Nyhetsstudio

Ingunn Dorholt

Aftenposten: Nytt cruiseskip med smitte i Norge:

Ifølge Aftenposten har en dansk passasjer som har vært ombord på cruiseskipet SeaDream 1 fått påvist coronasmitte.

Den danske passasjeren skal ha reist fra Tromsø til Danmark 2. august.

Skipet er nå ved Reine i Lofoten. Etter gårsdagens nye cruiseregler får ingen fra skipet gå i land, men på dette skipet får nå heller ingen av passasjerene forlate lugarene.

Ifølge avisa setter skipet nå kursen mot Bodø.

- Vi er kjent med dette smittetilfellet og bistår rederiet med håndteringen, sier medievakt Erik Bull-Valen ved FHI til Aftenposten.

Studioet fortsetter under annonsen

Tesla nekter å samarbeide med politiet:

I sommer døde en lastebilsjåfør på E18 utenfor Arendal. Han ble påkjørt av en Tesla mens han jobbet med å sikre lasten på bilen.

Politiet etterforsker ulykken, og har i den anledning best Tesla om hjelp til å hente ut informasjon fra autopiloten på bilen. Det får de ikke, ifølge Motor.no.

– Denne typen biler er svært avanserte, og vi er avhengige av hjelp fra bilprodusenten. Men det har vært problematisk og utfordrende. Tesla har ikke gitt ut data, sier politiadvokat Unni Guldberg til nettstedet.

Sjåføren skal ha forklart at han ikke husker om han brukte autopiloten da ulykken skjedde. Han risikerer å bli tiltalt for uaktsom kjøring.

Tesla Norge sier til Motor.no at de ikke vil kommentere saken.

Illustrasjonsfoto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB scanpix

Advarer etter «dødsbryllup» :

Et bryllup - for mange en av livets lykkeligste begivenheter - har forvandlet seg til et mareritt i Maine, USA. Ifølge nyhetsbyrået AFP er nå sju personer døde og 177 coronasmittet etter et bryllup som fant sted i august. Ti dager etter bryllupet med 65 gjester, var over 20 gjester smittet - som igjen spredte smitten videre i det lille lokalsamfunnet Millinocket. Ingen av de sju døde var gjester i bryllupet, men alle hadde på en eller annen måte fått smitten derfra. Blant annet tok en fengselsvakt som deltok i bryllupet med seg smitten til fengselet hvor han jobber hele 370 kilometer unna. Seks av dødsfallene fant sted på et av pleiehjem 160 kilometer unna Millinocket.

Smitten er nå så ille at Maines guvernør Janet Mills har gått ut med en offentlig advarsel til statens innbyggere.
- Smitten er ikke lenger på den andre siden av gjerdet. Den er i hagene våre, sier hun ifølge AFP.

Bryllupet fant sted i Tri-Town Baptist Church i den lille byen Millinocket. Nå er sju døde og nærmere 200 smittet av coronaviruset. Foto: Joseph Prezioso / AFP / NTB

Nakstad: - Urovekkende spredning i Oslo:

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener spredningen av coronaviruset i Oslo er mer bekymringsfull enn i Bergen. Det forteller han til NRK.

Siste døgn er det registrert 68 nye smittetilfeller i Oslo, ifølge Oslo kommunes oversikt.

Ifølge Nakstad har smittetallene i Oslo doblet seg den siste uka, noe som gir grunn til uro.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Utelukker ikke ny lockdown :

Helseminister Matt Hancock i Storbritannia utelukker ikke at det kommer til å bli innført en ny nasjonal lockdown. Det sier han til Sky News.

- Den siste forsvarslinja er en total nasjonal handling i jeg vil ikke se det, men vi kommer til å gjøre det som er nødvendig for å holde folk trygge i en vanskelig pandemi, sier han.

Måtte avslutte studentfester i Bergen:

Vest politidistrikt måtte avslutte tre studentfester i Bergen sentrum natt til fredag, etter at naboer klaget på høy musikk, skrik og skrål, skriver politiet.

Bergen har hatt et større utbrudd de siste ukene, blant annet ble studentmiljøene hardt rammet i etterkant av fadderukene i byen.

Smittetrykket førte til at kommunen 8. september strammet inn coronatiltakene, med maksimalt ti personer i private samlinger, skriver NTB.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Storm i Middelhavet:

Minst to fly er fredag omdirigert i Hellas i forbindelse med at en sjeldent kraftig storm er ventet i Middelhavet.

To Ryanair-fly som skulle lande på øya Kefallinia i Det joniske hav, som ligger mellom Italia og Hellas, ble omdirigert til Aten.

Vindstyrken er på rundt 28 meter per sekund, ifølge det greske byrået for sivil sikkerhet. Grensen for at en storm skal kunne kalles en orkan, er en middelstyrke på 32,6 meter per sekund.

En seilbåt fortøyd utenfor øya Ithaka ble tatt av bølger, men de to passasjerene om bord klarte å komme seg til land, ifølge det statlige nyhetsbyrået ANA.

Det greske sikkerhetsbyrået har oppfordret de som er i utsatte områder om å unngå reiser så langt det er mulig.

(©NTB)

Stormen i middelhavet. Foto: World Meteorological Organization

Morgennytt:


146 nye coronasmittede i Norge:
Det var ved midnatt natt til fredag registrert 12 644 coronasmittede personer i Norge, viser foreløpige tall. Det er en økning på 146 tilfeller siste døgn.

Tidligere Det hvite hus-ansatt til angrep på Trump:
Hevder at presidenten en gang skal ha sagt at coronaviruset kanskje var en god ting. «Jeg slipper å håndhilse på disse ekle menneskene», hevder Olivia Troye at Trump sa.

Befaring i Bertheussen-rettssaken:
Under strenge koronatiltak skal Oslo tingrett fredag på befaring i privatboligen til Tor Mikkel Wara og Laila Anita Bertheussen.

Alle de seks dommerne i den omfattende rettssaken mot Bertheussen, tiltalte selv med forsvarer og aktoratet skal delta når den romslige eneboligen på Røa i Oslo blir scene for rettsoppgjøret etter de mange trusselepisodene for snart to år siden.

Politiet ransaket boligen til justisminister Tor Mikkel Wara og samboer Llaila Anita Bertheussen på Røa i Oslo 14. mars 2019. Fredag skal Oslo tingrett på befaring under straffesaken mot Bertheussen Foto: Heiko Junge / NTB

"Parkerte" i elva:

Klokka 01.58 ble det meldt om en bil "parkert" uti en elv i Flåm, skriver Vest politidistrikt på Twitter.

- Nødetatene rykket ut, men viste seg ingen personskade eller lekkasje. Bilen vil bli fjernet når det lysner av dag, skriver politiet.

I en pressemelding deler operasjonsleder Eivind Hellesund et bilde av bilen i elva, og forklarer at bilen kom kjørende på en sidevei bak buskene til venstre, og har svingt rett ut i elva.

- Mistanke om promillekjøring, blodprøve tatt og patruljen opprettet sak, skriver Hellesund.

Foto: Politiet

146 nye coronasmittede:

Det var ved midnatt natt til fredag registrert 12 644 coronasmittede personer i Norge, viser foreløpige tall. Det er en økning på 146 tilfeller siste døgn.

Dagen før ble det meldt om 105 nye tilfeller. Til sammen er økningen de to siste dagene på 251 meldte tilfeller, ifølge tallene fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

20 coronapasienter var torsdag innlagt ved norske sykehus, fire flere enn onsdag. Ingen av coronapasientene får behandling i respirator.

I alt er 266 coronadødsfall meldt til FHI. Ifølge FHI er det ikke alltid mulig å fastslå om en person har dødd av eller med covid-19.

(NTB)

Fjellfaste i Lom hentet ut etter redningsaksjon:

Det er iverksatt en redningsaksjon da tre personer sitter fast på Stetinden i Lom.

Ingen skal være skadet, men på grunn av mørket har de problemer med å ta seg ned fra toppen, opplyser politiet i Innlandet på Twitter.

Norsk Luftambulanse er i området og har iverksatt uthenting. Klokka 23.10 opplyser politiet at alle tre er hentet ut og i god behold.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.