Nyhetsstudio

Marthe S. Lien

Siste nytt om Hurtigruten-utbruddet:

Ytterligere to i mannskapet har testet positivt for coronaviruset. Totalt er det nå 35 ansatte på Hurtigruten som er smitta. Det kommer fram på en pressekonferanse lørdag ettermiddag.

FHI meldte tidligere lørdag at hele 69 kommuner er berørt av utbruddet.

Det er så langt én passasjer som har fått påvist smitte.

- Jeg vil benytte anledningen til å være tydelig på at denne smitten fortsatt er i samfunnet. Vi skal gjøre alt som står i vår makt sammen med universitetssykehuset, kommunen, og øvrig helsepersonell, for å begrense denne skaden, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap).

Direktør i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, sier alle ansatte er drillet og kurset på å se etter symptomer og sykdomstegn.

- Hadde vi hatt noen som helst mistanke om smitte om bord på Roald Amundsen hadde ikke gjestene fått lov til å forlate skipet i går, sier han.

Ifølge direktøren har 31 av de smittede ingen symptomer på coronaviruset.

Han opplyser at 33 av 35 smittede er fra Filippinene.

- En av våre hypoteser er at smitten har kommet med en av våre besetningsmedlemmer fra Filippinene som har mønstret på skipet, sier Skjeldam.

- Dette er imidlertid ikke sikkert, og det er behov for ytterligere smittesporing.

Han opplyser at alle internasjonale crewmedlemmer er pålagt å teste seg to ganger med negativt resultat, og med flere dagers mellomrom, før de får forlate hjemlandet. Det er også innført krav om ti dager i karantene på hotell før ombordstigning.

Det var ikke mistanke om coronasmitte da skipet la til kai i Tromsø fredag morgen. Passasjerene ble derfor sluppet av skipet.

Smitteoppsporingsteamet har så langt vært i kontakt med 158 av 178 passasjerer som gikk av skipet fredag. Det er altså 20 personer det ikke har lyktes kommunen å få kontakt med.

- Vi jobber videre med å kontakte alle sammen, sier kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen.

Kommunen er i fred med å starte testingen av passasjerene som fortsatt er i Tromsø.

Tromsø kommune har også startet arbeidet med å spore opp steder og personer som passasjerene som forlot skipet i går har vært i kontakt med.

- Dette er et møysommelig etterretningsarbeid, sier Øivind B. Benjaminsen i
Smittevernsoppsporingsteamet.

Det vurderes ut fra hvert enkelt tilfelle om det er behov for at personer som har vært i kontakt med passasjerene skal ha karantene.

- I tillegg har vi fått kartlagt andre servicefunksjoner som har vært i kontakt med MS Roald Amundsen.

Det kartlegges også hvor passasjerene befinner seg i dag.

Smitteoppsporingsteamet på Coronasenteret jobber 16-18 timer i døgnet for å få arbeidet gjennomført.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

- Mann sparket i hodet:

Klokka 00.22 natt til lørdag melder politiet i Oslo om en voldshendelse Grünerløkka. Politiet fikk melding om en mann som hadde blitt slått ned.

Først meldte politiet at de søkte etter to menn som forlot stedet, men kort tid senere melder politiet at de har kontroll på fire personer. Minst en av disse skal ha vært involvert i slagsmålet.

- Fornærmede undersøkes av ambulansen. Han har blant annet blitt sparket i hodet mens han lå nede, skriver politiet.

Dagbladet-kommentator om kokainfunnet:

- Jeg syntes det er veldig trist. Han har blitt stoppet i tide. Spørsmålet er om han selv klarer å stoppe i tide, sier Dagbladets kommentator Esten O. Sæther.

- Det som betyr noe er hvordan han tar tak i seg selv. Nå er han nødt til å gjøre dette grundigere enn det han gjorde sist, fortsetter han.

- Han er i ferd med å bygge seg opp en egen karriere. Den virket jo veldig lovende. Det er ikke vikitg i kveld. Han er en ressurssterk person, men det å ødelegge for seg selv er for dumt, sier Sæther.

- Han vil sikkert snakke om det. Det er en hendelse folk vil vite om. Klarer han å være ærlig, vil det sikkert hjelpe han videre. Jeg tenker det kommer en pressesamling snart, sier Sæther.

Fredag kveld bekrefter Petter Northug at politiet har gjort kokainfunn i hjemmet hans.

Funnet skjedde etter at langrennsstjerna ble tatt i en fartskontroll torsdag.

Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther har fulgt Northugs karriere tett.

Se Sæthers reaksjon på kokainfunnet og råkjøringen i Dagbladets direktesending.

Northug erkjenner i et innlegg på sosiale medier at han kjørte altfor fort torsdag, og at han ble tatt med på legevakten til blodprøve.

- I tillegg fant politiet en mindre mengde narkotika hjemme hos meg. Det dreier seg om kokain, skriver Northug.

- Jeg er fortvilet og redd for hva fremtiden vil bringe, og utrolig lei meg for alle de som jeg nå har skuffet, igjen. Jeg vet at det nå blir en straffesak. Da skal jeg ta ansvar for det jeg har gjort.

Northug ble i 2014 tatt for fyllekjøring i Trondheim, etter at han krasjet sin Audi i et autovern. Langrennsstjerna hadde da en promille på 1,65.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra Petter Northug fredag kveld.

Saken oppdateres.

Northug bekrefter: Kokainfunn i hjemmet

Northug bekrefter: Kokainfunn i hjemmet

dagbladet

Tatt i 172 km/t i 80-sone:

Sør-Øst politidistrikt melder på Twitter at de har hatt en trafikkontroll i Sylling fredag. Kontrollen fant sted på Ringeriksveien ved Kornerudsletta.

- En fører anmeldt og førerkortet tatt i beslag. Ble målt til en hastighet av 172 km/t i 80-sone, skriver politiet.

Operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud sier til Dagbladet at føreren er i slutten av 20-åra. Han har også en gang tidligere mistet førerkortet etter uvettig kjøring.

- Han var ikke veldig samarbeidsvillig og mente han ikke hadde kjørt så fort. Mannen blir trolig innkalt til avhør om et par uker, sier operasjonslederen, som legger til at det er sjelden de ser så stor fartsoverskridelse.

I tillegg til førerkortbeslaget ble tre andre førere ilagt forenklede forelegg.

Foto: Tor Richardsen / SCANPIX

Paris er «høyrisiko-sone»:

Frankrike har erklært storbyene Paris og Marseille som «høyrisiko-soner» for coronaviruset.

Det skriver The Guardian.

For tredje dag på rad melder franske myndigheter om mer enn 2500 nye smittetilfeller.

The Guardian skriver at Frankrike opplever en økning i smittetilfeller blant alle aldersgrupper, men at økningen er kraftigst blant unge voksne i alderen 25 til 35 år.

Også i Norge og Sverige ser man samme tendens.

Etter en økning i smitten blant unge voksne gikk byrådsleder i Oslo kommune, Raymond Johansen (Ap), ut og ba hjemmefesterne om å skjerpe seg.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell sa forrige uke følgende om smittespredningen blant folk i 20-åra:

- Vi ser ulike tegn på at akkurat den gruppa nok har glemt rådene litt, og ikke er like dyktige til å følge anbefalingene som man var tidligere.

HØYRISIKO: Frankrikes hovedstad Paris. Foto: NTB Scanpix
Coronavirus - Kraftig smitteøkning i Spania og Frankrike

Coronavirus - Kraftig smitteøkning i Spania og Frankrike

dagbladet

Ungdomsgjeng løp fra politiet etter fylleklager:

Etter meldinger om fyll og bråk allerede ved 17-tiden fredag, rykket politiet i Agder ut til en ungdomsfest på speiderhytta på Kvernhustangen i Søgne.

- Vår patrulje melder at ungdomsgjengen løp i alle retninger da politiet kom. Våre folk anslår at det var mellom 40 og 60 ungdommer. Mange var under 18 års minstealder for å drikke, alkohol, flere ned i 13-14-15 års alder, opplyser politiets operasjonsleder Øyvind Hægeland til Dagbladet.

Etterhvert fikk politiet kontakt med noen av ungdommene og varslet foreldre.

Det er sørlandsk sommervær over Søgne og omegn fredag.

Etterlyser nasjonal munnbind-anbefaling:

Fylkesordføreren i Vestland mener regjeringen burde kommet med en nasjonal anbefaling om munnbind i kollektivtrafikken og ikke bare for Oslo og Indre Østfold.

- Folk i Bergen syns også at det er ubehagelig å stå for tett sammen. Jeg tolker myndighetene slik at de mener smitterisikoen her er lav, ellers hadde de nok gitt andre råd. Men det er jeg i tvil om er rett, sier fylkesordfører Jon Askeland (Sp) i Vestland til NRK.

Han mener at myndighetene bør gi et nasjonalt påbud eller råd om å bruke munnbind i kollektivtrafikken.

- Det er det eneste som alle kommer til å følge. Det så vi i vår, påpeker han.

Også Kollektivtrafikkforeningen stiller seg bak Askeland.

- Der man ikke kan unngå å være nær andre, bør det komme råd om å bruke munnbind, sier daglig leder Olov Grøtting, som også ber alle som ikke må ta kollektivt, om å unngå dette.

(NTB)

VIL HA RÅD: Flere tar til orde for at regjeringen burde komme med et nasjonalt råd om bruk av munnbind i kollektivtrafikken. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Dette er munnbind-rådene

Dette er munnbind-rådene

dinside

Trafikkulykke i Hvittingfoss :

Politiet rykker fredag kveld ut til trafikkulykke mellom to personbiler på Hvittingfossveien på grensen mot Kongsberg.

- Uklart skadeomfang og trafikale problemer på stedet, opplyser politiet.

Solgte 40 000 munnbind i timen:

Etter helsemyndighetenes anbefalinger om munnbind i kollektivtransporten i Oslo og Indre Østfold fredag solgte nettapoteket Farmasiet 40.000 munnbind i timen.

– Det er et stort trykk på munnbind nå, som vi forventet. I timen før pressekonferansen solgte vi rundt 40.000 munnbind, og har ligget på 40.000 i timen også etter pressekonferansen, sier daglig leder Hans Kristian Furuseth i Farmasiet til E24.

Han spår opp mot 200.000 solgte munnbind fredag.

Også kommunikasjonsdirektør Anne Margrethe Aldin Thune i Boots Apotek sier at etterspørselen har vært stor. Apotek 1 har innført maksbegrensning på 100 munnbind per kunde. Det kan også bli aktuelt hos Boots.

(NTB)

TUSENVIS RIVES VEKK: Apotekene har opplevd stor pågang etter at myndighetene anbefalte bruk av munnbind i Oslo og Indre Østfold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Trump holder pressekonferanse:

President Donald Trump holder fredag kveld pressekonferanse. Der er det ventet at Trump kommer med en oppdatering på corona-situasjonen i landet.

Trump sier at det er god framgang på vaksinefronten. Samtidig hevder han at tallet på antall innlagte på sykehus er stabilt.

Fredag kom også nyheten om at Robert Trump, presidentens lillebror, er innlagt på sykehus i New York. Det er ventet at Trump kommer med en oppdatering om hans helsetilstand.

Han svarte på spørsmål om broren i dag.

- Jeg har en fantastisk bror. Vi har hatt en nydelig tid helt fra første dag. Han er på sykehuset akkurat nå. Han har det vanskelig, sier Trump.

Trumps lillebror er alvorlig syk

Trumps lillebror er alvorlig syk

dagbladet

Tidligere oljefondsjef dømt for milliardbedrageri:

Den tidligere sjefen for oljerike Angolas nasjonale oljefond er dømt til fem års fengsel for bedrageri, maktmisbruk og for å ha stjålet 4,5 milliarder kroner fra oljefondets kasse.

Angolas høyesterett har funnet bevist at José Filomeno dos Santos overførte pengene til en konto i Sveits. Den dømte, tidligere oljefondsjefen er sønn til José Eduardo dos Santos, som var president i Angola i 38 år, fra 1979 til 2017.


Den tidligere presidentens datter, 47 år gamle Isabel dos Santos, er også siktet for omfattende korrupsjon, sammen med sin kongolesiske ektemann Sindika Dokolo. Den saken dreier seg om det statlige oljeselskapet Sonangol og diamantselskapet Sodiam.

Foruten å fryse ekteparets bankkontoer har en domstol i Luanda frosset eierandelene de to har i telekomselskapet Unitel og sementselskapet Cimangola.


Tidsskriftet Forbes har anslått at hun i dag har en formue på nærmere 20 milliarder kroner og omtaler henne som Afrikas rikeste kvinne.

Både Jose Eduardo dos Santos, datteren og store deler av den øvrige familien lever nå i eksil og kaller korrupsjonsanklagene mot dem for grunnløse.

(NTB - AFP).

TOK FRA OLJEFONDETS KASSE: Tidligere sjef for oljefondet i Angola,José Filomeno dos Santos, er dømt for blant annet bedrageri av 4,5 milliarder kroner. Foto: AFP/NTB Scanpix.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.