Nyhetsstudio

Trym Mogen

Leter etter savnet kvinne ved foss:

Politi og frivillige mannskap har i natt lett etter en savnet kvinne i området Månafossen i Gjesdal i Rogaland.

Søket vil fortsette ut over dagen, med både politi, frivillige og helikopter, melder Sør-Vest politidistrikt.

- Helikopter skal opp, men akkurat nå er det ikke flyvær, sier operasjonsleder Helen Rygg Ims til Dagbladet.

Politiet fikk melding om den savnede kvinnen i går kveld.

Opreasjonslederen opplyser at hundepatruljer også er satt inn i søket etter den savnede kvinnen, som skal være fjellvant.

- Kvinnen er lokal, sier Rygg Ims.

Ifølge politiet kan kvinnen ha skadet seg ved fall, eller at for eksempel telefonen hennes har gått tom for strøm.

Politiet gir følgende beskrivelsen av kvinnen, og ber om tips: Fjellbukse, mørkeblå Adidas-akke og brune fjellsko. Gikk med en sort tursekk og kamera.

- Kvinnen er i 40-årene. Politiet ønsker tips dersom noen har observert henne i området i går, skriver Sør-Vest politidistrikt.

Månafossen, med et fritt fall på 92 meter, er en svært populær turistattraksjon. Atkomsten til fossen er imidlertid krevende med en bratt sti.

POPULÆR: Månafossen er en svært populær turistattraksjon. Politiet leter søndag etter en kvinne ved fossen. Foto: Erlend Harberg / Samfoto / NTB Scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Alle instanser har sviktet. Les hele rapporten:

Hele rapporten til utvalget som har gransket EØS-skandalen i NAV kan leses her.

I oppsummeringen av utredningen, som har fått tittelen «Blindsonen», heter det blant annet:

«Fravær av kritisk tenkning, god organisering, og opptreden i samsvar med det ansvar de ulike organer har, har medført at EØS-rettens betydning har befunnet seg i blindsonen til nær sagt alle involverte. Resultatet er at enkeltmennesker urettmessig har fått stanset ytelser, fått krav om tilbakebetaling av trygd, blitt stemplet som trygdemisbrukere, og også blitt idømt fengselsstraff på feilaktig grunnlag.»

Videre heter det:

«Saken illustrerer hvordan det kan gå når de institusjonene som skal sikre at offentlige myndigheter ikke øver urett mot den enkelte, ikke har de ressursmessige forutsetningene for å gjøre dette, ikke er faglig oppdatert og heller ikke reagerer eller kommuniserer på adekvat måte.»

Og:

«En fellesnevner er at ingen har viet tilstrekkelig oppmerksomhet til konsekvensene av EØS-retten, særlig etter innlemmelsen av den nye
trygdeforordningen i EØS-avtalen.»

Flertallet i utvalget mener en viktig årsak til skandalen er at skiftende
regjeringer har vært mer opptatt av å bekjempe trygdemisbruk og redusere trygdeeksport enn å sikre enkeltpersoners rettigheter.

Utvalget har gjort en ekstern gransking av saken om feilaktig praktisering av adgangen til å motta sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger mens de oppholder seg i andre EØS-land. Dette ble i Norge ansett for å være ulovlig, noe som viste seg å være i strid med EØS-avtalen.

Utvalget mener feilen har blitt praktisert helt siden 1994, og vet ikke hvor mange enkeltpersoner som er rammet.

Lørenskog-drapene: Mor fengsles:

Kvinnen som er siktet for å ha drept sine to barn i Lørenskog ble mandag avhørt for andre gang. Siktelsen mot henne er uendret, opplyser politiet i en pressemelding.

Politiet har besluttet at kvinnen skal varetektsfengsles, og hun har samtykket til å sitte i varetekt under helsevesenets omsorg, opplyser politiet.

Det har blitt gjennomført en prejudisiell undersøkelse av kvinnen. Denne undersøkelsen er første steg i en prosess for å avgjøre om det er behov for en fullstendig utredning av den siktedes tilregnelighet. I denne saken er det anbefalt å gjennomføre en full rettspsykiatrisk undersøkelse, noe som er naturlig i så alvorlige saker som det her er snakk om, skriver politiet.

Faren om pågripelsen: - Absurd og virkelighetsfjernt

Faren om pågripelsen: - Absurd og virkelighetsfjernt

dagbladet

Konkluderer i NAV-saken:

Utvalget har gjort en ekstern gransking av NAV-skandalen - som omhandler feilaktig praktisering av adgangen til å motta sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger ved opphold i annet EØS-land.

Flertallet i utvalget mener at EØS-regelen er praktisert feil siden 1994. Utvalget har ikke gått inn i alle de individuelle sakene.

- Enkeltpersoners rettigheter, i det saken dreier seg om, har vært i en blindsone, sier utvalgets leder Finn Arnesen på pressekonferansen.

Utvalget mener alle de aktuelle organene har skyld i skandalen - og viser til NAV, trygderetten, påtalemyndigheten, domstolen og departementet. Det vises likevel til at NAV og departementet har hovedansvaret. Utvalget har ikke mottatt dokumentasjon på at NAV har varslet om feilen.

- Hadde bare ett av dem sett feilen, ville denne saken sett helt annerledes ut, sier Arnesen.

- Vi ser en bekymringfull mangel på informasjon. Systemsvikten har rammet enkeltmennesker hardt.

Utredningen inneholder også en rekke læringspunkter for å blant annet sikre at det blir fattet riktige vedtak i framtida. Utvalgets leder påpeker at flere instanser må sette seg inn i EØS-lovverket. Det anbefales også at lovteksten justeres.

Utvalget ble oppnevnt i statsråd fredag 8. november 2019 og overrekker utredningen til Arbeids- og sosialdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet. Til stede er også den nye NAV-direktøren Hans Christian Holte og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

- Som statsministeren og daværende statsråd har sagt: Jeg vil gi en uforbeholden unnskyldning til de berørte, sier Torbjørn Røe Isaksen på vegne av regjeringen på pressekonferansen.

Utvalget har ikke vurdert om enkeltpersoner bør stilles til ansvar. Det er ikke tatt endelig stilling til om man skal se på saker fra før 2012. Isaksen sier at de avventer EFTA-domstolens uttalelse.

TIL STEDE: Utvalgsleder Finn Arnesen og arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Eldre person innlagt etter Hurtigruten-tur:

En eldre person er innlagt på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø med coronasmitte, skriver UNN på Twitter.

Personen var passasjer på MS «Roald Amundsens» foreløpig siste seilas. Dermed er det fem personer som er innlagt med covid-19 etter smitteutbruddet på Hurtigruten.

- Fire besetningsmedlemmer er fortsatt innlagt, flere av dem blir trolig utskrevet i løpet av de nærmeste dagene, skriver UNN.

To nye smittede i Bergen:

Det bekrefter fungerende legevaktsjef, Annette Corydon, overfor BT tirsdag morgen.

- Siden mandag kveld til nå har vi fått inn to positive svar på covid-19, sier Corydon.

De to personene som er smittet har enten vært i utlandet selv, eller vært i kontakt med noen som har vært i utlandet.

Ifølge BT kjenner ikke de to personene til hverandre.

Lange køer ved Byfjordtunnelen:

Byfjordtunnelen i Stavanger var i en periode tirsdag formiddag stengt.

Politiet opplyser at en lastebil har hatt oljelekkasje. Føreren har utbedret skaden, men klarte ikke å kjøre ut av tunnelen. Det blir rekvirert bilberging.

Tunnelen er åpnet igjen, men det er lange køer på stedet.

Døde etter skrujern-stikk:

Mann døde etter å ha blitt stukket med skrujern på Fauske i juli, melder NTB. Mannen døde på søndag etter å ha vært innlagt på sykehus siden hendelsen.

Det var 13. juli at hendelsen inntraff i Coop Mega-butikken i Fauske. En mann i 20-åra ble pågrepet og siktet for grov kroppsskade. Siktelsen er nå utvidet og omhandler nå grov kroppsskade med døden til følge.

- Vi utelukker ikke at siktelsen kan bli ytterligere endret på et senere tidspunkt i etterforskningen, sier politiadvokat Daniella Rivera i Nordland politidistrikt til NTB.

Mannen er allerede varetektsfengslet. Han har tidligere erkjent de faktiske forhold, men ikke straffskyld.

Mannen i 30-åra ble kritisk skadd og innlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge. Han døde av skadene han ble påført, ifølge NTB.

Barn smittet etter Hurtigruten-tur:

Mandag testet to nye personer i Trondheim positivt for covid-19, opplyser kommunen i en pressemelding.

Begge de to var passasjerer på Hurtigruten.

Den ene smittede er i 70-åra og har lette symptomer. Den andre er under ti år, og hadde mandag ingen symptomer. De smittede er ikke i familie. Begge er i karantene, den ene hjemme, den andre i en annen kommune.

Seks hurtigrute-passasjerer er testet i Trondheim. Bare én av disse har testet positivt. Den andre av mandagens smittede, ble testet i en annen kommune.

Ytterligere en passasjer, bosatt i Trondheim, skal testes tirsdag.

Mandag ble totalt 288 personer testet. 190 er satt opp til testing tirsdag, og 120 vil bli kontaktet for time til testing onsdag.

Hurtigruten-sjefen: - Jeg er lei meg

Hurtigruten-sjefen: - Jeg er lei meg

dagbladet

Økende smitte i Aarhus:

Antall registrerte coronasmittede i Aarhus vokste kraftig i løpet av helgen. Utviklingen vekker bekymring hos danske helsemyndigheter.

Av 207 nye smittetilfeller i Danmark i helgen, var 50 i Aarhus kommune. Antallet ble mangedoblet i løpet av noen dager.

- Vi er veldig klar over det som skjer i Aarhus, sier konstituert direktør Anette Lykke Petri i Styrelsen for Patientsikkerhed til DR.

Hun sier de jobber med å finne ut om smitten sprer seg i en isolert gruppe i byen, eller blant mennesker som lever mer spredt.

Ifølge Lokalavisen Aarhus stammer noen av smittetilfellene fra et arrangement for studenter. I tillegg undersøkes det om en feiring for fotballfans for halvannen uke siden har hatt betydning.

(NTB)

Brannfolk i California: Bil startet skogbrann:

En bil med motorfeil utløste en skogbrann som herjer øst for Los Angeles, ifølge myndighetene i California.

Dieselbilen kjørte fredag gjennom Cherry Valley. Brennende biter karbon kom ut av eksosanlegget, noe som antente vegetasjon flere steder, heter det i en uttalelse fra California Department of Forestry and Fire Protection.

Brannen i Riverside County har siden da svidd av over hundre kvadratkilometer. Det er i hovedsak busker og mindre trær som har brent. Flere tusen mennesker har vært nødt til å evakuere, og situasjonen på evakueringssentrene preges av tiltak for å hindre koronasmitte.

(NTB)

Foto: (AP Photo/Ringo H.W. Chiu)

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.