Nyhetsstudio

Sindre Granly Meldalen

Alle instanser har sviktet. Les hele rapporten:

Hele rapporten til utvalget som har gransket EØS-skandalen i NAV kan leses her.

I oppsummeringen av utredningen, som har fått tittelen «Blindsonen», heter det blant annet:

«Fravær av kritisk tenkning, god organisering, og opptreden i samsvar med det ansvar de ulike organer har, har medført at EØS-rettens betydning har befunnet seg i blindsonen til nær sagt alle involverte. Resultatet er at enkeltmennesker urettmessig har fått stanset ytelser, fått krav om tilbakebetaling av trygd, blitt stemplet som trygdemisbrukere, og også blitt idømt fengselsstraff på feilaktig grunnlag.»

Videre heter det:

«Saken illustrerer hvordan det kan gå når de institusjonene som skal sikre at offentlige myndigheter ikke øver urett mot den enkelte, ikke har de ressursmessige forutsetningene for å gjøre dette, ikke er faglig oppdatert og heller ikke reagerer eller kommuniserer på adekvat måte.»

Og:

«En fellesnevner er at ingen har viet tilstrekkelig oppmerksomhet til konsekvensene av EØS-retten, særlig etter innlemmelsen av den nye
trygdeforordningen i EØS-avtalen.»

Flertallet i utvalget mener en viktig årsak til skandalen er at skiftende
regjeringer har vært mer opptatt av å bekjempe trygdemisbruk og redusere trygdeeksport enn å sikre enkeltpersoners rettigheter.

Utvalget har gjort en ekstern gransking av saken om feilaktig praktisering av adgangen til å motta sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger mens de oppholder seg i andre EØS-land. Dette ble i Norge ansett for å være ulovlig, noe som viste seg å være i strid med EØS-avtalen.

Utvalget mener feilen har blitt praktisert helt siden 1994, og vet ikke hvor mange enkeltpersoner som er rammet.

Studioet fortsetter under annonsen

Nytt coronadødsfall i Bergen:

Det er registrert ett nytt coronarelatert dødsfall i Bergen, skriver Bergens Tidende.

Den avdøde skal være en eldre person som var innlagt på Haukeland universitetssykehus.

I tillegg er det registrert tre nye smittede i Helse Bergen. 76 ansatte er i karantene.

Lysbakken taler: Høyre er de nye museumsvokterne:

SV-leder Audun Lysbakken taler til SVs landsstyre fredag formiddag. Der vil han blant annet ta et oppgjør med de nye signalene fra regjeringspartiet Høyre om privates adgang til å utføre velferdstjenester.

- Høyre er de nye museumsvokterne, sier Lysbakken til Dagbladet.

Han mener Høyres løsninger er gammeldags markedstenkning som kun vil gi mer byråkrati.

Nye tiltak
Lysbakken har også en klar melding til finansminister Jan Tore Sanner (H), som mandag legger fram en ny coronakrisepakke. SV-lederen forventer at kontantstøtten til næringslivet erstattes av noe annet og bedre.

- Vi forventer at når kontantstøtten til næringslivet avvikles, er det fordi den skal erstattes av noe bedre og mer treffsikkert, ikke noe som er dårligere, sa Lysbakken i talen.

Mandag legger regjeringen fram en ny tiltakspakke for å avhjelpe coronakrisen, kunne NTB melde tidligere denne uka. De nye tiltakene er spesielt rettet mot reiselivet og eventbransjen, men coronaproposisjonen som skal legges fram og sendes til Stortinget, ventes også gi nye anslag for hva krisen har kostet norsk økonomi.

Lysbakken mener krisepakka må berge abreidsplasser og bedrifter, men også gi nye løsninger og omstilling.

Verden vil se annerledes ut etter pandemien. Da må det komme ordnigner for et bærekraftig reiseliv i Norge, heller enn et reiseliv hvor turistene seiler forbi på cruiseskip som legger igjen minimalt med verdiskaping men maksimalt med forurensing, sa Lysbakken, som også tok til orde for en egen maritim krisepakke.

- Det finnes flere statlige skip som kan bygges, det trengs kondemneringsordning for offshore-fartøy, og det må satses på nye næringsmuligheter som havvind, karbonfangst og lagring og hydrogen, påpekte han.

Lager fast track for privatisering

Lager fast track for privatisering

dagbladet

Tesla nekter å samarbeide med politiet:

I sommer døde en lastebilsjåfør på E18 utenfor Arendal. Han ble påkjørt av en Tesla mens han jobbet med å sikre lasten på bilen.

Politiet etterforsker ulykken, og har i den anledning best Tesla om hjelp til å hente ut informasjon fra autopiloten på bilen. Det får de ikke, ifølge Motor.no.

– Denne typen biler er svært avanserte, og vi er avhengige av hjelp fra bilprodusenten. Men det har vært problematisk og utfordrende. Tesla har ikke gitt ut data, sier politiadvokat Unni Guldberg til nettstedet.

Sjåføren skal ha forklart at han ikke husker om han brukte autopiloten da ulykken skjedde. Han risikerer å bli tiltalt for uaktsom kjøring.

Tesla Norge sier til Motor.no at de ikke vil kommentere saken.

Illustrasjonsfoto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB scanpix

Advarer etter «dødsbryllup» :

Et bryllup - for mange en av livets lykkeligste begivenheter - har forvandlet seg til et mareritt i Maine, USA. Ifølge nyhetsbyrået AFP er nå sju personer døde og 177 coronasmittet etter et bryllup som fant sted i august. Ti dager etter bryllupet med 65 gjester, var over 20 gjester smittet - som igjen spredte smitten videre i det lille lokalsamfunnet Millinocket. Ingen av de sju døde var gjester i bryllupet, men alle hadde på en eller annen måte fått smitten derfra. Blant annet tok en fengselsvakt som deltok i bryllupet med seg smitten til fengselet hvor han jobber hele 370 kilometer unna. Seks av dødsfallene fant sted på et av pleiehjem 160 kilometer unna Millinocket.

Smitten er nå så ille at Maines guvernør Janet Mills har gått ut med en offentlig advarsel til statens innbyggere.
- Smitten er ikke lenger på den andre siden av gjerdet. Den er i hagene våre, sier hun ifølge AFP.

Bryllupet fant sted i Tri-Town Baptist Church i den lille byen Millinocket. Nå er sju døde og nærmere 200 smittet av coronaviruset. Foto: Joseph Prezioso / AFP / NTB

Nakstad: - Urovekkende spredning i Oslo:

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener spredningen av coronaviruset i Oslo er mer bekymringsfull enn i Bergen. Det forteller han til NRK.

Siste døgn er det registrert 68 nye smittetilfeller i Oslo, ifølge Oslo kommunes oversikt.

Ifølge Nakstad har smittetallene i Oslo doblet seg den siste uka, noe som gir grunn til uro.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Utelukker ikke ny lockdown :

Helseminister Matt Hancock i Storbritannia utelukker ikke at det kommer til å bli innført en ny nasjonal lockdown. Det sier han til Sky News.

- Den siste forsvarslinja er en total nasjonal handling i jeg vil ikke se det, men vi kommer til å gjøre det som er nødvendig for å holde folk trygge i en vanskelig pandemi, sier han.

Måtte avslutte studentfester i Bergen:

Vest politidistrikt måtte avslutte tre studentfester i Bergen sentrum natt til fredag, etter at naboer klaget på høy musikk, skrik og skrål, skriver politiet.

Bergen har hatt et større utbrudd de siste ukene, blant annet ble studentmiljøene hardt rammet i etterkant av fadderukene i byen.

Smittetrykket førte til at kommunen 8. september strammet inn coronatiltakene, med maksimalt ti personer i private samlinger, skriver NTB.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Storm i Middelhavet:

Minst to fly er fredag omdirigert i Hellas i forbindelse med at en sjeldent kraftig storm er ventet i Middelhavet.

To Ryanair-fly som skulle lande på øya Kefallinia i Det joniske hav, som ligger mellom Italia og Hellas, ble omdirigert til Aten.

Vindstyrken er på rundt 28 meter per sekund, ifølge det greske byrået for sivil sikkerhet. Grensen for at en storm skal kunne kalles en orkan, er en middelstyrke på 32,6 meter per sekund.

En seilbåt fortøyd utenfor øya Ithaka ble tatt av bølger, men de to passasjerene om bord klarte å komme seg til land, ifølge det statlige nyhetsbyrået ANA.

Det greske sikkerhetsbyrået har oppfordret de som er i utsatte områder om å unngå reiser så langt det er mulig.

(©NTB)

Stormen i middelhavet. Foto: World Meteorological Organization

Morgennytt:


146 nye coronasmittede i Norge:
Det var ved midnatt natt til fredag registrert 12 644 coronasmittede personer i Norge, viser foreløpige tall. Det er en økning på 146 tilfeller siste døgn.

Tidligere Det hvite hus-ansatt til angrep på Trump:
Hevder at presidenten en gang skal ha sagt at coronaviruset kanskje var en god ting. «Jeg slipper å håndhilse på disse ekle menneskene», hevder Olivia Troye at Trump sa.

Befaring i Bertheussen-rettssaken:
Under strenge koronatiltak skal Oslo tingrett fredag på befaring i privatboligen til Tor Mikkel Wara og Laila Anita Bertheussen.

Alle de seks dommerne i den omfattende rettssaken mot Bertheussen, tiltalte selv med forsvarer og aktoratet skal delta når den romslige eneboligen på Røa i Oslo blir scene for rettsoppgjøret etter de mange trusselepisodene for snart to år siden.

Politiet ransaket boligen til justisminister Tor Mikkel Wara og samboer Llaila Anita Bertheussen på Røa i Oslo 14. mars 2019. Fredag skal Oslo tingrett på befaring under straffesaken mot Bertheussen Foto: Heiko Junge / NTB

"Parkerte" i elva:

Klokka 01.58 ble det meldt om en bil "parkert" uti en elv i Flåm, skriver Vest politidistrikt på Twitter.

- Nødetatene rykket ut, men viste seg ingen personskade eller lekkasje. Bilen vil bli fjernet når det lysner av dag, skriver politiet.

I en pressemelding deler operasjonsleder Eivind Hellesund et bilde av bilen i elva, og forklarer at bilen kom kjørende på en sidevei bak buskene til venstre, og har svingt rett ut i elva.

- Mistanke om promillekjøring, blodprøve tatt og patruljen opprettet sak, skriver Hellesund.

Foto: Politiet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.