Annonse

Nyhetsstudio

Turistkommune venter kanselleringer
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Turistkommune venter kanselleringer

Tapt omsetning, mindre aktivitet og arbeidsplasser blir konsekvensen av innstrammingene i retningslinjene for cruiseindustrien, mener Nordkapp-ordfører.

Innstrammingen forhindrer at skip med flere enn til sammen 100 personer om bord, blir godkjent og får landgang i norske havner.

- Reiselivet utgjør en firedel av økonomien i næringslivet og cirka en sjettedel av økonomien i hele Nordkapp. Det er veldig alvorlig, sier ordfører Jan Olsen (SV) i Nordkapp kommune til NRK.

I kommunen står cruiseindustrien sammen med bussturisme for 75 prosent av all trafikk. Cruiseturistene ses på som spesielt verdifulle fordi de ofte bruker lokale tilbud.

- Dette vil føre til tapt omsetning, mindre aktivitet og arbeidsplasser. Det er rett og slett veldig negativt for Nordkapp, sier ordføreren, som mener at Hurtigruten har svekket tilliten til alle aktørene i cruiseindustrien.

(NTB)

Annonse

16-åring stanset i bil med usikret 5-åring

I Meråker er det stanset en bil der en 16 år gammel jente var sjåfør.

Det var tollen som stanset bilen.

- Seks personer i bilen. Ingen voksne foran, to voksne i baksetet, usikret 5-åring mellom framsetene, skriver politiet i Trøndelag.

Operasjonsleder Trond Mogstad sier til Dagbladet at politiet ble bedt om bistand av tollerne.

- Det viser seg at sjåføren av bilen er 16 år gammel, og tollerne ber oss om bistand. Begge de voksne satt bak i bilen, hvorav en av disse hadde et spedbarn på fanget. I tillegg var det et barn på 13 år i bilen, sier han.

Han beskriver hendelsen som skremmende på alle måter.

- Man overlater framsetet til et 16 år gammelt barn, som hvis i det hele tatt skal kjøre, skal oppfylle kriterier til øvelseskjøring. Når ingenting av det er på plass, er det ganske så grovt uaktsomt, sier han.

Hendelsen blir anmeldt.

170 km/t i 70-sonen: Kan forvente kraftig reaksjon

UP har holdt fartskontroll i Kongsvingervegen. Høyeste hastighet ble målt til 170 kilometer i timen i 70-sonen på motorsykkel.

- En mann i 20-åra kan forvente en kraftig reaksjon, skriver politiet på Twitter.

Annonse

Syria sier IS-topp er drept sør i landet

En IS-topp sprengte seg selv i lufta etter at han ble omringet av regjeringsstyrker sør i Syria, opplyser statlige medier i landet.

Sikkerhetsstyrkene gjennomførte en spesialoperasjon i Daraa-regionen, som førte til «terroristen Abu Salem al-Iraqis» død, melder nyhetsbyrået Sana onsdag.

Iraqi utløste et bombebelte etter å ha blitt såret og omringet, skriver byrået og viser til kilder i sikkerhetsapparatet. Kilden sier Iraqi var den militære lederen for ekstremistgruppen IS sør i Syria.

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som er basert i London, sier Iraqi døde tirsdag. De sier han har holdt seg i skjul i området siden 2018 og har deltatt i drap og angrep der.

(NTB)

187 personer evakuert fra skip

Et skip ved Aker Solutions-verftet på Stord evakuerer et mannskap på 187 personer etter melding om brann eller røykutvikling.

Politiet fikk melding om brann/røykutvikling klokken 21.42.

Skipet ligger til kai ved verftet på Stord i Vestland.

- Evakuering pågår, skriver Sørvest politidistrikt på Twitter.

Også 110 Sør-Vest opplyser at de har rykket ut etter melding om brann i en båt.

I en oppdatering skriver politiet at det er kontroll på brannen. Foreløpig ingen meldinger om skadde personer.

Hele mannskapet skal være gjort rede for, skriver politiet.

Dagbladet / (NTB)

Annonse
Frykter «utryddet sykdom» sprer seg
Kloakktanker i London. Foto: Shutterstock / NTB

Frykter «utryddet sykdom» sprer seg

Det er funnet poliovirus flere steder i det britiske kloakksystemet. Nå frykter myndighetene at viruset sprer seg.

Alle barn mellom ett og ni år vil dermed få tilbud om poliovaksine i løpet av de neste ukene, skriver den britiske avisa The Guardian.

- Siden tidlig i februar er 116 varianter av polioviruset funnet i 19 kloakkprøver i London, opplyser de britiske helsemyndighetene.

Eksperter sier ifølge The Guardian at det er usikkert hvor mange som har vært smittet av viruset, men at det ikke har vært rapportert noen tilfeller av polio hittil.