiltalt for drapsforsøk og medvirkning til drapsforsøk på den 18 år gamle mannen under T-banestasjonen på Veitvet 6. oktober i fjor. Han ble hogd i ryggen med en machete og stukket med en kniv, ifølge tiltalen.

De tiltalte er et brødrepar på henholdsvis 15 og 17 år og to 17-åringer.

18-åringen varslet selv politiet fra en leilighet der han søkte tilflukt. Han var bevisstløs med livstruende skader da han ble kjørt til sykehus, der han ble operert og overlevde.

Rettssaken starter i Oslo tingrett 24. november. Det er satt av sju dager til hovedforhandlingen.

(NTB)

Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
18-åring knivstukket. Gutter (15) og (17) siktet

18-åring knivstukket. Gutter (15) og (17) siktet

dagbladet

Barn hentet opp av vannet:

Vest politidistrikt melder at et barn er hentet opp fra vannet på Husnes i Kvinnherad.

- Barnet er fløyet til Haukeland med luftambulanse, skriver de på Twitter.

Politiet anslår at barnet kan ha vært i vannet i rundt tre minutter.

- Moren til barnet segnet om på stedet og blir også fløyet til Haukeland, skriver operasjonssentralen.

Tilstanden til barnet og moren er ikke kjent.

14 smittet etter Oslo-fester:

Totalt er nå 14 personer bekreftet smittet av coronaviruset etter fester i Vestre Aker bydel i Oslo sist helg.

Det melder VG.

Tilfellene er relatert til Bærum kommune, samt bydelene Ullern, Frogner og Vestre Aker.

Smittet hjemme hos smittevernoverlege:

Flere personer er smittet etter å ha deltatt på en fest hjemme hos smittevernoverlegen i en ikke navngitt kommune, ifølge Dagens Næringsliv (DN).

På festen, som fant sted forrige helg, deltok ifølge en kommunal leder DN har vært i kontakt med, 40 personer. Overlegen var ikke selv til stede på festen, som skjedde i regi av legens barn. Festdeltakerne var i 20-åra.

Overlegens jobb ligger i en annen kommune enn den vedkommende er bosatt i, sistnevnte er en av landets største kommuner.

Den kommunale lederen DN har snakket med, konstaterer at festen representerer et brudd på smittevernregelene, og at «det er ikke greit».

Smittevernoverlegen i kommunen der festen fant sted, opplyser at eventuelle konsekvenser ikke er vurdert ennå. Kommunen jobber nå med å kontakte alle festdeltakerne samt spore opp nærkontaktene til personene som har testet positivt.

Gisseldrama i fransk havneby:

En mann væpnet med et håndvåpen har tatt flere gisler i et banklokale i den franske havnebyen Le Havre torsdag ettermiddag, melder nyhetsbyrået AFP og flere andre medier. Klokka ni torsdag kveld skal det bare være to gisler tilbake, av opprinnelig sju personer som befant seg banklokalet, melder Franceinfo.
Den 34 år gamle gisseltakeren, som skal ha en historikk med kriminalitet og psykiatriske problemer, har forskanset seg i lokalet. Ingen er så langt meldt skadet, skriver Le Figaro. Banklokalet skal være like i nærheten av den lokale politistasjonen.
Ifølge radiostasjonen RTL har mannen krevd frigivelse av "urettferdig fengslede palestinske barn i Israel" og tilgang til al-Aqsa-moskeen i Jerusalem for palestinere under 40 år.
Nettavisa Paris-Normandie skriver at politiet er på stedet og gjør seg klare til å gripe inn.
Ifølge Franceinfo var det opprinnelig sju personer i banklokalet, men gisseltakeren slapp raskt fri en kvinne og en mann lyktes i å komme seg unna. Siden har ytterligere tre blitt satt fri.

GISSELAKSJON: Ingen skal så langt være skadet i gisselaksjonen i havnebyen Le Havre i Frankrike

Ohio-guvernør coronasmittet:

Guvernør i delstaten Ohio, republikaneren Mike DeWine, har testet positivt for coronaviruset, melder Washington Post.

Ifølge avisa opplyses det i en pressemelding at guvernøren nå er satt i karantene i to uker, men at han ikke skal ha symptomer.

Nyheten kommer samtidig som president Trump er på vei til delstsaten.

Sterk demper på fadderuka:

OsloMet legger opp til ei svært dempet fadderuke ved den nær forestående semesterstarten.

- Det blir veldig mye endringer, sier rektor Curt Rice til Dagbladet.

Det var blant annet lagt opp til en stor fest på Ekebergsletta - men det kan studentene nå se langt etter.

- Det legges opp til grupper på opptil 20 personer. Alle arrangementer med flere enn dette vil gå digitalt eller bli avlyst, sier Rice.

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Vil innføre coronatest på flyplasser:

Helsedirektoratet jobber med å etablere koronatestsentre på grenseoverganger, flyplasser og havner i Norge.

– Vi er i samarbeid med relevante parter for å etablert testing på sentrale ankomststeder som flyplasser, havner og grenseoverganger, sier kommunikasjonsdirektør Trine Melgård i Helsedirektoratet til NTB.

Hun kan ikke si når disse sentrene etableres.

Bergen kommune opplyser torsdag at en koronateststasjon opprettes på Bergen lufthavn. Teststasjonen skal driftes av Bergen legevakt som allerede har startet forberedelser av dette.

(NTB)

Fire nye smittede på på MS «Roald Amundsen»:

Det er fire nye positive coronatester blant mannskapet på hurtigruteskipet MS «Roald Amundsen», skriver Tromsø kommune i en pressemelding.

I alt har nå 41 av mannskapet fra MS «Roald Amundsen» testet positivt på covid-19.

– Da vi gikk om bord på MS Roald Amundsen i går kveld fant vi grunn til å mistenke ny smitte. Derfor valgte vi å re-teste alle fra mannskapet som tidligere har testet negativt. Det er ikke overraskende at vi nå får positive prøver. Det tar tid fra man er smittet til man utvikler symptomer, det er derfor vi praktiserer ti dager karantene, sier kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen i Tromsø.

Studenter må ta smittevernkurs:

Alle studenter og ansatte som skal møte opp fysisk når OsloMet starter semesteret, må fullføre universitetets e-læringskurs i smittevern. Det går fram av SMS-er sendt ut i ettermiddag, samt læringsstedets nettsider.

Det omfattende kurset består av informativ tekst, illustrasjoner og videoer - med påfølgende spørsmålsdel der deltakerne må «krysse av» for riktig svaralternativ.

Rektor Curt Rice forklarer at kurset gjenspeiler FHIs smittevernråd, og at det har vært under arbeid siden juni, da regjeringen kunngjorde at studenter kunne være til stede på lærestedene, men samtidig med fokus på smittevern.

- Bakgrunnen for kurset er at spenningen mellom effekten av pandemien og ønsket om at flest mulig er til stede, sier Rice til Dagbladet.

Kurset er obligatorisk, og studentene og de ansatte må logge seg inn for å ta det.

Rice opplyser videre at det hovedsakelig er førsteårsstudenter som vil møte opp fysisk ved semesterstart, sammen med en del ansatte.

VIDEO: Fra OsloMets e-smittevernkurs. Skjermbilde: OsloMet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.