Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

17 000 demonstrerte: - Covidioter:

Tusenvis av tyskere inntok lørdag ettermiddag Berlins gater for å vise sin misnøye med coronarestriksjonene, skriver nyhetsbyrået AP.

Ifølge politiet skal det ha vært opp mot 17 000 deltagere.

Bilder fra demonstrasjonen viste personer som gikk tett i gatene og uten munnbind.

Ifølge Bild var det flere høyreekstreme og antisemitter blant demonstrantene.

Demonstrantene skal komme fra hele landet, og flere holdt opp skilt med slagord som «corona, falsk alarm», «vi blir tvunget til å ha på oss munnkurv», «naturlig forsvar istedenfor vaksinasjon», og «vi er den andre bølgen».

- Tusener av #covidioter feirer seg selv i Berlin som "den andre bølge", uten avstand, uten maske. De setter med dette ikke bare vår helse i fare, de setter vår vellykkede kamp mot pandmien og gjenopplivingen av reiselivet, utdanningssystemet og næringslivet i fare. Uansvarlig! tordner SPD-politiker Saksia Esken på Twitter.

Ifølge AP har demonstrasjonen fått navnet «slutten på pandemien». I Tyskland er det imidlertid registrert en økning i antall smittede den siste tiden.

- Vi er her, og vi er høyrøstet fordi vi blir frastjålet vår frihet, runget i gatene, ifølge AP.

Politiet skal ha forsøkt å få deltakerne til å holde avstand og bruke masker, men forsøkene skal ha vært forgjeves. Til slutt måtte politiet gripe inn og bryte opp demonstrasjonen, skriver NTB.

Blant annet fjernet politiet flere av arrangørene fra scenen, noe som ble møtt med buing og ukvemsord fra demonstrantene. Det ble også brukt makt da en person ikke fulgte politiets anmodninger.

Lørdag ble det meldt om 955 nye smittetilfeller i løpet av det siste døgnet. Dagen før var tallet 870.

Tyske myndigheter har registrert over 210 000 smittetilfeller. Antall dødsfall har steget til 9 224, ifølge Worldometers.

Studioet fortsetter under annonsen

50 000 dødsfall på 50 dager :

Søndag ettermiddag passerte Brasil 100 000 coronarelaterte dødsfall. Halvparten av dem har skjedd de siste 50 dagene, ifølge Sky News.

Bare USA har nå flere registrerte dødsfall enn det søramerikanske landet. Totalt har over 160 000 personer dødd med corona i USA, ifølge Johns Hopkins.

På tredjeplass ligger Mexico med 52 000 coronarelaterte dødsfall.

- Vi burde leve i fortvilelse, fordi denne tragedien er som en verdenskrig. I steden virker det som om hele Brasil er under kollektiv narkose, sier smittelege Jose Davi Urbaez ifølge Sky.

Kister legges i massegraver på en gravplass i Manaus i Amazonas. Arkivfoto: Michael Dantas / NTB scanpix

Funn av død mann:

Politiet har etter en stor leteaksjon gjort funn av en død person i området ved Moi i Lund kommune i Rogaland.

Søket har vært etter 63 år gamle John Olav Moi som ble meldt savnet på torsdag. Søndag deltok over 100 personer i søket, sammen med hundeekvipasjer og politiet. Politiet mener at det er Moi de nå har funnet.

Politiets operasjonsleder Nikolai Austrheim sier til Dagbladet at de ikke mistenker at det har skjedd noe kriminelt.

Moi la ut på tur på torsdag, og da han ikke kom hjem, ble han meldt savnet.

Hans pårørende er varslet.

Reagerer etter festnatt: - Svært bekymret:

Natt til søndag måtte politiet over hele landet bryte opp fester med 100 eller flere deltakere.

Nå reagerer helseminister Bent Høie på festnatta.

- Jeg er svært bekymret for at ungdom og unge voksne ikke har fått med seg hvor viktig rolle de nå spiller i smittespredningen, og dermed tar en veldig høy risiko ved å delta i og ha denne type fester, sier helseminister Bent Høie til VG.

Dagen derpå ber han festdeltakerne «rette opp feilen» ved å være nøye med å holde avstand til andre mennesker og være seg bevisst at man kan være smittet uten selv å ha symptomer.

De som har symptomer, selv milde symptomer, må holde seg hjemme, kontakte helsevesenet og la seg teste for coronasmitte, understreker han.

- Vi er ikke i en normalsituasjon nå. Det kan virke som om mange unge og unge voksne ikke har fått med seg hvor stor rolle de representerer i den økende smittespredningen vi har sett de siste ukene, sier Høie til NTB.

(Dagbladet/NTB)

Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

Innfører strakstiltak:

Indre Østfold kommune varsler strakstiltak for å stoppe coronautbruddet.

- På bakgrunn av den ukontrollerte smittesituasjon vi nå står i, innfører vi strakstiltak for å stoppe smittespredningen, skriver kommunen i en pressemelding.

De holder barnehager og SFOer stengt i hele uke 33 for å stanse smitten. Det vil fortsatt være et tilbud til barn som har foreldre i samfunnskritiske yrker.

- Smittesituasjonen i Indre Østfold kommune er nå mer alvorlig enn det vi tidligere har sett under coronapandemien, skriver kommunen.

Det er bekreftet 22 nye smittetilfeller i kommunen lørdag, skriver kommunen på nettsidene sine. Lørdag ble det bekreftet 15 nye smittetilfeller.

Totalt er det nå bekreftet 112 smittetilfeller i kommunen.

Kommunen har også kalt også pressekonferanse om situasjonen og tiltakene klokka 18. De nye tiltakene i kommunen gjelder fra 22.00 søndag kveld.

Strakstiltak for å stoppe «ukontrollert smitte»

Strakstiltak for å stoppe «ukontrollert smitte»

dagbladet

Ingen nye coronasmittede i Ila fengsel:

Elleve innsatte i Ila fengsel i Bærum har testet negativt på coronaviruset etter at én ansatt fikk påvist smitte fredag kveld.

Totalt tre ansatte og elleve innsatte ble satt i karantene etter den positive prøven.

– Testresultatene har kommet for alle de innsatte på avdelingen. Alle er negative, sier regionsjef Stig Meisler Storvik i Kriminalomsorgen region øst til VG.

De venter fremdeles på testresultatene til de enkelte ansatte. Det er foreløpig ikke blitt påvist smitte inne i fengselet.

(NTB)

Person død av «svartedauden»:

En person er død av byllepest i den kinesiske regionen Indre Mongolia. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det er det andre dødsfallet som følge av byllepest på under en måned.

Byllepesten ble kalt «svartedauden» i middelalderen.

Fra 2009 til 2018 ble det rapportert om 26 tilfeller og 11 dødsfall i Kina som følge av pesten.

Torsdag meldte mongolske myndigheter om at en 15-åring hadde dødd av pesten. Han skal ha blitt smittet av at han spiste murmeldyr. Som følge av dette er flere satt i isolasjon.

Byllepest spres via lopper eller gnagere. 15-åringen hadde trolig blitt bitt av en loppe på murmeldyret han hadde nærkontakt med.

Illustrasjon. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
15 åring døde av «svartedauden»

15 åring døde av «svartedauden»

dagbladet

To nye innleggelser på MS «Roald Amundsen»:

Lørdag kveld ble ytterligere to coronasmittede besetningsmedlemmer fra Hurtigrutenskipet MS «Roald Amundsen» innlagt på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

Det melder sykehuset på Twitter.

Tidligere på dagen ble ett besetningsmedlem og en passasjer skrevet ut.

- Det totale antallet innlaget covid-19-pasienter er fem, alle besetningsmedlemmer, skriver sykehuset.

Usynlig smitte kan ha drevet spredningen

Usynlig smitte kan ha drevet spredningen

dagbladet

17-åring funnet i Nordland:

Natt til søndag lette politiet etter en 17 år gammel gutt som ble borte i Øksnes i Vesterålen.

Letemannskaper fra Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Norske Redningshunder deltok i søket.

Gutten var ute i terrenget sammen med seks andre personer i samme aldersgruppe.

- Vi har vært i kontakt med dem, og de har også vært og lett etter den savnede, sier operasjonsleder Ulf Slettan i Nordland politidistrikt til NTB.

Politiet ble informert like før klokka 5.

Litt etter klokka ni opplyser politiet om at gutten er funnet, og at han framstår som om han er i god form. Han har ikke behov for legehjelp, og blir tatt hånd om av foreldrene sine.

(NTB/Dagbladet)

Kritiserer Norges strategi:

De siste to ukene har det vært en økning i antall personer som er smittet med covid-19 i Norge.

Tidligere statsepidemiolog i Sverige og Folkehelsemyndighetens ekspertrådgiver, Johan Giesecke, kritiserer nå Norges strategi. Han mener norske myndigheter har gjort for mange endringer med restriksjonene.

- Man kan ikke holde på med restriksjoner fram og tilbake hvor mye som helst, sier Giesecke til Svenska Dagbladet.

- Norge tillater reiser til Gotland den ene uka for å seinere ta det tilbake uken etter. Man kan ikke holde på med restriksjoner fram og tilbake så mye. Folk blir forvirret og vet tilslutt ikke hva som gjelder, utdyper han overfor avisa.

Foto: NTB Scanpix.
Har avslørt den aller første smitten

Har avslørt den aller første smitten

dagbladet

100 dager uten smitte:

New Zealand markerte søndag at det har gått 100 dager uten et eneste nytt registrert lokalt tilfelle av coronavirus i landet.

– 100 dager uten nye tilfeller av lokalt overført smitte er en betydelig milepæl, men som vi alle vet, så kan vi ikke tillate oss å lene oss tilbake, sa landets helsedirektør Ashley Bloomfield søndag.

New Zealand har fortsatt 23 aktive tilfeller, men de ble avdekket hos mennesker idet de ankom landet, og disse er i isolat.

– Vi har sett i utlandet hvor raskt viruset kan komme tilbake og spre seg på steder der det tidligere var under kontroll. Vi må være forberedt på å raskt kunne håndtere ethvert nytt framtidig tilfelle, sa Bloomfield.

New Zealand har påvist totalt 1.219 smittetilfeller. Det siste registrerte tilfellet av lokalt overført smitte var 1. mai.

(NTB)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.