Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

17 000 demonstrerte: - Covidioter:

Tusenvis av tyskere inntok lørdag ettermiddag Berlins gater for å vise sin misnøye med coronarestriksjonene, skriver nyhetsbyrået AP.

Ifølge politiet skal det ha vært opp mot 17 000 deltagere.

Bilder fra demonstrasjonen viste personer som gikk tett i gatene og uten munnbind.

Ifølge Bild var det flere høyreekstreme og antisemitter blant demonstrantene.

Demonstrantene skal komme fra hele landet, og flere holdt opp skilt med slagord som «corona, falsk alarm», «vi blir tvunget til å ha på oss munnkurv», «naturlig forsvar istedenfor vaksinasjon», og «vi er den andre bølgen».

- Tusener av #covidioter feirer seg selv i Berlin som "den andre bølge", uten avstand, uten maske. De setter med dette ikke bare vår helse i fare, de setter vår vellykkede kamp mot pandmien og gjenopplivingen av reiselivet, utdanningssystemet og næringslivet i fare. Uansvarlig! tordner SPD-politiker Saksia Esken på Twitter.

Ifølge AP har demonstrasjonen fått navnet «slutten på pandemien». I Tyskland er det imidlertid registrert en økning i antall smittede den siste tiden.

- Vi er her, og vi er høyrøstet fordi vi blir frastjålet vår frihet, runget i gatene, ifølge AP.

Politiet skal ha forsøkt å få deltakerne til å holde avstand og bruke masker, men forsøkene skal ha vært forgjeves. Til slutt måtte politiet gripe inn og bryte opp demonstrasjonen, skriver NTB.

Blant annet fjernet politiet flere av arrangørene fra scenen, noe som ble møtt med buing og ukvemsord fra demonstrantene. Det ble også brukt makt da en person ikke fulgte politiets anmodninger.

Lørdag ble det meldt om 955 nye smittetilfeller i løpet av det siste døgnet. Dagen før var tallet 870.

Tyske myndigheter har registrert over 210 000 smittetilfeller. Antall dødsfall har steget til 9 224, ifølge Worldometers.

Studioet fortsetter under annonsen

Bolsonaro kaller brannene løgn:

Brasils president Jair Bolsonaro nekter for at det brenner i Amazonas til tross for at hans egen regjering har data som viser at det motsatte.

– Denne påstanden om at Amazonas brenner opp er en løgn, og vi må bekjempe den med fakta, sa Bolsonaro tirsdag, ifølge Reuters.

Den høyrepopulistiske president kom med lignende uttalelser i fjor. Det førte til internasjonal kritikk blant annet fra Frankrikes Emmanuel Macron og andre verdensledere.

Kommentaren fra presidenten kommer samtidig som øyevitner i avsidesliggende deler av Amazonas beskriver at store området er teppelagt av røyk om dagen og at himmelen gløder om natten.

Brannene i Amazonas var i august i fjor de verste på ni år, og august i år ser ut til å bli verre, skriver Reuters. Mer enn 10.000 branner ble registrert de første ti dagene denne måneden. Det er 17 prosent mer enn på samme tid i fjor, viser tall fra Brasils nasjonale romforskningsinstitutt Inpe.

I en tale til andre søramerikanske ledere tirsdag oppfordret Bolsonaro dem til å fly over Amazon.

– De vil ikke se en eneste flamme, og heller ikke en brøkdel av en hektar avskoging, sa Bolsonaro.

Eksperter peker på at brannene ikke er naturlige i regnskogen, men blir påtent for å rydde plass til beitemark.

(NTB)

Nyhetsstudio - Bolsonaros kone smittet

Nyhetsstudio - Bolsonaros kone smittet

dagbladet

Fortsatte festen etter politibesøk:

Politiet i Tromsø avsluttet tirsdag kveld en fest i en studentbolig, men måtte rykke ut på nytt da festen ikke stoppet.

– Hvis vi må tilbake en gang til så blir de anmeldt, sier operasjonsleder Jørgen Ahlquist i Troms politidistrikt til NTB.

Det var vektere som meldte fra til politiet at festen i studentboligen ved Universitetet i Tromsø ikke stanset selv etter at politiet hadde vært på besøk.

– Da vi kom første gang trakk studentene inn på rommene, men så ringte vekteren tilbake og meldte at de hadde startet opp igjen. Da måtte vi si at hvis vi må komme tilbake en gang til så blir de anmeldt, sier Ahlquist.

(NTB)

67 nye smittede:

Det er registrert 67 nye tilfeller av coronasmitte i Norge ved midnatt natt til onsdag, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Økningen er noe større enn den har vært de siste dagene. Tirsdag økte smittetallet med 49 nye tilfeller og mandag med 39 nye tilfeller. Tallene er hentet fra Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

I alt har 9.751 nordmenn testet positivt for coronaviruset. Om lag 95 prosent er friskmeldte, ifølge FHI.

Til sammen 15 personer var mandag innlagt på sykehus med påvist coronavirus. Det er én færre enn tirsdag, viser tall fra Helsedirektoratet. Av de 15 som er innlagt, ligger 2 pasienter i respirator. Tallene oppdateres ikke i helgen.

FHI har registrert 256 coronarelaterte dødsfall her i landet.

(NTB)

Avlyser resten av fadderuka:

Studentorganisasjonen ved BI, BISO, avlyser resten av fadderuka for sine studenter i Oslo som følge av kritikken for brudd på smittevernreglene.

– Etter å ha sett utviklingen, ser vi det ikke som forsvarlig å fortsette, og har dessverre besluttet å avlyse de resterende aktivitetene våre, sier leder av BISO Oslo, Bendik Mansika ifølge VG.

Pressemeldingen om å avslutte fadderuka, kjent som Fadderullan, ble sendt ut like før klokken 1 natt til onsdag, samtidig som Oslo-politiet avsluttet store fester i flere parker.

(NTB)

Ni av ti puber bryter reglene:

Puber og barer i England ignorerer coronaretningslinjene, melder Sky News.

TV-kanalen har sendt reportere undercover som kunder til en rekke utesteder i området rundt storbyen Manchester - et område som opplever en økning i antallet coronatilfeller.

Resultatet var nedslående. Ni av ti steder de besøkte fulgte ikke myndighetenes regningslinjer om å registrere gjestenes kontaktinformasjon.

To av stedene ignorerte kravene om sosial distansering.

Lokale myndigheter varsler nå oppvask.

Nye restriksjoner i dette området innebærer blant annet at gjester på puber, barer, kafeer og restauranter bare skal oppholde seg der sammen med andre i sin egen husholdning.

Utesteder er ikke lovpålagt å registrere kontaktinformasjon til alle gjestene sine, men det er anbefalt at de gjør det og tar vare på informasjonen i 21 dager for at myndighetene skal kunne drive smittesporing.

Hardt skadd i trafikkulykke i Rakkestad:

En person er skadd etter en trafikkulykke nord for Rakkestad natt til onsdag. En person som løp fra stedet, er funnet av politiet.

Politiet i Øst melder på Twitter at det kun er én bil som var involvert i ulykken, og at det skal ha vært tre personer i den. Det ble først meldt at en person var hardt skadd, men politiet opplyser senere natt til onsdag at skadeomfanget er mindre enn først antatt.

En person pådro seg lettere skader, mens en tredje stakk fra stedet og ble senere funnet av politiet og skal nå sjekkes av helsevesen for smerter i rygg og nakke.

De første meldingene gikk ut på at bilen sto i brann i grøfta, og en brannbetjent kom raskt til stedet. Han kunne konstatere at det iallfall var mye røyk i bilen.

– Vi har ingen indikasjoner på at et annet kjøretøy har vært involvert i ulykken, sier Hatlen.

(NTB)

- God dag for landet vårt:

Tidligere president Barack Obama sier Joe Biden har truffet spikeren på hodet med valget av Kamala Harris som visepresidentkandidat i høstens valg.

Harris blir den første svarte kvinne noensinne til å bekle den posten.

– Jeg har kjent senator Kamala Harris lenge. Hun er mer enn forberedt til jobben. Hun har brukt karrieren sin til å forsvare grunnloven vår og kjempe for folks rettigheter, skriver Obama i en uttalelse på Twitter.

Tirsdag ble det klart at Biden velger Harris til sin visepresidentkandidat i høstens presidentvalg. Harris ble raskt en av favorittene til å bli Bidens makker etter at hennes egen valgkamp endte. Hun er senator og kommer fra California.

Obama skriver videre at Biden nå har en ideell partner til å hjelpe ham i å takle de utfordringene som USA står overfor akkurat nå og i årene som kommer.

– Dette er en god dag for landet vår. Nå, la oss vinne dette, oppfordrer den tidligere presidenten.

(NTB)

Kamala Harris blir Bidens visepresidentkandidat

Kamala Harris blir Bidens visepresidentkandidat

dagbladet

Klager om feststøy i Oslo:

Rett før midnatt melder politiet i Oslo at de mottar mye klager på støyende fester fra flere forskjellige adresser, både ute og inne.

- Vi rekker dessverre ikke å følge opp alle med en gang. Vi oppfordrer festdeltagere til å vise hensyn til sine naboer, som også har barn som ikke får sove på grunn av feststøy, skriver politiet.

Mandag var det derimot store grupper av folk som festet i blant annet Frognerparken som fikk politiet og Oslo kommune til å reagere.

- Vi har ikke fått noen meldinger om store ansamlinger i parker i dag i det hele tatt, sa operasjonsleder Sven Christian Lie i Oslo politidistrikt til NTB i 23-tiden tirsdag kveld.


Siste nytt fra Trump:

President Donald Trump holdt pressekonferanse tirsdag klokka 23.38 norsk tid.

Under pressekonferansen fikk Trump et spørsmål om Kamala Harris, som nylig ble kunngjort som Joe Bidens visepresidentkandidat. Trump sa blant annet at hun gjorde det svært dårlig i primærvalget og at han er overrasket over at Biden valgte Harris.

- Hun var ekstremt ekkel mot (Brett journ. anm.) Kavanaugh, dommer Kavanaug, nå høyesterettsdommer Kavanaugh, sa Trump.

Presidenten snakket også om at han synes Harris var veldig respektløs mot Biden under primærvalget.

- Det er vanskelig å velge noen som er så respektløs. Hun sa ting om "søvnige Joe" under de demokratiske debattene i primærvalget som var forferdelige.

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

2 500 i ølbot - rolig kveld i Oslo-parker:

Store grupper av folk som festet i blant annet Frognerparken mandag, fikk Oslo kommune og politiet til å reagere kraftig.

Ifølge politiet ligger normalsatsen for bøter for drikking på offentlig sted på 2 500 kroner. Byrådsleder Raymond Johansen truet også med å avlyse studentenes fadderuke dersom situasjonen ikke bedret seg.

Tirsdag var det langt roligere i Oslo.

– Vi har ikke fått noen meldinger om store ansamlinger i parker i dag i det hele tatt, sier operasjonsleder Sven Christian Lie i Oslo politidistrikt til NTB tirsdag kveld.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.